Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 942 024
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 16 830
единствената файда от Янсен-а в момента е, ако някой досега неваксиниран иска да си сложи бивалентна ваксина, което не става, ако първо не е ваксиниран с първоначалните ваксини, та така спестява едни 3 седмици по-малко чакане

но дълбоко ме съмнява да има хора с такъв замисъл в България

Точно аз съм човек с такъв замисъл понеже не исках изобщо да се ваксинирам, но ми се налага да пътувам за Щатите. Според сайта на CDC мога да пътувам с 1 доза Янсен.

Който смята, че Янсен е неефективна, нека отиде и го докаже в Америка.

Мьос каза, че ваксината е по-малко ефективна от останалите, като това се отнасяше за Делта варианта. Това не изключва ефективността и, когато Делта вариантът беше преобладаващ, оттам и становището на СДС.  Ваксината е одобрена в САЩ, тоест, съвсем резонно е са се приеме.  Не се знае изобщо каква е ефективността и по отношение на омикрон.

Точно в САЩ ваксината на Янсен не се препоръчва, което преведено на “достъпен” език означава, че се предпочитат другите две (Файзер и Модерна), но не се изключва и ползването на Янсен, предимно в случаи, в които другите две не са препоръчителни. Именно такива случаи бяха изброени от повечето писали досега - алергии, потенциален страничен ефект и тн.

Разговорът тръгна оттам, че някой се е ваксинирал с Янсен през януари 2023, с цел да се предпази от ковид, а не да отбие номера. Затова са и коментарите - разбирам да се ваксинираш с нея през 2021, но януари 2023?

# 16 831
  • При семейството си
Очевидно все още се ваксинират хора, “за да отбият номера”, както и официални се приемат тези “номера”.

# 16 832
Всъщност, беше казано следното:
Янсен - на практика напълно неефективна ваксина
Пресилено е да се нарече "напълно неефективна", според мен.
Добавено: първо, може да е с по-ниска ефективност от други видове ваксини, но всякаква ваксина е по-добра от никаква. Второ, защитата срещу тежко протичане също е важна. 70% е по-добре от 0%.

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 19:45 от Ghibli

# 16 833
  • Швейцария
Тук в Швейцария Янсен може да се сложи само с атестация от лекар, че иРНК ваксина е противопоказна. Досега не съм чула някой лекар да се е навил да напише такъв атест. Ние никога не сме могли да си избираме ваксините, слагат предимно Модерна и малко Пфайзер. Намирам го за правилно. В БГ има пълно объркване сред хората кой какво да слага. Хората не са медици и се информират основно от социалните мрежи. И ето го проблемът.

# 16 834
Българските лекари като цяло не поощряват ваксините. И за отбиване на номера е точно Янсен.

# 16 835
  • Швейцария
Дева, за съжаление е така. Мой приятел с инсулт беше посъветван от лекар да не си слага ваксина. Аз му казах тогава, че лекарят греши, че той е рискова група и може да има големи проблеми ако се зарази. Почина от Ковид на 50....

# 16 836
Може да пиете парацетамол, за да се почувствате по-добре.
Или нещо, с което ефективно сваляте температура.

Благодаря, температурата спадна след 2 ибупрофена. Но започна сърцебиене Sad Не знам какво да правя. Живея сам

Дано вече да сте по-добре и да минете само с това. Бих казала, че доста странно решение сте взели. Вие си знаете, разбира се. Само имайте предвид, че моята приятелка влезе в болница с увреждане на сърцето точно след ваксинация с Янсен. Аз също имах сериозни здравословни проблеми след ваксинация с 1 доза Пфайзер.  Бъдете здрав Simple Smile

# 16 837
То поначало е странно това всеки сам да си избира коя ваксина да му сложат.
ОК, ако предположим че има разлика (каквато и да е тя), как човек без нужните знания прави този избор? Дори в аптеката фармацевт дето е специалист не е разрешено да заменя лекарство със същото на друг производител, ако е предписана конкретна марка. А те знаят какво правят. И понякога самият пациент настоява за това, ама не може, забранено е. Но иначе ние да си избираме ваксина, а ако този избор ни повлияе по някакъв начин, ние да си носим отговорност?
Ако пък няма толкова разлика между различните - какво има да питат тогава и да се избира?
Така и не взеха решение кое от двете положения е вярно, а народът се информира от социалните медии и от агенция ЕЖК. И естествено - най-драматичните твърдения най-силно впечатление правят.
В някои държави поне по някакви критерии разпределяха отначало хората кой каква ваксина да получи, но пак се предполага че това е на база на съображения дето средният гражданин няма как да ги има. Не бих могла да съдя колко са основателни, но пък аз съм инженер, а не лекар. Камо ли такъв дето разбира нещо от ваксини.
Скрит текст:
По стечение на обстоятелствата, тая есен си слагах противогрипната ваксина в друга държава. Първо едвам намерихме къде, дето да знаят как се процедира като не си местен и нямаш местна здравна карта. Взеха си ми значителна сума но никой не само че не ме попита да си избирам, ами и изобщо не се спомена каква е и що е. Ако не беше се забавил лекарят който повикаха да ме убоде, че имах време да видя извадената спринцовка, нямаше и да знам каква са ми сложили. За удоволствието да ме убодат платих още два пъти цената на ваксината и пак казвам - въпросът за избор не стоеше. И на местните там не им казват и не ги питат, а пък тук са истерии и чудо защо не била едната от двете продавани марки, ами другата.

# 16 838
Реално от април 2021 човек можеше да си избере с коя ваксина да се ваксинира в България, като тогава или през май бяха налични и четирите.

# 16 839
  • СОФИЯ
Баща ми този март ще навърши 80 г. Изкара не тежко ковид след 2 дози Пфайзер. Много активен и разумен е за възрастта си, с нормални изменения и заболявания. После сложи и трета, бустер. От няколко месеца ме пита кога да сложи четвърта. Никой в семейството ни не е с подходящо образование и аз не мога да отговоря на този въпрос. От две седмици е при сестра ми в Мадрид и каза че ще го ваксинират там. Дали е ОК това нямам представа.
Не се чувствам информирана изобщо. Дъщерята е студент във Виена с две дози Пфайзер. Живее си нормално. Не мисли и никой не я привиква за бустер.

# 16 840
  • София
Ние сложихме втори бустер на свекърва ми (68). Файзер. Добре го понесе.

# 16 841
  • Швейцария
Майка ми на 80 и след тежко изкаран Ковид, е с трети бустер. Нямаше никакви реакции. Аз съм с втори. Нека си сложи човекът. Препоръките са да са минали минимум 4 месеца от предишния бустер.

# 16 842
  • СОФИЯ
В БГ няма препоръки. Никакви. И иф няма. С мъжа ми сме с три. Той настоява да чакаме/отлагаме. Аз съм с първа Астра и споменът от реакцията ме потриса. Другите две  Пфайзер. Той е с три Пфайзер.

# 16 843
  • Швейцария
В България препоръката е да са минали 6 месеца.
https://coronavirus.bg/bg/700

# 16 844
  • София
Мнение на д-р Кюркчиев от Лабораторията по клинична имунология УМБАЛ "Св. Иван Рилски" относно бустърите : "За здрави хора веднъж годишно, докато още може да е проблем инфекцията. За възрастни хора и/или хора с придружаващи хронични заболявания засега е разумно да е два пъти годишно."  https://---shoretner923-3I6nZtB

У дома аз и мъжът ми сме с два бустъра, малката ми дъщеря ( 14г.) с един (по-късно ги разрешиха), големите ( на 20 и 24г.) с един от януари 2022 и се ослушват за следващите. До лятото планираме трети, съответно втори за малката.

Общи условия

Активация на акаунт