Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 33 357
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
Айде да не говорим за отлагане баш в тая тема, моля, дето сигурно повече от 1/2 не сме лриети. Че заради такива “отлагащи” аз вероятно няма да се върна на работа, а имам нужда от работата си. 🙂

Осъзнавам, че поредната глупост на СО за промяна на наредбата ни очаква съвсем скоро. Имаше предложение всички деца постъпили на ясла и непостъпили да се въртят наново за градинските групи. Предполагам точно това ще следва за набор 2020, след като няма точка от СДЯ и лицензирана частна ясла. Колкото и нелепо и завистливо да звучи, малко ми се ще да го приемат, за да видя кво ще правят тия с “пазенето” тогава.

# 316
  • София
По наредба е 60 дни, нали? По друг начин как става отлагането и за какъв срок? Питам от любопитство. Аз съм от родителите, на които им е важно да се върнат на работа, но вчера разбрах, че не влизаме в ясла с 13 точки и жребий.

Ако е регламентираното по Наредба отлагане - никакъв проблем.
Иначе очевиден - при условие, че явно може да се гледа вкъщи заема място на дете, което се нуждае от него точно сега и чийто родители плащат по 600+ за частна ясла, докато някой си гледа детето вкъщи и "пази място".
Да, знам - системата го позволява, което не го прави по-ок от морална гледна точка.

alen mak майчинство/отпуск се прекратява с постъпването на детето, не със записването. Та може хем да си майчинство, хем да е записано, но да не е постъпило.

# 317
Айде да не говорим за отлагане баш в тая тема, моля, дето сигурно повече от 1/2 не сме лриети. Че заради такива “отлагащи” аз вероятно няма да се върна на работа, а имам нужда от работата си. 🙂

Осъзнавам, че поредната глупост на СО за промяна на наредбата ни очаква съвсем скоро. Имаше предложение всички деца постъпили на ясла и непостъпили да се въртят наново за градинските групи. Предполагам точно това ще следва за набор 2020, след като няма точка от СДЯ и лицензирана частна ясла. Колкото и нелепо и завистливо да звучи, малко ми се ще да го приемат, за да видя кво ще правят тия с “пазенето” тогава.
Е какво - каквото и вие. Завистта и злобата тук (и не само) нямат място.

# 318
  • Beyond the stars
Ако е регламентираното по Наредба отлагане - никакъв проблем.
Иначе очевиден - при условие, че явно може да се гледа вкъщи заема място на дете, което се нуждае от него точно сега и чийто родители плащат по 600+ за частна ясла, докато някой си гледа детето вкъщи и "пази място".
Да, знам - системата го позволява, което не го прави по-ок от морална гледна точка.

alen mak майчинство/отпуск се прекратява с постъпването на детето, не със записването. Та може хем да си майчинство, хем да е записано, но да не е постъпило.
Постъпването може да се отложи 60 дни само, т.е.после не може отпуск, нито до 2, нито до 3 г. И каква е гаранцията, че точно на тези родители, на които им е жизнено важно, детето ще бъде изтеглено на жребий? За месец-два-три... На колко от тези родители ще им е жизнено важно и достатъчно? Разбирам афекта от липсата на места за приемане, но не бива той да се прехвърля и на други, нормални, човешки въпроси.

Говорех за НАСТОЯЩАТА ОБСТАНОВКА. В която постъпването може да се отложи до края на "епидемиологичната обстановка", от която вече мина едно класиране и една година нали.. и не се знае още колко.
Та въобще не иде реч за 60те дни, тях и аз съм ги ползвала. Проблемът е, че в настоящата обстановка не важат.

Misery. и аз това очаквам. Което е справедливо за СДЯ, но безумно за децата в ОДЗ.

# 319
Вълшебство, съгласна съм, че е абсурд за децата вече постъпили в ОДЗ и справедливо за децата в СДЯ, а дори не ща да повдигам въпроса за тия, дето нито са в ОДЗ, нито в СДЯ.

# 320
Съгласна -с каката не съм отлагала приема в ясла, даже походи на частна,докато стана септември да постъпи в държавната.
Обаче родители всякакви....
Аз също съм на мнение, че ако родителят има съмнение че детето му е готово за ясла, по -добре да не кандидатства изобщо. Има родители за които връщането на работа след 1г е жизнено важно.

# 321
Тя тази обстановка може да продължи още 2/3/4 години. Тогава и в първи клас ли няма да бъде пуснато?! Интересна е логиката, но всеки си гледа да си къта мястото, пък че няма да посещава още година/две, дреме му. Някои си мислят, че им се полага и така.

И не, не съм от завистливите родители на неприето, синът ми си посещава ясла и е приет в ДГ. Въпросът е принципен.

# 322
Ако някой се интересува да послуша спора по темата в СОС, линк към заседанието от днешната комисия, след 42-ра минута: https://www.facebook.com/watch/live/?v=210291530707550&ref=watch_permalink

# 323
Ако някой се интересува да послуша спора по темата в СОС, линк към заседанието от днешната комисия, след 42-ра минута: https://www.facebook.com/watch/live/?v=210291530707550&ref=watch_permalink
Слушам и не мога да повярвам. В какво се изразява "напредъка" на Столична община? Другото много "сладко" е как уж системата бе отворена за заявяване на К2, а от изказванията излиза, че била отворена и за да може родителите да пренаредят желанията си, за да е най - справедливо за децата....

# 324
Тя тази обстановка може да продължи още 2/3/4 години. Тогава и в първи клас ли няма да бъде пуснато?! Интересна е логиката, но всеки си гледа да си къта мястото, пък че няма да посещава още година/две, дреме му. Някои си мислят, че им се полага и така.

И не, не съм от завистливите родители на неприето, синът ми си посещава ясла и е приет в ДГ. Въпросът е принципен.
Ами логиката е, че едно ясленче например няма същият имунитет като едно първолаче.

# 325
Здравейте, местата които остават незаети за хронични заболявания, септември ли ще бъдат пуснати?

# 326
Послушах и аз глупости доволно, а като стигнахме до частта с "жителство" и припаднах... И как всичко било автоматично, все едно не въвеждахме адресите пак ръчно, и че казаха тука родители как системата не познава улиците, на които се водят по л.к. Супер, супер нагло. Нямало нарушение на наредбата, каза Керезов. И да, било лотариен принцип и било честно да се пренареждат кандидатурите при извънредното отваряне.

# 327

Ами логиката е, че едно ясленче например няма същият имунитет като едно първолаче.

Ми дръжте си го у вас, като няма същия имунитет.

# 328
Здравейте, има ли деца набор 2015 в моята ситуация. Дъщеря ми завършва 4-та група тази година в детската градина, но Директорката е казала, че не може да остане още една година в същото детско заведение и да повтаря 4-та група. Никъде не я приеха, за съжаление!
Основанието е някакъв закон за смяна на набора, който е приет. Но по наше време нямаше такъв закон.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 13:59 от esterkamhi

# 329
  • Beyond the stars

Като чуя "софийско жителство" и рязко ми се драйфа. И какво толкова искаме от система за само некакви си 600к без ДДС.
И резонния въпрос за сградите на социалните служби в Люлин и Младост отново си е без отговор. Та кучетата си лаят, керванът си върви.

alen mak ми не му пазиш място в градина до първи клас и си гради имунитет вкъщи и тей.

petiastefanova за първо текущо класиране август месец.

Общи условия

Активация на акаунт