Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 947 985
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 9 135
Има ли боледували март месец и каква ваксина си сложихте ?
Към днешна дата има 1500 антитела и си мисля за еднодозова сякаш или да изчакам нещо по-ново?
Няма какво да чакате според мен при такъв мор, какъвто наблюдаваме в момента. За преболедували и Янсен е добър вариант, но РНК-ваксините принципно са за предпочитане според статистиката за нивото на защита.

# 9 136
  • София
Лично аз еднодозовата не бих си сложила. Не знам. Някак си не ми се вижда особено надеждна, а така и писаха де - че е най-малко надеждна от всички, а и уж нали тромбообразуваща (сигурно не при всички, но все пак).

# 9 137
Повече от важно е да се ваксинирате, ако не сте го направили. Предстои доста остра вълна на Ковид с висока смъртност. Няма НИЩО вярно в твърденията, че:
- ваксините предизвикват автоимунни заболявания - не го правят
- че хроничните болести и автоимунните са противопоказни за ваксини - не са
- че ако имате множество хронични болести ваксините са противопоказни - напротив, именно в такива случаи са препоръчителни
- че имат вредни съставки като живак, алуминий и антифриз - глупости на търкалета
- че има графенов оксид - глупости на търкалета. Данните с "уж доказателства" са абсолютна измишльотина.
- че ваксинираните умирали - няма разлика в смъртността между ваксинирани и неваксинирани (освен при Ковид, там смъртността е 10 пъти по-ниска след ваксиниране)
- че предизвикват стерилитет - глупости! Сума ти народ изпозабременя и роди след ваксините (тестват се от май 2020), без никакви проблеми
- че не са тествани достатъчно - първите ваксини срещу батовчедчето на Ковид-19 САРС (на български ТОРС) се разработват от 2005 година. Сегашните, което са много подобни са тествани в стотици хиляди души. Нямаме толкова тествани медикаменти.
- че ваксините са генни терапии - пълни глупости, безсмислици, научен виц.
- че руската ваксина е по-добра от всички - тя е изключително сходна на тази на АстраЗенека и Джонсън
- по форумите се пишат небивалици - всеки познава няколко починали. Ако беше така, нямаше да има население на България, а ЕК, която гони като терорист Фолксваген за малко по-мръсни газове, щеше да обяви кръстоносен поход на Файзър. За информация - Фолксваген е ПО-ГОЛЯМ от Файзър. По форумите има тролове, разпространяващи фалшиви новини.
- ваксините предизвикват тромбози - РНК не предизвикват, а векторните в 1:200 000 до 1 на милион - астрономически рядко.
- ваксините не трябва да се дават при история/предразположеност за тромбози/тромбофилии - не, тези състояния НЕ са противопоказания, защото механизвът на тромбози при векторните ваксини е различен, противопоказна е само история за хепарин-предизвикана тромбоцитопения (HIT).
- трябва да се пие аспирин след ваксинация - не, не трябва!
- трябва да се тестват антитела преди ваксинация - престанете с тази глупост, давате пари на вятъра, няма никакъв смисъл, не говори нищо за имунитета, сигурен съм, че зад тези идеи стоят или лекарска некадърност, или интересите на тестовите лаборатории.
Ваксинирайте се, предстои ужасно тежка зима. Вярвайте на науката, не на апокрифни сайтове и Ютюб канали. Четете документите за ваксините на български на страницата на ИАЛ, четете уебсайта на ECDC. Не Брадва или друга глупост. Най-малко Тошко.

https://www.facebook.com/asparouh.iliev/posts/10161305489323146

# 9 138
  • Ланкър, планините Овнерог
Лично аз еднодозовата не бих си сложила. Не знам. Някак си не ми се вижда особено надеждна, а така и писаха де - че е най-малко надеждна от всички, а и уж нали тромбообразуваща (сигурно не при всички, но все пак).
Не знам, няколко лекаря ни казаха, че добър избор сме направили с Янсен. Вече си ги бяхме сложили. Аз съм с разширени вени, не е станало по-зле положението, мина месец вече.

# 9 139
  • София
И сестра ми нея си сложи. Нямаше някакви силни странични реакции освен лека температура първите 24 часа. Не се е и разболяла след това. Не е пила Аспирин Протект. Но лично аз не бих я избрала.

# 9 140
Искам и аз да питам, при какви нива на антитела се препоръчва поставянето на бустер доза? Мисля, че различните лаборатории мерят по различни скали? Към кого мога да се обърна да ме консултира - личния, специалист, РЗИ, ...?

# 9 141

Идвам и с малко инфо - двама 60-годишни (семейство мъж и жена), ваксинирани преди 7 месеца с Пфайзер, в момента имат хрема, лека кашлица и липса на обоняние... Били "настинали" и си ходят и на работа... Слюнчените тестове от аптеката са им отрицателни, но може би защото ги направиха повече от 7 дни след началото на симптомите... На крак си карат ковид според мен и го карат леко заради ваксината... Но няма как да ги убеди човек да си останат вкъщи... Положението е кошмар.
В Бг хората освен, че се самолекуват и много често ходят на работа болни. От страх.
В началото на пандемията имах шефка, която беснееше ако някой подсмърча, киха, кашля. Но дума не даваше да се обелва да ходи да се тества.
Хем не искаше болни около нея заради ковида, хем не искаше хората да излизат болнични. Защото няма кой да работи. Държеше се като истерик. Е за малко ни беше шефка. И не говоря за някоя малка фирма, а за много голяма компания.
А следващата ми шефка искаше да се върна на работа 1 седмица след  коремна операция. Естествено два месеца бях болнични. Е, намрази ме заради това.
В студентските ми години работех на 4 часа в голяма хранителна верига и ми крещяха по телефона как съм посмяла да се разболея от бронхопневмония, че и болнични да взимам. Всички началници казаха, че отпуски покрай празници са забранени, както и болнични. Като се върнах след 2 седмици ми казаха, че ми прекратяват договора.
Така че не винаги нещата опират до работохолизъм. Но наистина се срещат и такива хора.

# 9 142
  • Варна
http://data.europa.eu/eli/reg/2021/953/oj

Можете да си прочетете целия регламент, но от текста аз разбирам, че има вероятност да се въведат и сертификати за преболедуване въз основа на тестове за антитела. Настоящият регламент е до 31.03.2022,като може и да се удължи.

# 9 143
Ако ще го въвеждат това, кой ще ми гарантира, че Сульо, който има антитела не е взел личната карта на Пульо, който е без антитела, и е отишъл в лабораторията, за да може Пульо да се сдобие с документ, че има такива? Лаборантките едва ли сравняват, дали този който е пред тях е същия, на снимката на ЛК. И без това, всички сме трудно разпознаваеми на тях.

И само да попитам. За децата в детските градини някой нещо? Тях ковид не ги ли лови? Или ако ги лови, не могат да  заразяват ли? Докога да чакам тази държава да осигури безопасна среда за децата ми?

Днес правих антигенен тест, защото утре съм на изпит. Ами никой не ми гледа ЛК. Аз си попълних сама данните в декларацията и това беше. Та напълно сте права. За мен всеки трябва да се ваксинирам при първа възможност... Ние с ММ сме за другата седмица с час, живот и здраве.

# 9 144
http://data.europa.eu/eli/reg/2021/953/oj

Можете да си прочетете целия регламент, но от текста аз разбирам, че има вероятност да се въведат и сертификати за преболедуване въз основа на тестове за антитела. Настоящият регламент е до 31.03.2022,като може и да се удължи.
От къде е този текст?

# 9 145
Здравейте с първа доза Пфайзер съм от петък, кърмачка съм . Днес ми е 5ти ден. Първия ден имах лека болка в ръката и голяма умора, до вечерта се появи и главоболие. Другия ден остана само болката в ръката и също леко главоболие, което мина бързо. Обаче вчера (4ти ден) имах световъртеж и слабост, които също минаха, а днес лека диария. Чудя се последните 2 дали е възможно да са от ваксината, все пак минаха вече няколко дни. Имали сте подобни проявления?
Аз от 5 ден до 10 ден бях така. Много ми се виеше свят и омалявах. Иначе темп не съм вдигала.

# 9 146
Здравейте, чудя се дали е възможно след ваксина /аз съм с Модерна, ваксинирана от м. юли/имунитетът да претърпи сериозен срив. От няколко месеца, всеки месец съм болна - главно с много силни болки в гърлото, а сега - с ужасно неприятна кашлица и гърлобол. Не е ковид, всеки път се тествам. 🙄🙄
някои имат към гореописаното силна хрема и леко разстройство. Темп около 37-37,4 за един ден. Есенен грип.
Скаридка в неделя всички бяха се изсиоали на Метро да се ваксинират,. Вероятно заради купона. Имаше ужасна опашка, предполагам цял ден е било така. Към 17:00 имаше минимум 50 човека вънка, вътре даже не погледнах колко бяха.

# 9 147
Здравейте! При настоящото положение обмислям да си сложа бустер (с Файзер съм, втора доза, сложена в началото на юни) преди да са минали препоръчителните 6 месеца, а и доколкото прочетох в чужбина са по-малко, така че е ок. Но все пак искам да си направя и един тест за антитела преди това, не си спомням кой беше хубав и препоръчван, за вирус неутрализиращи антитела май, но не съм сигурна, не следя темата от доста време. В моя случай кой тест смятате за удачен, коя лаборатория е надеждна?

# 9 148
  • София
В България няма да можеш да си сложиш бустерна доза, защото системата на his.big не позволява въвеждане преди да са минали 180 дена от втората доза.

На Метро е неделя си бих бустера, в 16:00 някъде, пред мен нямаше никаква опашка.

# 9 149
https://darikradio.bg/zasto-nalichieto-na-antitela-ne-se-priznav … tml#parent=search
Професор Александрова - Защо наличието на антитела не се признава за издаването на зелен сертификат

Общи условия

Активация на акаунт