Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 66

• 46 378
  • 729
  •   1
Отговори
# 120
Чета ви отдавна, възхищавам ви се, че сте станали по неволя повече от лекари Flowers Bouquet
Включвам се само да споделя - засега антителата ми са в норма, но ме възмути ендокриноложката при последните изследвания TSH 2.465 и FT4 7.62 pmol/L ( 9.1 - 23.8 ), а FT3 въобще не ми е пуснала, каза "супер е щитовидната, нямаш нужда от хормон"... Започнах с 25мг еутирокс и ще следя сама какво се случва...

Как така сами си назначавате хормон, не мога да разбера..?! Това въобще не е майтап.... Освен това Т4 и Т3 се менят доста по бързо от ТСХ, особено Т3 се резорбира за 24 часа. Това, че днес е под долна граница не означава, че ще е все така. Проследявано ли е често, че да се знае че Т4 е постоянно така? Аз бих отишла при друг ендокринолог за консулт, вместо да си само назначавам хормон.... Изобщо, направо се плаша... Може и има лекари, които не стават, но не мога да се съглася, че ние знаем повече от някой, който е учил поне 8 години

# 121
Аз сама си самоназначих т3. Алтернативата от ендокринолога беше психиатър + антидепресанти и още много килограми нагоре. Лошото е, че повечето ендокринолози изпращат хашимотите на психиатър заради паник атаките и хипохондрията, вместо да се научат да дозират т3. Имам усещането за една отвратителна симбиоза ендокринолог/психиатър. И най-лесното, за да си трае болният и да е абсолютно неадекватен в света, са антидепресантите. А след антидепресанти вече няколко души познавам, които развиха страхова невроза и се влошиха още повече.
Та, моят антидепресант е т3. Самоназначен и самодозиран. И отново съм Човек, а не развалина и останки от някогашната жена.
Твърде малко са специалистите, които продължават да учат след достигането на едно ниво, особено в ендокринологията. Години по-късно (сега) АГ-специалист ми обясни колко е важно тсх да се държи под 2, за да не се предизвиква образуването на ендометриални полипи. Ендокринолозите това не го и споменават, а е твърде важно, защото тези полипи могат да малегнизират в рак. И т.н  и т.н.
Просто изказвам моята позиция и защо стигнах и аз до момента със самоназначението, а с това фт4, sve със сигурност е за хормон, защото фт4 въобще го няма  от което следва, че няма от къде да има и фт3. Само може да се гадае, че с това не особено високо тсх, фт3 все още е що годе компенсирано. Sve, щом антителата са ти в норма, опитай да стимулираш жлезата и със суплементация (след изследване) и промяна в диетата.

# 122
  • Пловдив
Благодаря за коментара. С хипофункция съм от много години, само с проследяване, това сега са най-ниските стойности и на ТСХ и на фт4, които съм имала. Аз самата не исках да започвам хормон и протаках...
Определено от чакане симптомите не се подобряват, а хормона ми беше изписан от същата ендо при предните изследвания, при които фт4 и фт3 поне бяха към средата на реф.стойности, с ТСХ 6.

# 123
Чета ви отдавна, възхищавам ви се, че сте станали по неволя повече от лекари Flowers Bouquet
Включвам се само да споделя - засега антителата ми са в норма, но ме възмути ендокриноложката при последните изследвания TSH 2.465 и FT4 7.62 pmol/L ( 9.1 - 23.8 ), а FT3 въобще не ми е пуснала, каза "супер е щитовидната, нямаш нужда от хормон"... Започнах с 25мг еутирокс и ще следя сама какво се случва...

Как така сами си назначавате хормон, не мога да разбера..?! Това въобще не е майтап.... Освен това Т4 и Т3 се менят доста по бързо от ТСХ, особено Т3 се резорбира за 24 часа. Това, че днес е под долна граница не означава, че ще е все така. Проследявано ли е често, че да се знае че Т4 е постоянно така? Аз бих отишла при друг ендокринолог за консулт, вместо да си само назначавам хормон.... Изобщо, направо се плаша... Може и има лекари, които не стават, но не мога да се съглася, че ние знаем повече от някой, който е учил поне 8 години
Ами като обиколих 3-4 ендокринолози, като видях в какво се състои прегледа им и колко им струва "компетентността", че на всичкото отгоре бях и бременна, и установих, че с моите бегли познания и следейки симптомите си, мога да мина и без тях. Още преди резултатът от изследванията, усещах кога съм минала в хиперфункция и кога съм в хипо. И те, така...

# 124
Да де, аз разбирам всичко това, което казвате.. Но аз примерно не се наемам да поема отговорност и да започна прием на хормон. Нито знам кога, ни колко, ни защо... Просто няма как от всичко да разбирам. Иначе да, доста интересно е връзката с Т3 и паник атаките и Тсх и ендометриалните полипи-това не го знаех... Но все пак сте го научили от лекари.. Ама то човек като види зор, ще намери и начин... Просто казвам, че мен би ме било страх

# 125
the_demon когато човек прецени, че е достатъчно информиран и сам може да поеме отговорност за себе си. Е не на всеки му стиска така да се каже, ето както теб и тогава чакаш на лекарите. Аз съм  чакала така години наред всеки иска да има читав лекар. С проблем съм от 27г и едва от последните 5г чета и се оправям сама...ами по-добре съм повярвай ми. Обиколила съм всички лекари в града си, ами навсякъде едно и също и на такива безумия съм се нагледала, че.... И реших, че ще се оправям сама. Единствено за сина ми не смея да вземам много рискови решения дори и да съм убедена, гледам да намеря лекар който да ми потвърди и за сега успявам. Но ако не бях аз, никой нямаше до сега да му е открил проблемите и да се вземат мерки. Аз му открих всичко - и анемии и проблема с щитовидната и аз му открих стафилокока и свалих ТАТ. Детската ендо каза - Е не, не е от това защото спряхте глутена спаднаха...ами не не е от него аз имам изследвания с дати.

Относно това което каза в предния си пост за лекарите и че не знаем колкото тях, че учили 8г. Факт, не знаем колкото тях като цяло от медицинска гледна точка. Но моето мнение е следното - те учат толкова години да, но те учат първо обща медицина, после след като се специализират да кажем - Ендокринология. В тази област има толкова много заболявания и състояния - ИР, диабет, щитовидната, хипофизата и т.н. и те са учили и знаят за всички тях, аз не. Но ние хората с проблемите, които сами търсим решения се образоваме и четем за това което ни интересува т.е. специализирали сме се тясно така да се каже в хипофункцията например... и когато се интересуваш конкретно от едно състояние и четеш години наред и опит имаш, да, смело мога да кажа, че сигурно знам по темата "Хипофункция" повече от някои доктори. И казваш, че няма как от всичко да разбираш и те не разбират от всичко Wink . Исках да давам ГАБА на сина си, знам и съм чела, че влияе на растежния хормон и на хипофиза и щитовидна малко или много. Попитах детската ендокриноложка за свое спокойствие, отговора беше - А не, няма отношение към щитовидната. Ами не е така има сигурна съм, просто не съм наясно точно как и разчитах на нея... това й е в областта уж Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 20:04 от mibobo

# 126
Здравейте, момичета! След прегледа при ендокринолога племенницата ми е с диагноза хипотиреоидизъм, изписала ѝ е Л-тироксин 50мг по схема половин таблетка 5 дни в седмицата и по 1 таблетка - 2 дни. Kaк ви се струва? (ще прикача изследванията ѝ по-долу) Казала ѝ е, че щитовидната жлеза не е увеличена, но е с нехомогенна структира, леко уплътнена и ще се следят антителата веднъж годишно, засега са в норма.
И да ви попитам за вит. Д, схемата е 5 капки дневно, което при нейния дефицит ми се струва малко, бихте ли казали вие колко смятате за уместно? Изписала е и магнезий + Б-комплекс, бихте ли препоръчали, или по-добре да ѝ взема магнезиев цитрат и отделно Б-комплекс, за да дозираме по-лесно? Ако не е прекалено, по-късно ще публикувам добавките, на които съм се спряла в скрит текст и ако може само да кажете дали са о.к., много ще съм благодарна Flowers Hibiscus
Скрит текст:

Ако в темата не е подходящо да се обсъжда хипофункция без Хашимото, кажете Hands Ok Hand

# 127
mibobo, аз не търсех конфронтация и много ценя мнението ти и съветите ти. Просто не съм наясно със много неща, механизми и прочее в организма и не мога да направя много. Иначе да, когато имах състояния подобни на ПА, спрях  бързи ВХ захар и прочее и пих 3 месеца Инозитол и Мета фолат. Ендото не ми го каза това, прочетох го тук. Но после като му го споделих каза:"Браво". Е, браво ама що не каза :"Я пробвай така!"

# 128
mibobo, аз не търсех конфронтация и много ценя мнението ти и съветите ти. Просто не съм наясно със много неща, механизми и прочее в организма и не мога да направя много. Иначе да, когато имах състояния подобни на ПА, спрях  бързи ВХ захар и прочее и пих 3 месеца Инозитол и Мета фолат. Ендото не ми го каза това, прочетох го тук. Но после като му го споделих каза:"Браво". Е, браво ама що не каза :"Я пробвай така!"

О аз не го приемам като конфронтация Kissing Heart . Всеки си има гледна точка и тя за него е правилната. Аз затова казах, че до преди години и аз не смеех да правя нищо сама. Иначе и аз не съм наясно с всички системи в човешкото тяло, че всичко е навързано ама, продължавам да чета хаха

Така са лекарите, понякога наистина има неща които знаят, но по непонятни причини не казват на пациентите Simple Smile . Аз на детската ендо още в началото като тръгнахме при нея и като й казах за хранителен режим и тя отговори - А да, едно елиминиране на глутен и ако може и млечни би било добре....но са деца все пак и е доста трудно. Е хубаво, ти го кажи като препоръка а родителя да си реши ще го направи ли няма ли.

kakx инсулина е висок също, за него нещо не казаха ли? Фолиевата също трябва да се вдигне малко, но вземете фолат т.е. активната форма, не фолиева киселина. За вит.Д, при дефицит нашата детска ендо изписва по 10к дневно,т.е. наистина ви е малка дозата. Обаче честно казано мен ме е страх да му давам толкова, защото трябва и вит.К2 в този случай с тази голяма доза и му давам  по 5-6к и попълваме по-бавно.
Магнезий аз вземам хелатиран обикновено, но да и цитрат става.

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 22:04 от mibobo

# 129
Kakx, Колко е голямо детето? Дозата тироксин според мен ще е малка, но все пак тр да се тръгне от някъде. Проверете хормоните отново след 60 дни. Първата година така ще е, докато стабилизирате дозата. През първата година имате право всеки месец на прегледи. Втората година - 4 пъти, третата 3, ако не се лъжа. Андрогените са високи. Може да е във връзка с инсулина, но е добре да направите консултация с детски гинеколог. Детето е със сериозна инсулинова резистентност. Вземете мерки с диетата веднага, защото, ако е в пубертета, може да отключи диабет тип 1. Даже бих ви препоръчала да си пуснете гликиран хемоглобин и с-пептид, gad-65, IA-2 antibody, за да изключите със сигурност диабет (ще ви струва около 200 лв). Ако имате домашен глюкомер, направете проба на гладно, 60 мин след нормално хранене и 120 мин след същото хранене. Относно вит Д - малка е дозата (2500) при този дефицит. Тр да взима поне 5000 единици заедно с вит К2МК7. Взимат се с мазно хранене най-малко 4 часа след хормон. Витамини Б могат да се пият с магнезий. И те се пият след хранене. Внимавайте с б12, ако тр да пие, защото от него пада желязото, т.е желязото тр да е в добри граници преди да взимате б12. За б-комплекс най-добре е да са коензимни форми за максимално усвояване. Всичко обсъждаме, каквото знаем😉

The_demon, не е конфронтация😃просто да си измрънкяме болките😁

# 130
Само да попитам: за контролен на детето ендокриноложката иска TSH и FT4, има ли нужда и FT3 да се пуска? (Писах преди месец, детето тогава беше с тсх над 8 в една лаборатория и с малко под 4 в друга, два поредни дни и ме посъветвахте да пусна и щитовидните хормони.)
За дете на 15 години колко е оптималното ТСХ, което трябва да гоним? Едната докторка иска да е около 2-2,5 и увеличава непрекъснато еутирокса, а другият доктор каза, че щом не се цели бременност е напълно достатъчно да е в референтните стойности.

# 131
Хубаво е да се пуснат всичките хормони. Това дете вече се третира като възрастен относно стойностите на хормоните. Аз съм съгласна с докторката искаща ТСХ до 2-2,5, но дозата не трябва да се определя само от ТСХ-то, т.е. би трябвало да се отчитат и Т4 и Т3.
Защото аз съм с ТСХ 3 последно време, но Т4 ми почти до горната граница, т.е. според ТСХ трябва да ми се вдигне дозата, но ще се предозирам в този случай.

# 132
Фт3 винаги има нужда да се пуска, заедно с тсх и фт4, но за хора, които могат и искат да го тълкуват правилно. За децата е много важно, защото при тях хормоните се менят скорострелно. Оптималното тсх за 15-годишни е като при възрастен - до 2. Няма такова нещо като целене на бременност. Много е важно да се следи ехографски сърцето при децата поне веднъж годишно, защото високото тсх може да предизвика перикардит, което всъщност важи и за възрастни.

# 133
На 20 години е, bongobongo. Не публикувах пълните изследвания, направихме и ОГТТ с инсулинови нива и ендокриноложката е казала, че има и преддиабет, всъщност това е основната диагноза в амбулаторния лист. За него - нисковъглехидратен режим на хранене, да изключи захар и бяло брашно, да ограничи плодовете и другите въглехидратни храни, да не приема млечни продукти от краве мляко, както и да хапва по 2-3 бразилски ореха на ден, изписа и лекарство. Аз съм с ИР и съм ѝ говорила доста за нисковъглехидратните режими, ще ѝ пратя и запазени линкове да чете, да гледа клипчета. Контролният преглед е след два месеца и за него ще пуснем щитовидните, тя иска кръвно-захарен профил, тогава мисля да пуснем и желязо, ЖСК, феритин, трансферин да видим там какво се случва. След като мине лятото и витамините.
А добавките, които мисля да взема, са тези:
Скрит текст:
https://homeostaza.bg/produkt/nfo-strong/ - норжеското рибено масло, което беше препоръчано в някоя предишна тема
https://remedium.bg/gnc-women-s-evening-primrose-oil-maslo-ot-ve … 0-kapsuli-22520/p - масло от вечерна иглика, защото ПМС ѝ е ужасно, а и при мен напоследък не е съвсем ок; може би ще изчакам прегледа при АГ да мине преди да го поръчам
https://remedium.bg/biocoenzymated-aktiv-v-kompleks-h60-kapsuli- … -factors-154950/p - този Б-комплекс, а ако не успея да го открия, този: https://apteka.framar.bg/30084747/%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B7 … D0%B8-30-viridian
https://remedium.bg/natural-factors-biocoenzymated-methylfolate- … tabletki-141426/p
https://remedium.bg/now-foods-magneziev-tsitrat-200-mg-h100-kapsuli-65372/p
https://remedium.bg/webber-naturals-tsink-tsitrat-50-mg-h180-tabletki-148828/p
https://remedium.bg/haya-labs-mk-7-vitamin-k2-100-mkg-h60-kapsuli-7092/p
и вигантол за вит. Д
Ако имате други предложения, ще се радвам Flowers Hibiscus
Ендокриноложката е казала, че нормално TSH за нейната възраст е около 2, като до 2,5 трябва да е, ако има намерение да забременява, та предполагам, че ще се опитат да постигнат тази стойност, ще ѝ кажа да пита следващия път.

И да добавя нещо, което не знам дали сте обсъждали - ендокриноложката е казала да не се пие лекарството за щитовидната с минерална вода и да се избягва чешмяната (ние сме в планински район).

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 22:54 от kakx

# 134
Аз съм безкрайно благодарна на момичетата тук. Когато започнах хормона, сърцето ми щеше да изскочи от тялото. Не знаех къде съм и какво се случва. Не съм чела, но те са. Тогава някак си инстиктивно налучках какво да направя, но съветът им беше да не спирам хормона. И нещата постепенно си дойдоха по местата, а ако бях слушала лекарката, не знам дали изобщо щях да забременея. Нейният съвет беше да го спра, а личния лекар ми каза да пия бета блокер. Е, не пих. Ама кой да знае, пе в началото на организма му идва в повече хормоналната терапия.
Да не говорим, че 4 години бях с подути клепачи и пак лл ми обясняваше да спра солта. И не се сети да ми пусне едни хормонални изследвания, нито да ме прати на ендокринолог поне. Не можех да се погледна в огледалото.
Сега съм извън България и на никой не му пука за моята щитовидна жлеза. Но, ако успея да стигна до България лятото, ще пусна едни кръвни изследвания и ако нещо не ми е ясно ще питам тук. Вече сама усявам да ги разчета и горе долу знам какво да правя. Добре че тук момичетата помагат, когато имаме нужда. Честно казано съветите им, съобразно моето състояние, са по-добри от на лекарите, които съм посещавала. И тъй както са учили уж цялата ендокринология, често не могат на съберат 2+2.
За справка цикълът ми две години след раждането се държи ужасно. Пуснаха ми кръвни изследвания, желязото под долна граница, казаха ми пе изследванията са перфектни. Да, ама аз не мога да спя от треперещи крака. Оак сама влязох, прочетох и си купих желязо. С три дена прием се оправих. Тъй че, толкоз на всички лекари, дето са учили 8 години.

Общи условия

Активация на акаунт