Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 999
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
  • СОФИЯ
Изменението в закона е от миналата 2020 г., сравнително ново е, тогава промениха възрастта от 5 г. на 4 г. И изобщо не могат да ви отрежат, като родители сте задължени да предприемете действия за да започне детето предучилищна, а те със закон са задължени да осигурят място. Коментира се в публичното пространство, че дори ще направят възрастта 3 г., за да покрият европейските образователни стандарти. А дано! Тогава поне няма мърдане да осигурят места за всички деца от 3 г. нагоре.

# 556
мама САННЯ, а това изменение влязло ли е в сила? Бях чела, че предстои да влезе в сила следващата година (или по-следващата?), но не съм задълбавала да проверявам. Ти имаш ли информация по въпроса?

# 557
  • Beyond the stars
То е влязло в сила, но общините имат време до началото на учебна 2023 – 2024 г. да създадат условия за прилагането му.

§ 16. В срок до началото на учебната 2023 – 2024 г. общините създават необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование по чл. 8, ал. 1 на децата на 4-годишна възраст в съответствие с изискванията на този закон и подзаконовите актове по прилагането му.

§ 17. В срока по § 16 разпоредбата на чл. 8, ал. 1 се прилага за децата, които навършват 4-годишна възраст в съответната календарна година, само в населените места и общините, които са осигурили условията за осъществяване на задължителното предучилищно образование в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищното образование и на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, след решение на съответния общински съвет, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците им и с възможност за максимално включване в задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.

# 558
  • СОФИЯ
Вълшебство е права, има го в ПЗР. Не мисля обаче че до момента някой в София се е възползвал и отправил офиц искане за 4 г. дете. Част от децата могат да приемат със сигурност. Преди изменението, за 5 г. деца родителите пишеха заявления до РГ за прием и ги приемаха като "подлежащи".

# 559
Един бърз въпрос от мен, който предполагам вече е коментиран, но малко или много съм пропуснала обяснението по него... Детенце, което е прието 1во класиране (1во желание) на 17ти с 14т. сега се появи в чакащите за 2ро класиране пак 1во желание с 14 точки - за една и съща градина става дума.  Какво беше обяснението за това да е със същия брой точки след като вече е прието с тях на 1во класиране в градината? Благодаря, на който ми отговори.

# 560
Един бърз въпрос от мен, който предполагам вече е коментиран, но малко или много съм пропуснала обяснението по него... Детенце, което е прието 1во класиране (1во желание) на 17ти с 14т. сега се появи в чакащите за 2ро класиране пак 1во желание с 14 точки - за една и съща градина става дума.  Какво беше обяснението за това да е със същия брой точки след като вече е прието с тях на 1во класиране в градината? Благодаря, на който ми отговори.

Здравейте и аз виждам същото в район Изгрев.

# 561
# 562

Здравейте и аз виждам същото в район Изгрев.

Точно за Изгрев става дума Simple Smile

# 563
  • София
Може да не са смогнали да запишат детето или да е отказано записване заради неизрядни документи.

# 564
Системата би трябвало да е приключила със записванията. 1 текущо незаписано и в същото време-списък с чакащи за 0 места. Как да го разбирам?

# 565
Системата би трябвало да е приключила със записванията. 1 текущо незаписано и в същото време-списък с чакащи за 0 места. Как да го разбирам?

Като поредната мърлявщина на "специалистите" от Столична Община. Още нещо осрано...

# 566
И сега седим и рефрешваме до 18:00 часа да елиминират незаписаните деца от първото класиране ли?

# 567
Да, рефреш като луди и следене кога ще оправят бозата, че да пренаредим кандидатурите. При нас има цели 7% шанс с пренареждане, иначе е 2,63%...

# 568
Готово, нулираха местата

# 569
Готово, нулираха местата

И системата рязко завися.... Защо ли?! Пълно посмешище.....

Общи условия

Активация на акаунт