Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 66

• 46 275
  • 729
  •   1
Отговори
# 615
Гърне без похлупак, имате ли медицинско образование, че така категорично поставяте диагнози в темата?
Обременяването с глюкоза например, може да бъде показателно и с двукратно отчитане на резултатите на 0 и на 120 мин. в зависимост от случая. Поставихте и диагноза ИР от едно изследване на инсулин, за което дори не знаете как е взето. На друг потребител казахте, че върви към диабет. Помислихте ли четящия как би възприел тези диагнози, изстреляни така във форума?

# 616
Би трябвало да ги възприема,като си грабне изследванията и иде на доктор. Как да ги приеме? ИР в момента е "болестта" на десетилетието. Постоянно се говори за това. Няма нужда от паника,а е хубаво,че има индикации преди големия бич диабета.
А дори и да има човек диабет-ранната диагностика е изключително важна!

# 617
Гърне без похлупак, имате ли медицинско образование, че така категорично поставяте диагнози в темата?
Обременяването с глюкоза например, може да бъде показателно и с двукратно отчитане на резултатите на 0 и на 120 мин. в зависимост от случая. Поставихте и диагноза ИР от едно изследване на инсулин, за което дори не знаете как е взето. На друг потребител казахте, че върви към диабет. Помислихте ли четящия как би възприел тези диагнози, изстреляни така във форума?

Правилно, не съм лекар, не е необходимо да ми говориш на "Вие". Joy
Ако хората не искат да получават непрофесионалното мнение на пишещите във форума, не трябва да задават въпросите си тук, а да ги коментират само с лекари. Елементарна логика.
Не е от значение как "четящият" би възприел дадена диагноза - по-важното е да разбера какво му е и как се лекува.
Нещата не са чак толкова сложни: ако имаш високи антитела, значи си с Хашимото; ако инсулинът ти на гладно е до небесата, имаш ИР. Няма други опции. Естествено, както е видно и от тази дискусия, много хора предпочитат да си заравят главата в пясъка.
Ти специално доста пъти си търсила информация за състоянието си както в тази, така и в други теми във форума, и съм забелязала, че едно елементарно "Мерси!" не си правиш усилието да напишеш, след като ти отговорят.

# 618
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Темата е мега информативна, нека не я разваляме с подобни спорове.

Затова моля Мибобо, ако тя пуска следващата тема, да добави в първи пост, че тук мненията не са от специалисти, а от препатили.

Който има съмнения (дали породени от изследванията или нечие мнение тук) да се консултира с лекар.
Ама като гледам колко хора питат тук, май имат съмнения в лекарите.
За голяма жалост!!!!!!

# 619
asyalein да, ако не забравя ще добавя...явно се налага!
Почти всички здравни теми тук във форума са на групи хора сблъскали се с конкретното заболяване и дискусиите са основно обмяна на опит, на знаещи, по-малко знаещи и т.н. кой какво е прочел, научил, често опит от проба грешка със собственото си здраве и т.н.
Никой не твърди, че е лекар....но смятам, че и питащите са наясно с това. Когато се иска мнение на лекар се отива на такъв. Всеки има глава на раменете и е длъжен да си пресява информацията, която намери в интернет независимо дали е във форум или другаде.

# 620
Темата е мега информативна, нека не я разваляме с подобни спорове.

Затова моля Мибобо, ако тя пуска следващата тема, да добави в първи пост, че тук мненията не са от специалисти, а от препатили.

Който има съмнения (дали породени от изследванията или нечие мнение тук) да се консултира с лекар.
Ама като гледам колко хора питат тук, май имат съмнения в лекарите.
За голяма жалост!!!!!!

Че как да нямаме съмнения... аз разбрах че имам хашимото от хората тук. Ендокринолога при който бях не ми каза при прегледа на жлезата и после на вторичния преглед пак нямаше да ми каже ако не бях попитала какво значат структурните изменения. Отговори ми " А ами Хашимото". Не получих никаква информация нито за Хашимотото нито за инсулиновата резистентност. Заради това сега си набавям нужната информация от тук ( благодаря за което)

# 621
Все пак мислете критично, не взимайте всичко което се пише във форума за 100 % сигурно и подходящо за вас, и пречупвайте нещата през вашият случай.
Това за новите, старите кучета си знаем.

# 622
Благодаря за отговорите. Аз попитах тук за моите резултатите, понеже групата е за това и повечето сте по-запознати от мен и просто търся мнения от много места. А вече за диагнозата - там лекаря ще каже. Колкото до доверието в лекарите... не напразно искам повече от две мнения. Първия лекар ми каза Хашимото и ИР. После втория ми каза, че няма нищо притеснително. Затова исках и някой, който е минал по този път да погледне резултатите и да изкаже мнение, аз затова и пиша тук.  А вече всеки трябва да е наясно, че тук няма как никой на никого да сложе диагноза. Просто обсъждаме 🙂

# 623
А първият на базата на какво е поставил диагноза Хашимото - само на TSH ли? Ако ти е правил ехография, е възможно да е забелязал структурни изменения. Понякога ехографът е достатъчен, за да потвърди наличието на заболяването.
Защото антителата ти (поне за момента) не индикират автоимунен процес (т.е. Хашимото); TSH "говори" единствено за хипофункция. Възможно е, обаче, антителата временно да са спаднали. Затова е сложно да се каже.
Желателно е, когато се пускат изследвания, с цел диагностика, да се залага на пълния набор от тестове - TSH, FT4, FT3, TAT, MAT + ехография на жлезата. Само така може да се прецени с точност състоянието на пациента. Просто е много трудно, а и безпредметно, да се тълкува "на парче".
Колкото до проблема с инсулина, ако са спазени изискванията на теста, то - да, има си ИР и трябва да бъдат взети мерки (промяна в хранителния режим, спорт, евентуално - прием на метформинов препарат). Този инсулин е висок, както и стойността на глюкозата на гладно, и ако даден лекар твърди, че не вижда нередност, бих си имала не едно, а две на ум за него. Wink

# 624
Момичета, какво ви е мнението за д-р Явор Асьов, на преглед съм при него!

Чух хубави отзиви, но реших да се допитам и до вас!

Ще ми бъде приятно да споделите впечатления, ако сте го посещавали?

# 625
  • Sofia
Гледах няколко негови интервюта и също мисля да си запиша час.
Споделете как е минал прегледа,моля.

# 626
Гледах няколко негови интервюта и също мисля да си запиша час.
Споделете как е минал прегледа,моля.

Задължително!

# 627
А някой нещо за Дениз Бакалов да каже? 🤔

# 628
А първият на базата на какво е поставил диагноза Хашимото - само на TSH ли? Ако ти е правил ехография, е възможно да е забелязал структурни изменения. Понякога ехографът е достатъчен, за да потвърди наличието на заболяването.
Защото антителата ти (поне за момента) не индикират автоимунен процес (т.е. Хашимото); TSH "говори" единствено за хипофункция. Възможно е, обаче, антителата временно да са спаднали. Затова е сложно да се каже.
Желателно е, когато се пускат изследвания, с цел диагностика, да се залага на пълния набор от тестове - TSH, FT4, FT3, TAT, MAT + ехография на жлезата. Само така може да се прецени с точност състоянието на пациента. Просто е много трудно, а и безпредметно, да се тълкува "на парче".
Колкото до проблема с инсулина, ако са спазени изискванията на теста, то - да, има си ИР и трябва да бъдат взети мерки (промяна в хранителния режим, спорт, евентуално - прием на метформинов препарат). Този инсулин е висок, както и стойността на глюкозата на гладно, и ако даден лекар твърди, че не вижда нередност, бих си имала не едно, а две на ум за него. Wink
Да, гледа ме на ехограф. Само FT3 и FT4 никой не ми пуска. Не знам защо. А вторият лекар дори и ТАТ и обременяване не искаше да ми пусне. Затова аз си ги пуснах. Според мен трябва да се види цялата картина, а тя каза, че според нея другаде е проблема и сега чакам да видя какво ще каже, къде според нея е проблема. Ще се обърна и към трети, пък да видим. Някой може ли да препоръча добър ендокринолог във Варна? Благодаря

# 629
Аз членуувам в повечето фес групи, свързани с Хаши. Там са доста по-полярни мненията.Тук инфото е по-обобщено и не толкова крайно. Благодаря на момичетата, които коментират редовно.  Аз съм начинаеща, още опитваща и търсеща. Имам някакви базови познания и мнение, изградени от прочетеното. Благодаря, че ви има Simple Smile Иначе първите ми изследвания (на база, на които се сдобих с диагнозата) са от месец април. Хормон не пия. С помощта на хомеопатия, изчистване на храни и разбира се проби -грешки в момента се чувствам ок. Боря се с със суха кожа и повечко газове (които намаляват, надявам се и да изчезнат). Решила съм  в края на септември да пусна изследвания, за да видя кое как се движи. Разбрах, че лятото не е удачно, т.като ТСХ намалява и не искам да се залъгвам. Още веднъж благодаря, че сте на линия Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт