Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

• 35 657
  • 854
  •   1
Отговори
# 645
Ще си запазвам вече в един файл нещата, които препоръчвате, че после всичко забравям.
Ние днес се прибираме, за да гласуваме и да се запишем в училище. После заминаваме на планина.
Улучихме страхотно време. Не беше много топло.

# 646
  • София
Гадамер, изгрев от Талата, а? Simple Smile

На Нестинарка преди години се качихме да обядваме в една кръчма по-нависоко. От нея се откриваше прекрасна гледка към една тръба (точно в центъра на плажа), която бълваше.... (да същото, което си мислите) на има няма 15 метра навътре в морето. Дори не се изкъпахме там... бррррр.
На Болата е много красиво, но да няма хора. Арапя ми харесва, но в сезона е ад. 
Ако наистина ми се наложи да ходим на БГ на море, бих била склонна за Шкорпиловци, но трябва да се види къде има реновирани бунгала, че иначе малко спартанско.

# 647
  • София
Това, което е било преди няколко години, и това, което е сега, могат да са много различни неща. Радвам се, че преди три години се престрашихме да видим отново бг морето, след 7-8 годишно летуване само в Гърция и Италия. Но факт - хотелите тук са на не повече от 40% от капацитета си, а плажът е зает на 100%. За чий е този капацитет - нямам идея.

Иначе морето и плажът са чисти, има чудесни кръчми. Снощи ядох прясна черноморска риба в заведение в парка в Царево. Преди това пробвахме Флора, както и Ла Плая (също сме без забележки), а аз съм си доста капризна. Флора е чудно малко семейно ресторантче с изцяло рибно меню, плюс шкембе и таратор Simple Smile.

Миналата година тук е било ад, защото заради “спаси бг туризма” са се изтърсили 4 пъти повече хора, но сега с потоците, насочени към други плажове на Балканите, тук си е перфектно. Минусите:

- Част от супер претенциозната аудитория. Идват например разни хора на платената зона с чадърите към хотела, маркирана пределно ясно към кой хотел е и че е част от Ол Инклузив, и почват да спорят защо било платено, до кога така и все от тоя род. Как щели да си ходят в Гърция и т.н. Все едно в Гърция може да се натресеш на плажа на някой АИ хотел и да им се правиш на интересен по този начин.

- Сметосъбирането - проблем абсолютно навсякъде в БГ. Защо е така - не зная. Мисля, че решението трябва да е много просто, но явно не е.

- Персоналът, който седи и пуши пред хотелите - много лошо впечатление ми правят. Все едно са хора, които седят без работа. А работа има много Wink.

Ние сме тук за малко, основно защото се сдобихме с имот. Но като цяло ми харесва. Има само българи, има прекрасни заведения, хората са симпатични, Царево е китно и подредено, спокойно - подходящо за спокойна почивка. Морето - бурно, с вълнички - точно като за нас Simple Smile.

# 648
  • София
Аш, това семейно ресторантче Флора къде точно в Царево се намира и кое е заведението в парка? Тази година българското море ще ни е там по стечение на обстоятелствата и твоите отзиви ми дойдоха съвсем навреме. След 10 дни заминаваме, а не съм ходила там от времето, когато се казваше Мичурин Laughing Записах си всички заведения и ще ги пробваме.

# 649
  • София
Аш, това семейно ресторантче Флора къде точно в Царево се намира и кое е заведението в парка? Тази година българското море ще ни е там по стечение на обстоятелствата и твоите отзиви ми дойдоха съвсем навреме. След 10 дни заминаваме, а не съм ходила там от времето, когато се казваше Мичурин Laughing Записах си всички заведения и ще ги пробваме.
Соник, ето адресът на Флора: ul."Odrinska Trakiia" 114, 8260 Vasiliko, Tsarevo. Има естествен навес от кивита отвън. Препоръчвам сотираните пипалца от калмари, рибената супа, хамсията и тарамата. Заведението в парка е Пънчетата - лесно ще го откриете (“на” Центъра е). Там вчера ядох пържен ватос (мн. вкусно - риба, тип “морска котка”, която сега е на улов и се ядат перките й.) ММ яде някакво завъртяно свинско с пюре от целина и намсикво (поръчва си го за втори път), а децата пица и паста, но пицата е като в Лео’с в Драгалевци, а не едновремешните булмачи с всичко върху недопечено тесто. Миналата вечер ядоха скариди в Ла Плая, а аз най-много се впечатлих от крем супата им с тиквени семки и скариди). Да не го превръщам в кулинарен блог, но засега съм доволна. Има и една битова механа - Странджа - имат ФБ страница, чудим се дали да не пробваме и там. Имат закачливи октоподени снимки (ама нещо снимките с хората ми идват в повече). Но като цяло засега съм изненадана приятно от останалото, което виждам, с изкл. на минусите, за които писах в предния пост.

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 14:15 от Аш

# 650
  • София
Първо класиране по НВО за държавните гимназии е излязло. Питам вместо в говорилника, защото последното мнение там е мое, но не искам да ги сливам - доволни ли сте от резултатите, седмокласни мами?

# 651
  • София
Да, доволна съм. Първа немска е прекрасен резултат, но нашето училище беше избрано още преди първо класиране.
Пожелавам късмет на всички, които очакват второто класиране!

# 652
  • София
И ние ще освободим място в първа немска по същите съображения. Въпреки, че беше убедена в избора си, искаше ми се да види алтернатива преди да избере окончателно.

# 653
Някое момче няма ли да се откаже от 1НЕГ , момичетата не ми вършат работа 🤣😜

# 654
  • В офиса
Със сигурност ще се откажат, Red violet.
Това кандидатстване го броя за загуба.  Т.е. не е лоша алтернатива, ни най-малко - 2-ра немска - но някак много фронтално се убедих на практика в големината на мащаба на издънката. Не може да си с претенции, че си добър и накрая 92 точки. Това означава две неща - слаба психика - ок, паниката и отговорността бяха големи, разбираемо, но и малко тренировки. Защото даже и в момент на паника тренировките вадят от положението. Въпросът е да се извлекат поуките от загубата. (тук следват разсъждения за трудолюбието и таланта, за закърняването на мисленето, когато не се упражнява и т.н.) Всъщност Господ си знае работата, училището, в което ще се запише (ПЧМГ, а не 73-о) е много хубаво, ще е с добри приятели там. Иначе аз в 7-окласната тема писах, че НВО е джънк фууд, но такива са и много сертификати, които човек трябва да вземе, за да му изглежда CV-то добре, например, т.е. това са нещата от живота. И когато имаш цел, следва да си я гониш и да си подготвен така, че да я постигнеш и при лош късмет, и с тъпи изисквания и т.н.

# 655
И при нас математиката беше издънка при все , че имаше пробни изпити с 98т. Но здраве да е, дори не пожела са се яви на изпита в ПЧМГ. Категорично зачеркна всички математически гимназии,  не иска повече да учи математика усилено , а езици. Избора е негов ,отговорността също.

# 656
  • София
Много сте критични към децата си. Вие винаги ли сте взимали абсолютно всичките си изпити с максималната възможна оценка?
Хора сме все пак, не сме съвършени, а пък те даже са още деца.
Какво е оцена "отличен 6.00" в този живот? Аз например не знам и може би никога няма да знам. Днес човек вижда нещата така, утре - инак.

# 657
Аз не съм го критикувала, това са мои лични мисли.Забравих да спомена , че  големия син идва от обикновено квартално училище,  към което имах много забележки , затова с малкия стартираме в ЧУ и следя темата. Ще мога да направя разлика от първо лице така да се каже.

# 658
  • В офиса
И аз не съм критикувала, споделила съм мисли, но без порицание. Тук не иде реч за 6.00, а за непостигната цел. Не съм поставяла аз целта. Може би не съм помогнала достатъчно за постигането й, т.е. не съм стояла с точилката, но ако аз не съм, училището е дало предостатъчно, а на 14 години следва да са достатъчно големи да имат вътрешна мотивация и да се възползват, да оценят и да вземат сами което им се дава. Просто един (научен вече, надявам се) урок без особени последствия, драма няма.

# 659
  • София
Моята девойка не е съвсем доволна - искаше някоя от АЕГ, получи 133 с АЕ / РЕ, мат профил (нова паралелка, искаше само езици, но нямаше в 133). Сега се чуди дали да се пробва за 2 АЕГ на 2 класиране - 3 т. не са й стигнали.

Общи условия

Активация на акаунт