Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 953 674
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 5 370
И моят мъж е от първите преболедували (март 2020) и първите ваксинирани (февруари 2021), чудя се има ли още имунитет...

# 5 371
В понеделник ми сложиха първа доза Пфайзер и нямам никакви проблеми досега освен леко подути лимфни възли на подмишниците.
Има ли и други с такъв ефект от ваксината?
Вече отшумяват, но като се къпя и се усеща лек дискомфорт като се натривам със сапун.
При мен след първа доза болката  отшумя след десетина дни напълно. След втора беше само 3-3 дни.

# 5 372
Интересно интервю с Георги Маринов https://bnr.bg/post/101513266
 Някъде след 12та минута казва, че единствено защитно нещо са вирус неутрализиращите антитела в серума и мукозните антитела. Т клетъчният имунитет не защитава от инфекция, тъй като когато една клетка е заразена с вируса, тя трябва да изпрати сигнал към т клетките и да ги активира да се намесят. В случая обаче вирусът потиска този сигнал/интерфероните/ и т клетките се активират много късно, когато вече вирусът се е репликирал безконтролно.

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 14:19 от Не се сърди, човече

# 5 373
  • Варна
https://www.ema.europa.eu/documents/covid-19-vaccine-safety-upda … ugust-2021_en.pdf , че не видях в предни постове, няма ли кой да разчисти излишната информация?
    Нека не забравяме, че ваксината е разрешена под условие и така или иначе е под наблюдение, за това и излизат непрекъснати оценки и доклади. Според листовката и от последната актуализация  също е написано ясно и четливо

Отделно е желателно и да изпращате информация за реакции, както и медицинските специалисти, има си формуляр към ИАЛ на bda. bg https://www.bda.bg/bg/%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%8F … D0%B8%D1%86%D0%B0
   https://www.bda.bg/bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82 … D1%81%D1%82%D0%B8 и неща, които са ви известни, но ги поствам, защото има и неваксинирани, които ви четат и е хубаво да си направят информиран избор.

# 5 374
  • под тепетата
На 25 август трябва да направя втората игла на Модерна, поне на картончето пише така. Ще има ли проблем, ако отида ден по-рано, че за работата ще ми е по-удобно?

# 5 375
  • София
На 25 август трябва да направя втората игла на Модерна, поне на картончето пише така. Ще има ли проблем, ако отида ден по-рано, че за работата ще ми е по-удобно?

Никакъв. На баба ми я направихме два дена по-рано, защото нямаше кой да я закара на деня от картончето. Обадихме се, питахме - казаха, че няма проблем.

# 5 376
  • Prismatica Aerie
Аз слагах втора доза ден по-рано, но не можаха да ми издадат сертификат и ходих на следващия ден пак.

# 5 377
Не слагат по-рано. По-късно може.

# 5 378
Относно лекарските препоръки да не се ваксинират хората, мама се повлия от медицинска сестра от Пирогов. Точно ми обеща, че като се върне от морето ще се ваксинира, а сега ми разказва как се запознала с някаква медицинска сестра, която работела в Пирогов и която й обяснила " таква неща", че  планираната ваксината отиде в плана за по- далечни времена.😐

Последна редакция: вт, 17 авг 2021, 13:42 от Не се сърди, човече

# 5 379
минавам да оставя тук тази картинка Simple Smile

ясно е, че най-вероятно Cases при ваксинираните са повече от посочените в колонката, просто защото се тестват основно хора, които се чувстват болни, важните числа са в другите две колонки

# 5 380
  • Wonderland
Бях писала преди време, че в службата се всксинирахме масово с АЗ още в началото на март. Двама от ваксинираните са положителни. Казват, че в началото са имали леко главоболие и течащ нос. Чувстват се чудесно и се връщат на работа - единият утре, а другият в петък.

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 21:06 от Sly Red Fox

# 5 381
Благодаря, че сподели. Сега с надигането на вълната ще има и повече пробивни инфекции, ще е хубаво хората да споделят как протичат.

# 5 382
# 5 383
  • Велико Търново
Според вашите наблюдения до кой ден след поставяне на ваксина може да се проявят някакви реакции?

# 5 384
Един по един "лостовете", "стълбовете" на ваксините падат, за съжаление! Моля се само да не се сгромолясат.
Този пост провокира избистряне на едни мисли отпреди 1,2 месеца, а именно:
Помните ли началото?
1. Ваксината предпазва от заразяване (пуф, падна).
2. Ваксината не позволява болестта да се разпространява, защото ваксинираният не предава вируса (паф, падна). Даже за социална отговорност се говореше.
3. Ваксината предпазва 100% от тежко протичане и смърт - е този лост се надявах да не падне, но явно и той се разклаща.
Това откъм черногледство страна.
От позитивната, продължавам да съм оптимист, че сме взели правилно решение и тези случаи ще са изключение.

Общи условия

Активация на акаунт