Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 33 456
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Погледнах просто за информация какво е положението, бях попълнила адрес и не ми се е налагала промяна. Ами, от безумните 2-3-5 места общ критерий за 160+ деца и в трите ясли изведнъж се появиха деца по социален критерий и реално остават 1-2 места, шансовете отиват към нула, то с 13 т. вече и до лотарията не се дореждам. Системата е безумна, пълна с бъгове и силно неитуитивна, това са просто едни откраднати пари.

# 106
Здравейте, искам да попитам, ако някой знае при близнаци какви са правилата за жребия тази година. В момента и двамата близнаци имат точки и участват в класирането, на два реда са. Когато ги теглят на жребий и двамата ли участват и като приемат единия и другия влиза или когато ги теглят на жребий само единия от тях участва, тъй като са близнаци. Дано сте разбрали въпроса ми. Просто с 14 точки участваме на жребий, и след като отвориха системата има още две нови деца.

# 107
  • СОФИЯ
Присъствие на граждани на първото класиране за детски ясли, детски градини и подготвителни групи в общинските училища за учебната 2021/2022 година - 14.05.2021

Уважаеми родители,

На 17.05.2021 г. (понеделник) от 17.00 часа в сградата на Столична община, ул. „Московска“ № 33, ет. 5, Заседателна зала "София" ще се извърши под граждански контрол първото класиране на деца за прием в общински самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителни групи в общинските училища за учебната 2021/2022 година.

Осигурени са 5 (пет) свободни места за желаещи граждани да присъстват на събитието.

Моля, изпращайте заявки за участие, съдържащи имена и телефон за контакт на e-mail: so_isodz@sofia.bg. На първите пет, заявили участие, ще бъде изпратено обратно потвърдително съобщение.

Столична община

# 108
  • София
Това е писмото, което от СНБМ изпратихме до Й. Фандъкова

Скрит текст:
                                                                      ДО
                                                                      Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
                                                                      КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
                                                                      УЛ. „МОСКОВСКА” № 33
                                                                      1000 СОФИЯ

КОПИЕ:       
                                                                      ЗАМЕСТНИК-КМЕТ ПО НАПРАВЛЕНИЕ
                                                                      "ДИГИТАЛИЗАЦИЯ, ИНОВАЦИИ И ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ''

КОПИЕ:
                                                                      ЗАМЕСТНИК-КМЕТ ПО НАПРАВЛЕНИЕ
                                                                      “КУЛТУРА, ОБРАЗОВАНИЕ, СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ”

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Вчера, 13.05.2021 г., на сайта Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата /ИСОДЗ/ и официалния портал на София беше публикувано съобщение за отключване на системата до 18.00 ч. на 15.05.2021 г., както и промяна на обявената дата за класиране от 14.05.2021 г. на 17.05.2021 г. Като причина там е посочена липса в част от профилите на заявен Общ критерий № 2 и дадена възможност за допълване/заявяване/потвърждаване на този критерий. Това предизвика недоволство в голяма част от родителите на деца, които кандидатстват за детска градина и то не само поради обстоятелството, че не всички потребители на системата бяха уведомени за съществената промяна по електронна поща, а научиха за нея от съобщения в публичното пространство, вкл. различни медии. Не от сайта на ИСОДЗ или този на Столична община, а отново от изявления в медиите на заместник-кмет Генчо Керезов, се установи конкретната причина за промяна датата на класиране и отключване на системата, а именно от кандидатстващи над 23 000 деца, в профилите на над 2 000 не е заявен въпросният общ критерий. Основателното недоволство на родителите е породено от липсата на нормативноустановено основание за това действие и единствен посочен аргумент бездействие на малка част от потребителите по отношение на един критерий, от определените в чл. 18 от Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. След проверка в системата, установихме че е налице възможност за промяна не само на ОК 2, но и на всички критерии и данни, възможност за промяна на кандидатури и създаване на нови профили. Обществената значимост на проблема с недостига на места за децата в детските градини и ясли на гр. София е голяма. И през изминалата 2020 г., на над 5 000 малки деца не беше предоставена възможност да ползват тази услуга. При така установените фактически обстоятелства и краткия срок до променената дата на класиране, 17.05.2021 г., сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ настоява да получи от Столична община официален отговор по същество на следните въпроси:

1.   При липса на форсмажорни обстоятелства, на какво правно основание се нарушават разпоредбите на чл. 13, ал. 1 и чл. 14, ал. 1 и ал. 2, от Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Недопустим е и времевият момент на осъщественото действие, 13.05.2021 г., денят предхождащ обявената дата за извършване на класирането, а именно 14.05.2021 г.

2.   В случай че при предстоящото заключване на ИСОДЗ, в 18 ч. на 15.05.2021 г., се установи че част от потребителите отново не са заявили някой от критериите, които Столична община удостоверява служебно, отново ли ще се процедира по същия начин и системата ще бъде отключена и достъпна за всякакви промени от потребителите. Ако това не се случи, ще бъде нарушен принципът на равнопоставеност при реализиране на права. Стои въпросът и с каква продължителност ще са тези действия, започнали с нарушение на подзаконов нормативен акт.

3.   Ако класирането се извърши според съобщеното, 17 ч. на 17.05.2021 г., ще бъде ли възможно Столична община да провери за 47 часа отново всички заявени критерии, които удостоверява служебно. За втора поредна година за проверката им са необходими 7 /седем/ дни, като сега съществуващите несъответствия са установени едва на 6 /шести/ ден от започване на проверката.

4.   Независимо от споменатото в т. 1 нарушение на чл. 14, ал. 2 от Наредбата, такива действия ли да се очакват в бъдеще при всяко бездействие на потребители. В настоящия момент това са 10% от кандидатстващите. Теоретично е възможно да са по-голям или по-малък процент потребители на системата.
          С неясни аргументи е изявлението в медиите на г-н Керезов, че при нова система такива проблеми са нормални. Преобладават мненията на специалисти, че проблемът е софтуерен. В системата излиза съобщение „Моля, посочете административен район за начисляване на точките по Общ критерий 2 в секция „Критерии“, а под него съобщение със следното съдържание „Няма активни кандидатури за следващото класиране“. Това се случва в реални профили, децата или са на възраст под десет месеца, или вече посещават детска градина или ясла и не кандидатстват за преместване. ИСОДЗ отчита като пропуск липса на заявен адрес от всички деца, които са регистрирани в нея, не само на тези които кандидатстват в предстоящото класиране.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Обръщаме внимание и че преди осъществяване на действията от 13.05.2021 г., не е потърсено становище от членовете на работната група, създадена с Ваша Заповед № СОА 21-РД 91- 82/24.02.2021 г., част от състава на която са и представители на СНБМ.
          Възможно решение е преди извършване на предстоящото класиране данните в ИСОДЗ да бъдат възстановени към момента на заключване 07.05.2021 г.
          Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ очакваме Вашите необходимо незабавни действия, като вярваме че спазването на законността ще надделее, ще бъде реализирано на практика и няма да са необходими последващи съдебни производства.

# 109
На протеста сме три майки. Има повече полиция отколкото протестиращи. Сами сме си виновни.

# 110
  • СОФИЯ
Кой го организира този протест? Не всички следим групи във ФБ. Аз следя една, миналата година ходих на три протеста, които те организираха. И не бях единствена от СНБМ де. Явно сега е някаква друга група.

# 111
Кой го организира този протест? Не всички следим групи във ФБ. Аз следя една, миналата година ходих на три протеста, които те организираха. И не бях единствена от СНБМ де. Явно сега е някаква друга група.
Нямам представа, тъй като не ползвам фейсбук. Видях обявлението в темата тук по - горе.

# 112
  • СОФИЯ
Предполагам че с оглед краткото време, от вчера до днес организаторите не са успели да депозират нищо писмено. Ако някой ви приеме /обикновено го правят/ и сте съгласни със съдържанието, може да ползвате писмото на СНБМ, има и вх.№ естествено.

# 113
На протеста сме три майки. Има повече полиция отколкото протестиращи. Сами сме си виновни.

Разбирам разочарованието Ви, но на страшно много хора им е невъзможно от днес за днес или дори от днес за утре да се освободят в работно време. Това обаче не означава, че заслужаваме да се подиграват с нас.

Изпратеното писмо е прекрасно фразирано, абсолютно точно изразява и моята позиция.

# 114
  • СОФИЯ
Аз се върнах три страници назад в темата, но не виждам пост за протеста днес. Преуморена съм и сигурно пропускам. Може ли № на поста или цитат.

# 115
  • София
Скрит текст:
Здравейте. Аз също съм потърпевш от "благородната" постъпка на СО. Преди заключването на системата, детето ми имаше 100% шанс да бъде прието в ясла. Към момента шанса е 33%.
Първосигналната ми реакция беше, че администраторите са били поставени пред трудно решение без полезен ход, а това че някой не си е избрал адреса за К2, не отменя факта че има право на тези точки и не би трябвало да бъде наказван, заради неспособността си да борави със системата. Но постепенно мнението ми еволюира и съм на мнение, че решението беше погрешно и трябва да се направи всичко възможно, за да се отмени. Доколкото разбирам, мама САННЯ е член на СНБМ и ще подготвя писмо до СО по темата. Затова си позволявам да дам няколко аргументи, които биха могли да се ползват.
1. Съгласно Наредбата (чл. 13) "графикът на дейностите се публикува до 31 януари", а съгласно чл. 14 класиранията се извършват според този график. Няма указан ред за променяне на този график, т.е. всяка промяна след 31 януари е нарушение на Наредбата.
2. Нарушава се принципа на последователност и предвидимост на правото или иначе казано, правилата се променят по време на играта - това е принципно недопустимо.
3. Около 90% от родителите са успели да изберат правилно критерия К2, което означава, че по-скоро начина на избор на К2 е бил ясен за почти всички. От дискусията по-горе излиза, че 10-те процента са далеч по-малко, защото някои родители съзнателно не са избрали К2 за деца, които няма да кандидастват. Самото попълване на данни и подреждане на критерии отнема до 30 мин, а времето за кандидатсване беше над 5 седмици - достатъчно време всеки да се потърси съдействие, да се запознае с правилата, да свери дали системата е отчела правилно точките и т.н.
4. Живеем в 21 век, скоро ще гласуваме почти изключително с машини, банкираме електронно, подписваме се електронно и т.н. Ако си от София (вероятно най-високия процент техническа грамотност в България) и си на възраст между 20 и 40 години (предполага се, че си израснал с компютър) и не си успял да се справиш, значи явно не ти е толкова важно. С други думи, всички родители са били равнопоставени. А ако някой е забравил да попълни друг критерий? Или въобще да си подреди кандидатурите? Пак ли трябва да получи втори шанс?
5. Администраторите на системата са имали над 5 седмици своевременно да следят какво и как се попълва и са могли 1-2 седмици преди срока да изпратят имейл до родителите, които не са попълнили К2. С това си решение противопоставят едни родители на други.
6. На сайта си има ръководство - или не е достатъчно добре описано или "10-те процента" не са се запознали с ръководството.
7. Имало ли е жалби, протести, писма от родителите на "10-те процента" деца? На какво основание се решава да се наруши предварително зададение график? С кого е било обсъждано?

Интересно дали зам-кмета по дигитализация, който е роден 1990 г. има вече деца и дали си дава сметка за измерението на това решение... Накрая един аналогичен личен казус. Преди години си заплатих паркиране в платена зона, но бях объркал рег.номер. Сложиха ми скоба и така въпреки, че си платих за паркирането, платих и глобата. Написах жалба да ми отменят глобата, защото всъщност съм платил за паркирането. Тя разбира се не беше приета с аргумента, че проблема си е мой - с други думи, щом не мога да пиша смс-и правилно, да си нося отговорността. По същата логика, ако имаш право на (да речем) данъчно облекчение, но не си заявиш това право, проблема е твой, не получаваш втори шанс.
Моля всички тази вечер да отделят 2 часа и да се явят на протеста, дори и вашето дете да не е изместено от новите кандидатури.
Само тук видях споменаване на протест, но имам чувството, че някъде из фейсбук пак видях споменат.

# 116
Аз се върнах три страници назад в темата, но не виждам пост за протеста днес. Преуморена съм и сигурно пропускам. Може ли № на поста или цитат.
Tatko Dobri в 88 коментар споменава протеста, а Госпожа Лаленце в 101 коментар казва локацията и часа.
Alyssa, разбира се, наясно съм, че родителите са заети. Упрекът не беше персонален, а емоционален израз на принципното ми възмущение как по всякакви теми интернет обществото ври и кипи, а на терен отиват шепа хора, които за незаинтересованата част от обществото изглеждат като група откачалки, които мрънкат за супер незначителен въпрос.
С детето ми си тръгнахме към 17.30 часа. Бяха се събрали повече хора. Дойде и Бонев с тротинетката.

# 117
  • СОФИЯ
По новините ТВ преди малко чух, че Керезов се е срещнал с част от протестиращите. Има ли информация за този разговор?

# 118
  • София
По новините ТВ преди малко чух, че Керезов се е срещнал с част от протестиращите. Има ли информация за този разговор?

Да, аз присъствах и четейки писмото на СНБМ имам отговори на всички въпроси.

1.   При липса на форсмажорни обстоятелства, на какво правно основание се нарушават разпоредбите на чл. 13, ал. 1 и чл. 14, ал. 1 и ал. 2, от Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Недопустим е и времевият момент на осъщественото действие, 13.05.2021 г., денят предхождащ обявената дата за извършване на класирането, а именно 14.05.2021 г. - Господин Керезов го обясни доста емоционално как решението е било трудно защото от една страна е била възможността да разочароват/разгневят/ядосат 90% от кандидатстващите, а от друга да дискриминират 10% от кандидатстващите. Важни били децата и това да не се дискриминират. Системата била нова, всякакви случаи имало, тази грешка на родителите не можела да се накаже така сурово с отнемането на шанса да участват в класирането. Питахме и как е възможно да си позволяват такива неща законово и ни беше обяснено как различните наредби имат различна тежест и един вид могат да отменят дадена наредба при определени условия. Нито един от трима ни присъстващи не беше подготвен юридически, че да преценим дали ни баламосват или не. Според мен си беше чисто баламосване. После попитах как можем да сме сигурни, че това няма да се повтори, защото системата продължава да е нова, грешки ще продължат да се правят - нямало да се допусне.

2.   В случай че при предстоящото заключване на ИСОДЗ, в 18 ч. на 15.05.2021 г., се установи че част от потребителите отново не са заявили някой от критериите, които Столична община удостоверява служебно, отново ли ще се процедира по същия начин и системата ще бъде отключена и достъпна за всякакви промени от потребителите. Ако това не се случи, ще бъде нарушен принципът на равнопоставеност при реализиране на права. Стои въпросът и с каква продължителност ще са тези действия, започнали с нарушение на подзаконов нормативен акт. Попитах и ми отговори, че няма да се правят повече компромиси.

3.   Ако класирането се извърши според съобщеното, 17 ч. на 17.05.2021 г., ще бъде ли възможно Столична община да провери за 47 часа отново всички заявени критерии, които удостоверява служебно. За втора поредна година за проверката им са необходими 7 /седем/ дни, като сега съществуващите несъответствия са установени едва на 6 /шести/ ден от започване на проверката.  Системата вече била толкова модерна и добре интегрирана, че дори и за ден-два ще успеят да правят служебните проверки. НО! да не очакваме вече сроковете да са скъсени, защото останалото време до седемте обявени дни щели да се ползват за изчистване на бъгове и специфични случаи.

4.   Независимо от споменатото в т. 1 нарушение на чл. 14, ал. 2 от Наредбата, такива действия ли да се очакват в бъдеще при всяко бездействие на потребители. В настоящия момент това са 10% от кандидатстващите. Теоретично е възможно да са по-голям или по-малък процент потребители на системата.
          С неясни аргументи е изявлението в медиите на г-н Керезов, че при нова система такива проблеми са нормални. Преобладават мненията на специалисти, че проблемът е софтуерен. В системата излиза съобщение „Моля, посочете административен район за начисляване на точките по Общ критерий 2 в секция „Критерии“, а под него съобщение със следното съдържание „Няма активни кандидатури за следващото класиране“. Това се случва в реални профили, децата или са на възраст под десет месеца, или вече посещават детска градина или ясла и не кандидатстват за преместване. ИСОДЗ отчита като пропуск липса на заявен адрес от всички деца, които са регистрирани в нея, не само на тези които кандидатстват в предстоящото класиране.

Няколко пъти попитах същото и защо не се позовават на наредбата, а на субективни преценки за справедливост, отговорът си остана същия - "Системата е нова, всеки греши, не можем да дискриминираме децата". Поставих и въпросът за бебетата, които още нямат право да кандидатстват, но също им излиза съобщението, че не са избрали К2 и Керезов отговори, че такива случаи не влизат в бройката от цитираните 2000+ профила.

Много излишни неща се казаха, разговорът непрекъснато се отклоняваше от основната тема - защо системата е била отворена повторно и кой носи отговорност за това. Вместо това се коментираха терени за нови детски градини, нов закон, който дава възможност за съществуване на детски градини в приземните етажи на новостроящи се сгради... Услужливите дами, които присъстваха неколкократно ни увериха как ни съчувстват, приветстваха идеи от всякакъв характер. Абе прах в очите.

А на въпросът кой е организирал протеста - една майка създаде събитието във фейсбук, според мен под афект. Даже се изненадах, че имаше организирана полиция, както и някаква среща въобще. Аз също останах разочарована от бройката на присъстващите и то най-вече от големия брой хора, които бяха заявили, че ще дойдат, а не дойдоха.

Впечатлението ми от зам. кмета е, че с нищо не сме му накривили шапката, въпреки, че той много добре ни "разбира" и "съчувства". Също така е перфектен за поста си от гледна точка на разстягане на локуми.

# 119
Като захванат тая мантра "всичко за децата го правим", и ми се повръща... Пуснах една сълза направо. Благодаря ви за подробната информация, циркът продължава.

Общи условия

Активация на акаунт