Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 953 788
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 3 495
Нали по принцип  чакаш 15 минути седнал след ваксина, за да се види дали ще има алергичен шок

# 3 496
  • София
Днес от Пирогов ни казаха,че ваксини няма. Във ВМА пък няма ваксинация през уикенда, което ме навежда на мисълта, че и там може да нямат.... Скоро ми наближава датата за втора доза във ВМА и не знам дали ще има до тогава?!?

Сутринта в 10,30  се ваксинирах във фургоните пред Пирогов с втора Пфайзер. Имаха от всички ваксини. Опашката беше от около десетина човека. Става изключително бързо - докато си попълня формуляра, редът ми дойде. Веднага издават сертификат.

# 3 497
  • София
В Света Анна (Окръжна болница) в София в четвъртък ваксини имаше всякакви. Ходих с големия ми син (19 г.) да му пазя страх от иглите Wink Преди нас ваксинираха 13-годишен младеж, който беше само с майка си. Не са им правили никакви проблеми.
Моят син се ваксинира с Янсен. Той е преболедувал миналата есен, все още си има защита и след консултации с няколко лекари, решихме да е Янсен. Казват, че една доза за преболедували е достатъчна. Освен това, решихме да е векторна, защото на нас с татко му АЗ ни понесе добре (като се изключи силната реакция на мъжа ми след 1 доза - но пък има антитела над максимума), а и заради редките случаи на перикардити при млади мъже (за разлика от векторните, които не се препоръчват при млади жени).
Лекарите, които бяха във ваксинационния център одобриха решението ни за тази ваксина в нашия случай и я сложихме спокойно. Реакцията беше умерена, с Т до 39 и мускулни болки през нощта, са около 10 часа. Така понесох и аз първата доза АЗ, но с по-ниска Т. Нямаше главоболие, както беше при татко му, и то 2 дни, и с температура 2 дни.
Така 3/4 от семейството сме ваксинирани напълно вече. Един преболедувал. Малкият има антитела, някъде след нашите първи дози ги е направил, не е сме разбрали, не е заразил друг вкъщи (и тримата сме били със защита вече). За него ще изчакаме още.

# 3 498
Може ли линк защо векторните не се препоръчват при млади жени?
Интересувам се, защото дъщеря ми е на 24, преболедувала леко в края на ноември и се насочила с Файзер да се ваксинира днес.

# 3 499
  • София
Векторните са АЗ и Янсен. Нали АЗ я спряха на много места най-напред при млади жени. После и за всички млади... заради редките тромбози уж.
Пфайзер е идеална за млади жени. Както и всички одобрени, според мен, но ето, и аз се поддавам на заливащите ни отвсякъде разнопосочни информации... Simple Smile

# 3 500
Линк нямам, но векторните ги ограничават при младите хора, не само жени, заради тромбозите.
Дъщеря ми е с Модерна.
Пфайзер също е много подходяща.

# 3 501
МОДЕРНА

10.06 - Първа доза - не усетих нищо
11.06 - Болка на мястото на убождането - поносима
12.06 - Болката в рамото леко се увеличи. Някакво едно такова болестно състояние - имаш чувството, че имаш температура, но нямаш в продължение на 5-6 часа.
13.06 - Болката в рамото намаля доста.

09.07 - Втора доза - този път усетих лека болка при ваксинирането. Петък срещу събота почти не съм спала - ту ми беше студено, ту горещо и с главоболие.
10.07 - Главоболието продължи, отпаднала, лека температура - 37,2. Взех един парацетамол и спах цял следобед. Нощта мина добре
11.07. - Вече съм добре, даже ходих да гласувам.

# 3 502
  • София
На фургоните пред Пирогов има десетина човека, явно има ваксини.

# 3 503
  • тук и там
Ваксини има сигурно,но зависи колко са предвидили за деня,защото нали има някакви специални условия за съхранение на ниски температури.

# 3 504
  • На брега на реката
Майка ми на 72 г.се ваксинира в четвъртък с Пфайзер. Същия ден нищо, но от следващия има зачервяване на мястото на убождането.  Сега съм при нея и виях, че червенината е с диаметър около 6-7 см. и мястото е с температура.
Може ли да се сложи компрес с нещо?

# 3 505
  • В заешката дупка
Аз в другата тема го написах, но ще го пусна и тук.

The mysterious other benefit of COVID vaccination

Не е подобаващо проучвано, но според първоначално допиване в Исландия, ваксинирани с дълъг ковид от прекароно по-рано заболяване, рапортуват облекчаване на симптомите след ваксинация.

Във Великобритания е проведено проучване, което искало да установи дали ваксините имат негативни ефекти върху страдащите от дълъг ковид, пък се оказало, че е даже точно обратното.

Част от статията:
Цитат
Камила Сигрир Йосефсдотир, специалист по епидемиология в Дирекцията по здравеопазване, казва, че британски изследователи са работили, за да разберат дали ваксинирането на пациенти с дълъг COVID може да има отрицателни ефекти.  „Разбра се, че е по-скоро обратното.  Че техните симптоми се подобриха.  Че се чувстваха по-добре.  След това беше проведено по-голямо проучване, което показа същото, но не знаем защо “, казва Камила.  Изследването също така показа много малка разлика между различните ваксини в това отношение.

Исландските здравни власти планираха да ваксинират възстановени и възстановяващи пациенти с COVID в края на тази година, но преместиха плана към това лято, отчасти в светлината на британските изследвания.

Камила предполага, че страдащите от дълги COVID могат да имат лошо настроена имунна система благодарение на вируса и че целевият призив за действие, който ваксината изисква от организма, може да послужи за превръщане на имунната система обратно в правилната предавка, както тя го казва.

# 3 506
Баща ми, на 68г., вече от две седмици е с две дози Пфайзер - никакви реакции след първата и след втората игла.

Утре ще правя втори опит да ваксинираме голямата дъщеря. Ако отново ми откажат ще подам жалба.

# 3 507
Освен антиваксърите има и хора ,които са съгласни,но после се отказват заради кофти реакции..Днес срещнах приятелка.Те изкараха Ковид април не леко.Жената още е на кръворазреждащи.Твърдо бяха решили да се ваксинират,и веднага сложиха на майка и -82.И тя ми каза,че буквално седмица след 2-рата доза началната може би деменция на бабата се е влошила рязко и много.Т.е от само забравяне е почнала да излиза да ги търси,да не се ориентира и подобни Sad .И сега те категорично  няма да се ваксинират,а иначе бяха доста уплашени и бяха убедени...
И за да няма недоразумения-твърдо не съм против ваксинацията..просто точно за такъв случай за пръв път чувам,но ето сигурно има и други отказали се се по подобни причини.

# 3 508
  • гр.София
Преди нас ваксинираха 13-годишен младеж, който беше само с майка си. Не са им правили никакви проблеми.

Рали,  да разбирам,че не са им искали никакви становища от Джипи и т.н, че може да се ваксинира?  Понеже из темата четох и такова нещо.

# 3 509
  • София
Преди нас ваксинираха 13-годишен младеж, който беше само с майка си. Не са им правили никакви проблеми.

Рали,  да разбирам,че не са им искали никакви становища от Джипи и т.н, че може да се ваксинира?  Понеже из темата четох и такова нещо.
Без да съм 100% сигурна, защото бяха непознати, държаха само информирано съгласие. Между другото, докато ваксинираха сина ми, някой се обади по телефона и лекарката, която си тръгваше (точно се сменяха екипите), обясни много мило и подробно, че имат всички ваксини, но е хубаво да се мине до към 17:30, защото за след това не е сигурно отварянето на шишенцето, ако няма опашка от желаещи точно за тази ваксина в момента.
Мисълта ми е да звъннете предварително и да попитате. Само не знам телефонен номер...

Общи условия

Активация на акаунт