Да се научим да работим с Excel - тема [4]

• 50 283
  • 316
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Със SUMIF няма ли да стане?

# 241
  • Русе
Благодаря, дами, за насоките и усилията. Ще пробвам в понеделник и ще пиша какво се е получило.

Само да вметна, че това на снимката не е оригиналният файл, а го натраках набързо, за да визуализирам питанката си.

Още един път благодаря Hug

# 242
Работя с VLOOKUP, но някакво форматиране ми пречи. Данните са от друга таблица, форматирана и дори да ги копирам като стойност и да пусна VLOOKUP, на текстовите полета ми се получава, а на числовите - не. Излиза ми  горе вляво зелен триъгълник,  нещо като знак за Comment. Ако изтрия числото с зеления триъгълник и го напиша ръчно, формулата заработва, което значи, че е вярна.
Как се маха форматирането? Или проблема е другаде?

# 243
Работя с VLOOKUP, но някакво форматиране ми пречи. Данните са от друга таблица, форматирана и дори да ги копирам като стойност и да пусна VLOOKUP, на текстовите полета ми се получава, а на числовите - не. Излиза ми  горе вляво зелен триъгълник,  нещо като знак за Comment. Ако изтрия числото с зеления триъгълник и го напиша ръчно, формулата заработва, което значи, че е вярна.
Как се маха форматирането? Или проблема е другаде?

По описанието допускам, че клетките може би са в текстов формат. Опитайте да го смените на General или Number. Ако цъкнете на зеления триъгълник, вероятно ще Ви даде опция да конвертирате съдържанието на клетката в число. Поне такива изводи си правя по описанието на проблема. Ако числата излизат подравнени отляво на клетката, то трябва да се конвертират в Number и заради това не ги чете формулата.

Това е, често срещана ситуация при генериране на файлове от системи. Някои са настроени да вадят файловете в  някакъв текстови формат или пък част от съдържанието е форматирано като текст.

# 244
Маркирайте всички числа и цъкнете на триъгълника - convert to number. Както са Ви казали в по-горния пост.

# 245
Десетичната точка/запетая има значение. Ако вашия Ексел е настроен да работи с точка, а данните, които поставяте са със запетая, няма да работи.
Често гугъл шийтс и ексел са несъвместими и дават грешки именно поради тази причина. Ако това е проблема, пробвайте да маркирате колоната с копираните данни и с find and replace да смените всички точки със запетая или обратното.

# 246
Здравейте, имам таблица с различен тип от данни. Искам да ми оцветява няколко поредни клетки от ред(но не целият ред) по зададен критерии. Опитах с. Condition formatting(new rules ), но нещо не ми се получава.

# 247
  • София
По по- горния въпрос - Data > text to columns > general и ще ги хващат формулите.

Трябва да стане оцветяването с форматинг, какъв е критерият?

# 248
По по- горния въпрос - Data > text to columns > general и ще ги хващат формулите.

Трябва да стане оцветяването с форматинг, какъв е критерият?

Ето подобна на моята таблица. Условието е: ако тонажа (колона С), е межу 1550 и 2500, клетките А и В да се запълнят с определен цвят.

# 249
eloradana,
пробвай така. По същия начин после за C4 и размножаваш надолу.

# 250
eloradana,
пробвай така. По същия начин после за C4 и размножаваш надолу.

Благодаря, merilen

# 251
Маркирайте всички числа и цъкнете на триъгълника - convert to number. Както са Ви казали в по-горния пост.
не мога да го направя.
За едно число става, но за всичките  не става като маркирам, дясното меню вече не е на клетка с коментар.
Клетките взимам от чужда таблица, не знам как са я форматирали, там числата са нормални цели числа или идентификатор започващ с буква. Копирам, пействам я не с нормалния Пейст, а само стойностите и тогава ми се появяват тези триъгълници в горния край на всяка клетка.

Търся нещо да изключа всякакви форматирания, коментари, шарении и да получа само стойността на клетката.

# 252
  • София
Не може да не стане с text to columns. Да няма някъде merge- нати клетки и да не можете да маркирате колоната.
Друг вариант е след горната функция да цъкнете ignore errror, за да се махнат триъгълниците.
Или да копи- пейстнете всичко като values без форматинг.

# 253
Pepina_n3,
пробвайте с функциите VALUE() - converts a text string that represents a number into a number
или
NUMBERVALUE() - converts text to a number, in a locale-independent way

# 254
Ignore error взе, че ми стана, но се цъка малко вдясно на един жълт триъгълник
Мерси много

Общи условия

Активация на акаунт