Наистина замисли се какво искаш! Отначало ми се стори, че търсиш решение за бягство, а после, че по-скоро би искала просто признание от мъжа си и свекърва си, че не си мързелива и работиш доста.
Мисля, че спомена в първия си пост, че би искала да се махнеш, но не го мислиш сериозно. Не си готова за такава стъпка.
Добре, а какъв е варианта да помислиш, произвеждаш и продаваш продукция без тях? Не съм дълбоко запозната с пазара на селскостопанска продукция в момента, но десетилетия моите близки са се препитавали с отглеждане и продаване на зеленчуци. В момента нишата за био храните е просто гореща тема.
Ако не ти тежи селскостопанската работа дали не е вариант за собствен доход с производство, консервиране на домашни зеленчуци и плодове и отглеждане на домашни птици по договорка за хора, които търсят това?
Виж, мъжа ти няма да се промени ако ще и хилядарки да носиш. Свекърва ти също няма да ти даде евала и да те заобича. Търси варианти ти и децата да сте добре и да си доволна от себе си. Не ти е нужно тяхното признание.
А не можеш ли просто да бъдеш малко по-рязка, не е съвсем точната дума, но да не се оставяш да бъдеш обиждана, че и пред децата? Да реагираш на обидите по-решително. Не знам, сама казваш, че има неща, които не искаш да споделяш. Просто, като четох, се сетих за една такава снаха, възпитаничка, тихичка, кой каквото каже, тя готова да го свърши. Като започнаха нападки от свекървата, заядлива женица си беше, която все намираше кусури на "нашата" снаха, виж хорските какви били, пък те не случили, мъжът ѝ не можа или не поиска да застане на нейна страна и тя реши, пък и беше ѝ писнало, сама да се оправя. Започна да отговаря на нападките на свеки, гледаше си детето както тя прецени, че и там имаше голяма намеса, хем не знаела, хем пък не слушала свекървата, дето две деца отгледала. Снахата имаше едно. Каза на свекърва си, че не желае да влиза в стаята ѝ по всяко време, искала да си почива, изобщо даде отпор и постави свои правила. За готвенето, като кажеше свекървата еди какво си ще готвим, снахата казваше не, на мен ми се яде това, това ще готвя. И свекървата започна да отстъпва позиции, не беше вече така нападателна за всичко. Просто има такива хора, като се усетят по-силни и мачкат. Като им се даде отпор - отстъпват. Тогава живеехме в съседство, затова знам подробности, сега отдавна не сме се виждали, бяха в чужбина, върнаха се, чух се че пак заминали. Но останаха двамата с мъжа ѝ.
Та някак по тоя начин не става ли да защитиш себе си, все пак децата са твои, ти решаваш за тях и ги възпитаваш, тя като иска, да им се радва, но не да ти опява пред тях. Ако има нещо да ти казва, да бъде така добра да го направи в подходяща обстановка, не пред децата. Някак я постави на мястото ѝ, да не е толкова решаващо нейното мнение и поведение.
Пък дали ще останеш с твоя мъж, ти си знаеш. Ако е непоносимо, и без него ще продължиш. Просто някак средства си осигури, не става без тях, щом нямаш подкрепа от родителите си. А, ако поговориш с тях, все пак си им дете, съвсем ли няма вероятност да реагират и да ти помогнат по някакъв начин? Може би опитай, пък, като не стане, ще се оправяш и сама.