Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 66

• 46 417
  • 729
  •   1
Отговори
# 135
Ясно, детето е млада жена вече😉 Да, и аз преддиабет ти говоря, ир. Забравих само вчера да кажа, че първопричината на проблема при нея вероятно не е щж, а андрогените (мъжките полови). От там произтича и високият инсулин, и хипофункцията. Търсете наистина добър и заинтересован лекар. Някой беше писал, че Катя Тодорова обръща по-сериозно внимание на млади момичета.
Точно този коензимен б-комплекс имах предвид. Можеш да го следиш и в iherb, бързо се изчерпва. Прецезирайте наистина диетата да не е чак толкова нв, защото хипофункзията ще се задълбочи. Плодовете не са такъв проблем, когато не са на фрешове, а цели с обелките. Усвояването на бърз въглехидрат, както и вдигането на инсулина, кр захар се забавя с ядене на мазнина (масло, маслина, зехтин, авокадо, кокос и т.н).

Бръм, при ниско желязо и на мен ми треперят краката. Правилно си се ориентирала. Като го наваксаш и мц ще се оправи. Там влизаш в омагьосан кръг. Ниско желязо - дълъг и обилен цикъл - анемия - закъснение.....Спасението е само наваксване на желязото.

# 136
kakx, да, за племенницата със сигурност отхвърлете СПЯ с изследвания на половите хормони и ултразвук при АГ, изследванията й насочват натам. (особено ако има нередовен цикъл и/или повишено окосмяване. ИР е в клиничната картина, леко завишен тестостерон, DHEA-S; вижте за евентуални нарушени пропорции на LH и FSH. Полови хормони – между 2-5. ден от МЦ).

За яйчниците добавете фолиева киселина. Лекарите предписват Инофолик (B9+B8).

За ИР, моят опит е не само с изключване на неща от менюто, а и с прибавяне на такива, които увеличават инсулиновата чувствителност, подобряват мастния профил и т.н. Простички неща като куркума, джинджифил, ленено семе, канела, годжи бери, овес.

Стискам палци, намерете добро АГ, че някои не са си ъпдейтнали диагностичните критерии.

# 137
Бонго, благодаря. Повече от половин година ми идваше првз 15 дена, беше някакъв кошмар, тъкмо ми свърши и пак ми идва. Горе долу тогава пуснаха изследванията и видях ниското желязо. После започна да ми издва през 40 дена, така пак няколко месеца (3-4). Цикълът ми не е обилен. Обаче вече се усетих и няколко дена преди да ми дойде пия магнезий + желязо. Не смея да пия продължително време, защото въпреки ниското желязо, хемоглобинът е в норма (към долна граница, но в норма), а едно кръвно изследване на частно ми излиза около 100 паунда. Според тукашните лл всичко ми е наред, така че няма да ми пуснат пак кръвни изследвания по каса. Отново благодаря, странни са симптомите при мен, но вече цикъла се регулира горе долу и се върти в някакви прилични граници 24-30 дена.

# 138
Момичета, някой повлиявал ли е стойности на МАТ с пробиотици?
Сега съм решила да пробвам едни, доста са скъпи и хвалени, но да видим. Глутен съм ограничила пък дано да стане нещо.

# 139
Аз поне не съм чувала Simple Smile .
Относно глутена, ако очакваш от него да повлияеш на антитела, трябва да го спреш, само така с ограничение не става. При спиране на глутен, организма се чисти седмици. Така, че ти давайки му дори и малко нищо не правиш. Още повече идеята е, че той вреди и възпалява червата, ако те са възпалени  няма да се оправят ако продължиш да вкарваш такъв дори и по-малко количество  да е. При всички положения е по-добре да ядеш по-малко от повече, но мисълта ми е, че според мен няма да постигнеш кой знае какъв резултат.
При сина ми имаше изцяло спиране на глутен + сериозни пробиотици месеци наред, за да има ефект и върху функцията на жлезата и върху антитела донякъде.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 14:48 от mibobo

# 140
Здравейте, при следните резултати на дете на 9 години,трябва ли да се пият лекарства: ТСХ 5.58 /0.27-4.20/,  Фт4 13.41/9.30-17/ ,Тат 15.90 /0-115/ Мат 16.10 /0-34/ Според нашия ендокринолог не,но аз се притеснявам от високото ТСХ.Да ходя ли на второ мнение и може ли да ми препоръчате специалист в София,че в Пловдив май няма.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 16:03 от slan4ize_76

# 141
Няма никакви реф стойности, трудно е да се каже. По принцип това тсх е за хормон, но нищо конкретно не сте дала. Направете втора консултация, защото детето тепърва ще навлиза в пубертета и ще има нужда от щитовидните и хормон на растежа.

# 142
FT3+FT4+TSH      Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )      3.60   pmol/l   3.10 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      14.63   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон, ТТХ )   ↓   0.017   mIU/L   0.300 - 4.200
Prolactin( Пролактин )      506.40   mlU/L   125.00 - 635.00
Здравейте , може ли насоки какво да променя, в момента съм на 12,5мг т3 + 75мг Т4, от три месеца на пия Достинекс , но предния път пролактинът беше 125, трябва ли отново да го започна ? Благодаря ви

# 143
Здравейте, мили хора. Биха искала да ви помоля за помощ. Миналата година ми откриха Хашимото случайно, но може би съм имала някои дребни симптоми, които в никакъв случай не са били обезпокоителни. ТСХ беше 6,9, а Т3 и Т4 бяха в долната половина на референтните стойности, ТАТ и МАТ доста високи. Потвърдиха Хашимото и с ехограф. Изписаха ми хормон 25 мкгр. Без да се поинтересувам от второ мнение (отчитам го като грешка) започнах да го пия. Чувствах се изключително зле. Т3 и Т4 за един месец отидоха на горната граница, без да я преминават, а ТСХ стана 3. Не можех да спя, треперех, изтръпваха ми устните и зъбите, постоянна тревожност и натрапчиво чувство, че всеки момент ще полудея, от най-малкото нещо получавах паник атака (не знам дли е това, впрочем). Ендокриноложката каза, че резултатите ми са страхотни и ме прати на психиатър, изписа ми и успокоителни, за да спя поне. От тях, освен че не спях, а и станах още по-зле. Мъчих се така 4 месеца. Накрая спрях хормона на 25 януари тази година. 5 дни след това почувствах облекчение. Започнах да спя по-добре. От тогава си правя изследвания всеки месец, които са страхотни.
     НО от време на време имам същите симптоми. Има нощи, в които не спя, имам сърцебиене, тревожност, бърз метаболизам. Имам и много добри дни. Слаба съм - 47 кг./162 см. Пропуснах да кажа, че докато пиех хормона ослабнах 3-4 кг. Мислите ли, че тези симптоми ще отшумят с времето? Минаха 4 месеца. Да си пусна ли някакви други изследвания? Храня се здравословно, спортувам. Пия вино и кафе. Не целя бременност, на 38 г. съм. Не искам да пия тежки лекарства. Ходих при доста ендокринолози, всички ми казват, че съм добре и ме пращат естествено на психиатър. Да, ама тези неприятни смптоми започнаха, след като "ме излекуваха". Прилагам последните изследвания от днес.

fT4       1.130       ng/dl    0.700 - 1.480   
TSH    2.992       uIU/ml    0.350 - 4.940   
fT3       2.980       pg/ml    1.580 - 3.910

Благодаря на отзовалите се! Желая ви здраве!

# 144
За симптомите, които описвате според мен проверете дефицити, като Б12, Д, селен, желязо, фертин. Аз също не приемам хормон, ТСХ ми е по-високо от вашето и другите ми са по-ниски, но след като започнах да попълвам дефицити се чувствам добре. Имам енергия, част от симптомите изчезнаха. Не съм пуснала още изследвания да видя какво се случва обаче ..., но се чувствам ок.

# 145
Здравейте, с хипофункция на ЩЖ съм, започнах 25кг преди година и половина, когато забременях и оттогава съм все на тази доза.
Не съм се изследвала откакто родих (7 месеца), ТСХ доста е паднало, дали ще трябва да намалям Еутирокса? В началото на бременността беше около 4-4.5, бързо слезе под 2 и до края беше 2-2.5.
В началото на бременността МАТ ми е било 17, а вече е над горните граници, значи ли това Хашимото? Или само от антителата не може да се заключи? Ще трябва ли да приемам нещо?
Ще обсъдя с лекаря ми и ще ми прави ехография следващия път, но събирам още мнения, за да знам какво да питам и какво мога да очаквам да се случи.
Вит. Д е под нормата, предполагам, че ще трябва да пия капки, с такъв недостиг колко трябва да се приема?
Всичко останало е в границите, но не знам дали е в оптимални стойности.

# 146
Цитат от това интервю: Заболяванията на щитовидната жлеза причиняват аритмии
Бих искал да акцентирам на хипотиреоидизма, който обикновено остава дълго време недиагностициран. Той не повишава риска от аритмия толкова, колкото повишената функция на щитовидната жлеза. Но проблемът при понижената функция на щитовидната жлеза е забавянето на метаболизма и на сърдечната дейност, повишаването на холестерола и натрупването на наднормено тегло. Заедно с това се променя контрактивитетът (съкращаването) на самото сърце и съдовото съпротивление. В краткосрочен план това няма да се отрази негативно, но ако остане недиагностициран, този ендокринен проблем в дългосрочен план може да доведе до сърдечносъдово усложнение. Повишава се дълготрайният риск от сърдечносъдови инциденти, в това число инфаркт, инсулт, развитие на коронарна болест със стесняване на съдовете на сърцето.

# 147
Ми то дори и да е диагностициран като остане нелекуван същата работа. Аз вече от години съм с предписание да спра глутена и да пия селен. И ставам все по-зле, и сърцето ми се задъхва и го усещам, но според тримата лекари, с които се консултирах не съм за хормон.

# 148
Lollytta, намали дозата на т3 на 6,25 мкг (1/4 хапче). Много си потиснала тсх, не трепериш ли? В момента жлезата ти не мързелува, а направо е "спряла" да работи с това тсх. И за сърцето не е добре. Докато пиеш достинекс, пролактинът ще е нисък. Спреш ли го,  ще се вдига. От опит го казвам. Аз го спрях в крайна сметка и спрях да се вглеждам в пролактина.

Roxxdm, щитовидните са ти добри, тсх леко завишено. Прекаляваш ли с кафето? Това, което описваш, прилича на нарушен кортизолов ритъм, надбъбречна умора. Можеш да провериш кортизол и, въпреки хашито, антитела за Базед (ако може някой да се включи, да ги каже). Включи си магнезий за неопределено време и виж вит Д как ти е.

Пистачо, да,  имаш антитела за Хашимото. Вероятно ще ти изпишат селен. Щитовидните са ти добри, не пипай дозата хормона в момента. Б12, фолиева и Д са ниски. Вит Д по 5000 дневно, заедно с К2Мк7.

# 149
Здравейте! А за 10 капки вигантол колко К2 смятате, че е необходим например? В много стара тема за НВ-ВМХ беше написано препоръчително съотношение, даже си бях записала за себе си, но не помня и не намирам информацията. В интернет открих, че за 1000IU витамин Д/А е добре да се пият по 100 мкg MK-7 К2, обаче признавам, че ще много трудно финансово в този случай.

Общи условия

Активация на акаунт