Хитринки за всякакъв случай - 27

• 49 639
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
Варовик чистя с лимонена киселина - термокана, метални съдове, батериите на чешмите и душа. Купувам я на килограм от магазин за лабораторни стъкла и консумативи. Същото го върши и оцетната киселина, но тя е много по-агресивна.
Лимонена киселина и сода бикарбонат са ми винаги налични, универсално чистят мазнини, загоряло, дъските за рязане. Лимонената киселина (силно разредена) е чудесна за изплакване на стъклени съдове, за да не остават капки.

# 496
  • Пловдив
Години наред търсих начин, за чистене на водосъдържаъеля на кафе машината - понеже пряко я огрява слънцето, всяка седмица се образува зелена плесен, която с каква ли не химия съм пробвала, да изчистя и все не става Rolling Eyes
Е,смейте ми се, но днес, прибирайки се и отново заварвайки водосъдържателя "заленясал", изсипах водата и наръсих обилно със сода бикарбонат. След това изстисках един лимон и изсипах сока вътре - кипна, както и очаквах, но резултата ме изуми - всичко изчезна!!!
Досега съм пробвала с оцет, лимонена/винена киселина - никога не се е почиствал така!

# 497
За да се образува зелена плесен, значи в самата вода, която сипваш, има спори и не е чиста. В наистина чиста вода и месец да я грееш на слънце, нищо няма да се образува.

# 498
  • Велико Търново
Develfen, какъв е този магазин за лабораторни стъкла? Може ли контакти, моля те! Аз купувам лимонена киселина на пакетче та, но по 20/30/50 колкото имат в магазина и се замислям да купя на кг ако може. Аз я ползвам в кафе машината, каната за вода, за изплакване на вази, чаши и изобщо всичко което искам да светне след почистване.

# 499
skk007, в София магазинът е в комплекса на БАН, в Бургас - в Южна пром. зона - "Марвин" ООД, а във Велико Търново -"Агромедика Химснб", бул. "Македония" 66, тел. 061860325 (това ми излиза в гугъл).
В такива магазини продават най-различни химикали на грамаж
 / килограм. Купувам си лимонена киселина, сода бикарбонат на кг, също боракс, оцетна киселина, фосфорна срещу ръжда... Имат хубави мерителни чашки и кани, стъклени фунии, аз обичам такива неща Simple Smile

# 500
  • Пловдив
За да се образува зелена плесен, значи в самата вода, която сипваш, има спори и не е чиста. В наистина чиста вода и месец да я грееш на слънце, нищо няма да се образува.
С филтърна система сме и водата, която наливаме в кафемашината е само и единствено от там. Проблемът е в пряко огряващото слънце - на старото си място нямаше подобни проблеми, но пък където е сега ми е далеч по-удобно Simple Smile

# 501
Нещо не е наред. Вземи бутилка изворна вода от магазина и я сложи на слънце да видим дали ще зеленяса. От някъде нещо ти замърсява водата. От чиста вода, без спори вътре, не може да се получи това. Може машината ти да е замърсена, ако водата е чиста. Но нещо от някъде внася спори.

# 502
Ако се налива вода от чешмата е в реда на нещата да зеленясва. Аз бих наливала бутилирана вода в кафемашината.

В Пловдив, магазин за лабораторна стъклария има на Кукленско шосе, задайте в Гугъл Раи Хим, ще излезе.

# 503
  • Пловдив
И бутилирана минерална зеленясва, ако стои на слънце, вече разпечатаното шише.

# 504
И бутилирана минерална зеленясва, ако стои на слънце, вече разпечатаното шише.

Ако стои отворено или си пила от шишето - може би. На мен обаче не ми се е случвало. Нещата са елементарни и не виждам защо спорим - в чистата вода няма органични вещества, да не говорим за същества или растения, които да се размножават. Първо трябва да бъдат внесени отвън.

# 505
Две бутилки изворна вода неразпечатани сложих в багажника на колата. Да има там. Цяла зима стояха, може би 3-4 месеца. И като подреждах багажника видях, че в бутилките са се образували сивкави парцали и парцалчета. От съвсем ситни до такива с размер на монета от 20ст. Преди месец беше минал срока на годност на водите, но пак казвам - не бяха отваряни.

# 506
Две бутилки изворна вода неразпечатани сложих в багажника на колата. Да има там. Цяла зима стояха, може би 3-4 месеца. И като подреждах багажника видях, че в бутилките са се образували сивкави парцали и парцалчета. От съвсем ситни до такива с размер на монета от 20ст. Преди месец беше минал срока на годност на водите, но пак казвам - не бяха отваряни.

Ама не зеленаж, нали? Иначе може да е нещо от материала на бутилките.

# 507
Не, нямаше нищо зелено. Сиви парцали. Интересно ми стана как са се образували. Мислех, че дори да мине срока на годност, водата си е вода.

# 508
Зелено става предимно на светло, все пак което има хлорофил иска и светлина...

# 509
Случвало ми се с различни води изворни и минерални, да оставя неразпечатени за дълъг период от време на вилата на мъжа си. Подобно като на описаното от Катерин, ми се случи само с една вода от малко известна марка, да не кажа хич неизвестна. Добре, че бях послушала мъжа си да купя само  половин литър от нея. С другите води нямах проблем дори и след година от датата на годност.
Неизвестните марки вода не се знае при какви условия се бутилират, нито какви води се използват - и всеки може да напише, че чешмяната  вода е вода от планински извор.
Sweet muniche, бих ти препоръчала профилактика на филтърната система. За всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт