Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

• 35 732
  • 854
  •   1
Отговори
# 450
А кои са причините от този ред?
Освен уроците?

Споменах. Липсата на състезателни нагласи сред масата от колежаните (вкл. много от тези с изявени способности). Липсата и на пропаганда на постиженията на колежа, извън стените и сайта му.
Работата с целия клас, а не само с изявените и амбициозните. И т.н.

Ежко, изобщо ли не мога да дават части уроци учители от Колежа? Дори на външни ученици?

Доколкото знам им е забранено по договор. Но даже и да не е - надали имат времето. Натоварването им е доста голямо.

# 451
  • София
Няма как от АК да има големи имена, ако сравнението е с имена като Ирина Шаркова и Петя Тодорова. Една от причините, освен немалкото чужди учители, които рядко стоят дълго в страната и учениците и родителите не знаят техния бекграунд, е това, че в повечето случаи никой ученик не е "нечий ученик" /изключение е един ученик да е при един и същи учител повече от година-две/ и успехите на учениците не се асоциират пряко с името на конкретен учител. Прави ми впечатление, че и в СМГ има такава тенденция при новия директор, която според мен е положителна. По-рано на сайта на гимназията до имената на учениците и техните отличия неизменно се съобщаваше кой е техният учител. Отделно от това, търсенето на медийно отразяване също има значение. Скромният ми опит показва, че за тези отразявания е важно някой да има инициатива, контакти с медии и да подаде информация - какво, кога и къде има да се отрази. АК в това отношение е със слаб PR. Курсовете за подготовка по математика също правят учителите много популярни, защото всяка година те обучават не само своите класове, но още десетки други деца. Сравнението по популярност не е съвсем удачно.
От чуждите учители в АК за двама знам, че имат научни публикации, но в чужди издания.

# 452
АК в това отношение е със слаб PR.

Според мен липсата на ПР е съвсем умишлена.

# 453
  • София
Аз съм ОК с това и според мен е плюс, но дали ми харесва или не е без значение - липсата на популяризиране е факт.

# 454
  • в страната на чудесата
Добре де. Хайде да не е математика. Да е география или физика.

# 455
  • София
Е, Чакърова е по физика. Д-р по ядрена физика е. Ако в ПЧМГ започнат да изучават физиката на английски, ще учат по нейните учебници.

# 456
  • в страната на чудесата
Оо много благодаря. Сега ще ровна, не съм чувала. Мой пропуск.
Едва ли ще учат физиката на английски, макар че познавам един, комуто ще е по-лесно.

# 457
https://ciela.com/fizika-i-astronomija-za-10-klas-na-profilirani … glijski-ezik.html

Другият автор е пак учител в АК и също много добра по мое мнение.

# 458
  • София
Средното образование е стъпка към висшето и нищо повече. От наблюденията ми в настоящия випуск, ПЧМГ води с много пред колежа по физика като успехи. Иначе зад всички тях стои единствено и само  Каравасилев, той води уроците на всички, които имат интерес в тази област и някакви амбиции. За математиката ще си замълча, там нещата са доста .... странни за моя вкус, нагледала съм се на всичко, буквално! и се радвам, че малкото ми дете няма желание да се състезава.

# 459
  • софия
Средното образование е стъпка към висшето и нищо повече. От наблюденията ми в настоящия випуск, ПЧМГ води с много пред колежа по физика като успехи. Иначе зад всички тях стои единствено и само  Каравасилев, той води уроците на всички, които имат интерес в тази област и някакви амбиции. За математиката ще си замълча, там нещата са доста .... странни за моя вкус, нагледала съм се на всичко, буквално! и се радвам, че малкото ми дете няма желание да се състезава.
Това може да го каже само човек, който не е получил нищо съществено в средното училище! (независимо дали като родител или ученик)
Съжалявам!
Ели, не искам по никакъв начин да противореча и да те "засичам навъпреки", уважавам мнението ти, но не само, че не го споделям ами откровено смятам, че е правилно да му се противопостави човек, защото може да даде кофти идея и представа на немалко хлапета.

# 460
Основното и средното образование поставят основите на всичко - навици за учене, широта на мирогледа, интереси, обща култура, среда... Не случайно всички драпаме децата ни да имат "среда" на този етап от развитието им. А и много често се оказва, че професията от средното образование става съдба, вместо тази от висшето.

# 461
Средното образование е стъпка към висшето и нищо повече. От наблюденията ми в настоящия випуск, ПЧМГ води с много пред колежа по физика като успехи. Иначе зад всички тях стои единствено и само  Каравасилев, той води уроците на всички, които имат интерес в тази област и някакви амбиции.

Та да си дойдем на думата за културата. Горното мнение е абсолютно несъвместимо с културата в АК.
Предполагам, че и за съответния тип учители ще е трудно да се разгърнат в колежа.

(нямам предвид, че Ели е некултурна, а че представлява култура различна от тази в АК)

# 462
  • В офиса
Ежко, ти слуша ли речта на някой от "спонсорите" на АК на дипломирането тази година? Моята девойка се бъзика, че толкова често повторили че дават парите си за НАЙ-ДОБРИТЕ - най-добрата администрация, за да наемат най-добрите учители, за да имат най-добрите ученици и т.н. и т.н. Ако това е културата на АК, не, мерси. Това е по-зле от най-гадния шовинизъм по времето на Стоянов в СМГ.
Ясно, че добри учители има навсякъде, както и слаби. Въпросът не е ли по-скоро къде има много по-голяма вероятност да попаднеш на добър. И макар Кирилова да си влага сърцето в работата и да има аристократичното спокойствие на човек, който си тежи на мястото, въпреки че съм много щастлива, че имах честта да преодава на детето ми, моят темперамент ме тегли повече към учители като Киселова, не защото е име, а защото силно емоционално гори в онова което прави със страст. Между другото и Колев вече няма да преподава в АК. Не знам....

# 463
  • София
Средното образование е стъпка към висшето и нищо повече. От наблюденията ми в настоящия випуск, ПЧМГ води с много пред колежа по физика като успехи. Иначе зад всички тях стои единствено и само  Каравасилев, той води уроците на всички, които имат интерес в тази област и някакви амбиции.

Та да си дойдем на думата за културата. Горното мнение е абсолютно несъвместимо с културата в АК.
Предполагам, че и за съответния тип учители ще е трудно да се разгърнат в колежа.

(нямам предвид, че Ели е некултурна, а че представлява култура различна от тази в АК)

Да, но Каравасилев води школа в ПЧМГ. Wink

Иначе това, което получи моето дете като знания, лично отношение, уважение и внимание за 8-те години в ПЧМГ е безценно!
Но си говорехте за успехите и именитите учители. Успехите са за едното стъпало за по-нагоре.

# 464
  • София
Нормално е на дипломиране да има "ние сме най-добрите". Дори е задължително да се казва, защото така се предизвиква вътрешна положителна нагласа. Със сигурност работи. В това отношение можем да се поучим от американците. Младите имат нужда от надъхване. На мен не ми допада нашенската псевдоскромност, вреди на децата.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 07:38 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт