Образователен говорилник - 17та сбирка на феите и елфовете

• 35 612
  • 854
  •   1
Отговори
# 750
  • София
И аз за узо си помислих. Joy Фенси, а това пак ли е с анасон?

# 751
  • София
Скрит текст:
Ако още някой спомене "интегриран изпит", спирам да ви говоря. Frowning1 Joy

Моля, моля...ние сме експерименталния набор. На нас се пада честта. Учихме по нова програма и без учебници. Що да минем и един тититит изпит.

Боже, говоря като родилка.... акахме, сукахме, играхме.
Отивам да си направя един гръцки шприц.

А така, и какво е гръцки шприц и може ли рецептата? Flushed
Аз цяла седмица се каня да си купя Аперол и просеко за Аперол шприц, но от толкова много работа, забравям да отида до магазина Weary

Хахах, докато напиша и мистерията е разкрита Simple Smile

# 752
Не. Това е с мастиха - смола, която се използва и в узото, но и в сладкиши и т.н. Полезна е много за храносмилателния тракт. В линка има информация за смолата от дървото скинос.

Ей така се събира през лятото. Надира се кората на дървото, за да сълзи и капе на това бялото. https://omilo.com/greek-mastiha-mastic/ Вирее почти само на Хиос. Има малко и на Лесбос и Кос. Но е мистерия защо на друго място, освен Хиос, не могат да завъдят големи масиви от насаждения. Заради тази смолица Хиос дълги години е бил под Генуезка власт. А и е бил много, много богат остров. И до ден днешен се виждат охранителните кули от онова време, опасващи целия остров. Има няколко селища във вътрешността, които са все едно в Тоскана.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 20:02 от Fancy

# 753
  • София
Ооо, имам една бутилка мастиха, която отлежава вече  2 години. Явно дойде времето да я отворим.

# 754
Росита, не точно мастиха(която е популярна у нас), а мастихов ликьор. Постнах единия вариант горе.

# 755
  • в страната на чудесата
Анди, аз не съм се обърнала към теб. Естествено, че ще остане, малко училища биха отказали точно на него, мила.
А ако нямаш какво да кажеш полезно за хора, на които дългите и тъпи обяснения отдавна са омръзнали, може да идеш в някоя шестокласни тема да споделиш опита си отпреди 10-на години. Сигурна съм че ще е от интерес. Особено за хора с деца в ДУ в Лозенец или ъраунд.
Груба ли бях? Ти да видиш. Ново време, в което глупостта е болест, истината грубост, тъпотията е специална потребност....

# 756
  • София
Fаncy, мастихата, която имам е тази https://www.greekflavours.com/en/liqueur-mastiha-classic-700ml-mastic-tears.html. Подарък ми е от един колега, грък. Тя става ли?
Запали ме Simple Smile. Много обичам вкуса на мастихата, и дъвки си купувам, и узо обичам Simple Smile

# 757
  • София
Лейка, наистина ли толкова държиш да си груба и да сипеш обида след обида? Хубаво, продължавай, то си е за теб! Това са твоите думи - нека те красят. Simple Smile
И да не ме питаш мен, си напълно наясно, че ще остане в ПЧМГ, защото е дете на същото училище и повечето деца изкарват достатъчно, за да останат за вътрешни деца на вътрешен изпит. Няма никакви изненади в това отношение.

# 758
  • в страната на чудесата
Кое те обижда Анди, не разбирам...

# 759
Fаncy, мастихата, която имам е тази https://www.greekflavours.com/en/liqueur-mastiha-classic-700ml-mastic-tears.html. Подарък ми е от един колега, грък. Тя става ли?
Запали ме Simple Smile. Много обичам вкуса на мастихата, и дъвки си купувам, и узо обичам Simple Smile

Перфектна е!

Анди, по всякакви начини, няколко човека, се опитахме да ти дадем знак, че си извън темата, времето и пространството. Иначе казано, се опитваш да се вклиниш с дълги постове, но не си адекватна.

# 760
  • София
Темата е все същата, но гледната ми точка е различна от тази на болшинството хора в темата. Затова е най-лесно да кажеш, че съм извън темата. Хубаво, болшинството печели, но само означава, че е болшинство. Не смятам да се съгласявам с нещо, с което не съм съгласна само защото другите хора мислят по някакъв друг начин. Различни гледни точки и толкова. Но вече това с обидите минава границите на спора и който премине в грубост вече проявява на безсилие в спора. Всеки решава как да реагира.

# 761
  • София
Гледната ти точка, Анди, е наивна измислица, удобно поднасяща необходимостта от частни уроци на случайните минувачи. Пред мнозинството, правилно отбелязваш, няма как да хване дикиш. А понеже не четеш, да перефразирам казаното от първа ръка - за възпитаниците на някои ЧУ частните уроци могат да бъдат и вредни в дадени ситуации Sad ... да доведат до изоставане, или също - скука, самодоволство и др. вредни настроения.

Помня една позната със седмокласник в нашето училище - още на първите пробни в Лого3 детето цепеше в първата тройка. И тя се притесняваше, че ще се отпусне и няма да има повече стимул да се подготвя. Добре че го приеха в АК въпреки школата.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 19:18 от Аш

# 762
  • София
... до прегряване, до прекалено фокусиране върху изпита като жизнеопределящ, какъвто не е и т.н., и т.н.

# 763
  • София
Нищо не поднасям, не знам защо реши, че става въпрос за уроци. Схемата на мислене е сходна при всякакви събития, в които човек трябва да вземе някакви решения при неясен, но много важен и желан резултат. Дали ще е спорт, дали ще е седми клас, дали ще е при лечение, дали при семейни решения - все едно. Става въпрос за пресмятане на рискове, оценка на рисковете, настъпване на някакъв резултат и преоценка на рисковете и решенията в светлината на резултата и колко той е желан или нежелан.

# 764
Абе на мен лично ми писна да измислям алкохолни теми, за да избутам циклененто...
Не ти ли писна? Изобщо не става въпрос за неприемане на чуждо мнение. Просто става въпрос за конкретно дете, за конкретни училища, за конкретна констатация на конкретен родител... От тази конкретика ти изработи обобщения и философия за десети том на "Война и мир", ама не толкова добър като тези на Толстой.

Общи условия

Активация на акаунт