Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

• 35 635
  • 854
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Значи й се иска, но я е страх. Тогава за теб остава ролята "ние сме с теб, ще се справиш; всеки се страхува мъничко от новите неща, човешко е; имаш шанс за нещо много ново и много хубаво, ти си силна, скачай, а ние сме с теб".

# 676
  • София
ashley - Писахме едновременно и вероятно не си видяла отговора ми по-горе - не е настройване, а страх по-скоро, че е труден. Иначе с всичките му предимства съм съгласна, скоро дори си говорих с 2 HR-ки от различни западни компании - и на 2 мнението беше, че най-много се търсят хора с немски и френски, едва после испански, англ. бил по подразбиране.

# 677
  • София
В друга тема съм писала наблюдения за френския. Считам за вредно да се генерализира, така че само споделям как при две по-големи приятелски деца хич не се получи с този език. В единия случай беше категорично избран от самото дете. В другия - по-скоро от родителите. Сега и двете деца не щат и да чуят за ФЕ, смятат да продължат в университети с АЕ. Явно цялата им субкултура е на английски, не виждам друго обяснение. А и драгият тийнейджър е същество ирационално.

# 678
  • София
Сега и двете деца не щат и да чуят за ФЕ, смятат да продължат в университети с АЕ. Явно цялата им субкултура е на английски, не виждам друго обяснение.

Да, има нещо такова. Имам абсолютно същите наблюдения с много близко дете, което знае френски перфектно, но просто не желае да го използва.
Аз пък не съм никак съгласна с общото мнение, че ученето на английски е загуба на време. Да, ако знаеш френски или немски, гарантирано можеш да си намериш отлично платена работа в контактните центрове, които непрекъснато търсят хора и вземат без никакъв опит, включително студенти. С минимална работна етика бързо можеш да дръпнеш напред и да се развиеш. Но това изобщо не е за всеки и е по мои наблюдения изтощителна кариера. Извън нея, не са чаааак толкова търсени различните езици, повечето обяви все още изискват английски като работен език. А далеч не са толкова много хората, които го владеят наистина отлично, пак по мои преки наблюдения. Така че има много смисъл да се инвестират усилия в английски на наистина безкомпромисно ниво.
Всички тези разсъждения, разбира се, са в сценария, в който човекът живее в България, за всяка европейска държава ще трябва да добавим и местния език към английския.

# 679
  • София
Тинки, в ПЧМГ какъв език ще учи детето? Лично според мен 73-то не е лошо попадение (, а и е безплатно). Особено след Брекзит за мен ценността на владеенето на немски става още по-голяма.

Olive, при тези 3 точки, които не достигат, аз бих навивала детето не само за 2-ро, но и за 3-то класиране, ако трябва (т.е., ако на 2-ро попадне във ФЕГ). Струва ми се, че 2 АЕГ е съвсем възможна за вас (, а според мен тя е доста по-хубаво училище от 133-то и ФЕГ). Голяма тръпка е, рисково е, но според мен си струва във вашия случай (казвам го от личен опит с 3-то класиране при подобна ситуация преди години).

# 680
  • Пловдив
Да, съгласна съм, че е труден. На мен съдбата ми го избра. След цял август месец рев през септември ми трябваше точно 1 седмица, за да се влюбя в езика.
Но разбирам и другата страна. От 1ви клас уча английски. Ами...отвратителен ми е. Имам чувството, че мозъкът ми автоматично забравя термини и конструкции, след като ми свършат работа.

Френският е труден, съгласна съм. Но 1г е напълно достатъчна, за да се усвои и да се получи стабилна база, върху която да се трупа лексика.

А за английския не ме разбирайте погрешно. Не го омаловажавам. Просто на фона на всички останали езици е в пъти по-лесен за усвояване, затова смятам, че ако ще се учи по 18-20часа език на седмица, по-добре да се вложи в по-труден език Simple Smile

# 681
  • София
Тинки, няма ли да му стигне и за 1НЕГ балът за второ, трето класиране?

Петя е права за 73-то СОУ. То ви е и наблизо. Ако не се лъжа, сте някъде по южните квартали.

# 682
  • София
И накрая всичко опира до това каква вътрешна позиция ще вземе родителят - дали да рискува да чуе "не трябваше да ходя на второ класиране, мразя този език, мразя това училище" или "защо не ме накара да отида на второ класиране, можеше да се класирам по-нагоре".

# 683
  • София
Олив, отговорих ти в седмокласната, но ще повторя и тук. Не знам защо 2АЕГ продължава да посочва 3-ти и 4-ти профил в план-приема, при положение, че те се избират в 10-ти клас. Ще можете да го смените /първите два випуска по новата програма избираха наново в 10-ти клас/, докато в 133-то е първи профил и там промяна няма.

ПП. Само да ви кажа, че с тези отказващи се от НЕГ девойки, тотално ще ми прецакате прогнозата. Joy

# 684
Олив, аз нямам никакъв опит в седмокласните драми, но 3 точки ми се виждат съвсем постижима цел на второ класиране.
А и честно казано, английски може да си продължи във външна школа на съвсем прилично ниво, докато за френския не е точно така. Т.е. ученето в гимназия на френски, и паралелно английски са си много работеща схема.

Наистина тийновете вземат емоционални решения. Моята в момента е категорина, че иска АК и нищо друго. Пробва немски в училище за 2 часа седмично. Труден и е(няма изненада в това), но за малкото часове се справя отлично. Явно е от типа хора, които усвояват много лесно езици. Та обясняваме ние с баща и, че не следва да отхвърля и добри гимназии с други езици. Обясняваме за Брекзит, че обучение в Уни в UK вече е почти недостижимо... Обясняваме, че може да отиде в Германия, която тя много харесва. Ей такива неща.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 10:08 от Fancy

# 685
  • София
Не знам защо 2АЕГ продължава да посочва 3-ти и 4-ти профил в план-приема, при положение, че те се избират в 10-ти клас.

Имам някакакви подозрения, че с тези профили децата идеално сами се разпределят между класовете без да става драма като в НЕГ кой при какъв преподавател се е паднал.

# 686
  • В офиса
73-o ни е на около 40 мин пеша, с транспорт е по-неудобно даже. Всъщност аз харесвам училището, даже повече от НЕГ. Иначе не смея да прогнозирам изобщо с колко ще паднат баловете. Гледах току що разликата от миналата година и не мога да намеря pattern. A за езика в ПЧМГ не е решил, изключително изкусително за него е да проспи една година, записвайки английски, защото ще влезе с С1, което си е ниво, и така - мисли.

# 687
  • София
Олив, отговорих ти в седмокласната, но ще повторя и тук. Не знам защо 2АЕГ продължава да посочва 3-ти и 4-ти профил в план-приема, при положение, че те се избират в 10-ти клас. Ще можете да го смените /първите два випуска по новата програма избираха наново в 10-ти клас/, докато в 133-то е първи профил и там промяна няма.

ПП. Само да ви кажа, че с тези отказващи се от НЕГ девойки, тотално ще ми прецакате прогнозата. Joy
Я пробвай да прогнозираш дали ще мине предложението за правителство на СТ, че тръпки ме побиват Confused

# 688
  • София
Нямам статистика, на която да стъпя. Joy

# 689

Я пробвай да прогнозираш дали ще мине предложението за правителство на СТ, че тръпки ме побиват Confused

ЩО? Какво не харесваш на детското филмче за Джуджето Хаяско? Simple Smile
Току виж минало. И тогава наистина някои сектори ще цъфнат и вържат съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт