Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 242
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Миоки, това звучи супер. Режима, ясно че е нисковъглехидратен, но яде ли повече естествени мазнини или ги ограничава.

# 241
Яде си, но нормално мазнини, не ги избягва. Набляга на кравето масло. Използва основно, масло, свинска мас и зехтин. Яде сирена, риба, месо, яйца. Хапва си и салати, но основно краставици, домати. Зеленолистни не яде, защото преди режима й предизвикваха пристъпи на подагра. Туршии и лютеници също хапва - домашни, приготвени без захар. Мусаката я прави с тиквички вместо с картофи. Яде и често скара. Купува си чат-пат авокадо, но не му е голям фен. Ядки консумира ограничено - орехи, има си домашни. И кафе си пие, с по малко мляко. Общо взето сравнително либерално го кара, но не консумира никакви нережимни ВХ, плодове и алкохол.

# 242
От поста ти се разбираше, че питаш за десерти тип сладкиши (сладко, но режимно) или поне аз така разбрах.

Да, не се изразих правилно. Питах за всякакви десерти, които могат да се правят без подсладител.
Може да са с плодове, кокос или каквото и да е, което би дало някаква естествена сладост. Hug

Наскоро видях едни сладки кето топчета с извара. Ама не ги запазих и ме е яд.
Щом ще е без подсладител, изключваш бялата захар.
Има една кафява, която е гъста и мокра, меласа.  Или нея или мед. Може и кокосова захар.
Чела съм и за сироп от якон, агаве и какво ли още не.
Вчера мернах рецепта в друг форум, която ми изглежда лесна.

Бих го пробвала. Даже може и шоколада с малко мляко да го размеся или кокосово ако намеря за да седи по-течно.
В тубата има страшно много идеи.

# 243
С нищо не са по-малко вредни меласата, меда и другите захари, да си знаете. Може и да имат някои полезности за разлика от бялата захар, но щетите, които захарта сама по себе си нанася, изобщо не могат да се компенсират от миниатюрните количества полезност, която евентуално се съдържат

# 244
Кафявата захар, кокосовата, медът, сиропи там от агаве, от клен, от бреза и знам ли от какво още... не са рафинирани, обаче са си захар пак. Да не прозвуча сега като проповедник, просто разликата от чиста захар е минимална, особено за хора дето не се справят с глюкозата в кръвта нормално. Няма лошо, но не са точно като за нас и не бива да се ядат често.
Като "десерт" бих предложила малко ягоди или малини комбинирани със заквасена сметана. Или там други такива дребни плодове, боровинки и прочие. Или с маскарпоне.
Кокосово брашно пробвах отначало като почвах режима. Не е моето нещо, ама нали всички го ползват, давай и Натка. Сладни ми на мен. Не че има сладък вкус но миризмата за мен е "сладка" наравно с миризмата на канела или ванилия. Ако се и комбинират кокосово брашно или стърготини с такъв аромат, поне мен би ме подлъгало че е сладко нещото като цяло.
Тахан с какао за мен е много вкусно, ако и да не е сладко. Малко шоколад, обикновено 85% че с повече от това не съм намерила да ми допадне. Между другото, ако си пия редовно магнезия, го няма предишния глад за шоколад около цикъл.

# 245
Благодаря ви много за идеите.
Аз до захар, мед и всякакви подсладители така или иначе не припарвам.
Дали ще се взривя с бяла захар или агаве - все е щета.
На мен кокосовото брашно също много ми сладни и рядко го ползвам.
Засега смесвам кисело мляко или сметана, маскарпоне и производни с намачкани плодове.
За топлото време ще опитам сорбета като ще послаждам само с кокосово мляко, ванилия и подобни неща.
С вдигането на температурите започна все по-малко да ми се яде месо, влекат ме пресни салати с някакъв протеин вътре, но плодовете ме побъркват. По-добре да смесвам малки количества от тях с млечни, отколкото да се наям накрая с килограм или да избухам някой шоколад.

Да, знам че това влечение към сладки неща е чисто психологическо, а не продиктувано от физическа нужда, но все още не съм такъв дзен, та да не ми прави впечатление. Sweat Smile

# 246
Ами другият вариант е да се настъпиш сама и да отрежеш всичко сладко за някакво време. Гадно звучи, ама работи в повечето случаи. Ще се изненадаш колко лесно ще спреш да си търсиш сладкото. (Това вече не го говоря от опит де, това споделят другите  че на мен десертите никога не ми е било важни.)
След време почваш да се чудиш как си харесвала това или онова, защото ти се струват по-сладки от нормалното. И те предимно не са и нормални де, ако са рафинирани неща. Тогава и неща дето отначало са ти само с намек за сладко, всъщност са ти достатъчно вкусни и сладки.

# 247
Разликата да консумираш обикновени торти с бяла захар, маргарин, консерванти, палмово масло и други глупости в сравнение с веган само натурални съставки е ОГРОМНА, дори и да има мед е огромна и го установих лично за 4 месеца. И в отслабване и в изследванията.
Ако някой толкова е приритал за сладко по-добре да яде сладко, но качествено приготвено, а не боклук.
Обратното твърдение не го приемам въобще. Смехотворно ми е. Все едно да кажеш, че вафла и диня се еднакво вредни.
Толкоз по въпроса от мен.

# 248
Елора, и аз съм попадала на такива рецепти. Майче се водят кето "бонбони" с извара.

# 249
Аз си купих петмези от фурми и от рожков, не съдържат захар (от сайт с турски стоки). Ползвала съм 1 с.л. от първия. С нея подсладих 600 мл. прясно мляко и сметана, като си правих крем карамел. Не е като със захар, но на мен ми хареса и заблудих малкото си мозък, че яде сладко. Joy Повече не съм ги ползвала, което ме подсеща утре пак да си направя.

# 250
Защо не виждам да се споменава никъде стевията като подсладител, нали в момента е много актуална, не вдигала кръвната захар, или има нова информация, която пропускам?

# 251
Защото повечето тук нямаме проблеми с кръвната захар, а основно с инсулина.

# 252
Разликата да консумираш обикновени торти с бяла захар, маргарин, консерванти, палмово масло и други глупости в сравнение с веган само натурални съставки е ОГРОМНА, дори и да има мед е огромна и го установих лично за 4 месеца. И в отслабване и в изследванията.

Тук съм напълно съгласна. На по-късен етап като започна да си позволявам и такива неща, ще кажеш откъде си поръчваш тортите. Relaxed

# 253
С нищо не са по-малко вредни меласата, меда и другите захари, да си знаете. Може и да имат някои полезности за разлика от бялата захар, но щетите, които захарта сама по себе си нанася, изобщо не могат да се компенсират от миниатюрните количества полезност, която евентуално се съдържат
Дори ако говорим за домашен, чист мед?
На мен ми е известен като естествен антибиотик, антисептик, антиоксидант и какво ли още не.

Ние си имаме наш (от наши пчели), но към момента не го ям :/

# 254
Медът има полезни свойства, никой не ги е отрекъл. Но това не му пречи да си е захар по същество плюс много малък процент полезни вещества в него. Тук редовно се обсъжда колко е гадно ако ти трябва сироп за кашлица че имал захар, а то в лъжица мед е повече захар отколкото в лъжица сироп...
Единствено това имах предвид с поста си снощи, за да не си мисли някой че като са по-натурални неща и са подходящи за нас. Да, естествено че са по-малкото зло ако трябва да избирам между мед и бяла захар... но и двете са захар. Също както бял и типов хляб са горе-долу еднакво вредни за нас.
За тортите с маргарини и други гадости изобщо не говоря, то това няма кой да го сравни с нещо направено с по принцип здравословни заместители. Но и здравословната версия пак не е за хора с ИР ако е с мед, кафява захар там кокосова и прочие, освен по голямо изключение.
Или както Елора вече от много години се храни по режим, овладяла си е нейната ИР до степен да спре лекарствата и такива неща да не й пречат от време на време. Много различно от някой дето тепърва се взема в ръце и влиза тук и прочита за тия торти и си казва "Оха, че то явно и с торти става, напред към сладкарницата!". Защото всеки втори отначало това му е дертът - как ще кара без сладко.

Общи условия

Активация на акаунт