МБАЛ Надежда - тема 19

• 67 831
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, можете ли да ми препоръчате лекар за следене на бременност и раждане. Забременях инвитро в друга болница, но ми иска да сменя. Как става записването. Доколкото разбирам, не при всеки лекар може да се запишеш.

# 316
Обаждате се на телефона за записване на час и Ви казват кои са лекарите със свободни места за ЖК, избирате си, записвате час и отивате. Избор на екип за раждане в Надежда няма. Ако сте планово секцио може да го насрочите за ден, в който Вашият лекар е дежурен. Или да се уговорите с него/нея, когато раждането започне да дойде в болницата - не е забранено, но е на добра воля от страна на лекаря, официална такава практика няма.

# 317
Някой ще сподели ли относно настаняването в последно време - относно стаите. Мисля, че всички имат санитарен възел?

# 318
Да, всички имат. Аз бях с планово секцио и в деня преди секциото бях на 3 етаж, където беше стая с 3 легла. След раждането вече се местят на 2 етаж, където при мен беше стая с две легла.

# 319
  • София
Момичета, при планово секцио предната вечер ли приемат? Как ви се струват анестезиолозите и сестрите? Поставяне на упойка, абокати и т.н.

# 320
Акушерките на третия етаж са много мили, има едно младо момиче с тъмна коса, което е супер готино! Heart
На втория етаж попаднах само на скумрии, направо не искам да се сещам!
Мен ме приеха за индуциране от предишния ден, имаше и едно момиче с планово секцио, което беше за следващия ден, така че предполагам, че им е такава политиката без значение кой лекар ще прави секциото. Стаите са тройни на третия етаж в Патологична и двойни долу. Имат санитарен възел, но са овехтели вече, в моята стая имаше мухъл по душ кабината и плочките и не беше много приятно. Няма условия за самостоятелни грижи за бебето. На мивката в банята е трудно да измиеш дупе и трябва да сменяш пелени на леглото. Съветвам Ви да проверявате бебчетата, ако не ги сменяте сами, защото дъщеря ми я изписаха подсечена. Бебето, на което ни правиха показно преди изписването също беше подсечено и, въпреки това, не го намазаха с нищо и обясняваха, че не се маже с нищо, ако няма нужда. Ми детенцето си имаше нужда, ама пак не го намазаха… Confused

# 321
  • София
Акушерките не показват ли къпане и повиване в манипулационната?

# 322
Събраха ни 10-тина жени преди изписването в една малка стая пълна с бебета (не знам дали се казва манипулационна) и ни показаха как се къпе на чешма, как се сменя памперс и как да се грижим за пъпчето. Коя какво видя за тези две минути нямам идея, те всичко правят много бързо… Ние надничахме от тук, от там, ама не останах очарована. Добре, че педиатърката дойде след изписването и обясни по-подробно нещата. Не бяха казали например, че като слагаш пелената трябва да внимаваш къдричките да са извадени навън, съответно ни пропускаха първите памперси и не можехме да разберем защо, първо дете ни е все пак. Педиатърката ни коригира и показа правилно как да го поставяме и не сме имали инциденти вече 4 месеца почти. За повиване не стана дума изобщо на демонстрацията, по-късно разбрах за това животно и ползите от него. За пъпчето и почистването на очите и ушите съветите на педиатърката ни се сториха по-добри и практични и следвахме тях. В Надежда ни показаха почистване на пъпчето с памук и казаха, че не е проблем и около него да попадне спирт, но педиатърката каза, че с бебешка клечка за уши внимателно е по-добре, за да не изсушим кожата на детето там и да почистваме по-добре съсиреците вътре (с памука само ги мокрехме). За очите в Надежда показаха пак с памук, но педиатърката ни посъветва с мека марля или мек памучен тампон, за да не остават власинки по окото и миглите, които да я дразнят. И така…

# 323
Здравейте!
Миналата седмица правих БХС и вече 10-ти ден не виждам готови резултати.
Докторката каза,че ще се обади само при промяна на риска след кръвните изследвания.
Не се е обаждала и това с липсата на резултати ме притеснява.
При Вас как се случи тази част  от БХС?

# 324
  • София
Здравейте!
Миналата седмица правих БХС и вече 10-ти ден не виждам готови резултати.
Докторката каза,че ще се обади само при промяна на риска след кръвните изследвания.
Не се е обаждала и това с липсата на резултати ме притеснява.
При Вас как се случи тази част  от БХС?

Здравейте, резултатите от кръвните изследвания за БХС не се виждат и няма да се видят, защото там няма референтни стойности, а лекарят сам си ги вижда, залага ги и тях в софтуера и преизчислява рисковете. Щом не са Ви се обадили, значи всичко е наред. Успех!

# 325
Благодаря!
Тогава докторката ми изписа Аспирин150мг,който аз приемах от първия преглед за установяване  на бременност,но от 75 мг.
На въпроса за другите лекарства,каза че мога да ги спра след 12гс
И спрях от раз Утрогестана ,който вземах 2х 2 след положителния тест. Това спиране малко ме притеснява така.
Има ли и сред Вас така ?
Утре ми е първата ЖК и ще се видя с лекаря да първи път. Няма с кого са се консултирам

# 326
На следващата ФМ ще ви дадат резултатите от БХС. Но щом не ви се е обадила, значи всичко е наред.

На мен изрично ми показаха за "фърфоличките" на памперса.
Виж за почистване на очи с памук не е ставало дума. Какво да им почистваш на очите, че и с памук?

# 327
При мен и на двата етажа бяха много мили всички. Всичко показваха, за кърменето бяха особено отзивчиви.

За БХС потвърждавам - щом не се е обадила, значи всичко е наред. Не се виждат стойности и резултати.

# 328
Да, не се разрешава напускане на етажа, след като веднъж са те приели в отделението. На втория етаж, където са бебетата, действително са по-дръпнати. Отдавам го на винаги препълненото отделение и приоритетната грижа за бебетата. На третия етаж са по-милички и разбрани /една от санитарките я пращах с цял списък до аптеката, не се е мръщила, откликна при първа възможност/. Но все пак отчитам, че на третия етаж е доста по-спокойно от лудницата при бебетата...
Между другото, какви ползи от повиването са пропуснали да обяснят в Надежда? До колкото зная, това е остарял и отречен от ортопедите метод...

# 329
  • София
Раждах месец април тази година и като цяло съм с добри впечатления от акушерките в следродилно отделение и неонатология. В стаите наистина няма условия за къпане и смяна на памперс на бебето, но винаги можеш да го заведеш по собствена инициатива в манипулационната и да ги помолиш да го преоблекат - случвало ми се е и бяха отзивчиви. При постъпване изрично ми казаха да не се опитвам да къпя сама дъщеря си, тъй като в първите дни след раждането има опасност да изпитвам внезапна слабост от кръвозагубата и да я нараня или изпусна, така че според мен невъзможността за хигиенно обслужване на бебетата от майките им е преднамерено търсен ефект.
Демонстрацията преди изписването ми беше полезна, но  не успях да проследя всичко. След раждането се разбрах с една от акушерките да дойде на домашно посещение и да ми покаже нещата по-подробно - беше ми много полезно, а и след това неколкократно ѝ звънях с всевъзможни въпроса, някои от които идиотски, и винаги получавах спокоен и пълноценен отговор. Всъщност, единствено по отношение на съветите за кърменето според мен имат сериозен пропуск - няма консултант по кърмене на разположение на родилките. Акушерките помагат колкото могат, но някои от тях са с доста стародавни разбирания и в теоретично отношение могат да вкарат майките в сериозни заблуди. Отзивчиви са (на няколко пъти ги виках, за да ми помогнат да наглася бебето в подходяща поза - беше ми трудно), но ако има по-специфичен случай, едва ли ще могат да съдействат ефективно. Редно е в такава голяма болница с претенции за подкрепа на кърменето да има на разположение сертифициран консултант - намесата му често е ключова и то точно в началото.
Иначе концепцията им според моите разбирания е добра - не дават адаптирано мляко, освен ако майката изрично не го пожелае или ако лекарите - неонатолози не преценят, че е наложително поради някакви медицински съображения. Минути след раждането (естествено), неонатологът, който присъстваше ми каза, че за бебето е най-добре да го сложа на гърда веднага и да го храня само с коластра докато ми дойде кърмата. Доколкото съм чувала, в повечето болници наливат новородените с АМ на редовни начала без изобщо да го съгласуват с майките им, което намирам за ужасна практика.

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 17:47 от hatred

Общи условия

Активация на акаунт