Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 10

• 90 871
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Много ми хареса в последните си постове как Алена описа какво е фастинга за нея  и как се чувства. Само от месец фаствам 16/8 и просто се чувствам много добре като не спазвам някакви строги правила за ядене, а някак си усещам тялото кога и какво има нужда. Като килограми за 1 месец не съм свалила много, към 4кг, но реално просто се чувствам добре с този режим. Може да се пробвам 18/6 да видя как ще ми се отрази

# 631
До някъде е и до човек. Аз също не пия алкохол. Само ако наистина е много необходимо. Отделно не съм човек на който му се прияждат неща. Мога да стоя пред всякаква храна, да ми мирише и т.н., но не ми се дояжда нищо. Имам позната която замирише ли и на нещо и веднага ѝ пада пердето, даже и да не ѝ се яде в момента. Но аз мисля че това преяждане и не преяждане е в резултат на колко добра инсулинова чувствителност има човек. Ако има метаболитен проблем, инсулиновата чувствителност не е много добра и от там трудно ще се издържа на интервално хранене. Винаги ще има нужда нещо да се похапне между храненията, ще му престъргва на човек за нещо и т.н. Но това е мое лично заключение и е възможно да не е така.

# 632
Vici75, от любопитство - чета често, че се насилваш да си стигнеш калориите за деня, дисциплина, донякъде липса на апетит...Целта не е ли достигната? Сигурно си с доста ниско тегло?
И ми се струва, че преди години усилено тренираше. Освен ако не те бъркам с някой.

# 633
Пепи, да аз съм, не си в грешка. Нямам никакъв апетит. МНого ми е трудно с яденето. От няколко месеца спрях и да тренирам, защото не мога да се справя с храната. Няма как да се храним малко, а да се товарим много. За това и минах на интервално, че уж да не ям на често, а да огладнея някакси. Имам 3 колоноскопии, 4 гастроскопии. Никой не е намерил проблем до момента. Кръвни перфектни. Щитовидна на ред. Гади ми се постоянно. Аз и преди това не съм била лакома, но сега ми стана много трудно. Освен да го отдам на настъпващата менопауза. Иначе не съм с чак толкова ниско тегло - 55кг на 160см на 47год. Нормално изглеждам. Не е като да съм скелет. Гледам в прозореца за хранене да ям всичко каквото ми се яде да мога да наваксам калориите. Но то човек като не яде сладко и трудно надскача калориите. Та наблягам на ядки, сметана, черен шоколад 90%, ей такива. От годините по фитнеси и спортуване имам изградени навици и тялото ми си знае правилната храна и няма нужда да "търси" друга. И аз като чета повечето хора сладолед, торти, пържени картофи, безалкохолни във всичките им вариации, бургери, дюнери, тестяно, въобще са извън съзнанието ми. По гости като ходим, от уважение хапвам, но в ежедневието си, не. Реших да вкарам 2 дена по 24ч фаст, че съм астма от 2 години и ако мога да повлиая, че ми писнаха лекарствата. Чудя се дали и от тях не ми се гади. Едното е таблетка монтелукаст, другото инхалатор със стероид. Уж от стероиди хората ядат като обезумели. Но при мен не е така.

# 634
  • Paris, France
От 8 години спрях да се срещам с приятелки по ресторанти и намалих излизанията на ресторант до абсолютния, необходим минимум. Избягвам да се срещам с хора, с които ако изляза за 6 часа, ще прекарам поне 3 седнала в ресторант, които пият по 3 кафета на излизане, всяко в различно бистро и всяко с торта. Започнах да излизам повече по дискотеки и ресторанти, където се танцува. В такова заведение, на рожден ден или подобен повод, никой няма да забележи, че не съм яла нищо, защото всеки мисли, че нещо съм яла докато съм била другаде. Когато танцувам цяла вечер мога да си ям и пия (вода, разбира се) колкото си искам. Ако седя на маса дълго, полудявам.

Не пия алкохол и никога не съм пила редовно. По малко на дъното на чашата е ОК.

Ако много ми се яде - ям. Ям каквото има и каквото ми се яде, като гледам да не е мазно заради качеството на мазнините.

Ако преям навън, гледам да ходя бързо поне 5 километра и съм ОК. Ако не мога, пия оцет или малко алкохол за да притъпя скока на глюкоза (ако ям въглехидрат).

Отдавна не ми се е случвало да преям, да се чувствам тежко.

Съветвам новите да ядат, когато им се яде и да се концентрират върху качеството на мазнините, протеините и ВХ. В началото може да има и дни с често хранене, по малко. Това също увеличава метаболизма и помага на организма. Не е нужно да е всеки ден.

Разстоянието между храненията идва само.

vici75, мазнините в шоколада и отчасти тези в ядките може да ти предизвикват астма. Започвам да кашлям ако ям шоколад и масло. Омега 3 пиеш ли? Добавка с йод? Доста хора бяха писали, че астмите им изчезвали като почнат да пият йод, селен, омега 3, Д3.

# 635
Nevena Virolan, аз ям по 12гр шоколад. ПОнеже ми е на плочки по 25гр и по средата като я счупя и знам че е половинката ( да не се зачудиш от къде знам колко са 12гр Smile). Ядки по 20бр ям, без значение какви. Иначе си пия омега 3, вит. Д от години. Не ги спирам тях. Йод не съм вземала. Не знам коя марка, какви дозировки. Да не ми повлияе на нещо друго? От скоро пия и CBD 1000мг. Ефект никакъв не съм видяла от него, а много ми го прихвалиха. От месец го пия него.

# 636
По-скоро се чудех има ли някой решил казуса с активен социален живот… аз лично излизам мин 4-5 пъти седмично, било то с ММ, приятелки, семейно. Винаги е ресторант, бар, 2-3-4 чаши вино.
Опитвала съм да не ям през целия ден и да се “пазя” за вечерта, обаче ми е трудно и прегладнявам. Да не говорим на гладно как хваща чаша вино.

# 637
Освен да си нагодиш прозореца според излизанията вечер. Интервалите не трябва да са точно в определен час. Но ако си на 16/8, трябва да спазиш 16/8. Не знам към кой интервал се придържаш, но ако излизаш след 6 вечер да речем, започваш с ядене, пиене от 6-10 и приключваш (за 20/4) Ако ти е труден вариянта с едно ядене на ден, просто започни с някой като 16/8, или 18/6 и плавно премини към едно ядене на ден. Така изведнъж да скочиш в едно ядене на ден, а не си готова, ще си е мъка.

# 638
Към vici и Nevena. Което потвърждава теорията и опита ми от толкова години - един път дисциплинираш ли се за правилни храни, нямаш нужда да следваш особено рестриктивен режим, всичко си идва на място. И черешката - губиш апетит. За мен това е много важно, да мога да устоя на всичко. Дори интервалното в случая не е нужно.

# 639
  • Paris, France
От 10г шоколад 85%, което е 2 квадратчета Lindt почвам да кашлям след половин час. От сос, направен от равни части вода, захар, какао не кашлям изобщо. Значи е от мазнините.

За лугол ставаше дума, но се пие първо зелен, ако ти е нисък, В2 и В3, В12, цинк, магнезий и Д3 и по 3г вит С дневно.

По-скоро се чудех има ли някой решил казуса с активен социален живот… аз лично излизам мин 4-5 пъти седмично, било то с ММ, приятелки, семейно. Винаги е ресторант, бар, 2-3-4 чаши вино.
Опитвала съм да не ям през целия ден и да се “пазя” за вечерта, обаче ми е трудно и прегладнявам. Да не говорим на гладно как хваща чаша вино.

2-3-4 чашки вино седмично или всеки ден? Ако е всеки ден, то ти нищо не правиш. Ресторантската храна е пълна с омега 6, препържени мазнини, бактерии от преседяване в хладилник и дали ядеш 16/8, 20/4 или по 2 пъти на час няма значение.

Вечеря в къщи и танци на музика след това е по-удачен вариант и не отнема време. Може и по чашка винце тогава, но не повече.

# 640
Към vici и Nevena. Което потвърждава теорията и опита ми от толкова години - един път дисциплинираш ли се за правилни храни, нямаш нужда да следваш особено рестриктивен режим, всичко си идва на място. И черешката - губиш апетит. За мен това е много важно, да мога да устоя на всичко. Дори интервалното в случая не е нужно.
Точно така Пепи, нищо не ми трябва да следвам като се замисля вече. Тялото само си знае храната и времето за ядене. А след ядене по ресторанти се чувствам супер зле. Ние не излизаме като цяло никъде. Само в нас или по приятели ако се наложи да се празнува. Веднъж годишно сме на ресторант. После съм много зле. Или ще повръщам или разтройство. Не знам какво се слага по храните. Тези глутамати, овкусители ли, нещо много ни става зле. Казвам "ни" защото и мъжа ми тренира и после сме болни след ходене на ресторант. Например сина ми се храни по-често на вън от нас, все пак млад човек е, на друга планета е все още, та стомашни проблеми няма с ядене на вън. Но за нас е кошмар.

# 641
На ресторант рядко ходим. По други причини, не финансови.  Но аз си знам, винаги ще е месо и зеленчуци в гарнитурата, и отделно печени зеленчуци.  И вино Kissing Face Всъщност, червеното вино много го уважавам.  Пия си го всеки ден.  Не ми влияе по никакъв начин, освен позитивно.  Ще е заради антиоксиданта, рес.... така и не научих думата.  Но неотдавна четох, че точно това вещество влияе на метаболизма.  Има го само в червеното.
Ям си и въглехидрати, но някак автоматично главата ми решава на кое да наблегне.  Изкушенията не ме изкушават.
Хапна половин сладкиш, умирам от сладост и спирам.  Правя си мои с 2 с.л. захар. Какви са тези рецепти със 180 гр. захар Imp

# 642
  • Paris, France
Ще е заради антиоксиданта, рес....

.....вератрол. Съдържа се и в орехи и какао 🌞. Много добре се чувствам след червено вино, в интерес на истината. Като млада не понасях никакъв алкохол.

Аз все повтарям на ресторантите ми приятелки, че ресторантите удрят жестоко финансово. Повечето го разбраха с възрастта, за съжаление от опит. Леко съм професионално изкривена и изчислявам и цената на избора, която в залежаване, заболявания, лекарства и дертове е изключително висока. А, ама аз черпя - ми казват някои. Добре, ама лекарствата, километрите ходене после, болките в ставите, главата, корема г*за, високата КЗ, увреденото зрение и слух, изтръпването на ръце и крака, възпалената кожа, черен дроб ги плащам аз. Времето е пари, но за мене е по-ценно от парите, защото пари се връщат и правят, а време не.

# 643
  • на острова на мечтите
Аз се храня в интервал 18 / 6. Два пъти опитах и сухо интервално хранене. Невероятно усещане за лекота. Не съм вярвала, че ще ми се получи безводно гладуване, но стана.
Виж, не мога да избегна вечерята. Сутрин всеки излиза в различни часове и не остава време за пълноценно хранене на закуска. Ядем заедно на обяд и на вечеря. Не пия. Рядко половин чаша вино. Лятото малка бира. Вече започна да ми става навик в нормално ежедневие да се храня така. Не правя междинни хапвания. Сутрин съм на работа и не се сещам, а следобед сме с папагала, а той няма да ме остави да хапвам нещо без да си навира човката в устата ми, а не бива. Неговата диета е съвсем различна.
Има още много да се желае. Стават бавно нещата, но ще станат. Имам си и съюзник в лицето на ММ. А  за него облагите са повече. Той постига по-добри резултати от мен и много по-лесно. Но се радвам много за неговите успехи! А и той е доволен.
Днес гледах едно видео на д-р Берг за ползата от интервалното хранене върху имунните заболявания( имам псориазис). Моят псориазис изобщо не се е повлиял. Като че ли дори леко се е влошило състоянието на плаките, но не се отказвам да опитвам.
Успех на всички!
Чета ви редовно, но не пиша. Нямам много опит. А и достатъчно познания,за да споделям кой знае какво. Но темата ми е много интересна и полезна.

# 644
И при мен няма повлияване на астмата, ни на гаденето, въпреки че вкарах 2 дни по 24ч фаст. Може би трябва по-дълго гладуване, но не смея да правя над 24ч, че съм с ниско кръвно, и на скоро дарявах кръв, и за момента имам да наваксвам с хемоглобина. А това с 24ч фастове съм го почнала от май месец. Може би трябва поне година да мине си мисля, ако въобще сработи върху заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт