Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 948 343
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 8 505
  • пустинята Гоби
Ясно, значи този документ не е предвиден и няма да свърши никаква работа на преболедували с една доза ваксина, сложена преди повече от месец. Тъпо. Добре, че не ритам за кръчми и дискотеки, а и магазините не са чак толкоз жизнено необходими.
Не знам, Месечинке, ти си без намерение да слагаш втора доза ли?

Честно да ви кажа аз съм ваксинирана, ама няма да си вадя сертификат. Не ми е нужен реално, не искам да се бутам в тълпата.

# 8 506
Задава ли се нов вариант от Англия?
Нови варианти се задават от всякъде.
Според Ерик Топол относно AY.4.2- в момента Делта е прекалено силна за да отстъпи. https://www.youtube.com/watch?v=XbtoH40aQvA
Мутациите, които има AY.4.2 (Делта плюс) са открити и в други варианти (въз основа на генетичния му състав, той не е  кандидат за VoC-вариант на загриженост, a e вариант на интерес-VOI). Засега учените са предпазливи и изчакват да видят какво ще се случи и предвид предимството му за по-лесно предаване (около 10% повече) го държат под наблюдение (същото е като с циркулиращия от месеци вариант Мю). В ОК в момента е около 7-8 % от секвенираните проби на вариантите.
Проф. Франсоа Болу (директор на Института по генетика на UCL и професор по изчислителна биология в Университетския колеж в Лондон-UCL ) пише в туитър https://twitter.com/BallouxFrancois/status/1449217876414578688 :
Всяка линия на SARS-CoV-2 се натрупва средно ~ 2 мутации / месец. Делтата не прави изключение и сега е разделена на 45 подлинии (AY.x.y). Най-често срещаната от подлиниите Delta е AY.4, която сега представлява ~ 70% от всички геноми на SARS-CoV-2, секвенирани по целия свят. Сега тя породи две признати подлинии, AY.4.1 и Y.4.2. Линията AY.4.2 привлече вниманието, защото се е увеличила в честотата си в ОК през последните седмици, като сега представлява ~7% от всички секвенирани видове. Той остава изключително рядък другаде (досега в САЩ са открити само 2 варианта)
Спайковите Y145H и A222V мутации не попадат в рецепторния свързващ домейн (RBD) и не са очевидни кандидати за имунно бягство, повишена трансмисивност или по -висока вирулентност. Те също не са мутации, открити в други варианти на загриженост (VoCs). Дори ако A.Y.4.2 наистина е с ~ 10% по -заразен, това не обяснява голяма част от скорошните нараствания на случаите във Великобритания. Ако приемем, че 10% по -висока предаваемост и честота от 10% се превежда само в 1% допълнителни случаи на ~ 5 -дневен интервал на генериране на вируса (т.е. 0,1 х 0,1 = 0,01)

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 16:42 от pril

# 8 507
  • София
Да, там за влизане навсякъде където се изисква сертификат,признават и този след първа доза.
Интересно ми беше дали по принцип броят боледуване+ една доза за пълен ваксинационен цикъл.
Сериозно? Това съм го изтървала. Иначе не, не издават сертификат за пълен ваксинационен цикъл при една доза след боледуване. Аз съм така и на сертификата, който си изтеглих пише "незавършен курс".

Нямах предвид България Simple Smile

# 8 508
Хепи, благодаря за споделеното!
Аз също съм с две Астри. Втората от 1 май.
Колебания нямах никакви,  за нито една доза.
Сега също нямам,( засега поне) - решила съм половин модерна, но ще изчакам поне 8 месеца.
Как половин Модерна, половин доза ли?
Хепи, супер, аз даже бих искала бустър на Астра Зенека, но вероятно няма да внесат.
Напоследък отвсякъде чувам мнения, че Астрата излязла много добра, дано!

# 8 509
Да. Половин доза Модерна.

# 8 510
Здравейте, да попитам и тук. С настинка съм, отрицателен антигенен тест от днес. Мога ли в събота да се ваксинирам или трябва да отложа?

# 8 511
Здравейте, да попитам и тук. С настинка съм, отрицателен антигенен тест от днес. Мога ли в събота да се ваксинирам или трябва да отложа?
когато аз се ваксинирах имаше лекар на място, имаше такъв пациент, мисля, че го върна. Зависи и каква е настинката изобщо, но ако има температура, както при други ваксини, не бих сложила. А ако има и други симптоми, бих направила тест за ковид и/или грип а и б.

# 8 512
Е може ли така, разрешено ли е?

# 8 513
Е може ли така, разрешено ли е?
мисля у нас още не, дано скоро стане

# 8 514
  • Mediterraneo
Това да не е новата врътка- да не си купя фалшиф сертификат, ама да си сложа половин доза ваксина...

# 8 515
За първи път чувам, но не съм следила нещата в чужбина. 🤔
Къде е разрешено, и защо половин доза, а  не цяла?

# 8 516
  • Mediterraneo
А къде е разрешено?

# 8 517
Това да не е новата врътка- да не си купя фалшиф сертификат, ама да си сложа половин доза ваксина...

Ти сериозно ли ? Пак ли се заяждаш с мен?

# 8 518
Защото дозата на Модерна е 30 мл., а на Пфайзер 10 мл. Преценяват, че при поставяне на 15 мл. Модерна имунитетът ще се стимулира в достатъчна степен. Мен също ме беше страх от претоварване и предпочетох  като бустер Пфайзер вместо Модерна. С по-голямото количество на Модерна обясняват по-интензивните реакции след ваксиниране и по-продължителната защита.

# 8 519

Ти сериозно ли ? Пак ли се заяждаш с мен?

По препоръка е половин доза Модерна https://edition.cnn.com/2021/10/14/health/fda-vaccine-advisers-m … ursday/index.html

И аз мисля да сложа Модерна като бустър, за да си смеся. С Файзер съм. Писаха някои, че вече са сложили. Не се притеснявам дали ще е цяла или половин. По-скоро може да свършат ваксините тези дни, а при мен е чак през ноември.

Общи условия

Активация на акаунт