Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

• 91 052
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
То и кафе ако се пие сутринта, доколкото знам пречи на витамин Ц и на магнезия, не съм сигурна за нещо от останалото.
Добавките щом са разтворими, подсласени ли са? Доста от подсладителите вдигат инсулина, ако и да не са захар.

# 361
Здравейте, така се получава последно време при мен, че ям в кратък интервал от 14 до 20 часа. Но сутрин пия няколко добавки /разтворими във вода вит. Ц, инулин, калий и магнезий/. Като грамове са общо поне 6-7 гр. Това нарушава ли фаста?

Калий или калций приемаш? По принцип калцият се пие заедно с магнезий.
Но няма проблем за витамини и минерали.
Dr Eric Berg с канал в YouTube има полезни видеа относно IF (около 5-6), основни правила, съвети и кои напитки са позволени и кои не в интервала на гладуване. Макар и да не съм голям привърженик на кетогенната диета и да поддържам здравето си и желаното тегло по-скоро с растителна/вегетарианска диета, този доктор, както Thomas DeLauer, и ги следвам, доста полезна информация дават на всички, които се интересуват от nutrition science.

Скрит текст:

# 362
Калий приемам, не калций. Важни са ми и двата с магнезия.
Всичките добавки, които пия са на прах и са без добавени подсладители, само в магнезия има и лимонена киселина, за да е цитрат. Сладни инулинът, но явно му е природа и ми е много противен да го пия.
От вит. Ц нямам проблем със стомаха. Чудесно се чувствам след сутрешния му прием.
Но ще започвам вече деня с магнезий и инулин. След няколко часа калий с вит.Ц, а преди хранене вземам и пробиотик.
Винаги ми е било трудно комбинирането на добавките с техните изключения и особености.
Кафе не пия.

# 363
магнезий е по- добре вечер

# 364
Да, и приемам забележката, знам отпуска мускулатурата и действа успокояващо преди сън, но този инулин имам още време да го приемам, а сам е отвратителен...

# 365

Винаги ми е било трудно комбинирането на добавките с техните изключения и особености.
Кафе не пия.

OK. Да, наистина може да бъде доста объркващо, но предполагам добавките са изписвани от лекар? Той би трябвало да даде точни указания как да се приемат и при неясноти най-добре да се обърнете към него/нея. Аптекарите също много често питат дали човек знае как се пие даден препарат или директно казват. Примерно, ако се приема желязо е важно да не е с мляко и по-възможност да е заедно с вит ц.

# 366
Те питат и казват, но дали всички дават адекватна информация е отделен въпрос... Всеки ден слушам едни такива как на всички казват витамин Д задължително на гладно да го вземат, а той се усвоява по-добре с храна.
За тия взаимодействия дето тук стана дума пък един път не съм ги чула да споменат, за близо 3 години работа но това място.
Обикновено питането там е по навик - ако пациентът не успява да си разчете рецептата, те са по-свикнали да ги разчитат, та пишат на кутиите по колко пъти и до там. Сигурно не са всички така, естествено, но и далеч не всички ще дадат добър съвет.
В случая това че не се пие кафе опростява нещата де, поне с него няма съобразяване.

# 367
Аз съм на OMAD от 4 г. и това ми помага да поддържам непроменено тегло от 42-43 кг  от преди менопаузата. Грам не съм качила от преди 4г.,.  Но начело на трапезата ми  е месото,  първо с него се наяждам, напр.  2бр. големи вратни пържоли ме засищат идеално. Салати не ям. След половин - един час,  хапвам някакъв плод. Чувствам се здрава,  на 55г не знам какво е хапче за високо кръвно,  какво е сърцебиене. Засега нямам хронични заболявания. Все още не съм се разболявала от Covid, а не съм ваксинирана и не съм спирала да ходя на работа. Колежката на три метра от мен скоро го изкара,  при мен нищо.  Без маски сме и двете на работа.

Бихте ли дали малко повече подробности за храненето си ? В какъв времеви прозорец се храните ? Споделяте само за пържоли и плод ...Зеленчуци, бобови, хляб някакъв? Съобразявате ли се с калории или просто ядете каквото Ви се яде , но в определен часови интервал ?

# 368
kikokolin,
lu lu е на ВМНВХ от дълго време и се свиква с по-голям интервал между храненията. ОМАД идва естествено. Пускала съм снимки на храната на Весела Савова (nosugar), която е (беше) на ОМАД. Храната си е добро количество и няма хлябове и подобни.
И внимателно за да не се получи системно недохранване.
От nosugar

Друга чиния

И още една

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 09:34 от tania6

# 369
Весела Савова (nosugar), която е (беше) на ОМАД.
В момента как се храни? Не ми е попадало, а я следя уж и харесвам..
Аз също се чувствах прекрасно малко повече от 1 г. на ОМАД, но бях спряла и млечните.. опитвам се отново да се върна..

# 370
Колко сваляте на месец като сте на OMAD ?

# 371
Аз съм на OMAD от 4 г. и това ми помага да поддържам непроменено тегло от 42-43 кг  от преди менопаузата. Грам не съм качила от преди 4г.,.  Но начело на трапезата ми  е месото,  първо с него се наяждам, напр.  2бр. големи вратни пържоли ме засищат идеално. Салати не ям. След половин - един час,  хапвам някакъв плод. Чувствам се здрава,  на 55г не знам какво е хапче за високо кръвно,  какво е сърцебиене. Засега нямам хронични заболявания. Все още не съм се разболявала от Covid, а не съм ваксинирана и не съм спирала да ходя на работа. Колежката на три метра от мен скоро го изкара,  при мен нищо.  Без маски сме и двете на работа.

Бихте ли дали малко повече подробности за храненето си ? В какъв времеви прозорец се храните ? Споделяте само за пържоли и плод ...Зеленчуци, бобови, хляб някакъв? Съобразявате ли се с калории или просто ядете каквото Ви се яде , но в определен часови интервал ?

Здравейте,  храня се в 1-2-3 часов интервал. Най-често ям свинска вратна пържола,  защото ми е най вкусна,  а и се прави бързо за 20 мин. на еърфрайера. Други протеини,  които често ям,  са скумрия,  свински език в масло.  Ям първо месото до засищане,  като отбелязвам,  че то ми е най-вкусното. Проста като не съм яла 20-22 часа,  съм като хищник,  яде ми се само месо. Като се заситя с месото,  след половин-един час ми се прияжда нещо въглехидратно. Тази вечер си "откраднах" малко от салатата прясно зеле от на мъжа ми. Нямам никакъв плод,  затова. Пържолата беше само една тази вечер,  но пък мноого голяма. Явно парчето свински врат е било от голямо прасе.

Скрит текст:

Някъде толкова голяма беше пържолата

Събота или неделя може и два пъти да ям на ден,  защото ММ на обяд размирисва да си пече някакво месо. Манджи не сме готвили нито аз,  нито ММ,  сигурно от две години. Включително  на Коледа. И двамата без месо не можем.

# 372
  • Paris, France
Колко сваляте на месец като сте на OMAD ?

Аз нищо, но не ми е било цел да свалям. Сваляла съм 10 и 5 кила месечно. За 2 месеца ги свалих. Първо бавно намаляване на въглехидрати и повече протеин, после заместване на част от протеина с мазнина. Чиста кетогенна със сурови, зелени листа ядох месец и половина и после нюкасълска с 400 или 500 калории дневно за 10 дена.

Ако целиш отслабване е по-добре да ядеш често в началото, а след това, ако искаш да правиш ту OMAD, ту често хранене.

# 373
с честото ядене не знам някой да е отслабнал
колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде
с ОМАД и аз не свалям, използвам го за регулация на апетита, като уикенда и аз се подхлъзвам с ММ

Невена, каква е нюкасълската диета, често говориш за нея, моля те, не ме пращай да чета в гугъл, кажи ти как си я спазвал

# 374
  • Paris, France
Това намерих на български, макар и развален:

https://bg.waykun.com/articles/njukaslska-dieta.html

Драстична диета от 600 калории дневно + 200 калории от листа като спанак, магданоз и маруля. Прави се под лекарско наблюдение, защото има риск от камъни в бъбреците и жлъчката. В оригиналния вариант е с прахове Optifast, от по 200кал всеки. Приема се задължително цитрат за да не се получат камъни в бъбреците, по минимум 1 чаена лъжичка мазнина за да не се получават жлъчни камъни + мултивитамини. При много ниски калории или пълен глад първо се изразходват коремните мазнини, тези в панкреаса и черен дроб. Оригиналната диета е с 46% въглехидрати за да се докаже, че когато калориите са ниски, вътрешните мазнини се изгарят въпреки ВХ, но за хора с висок инсулин не е добре да се ядат ВХ.

Аз я направих във вариант VLCKD - много ниско калорични кетогенна диета. Без въглехидрати. Понеже на 1200 калории не отслабвах, а вече се хранех кетогенно и бях отслабнала с 10кг, решихме да продължа с по-висок протеин, но без ВХ. Около 400 кал трябваше да поддържам, защото калориите не трябва да надвишават една трета от обичайните, на които си поддържаме теглото. Яла съм и по повече 🥳, но никога над 600. Ядях основно яйца, гъби и риба. 6 средни яйца са 360 калории, килограм гъби са около 250 калории и засищат за световно. Хранех се 2 пъти дневно, веднъж в 16 и веднъж около 20ч и това беше. 3 яйца с 200-300г гъби в 16ч и 3 яйца с 200-300г гъби в 20ч. Трите яйца могат да се заменят с 80г сьомга на пара или на скара, с 80г агнешки черен дроб, 80г пуешко филе итн. Изяждах и по 2 купи салата от маруля с лимон и 1ч.л зехтин, магданоз, спанак, нещо такова. Количеството за 200 калории е огромно и пълни стомаха. Чувствах се заситена и доволна и не изпитвах глад. Спях добре и се събуждах ободрена. Единствените негативи бяха чувство на студ към края, което продължи и след диетата и запек.

Прави се до 2 месеца при силен обезитет, след което се заменя с друга и след време може да се направи пак. Аз я правих 10 дена.

Не се практикува никакъв спорт, а само ежедневна, нормална активност. Важно е.

Пият се по поне 2 литра вода.

Сега се знае, че и през ден да се прави, пак има ефект и позитивите са, че не се забавя метаболизма, а напротив.

След диетата е важно да се ядат само 2/3, две трети от калориите, които сме яли преди нея за да запазим ефекта. Варианти са махане на едно ядене дневно, постене 2 или 3 дни седмично (по-ефективно), увеличаване на двигателната активност.

Направих я през септември 2014г. Инсулиновата ми резистентност не изчезна, но се подобри значително и продължи да се подобрява, като инсулинът ми на гладно падна от 14 на 8, на 1 час от 190 на 80. Отне ми още 3 години да влезе в норма, основно с редовно, бързо ходене, месец кетогенна годишно и пости, WFPBD. Симптоми като аменорея, отпадналост, главоболия, мазна кожа и коса (вит Д ги оправя), потящи се стъпала (магнезий помага), щракане на стави изчезнаха още преди да правя нюкасълска, с влизането в кетоза. Пих и Метформин около месец, но се спира при кетогенна и преди нискокалорична, защото пречи на черния дроб да се празни от глюкоген и мазнина.

Инсулин под 5 на гладно и под 25 на първи час видях лятото на 2017г и официално съм излекувана тогава. Оттогава вдигнах КЗ и инсулин, 18 на гладно инсулин, след кортикостероиди заради навехнат крак. Свалих за месец с кетогенна и пост.

Килата са ми тези, на които отслабнах. Качвала съм 5-6, но ги свалям без особени трудности и без диети. Тегля се 2 пъти годишно и си меря талията всяка седмица. Искам да кача около 5-6 кила, но мускул и не ми се получава 🥵. Ям внимателно, но с ВХ. Почти 2 години бях основно кето, покрай КОВИД и обездвижаване у дома.  

Тук има резултати на кръвна захар по време на диетата. Човекът е започнал с 8.5 и е докарал до приличните 5.8. FBS = кръвна глюкоза на гладно:
 https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/rogs-newcastle-experience.155791/

Диетата е подходяща за обръщане (ремисия, излекуване) на диабет 2, високо кръвно при наднормено тегло, обезитет.

Примерни дни:

Първи ден:

8ч. Меря pH на урина. Ако е под 7 пия цитрат и 500мл вода. Чисто, черно кафе без захар, нито мляко.

12ч. Меря pH на урина. Ако е под 7 пия цитрат и 500мл вода. Кафе без добавки.

16ч. Слагам 300г гъби в микровълновата за 4 минути, сварявам 6 яйца и режа 3 големи връзки магданоз (с около 200 калории), които подправям със сол, зелен лук, лимон и зехтин. Ям салатата, гъбите, яйцата. Пия вит Д, витамините В комплекс. Пия вода ако съм жадна. Кафе ако ми се пие, но без захар.

20ч. Слагам 300г гъби в микровълновата. Поправям със сол и черен пипер. Дояждам салатата от магданоз, гъбите, 3 яйца. Вода. Магнезий.

Меря pH на урина и пия цитрат ако е под 7 и вода.

Втори ден:

В 8 и 12ч като първи ден.

16 часа: Нарязвам 1 голяма маруля и овкусявам със сол, лимон, маслини. 300г гъби в микровълновата. В тиган, намазан със зехтин правя на грил 150г агнешки дроб с лук и чесън. Отделям половината. Изяждам половината маруля, гъбите, дроба. Витамините си пия В и Д и вода. Кафе без захар.

20ч. Изяждам остатъците от дроба и марулята + 300г гъби.

Мия зъби, меря урина и ако е кисела пия цитрат.

Трети ден:

8 и 12ч е същото.

16ч Измивам и нарязвам кило спанак. В голям тиган запържвам в зехтин лук, слагам половината спанак и бъркам. Добавям сол, чер пипер, чесън. На скара 2 павета от 80г сьомга. Изяждам едното паве, витамини и вода като предния ден. Кафе ако ми се пие.

20ч. Още 500г спанак като в 16ч приготвям и дояждам рибата. Ако съм още гладна (трудно) правя 200 или 300г гъби в микровълновата. Магнезий, вода.

Мия зъби, меря урина, цитрат.

Цаката е да се яде еднообразно всеки ден за да няма готвене. Няма проблем да се яде сутин и на обед, сутрин и вечер, 3 или 4 или 5 пъти, стига да не се надвишават калориите.

Целина може да се яде на корем. Калориите от нея не се усвояват. Същото с маруля, спанак, магданоз и подобни. Внимава се с мазнините, че могат да обърнат каруцата. Добре е да се мерят с лъжичка.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 04:40 от Nevena Virolan

Общи условия

Активация на акаунт