Да се научим да работим с Excel - тема [4]

• 50 300
  • 316
  •   1
Отговори
# 225
Има функция TRANSLATE(), но трябва да се използват Microsoft Translation Services. Важи за Office 365 като чета.

# 226
  • sofia
Пробвайте с chatGPT. Редовно го ползвам за преводи, но не са в табличен вид. После пооправям тук-там, ама не е като да набираш целия текст.
Последно генерирах мейл акаунти от имена на кирилица...много удобно за досадни дейности.
И ми е теглил информация по зададени критерии от различни шийтове, ама там беше с променлив успех.

# 227
  • Русе
Здравейте,

Моля за идея, съвет.

Колони А и Е са стойности на фактури. Колона Е трябва да съвпадне с А и в С да изведе номера на фактурата (F). Така зададената формула си върши работата. Проблемът е, че има много еднакви суми в колоните А и Е а, формулата слага винаги първият ред на фактура(F). Целта е да вземе следващия ред в F,  които има същата стойност, но различен  № ф-ра. Имам по 3-4 еднакви суми и всичките излизат с един номер, а не трябва Единствено ми хрумна да сложа if, но така и не успях да го измисля как.

# 228
Я по-добре кажи каква е целта, че не виждам логика като знаеш цената във фактурата да търсиш номера.
Все ще измислим нещо, но така на пръв поглед не става

# 229
  • Русе
Колона А са ни покупните фактури ( за примера не съм слагала и там колона с номера на фактури), а колона Е са продажните. За всяка фактура А трябва да има генерирана Е и сумите в двете колони трябва да отговарят. Като съвпаднат фактурите, следващите отдели ще наслагват останалата информация (митнически и т.н) и така ще има пълна проследяемост на стоката (фактурите) от фабриката производител, през нас и до крайния клиент, за да са щастливи и доволни от НАП.

# 230
Само по цена май няма да стане. Ръчно как решавате задачата?

# 231
  • Русе
С индекс и мач. После с 𝗖𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗙𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝘁𝗶𝗻𝗴  маркирам дублираните и ръчно сменям номерата, но е тегаво и затова търся начин как да си улесня живота.

# 232
А какъв е критерият да решиш кой номер с кой да смениш?

# 233
  • Русе
Никакъв официално. Гледам датите за ориентир

# 234
А, ако обединиш в трета колона дата и сума и търсиш по двете общо, няма ли да стане?

# 235
Датите може да не съвпадат.
Никакъв официално. Гледам датите за ориентир
Това ще работи ли?
Търсиш първата еднаква сума и датата на продажната със същата цена трябва да е по-напред във времето от датата на придобиване?
И само не казвай, че това 5,08,24 е датата Thinking

# 236
Ексел може много неща,  но трябва за нещо да се захване. Ако няма единен критерий, не може ли да си създадете. Например входящ номер или нещо подобно. То повечето таблици са 90%мислене и подготовка и 10% формули.

# 237
  • Русе
Соул, пробвах, не мина номера.
Санди, да. Няма ка да продадем нещо преди да сме го купили. Сори за формата на датата.
Хепи, абсолютно си права, но забих с мисленето.
Ще пробвам да задам два критерия, но понеделник, че си оставих на работа сл. лаптоп, а домашния е с първата версия на Ексел

# 238
Ще се пробвам. Колона А номер и дата на фактура за покупка B цена, C номер и дата на фактура за продажба, D цена на продажба. В Е да излиза номера на фактурата за продажба като цените трябва да са еднакви, а датата на продажба да следва датата на покупка. Така става ли?

# 239
А това в колона С откъде идва? Изглежда ми като изписано на ръка. Направи си колона фактура, след нея колона дата, но форматирана, както си трябва, не така със запетаи, а по формата на ексел.
Трябва много хубаво да се обмисли какво е необходимо като крайна информация, за да се създаде логическа функция.

Общи условия

Активация на акаунт