Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 312
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 8 520
Накой помни ли от един флакон Пфайзер и Модерна колко дози ваксини се правят?

# 8 521
  • Варна
Ясно, значи този документ не е предвиден и няма да свърши никаква работа на преболедували с една доза ваксина, сложена преди повече от месец. Тъпо. Добре, че не ритам за кръчми и дискотеки, а и магазините не са чак толкоз жизнено необходими.
Не знам, Месечинке, ти си без намерение да слагаш втора доза ли?
Нямах намерение, поне докато не дойде време за бустер. Сертификат не ми трябва, поне за момента, та вероятно ще сложа втора доза някой ден, но не бързам. Дето се вика може да изчакам модифицираните версии, за случаите, ако някой нов мутант пробие по-сериозно имунитета от сегашните ваксини. Не ми е силно на дневен ред, ще чета и ще мисля.

# 8 522
Накой помни ли от един флакон Пфайзер и Модерна колко дози ваксини се правят?
Мисля бяха 4(или5) и после увеличиха с една за да се оползотвори целият флакон. Точно за това ЛЛ първо събират бройка и тогава отварят флакон.

# 8 523
Защото дозата на Модерна е 30 мл., а на Пфайзер 10 мл. Преценяват, че при поставяне на 15 мл. Модерна имунитетът ще се стимулира в достатъчна степен. Мен също ме беше страх от претоварване и предпочетох  като бустер Пфайзер вместо Модерна. С по-голямото количество на Модерна обясняват по-интензивните реакции след ваксиниране и по-продължителната защита.
Да не е 0,30 мл? 30, че и 10 мл е страшно много. А и мисля, че спринцовките с които бодат са по 1 мл.

# 8 524
  • София
удари ме в стомаха- слабо място ми е и болно, и сега от 2 дни само липса на обоняние

И на мене. Колко време бяха проблемите със стомаха ? Какво пи за него ? Ентерол ли ?

# 8 525
  • Terra incognita
Ваксината, като всеки лекарствен продукт, има листовка. Там пише какво съдържа. Това, че не разбирате какво пише е отделен въпрос. И трябва да ви говори, че това е тясна материя.
Със сигурност примерът, който виждам по света е много по- силен, отколкото разни фейк видеа из нета с още по- фейк "специалисти", имащи за цел само и единствено конспирация.
Почти всички световни лидери, милионери, популярни личности и пр. са ваксинирани. Дали не са се информирали предварително?
Най- големите антиваксърски движения започват някъде от Балканите и Източна Европа , вкл и Русия. Дали е случайност? Народопсихология? Манталитет?
Няма как посредствени български лекари, които не се развиват и обновяват да се изказват компетентно. Имаме ниско ваксинално покритие дори сред медицинските среди, жалко и позорно.

# 8 526
Единичната доза е 0.3 мл ,това е от листовката на Pfizer.

# 8 527
Няма как посредствени български лекари, които не се развиват и обновяват да се изказват компетентно. Имаме ниско ваксинално покритие дори сред медицинските среди, жалко и позорно.

Най-гадното е, че здравната ни система е толкова корумпирана и неефективна, че самите лекари не само не ѝ вярват, но и нямат вяра на колегите си.

# 8 528
Мен единствено ме притеснява дали е съхранявана правилно. Уж се ваксинирах на място, където имам доверие. Надявам се да е ок. Имаше добра организация и лекар, но...

# 8 529
  • Terra incognita

Най-гадното е, че здравната ни система е толкова корумпирана и неефективна, че самите лекари не само не ѝ вярват, но и нямат вяра на колегите си.
Аз също им нямам вяра. "Лекарите" и сестрите от спешното в родния ми град са една шайка алкохолици, нагли, мързеливи, безсърдечни и напълно неграмотни в работата си. И такива хора леят акъл на близки и пациенти, които ги приемат по презумпция за авторитет и компетенция. И после чуваме- ама на мен медицинско лице/ лекар ми каза еди- какво- си за ваксините.

# 8 530
В този ред на мисли, един лекар когото следя във фейсбук - Стефан Митев, тази сутрин публикува следното:
Сега разбрирам, че болници имали проблем с неваксинирания персонал. Дори в медицински заведения ваксинираните били едва около 50%. Срамно и жалко. Докъде я докарахме?

Колеги, вие къде сте завършили медицина? Проспали ли сте следването си? Осъзнавате ли, че ваксините вече са приложени на над 1 милиард хора, което ги прави най-изследвания медицински продукт в света? От колко още данни имате нужда?  Въобще вълнувате ли се какво казва науката? Или винаги ще бъдете против, независимо от натрупаните доказателства за безопасност и ефективност? Бих го разбрал като позиция от функционално неграмотни хора, но не и от лекари. Явно съм имал прекалено високо мнение за професията, което е било неоправдано. Медицинската диплома, за съжаление, не гарантира рационално мислене.

Между другото, в клиниката, където работя, 100% от лекарите, медицинските сестри и санитарите са ваксинирани. Горд съм с този факт. Далеч обаче не навсякъде е така. Неваксинираните лекари щели да си взимат отпуск и да не ходят на работа заради новите мерки. Жалка картинка. След като не можете да осмислите толкова категорични данни за полза от ваксинирането, как въобще лекувате? Разбирате ли, че вие сте противници на науката и вредите на обществото, което уж трябва да пазите?

Препоръчвам на всеки да пита своя лекар дали е ваксиниран. Ако не, незабавно си тръгнете и търсете друг. После ще ми благодарите. Стойте далече от неваксинирани медици. Те не практикуват медицина, базирана на доказателства. Изглежда са много и са опасни.

# 8 531
Аз се страхувам и за това го отлагах до сега. Просто нямам избор, предпочитам салама, пред свободата. Но ме е страх и гледам да не го мисля. Инак ако Бил Гейтс би ми обърнал внимание, щях да съм първата ваксинирана в бг.

# 8 532
  • София
Аз пък се чудя ..добре де страх ги е хората от ваксините ...ама от пустия вирус не ги ли е страх? Мен повече от вируса ме е страх.

Втората ми доза е от 1.06, още о аче не съм намерила време да си взема сертификата. Ама не съм се засилила да ходя по заеедения и молове, работата ми не е свързана с притежанието на сертификат,та може и да не ходя изобщо. Те в СофияМед са много досадни,само сутрин от 7.30 до 8.30 и вечер от 18 до 19 дават сертификати.

# 8 533
  • пустинята Гоби
Хората не ги е страх от ваксините, просто нямаха стимул да се ваксинират. Сега като им отнеха най-скъпото - заведенията и моловете - вижте как се активизираха.

# 8 534
Мен лично ме е страх повече от ваксината, отколкото от вируса, а и знам за два случая на ваксинирани с две дози и починали, първият е лекар, колега на майка ми, вторият директорката на Питагор и Първа частна математическа гимназия.

Общи условия

Активация на акаунт