Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 307
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Скрит текст:
С нищо не са по-малко вредни меласата, меда и другите захари, да си знаете. Може и да имат някои полезности за разлика от бялата захар, но щетите, които захарта сама по себе си нанася, изобщо не могат да се компенсират от миниатюрните количества полезност, която евентуално се съдържат
Дори ако говорим за домашен, чист мед?
На мен ми е известен като естествен антибиотик, антисептик, антиоксидант и какво ли още не.

Ние си имаме наш (от наши пчели), но към момента не го ям :/
За съжаление важи и за домашния мед. Погледни го така. Всеки ден или през ден ядеш лъжица с токсично за теб вещество и в един момент решаваш, че ще вземеш същата тази лъжица, но с добавени и витамини и пробиотици допълнително. Това ще накара ли приеманото вещество да бъде по-малко токсично заради тези витамини?

Захар с витамини и минерали не е по-малко вредна от захар без, заради самата захар.

# 256
  • София
И аз не ям мед в момента, дори и мин. количества (въпреки че съм наясно за ползите му, внучка съм на пчелар и самите ние сега опитваме да гледаме пчели).
Петмезът от фурми също е много сладък и с много въглехидрати. Бях си купила (преди си правех често веган и здравословни десерти с фурми, банан), обаче след резултатите от обременяването с глюкоза, просто го спрях и това.
Ползвам еритритол от време на време, да се поглезя с някой кето сладкиш.

# 257
И петмезът от фурми е въглехидратен, да. Но прецених, че 1/4 от бурканчето няма как да изям наведнъж (колкото е 100 гр.), а една супена лъжица разпределена на пет купички, едва ли е голямо количество. Все пак не смятам да го ям всеки ден. Реших, че е по-малкото зло, отколкото чиста захар или подсладители.
Да ви кажа, в началото доста "режимни" неща накупих и сега така ми стоят. Най-вкусно ми е свински пръжки и препържена сланинка. Joy

# 258
Всъщност някоя от вас следи ли колко гр. въглехидрати поема на ден или поне на хранене?

Защото, предполагам има разлика дали на едно хранене ще изядеш 1с.л. мед и ще поемеш 15гр. въглехидрат или ще си сложиш в кафето 5гр. лъжичка? Еднакво ли вдигат инсулина?

На мен идеята да не пипаш със седмици и накрая да отидеш да се наядеш с 300гр. торта, порция спагети или 1 шоколад, ми се струва доста по-странна от това да сметнеш грамовете въглехидрати и да прецениш дали модерирано могат да ти повлияят така зле за едно хранене или целия ден. Може пък и да греша...

Като цяло ме интересува как се постига някакъв баланс. Защото дългите ограничения водят до лоши прегрешения. Едва ли са много хората, които могат така стриктно да се придържат по 3-6 и повече месеца на изчистено хранене...

# 259
По-добре е инцидентно "наплюскване" със сладко, отколкото хронично (редовно и по малко). Под инцидентно обаче имам предвид веднъж на няколко месеца, а не веднъж седмично. Сега кой колко грама толерира, е индивидуално.
Аз не толерирам почти никакво явно. На режим съм от 2 години и половина и го карам доста стриктно, но ако се случи да ям сладко, на другия ден ме стягат ставите и това стягане продължава няколко дни. Въпреки това, мога да си седя на задника и да работя. По едно време бях се докарала до състояние, в което не можех да седя на стол повече от 5 минути, а започна ли да работя на компютъра, дясното рамо и плешка ме боляха толкова, че не можех да работя.
Проблем с теглото не съм имала никога, но това не ми попречи да започна да се разпадам. Индикации за ставните проблеми имах още на около 23-26 години. От тогава бавно и славно първо ме удари в рамото, после и в тазобедрените стави. Мислех си че като съм слаба, съм здрава и мога да си ям захар и тесто, а хипогликемиите които получавах още от дете не са кой знае какво, само трябва да си нося захарче с мен, та ако ме споходи, да се оправя набързо.

# 260
  • София
На мен идеята да не пипаш със седмици и накрая да отидеш да се наядеш с 300гр. торта, порция спагети или 1 шоколад, ми се струва доста по-странна от това да сметнеш грамовете въглехидрати и да прецениш дали модерирано могат да ти повлияят така зле за едно хранене или целия ден. Може пък и да греша...
Аз съм на същото мнение!
Предпочитам от време на време, по малко и от тези, които съм си ги сложила в графата режимни. Хем психически се чувствам по-добре (ето, все пак мога да ям и любими храни), хем смятам, че на нивата на КЗ, инсулин, хормони, няма пикове и спадове.

В началото си следях и теглех и записвах стриктно какво ям (от години ползвам приложението на фитнес пала, но периодично ми омръзва това с кантарчето и спирам, като си хвана някакъв ритъм и примерни менюта си въртя). Та, въглехидратите ми бяха м/у 35-40, макс 50г на ден. За някои сигурно за много (ако си стрикно на кето е добре да са до 20г, ако не бъркам), за други са малко (особено при проблеми със ЩЖ). Зависи и от общия калориен прием, тези грамове са при калории на ден 1100-1200, макс 1300.

# 261
  • В полите на Пирин планина
Това, което е писала Миоки за ставните проблеми ми е много интересно и полезно, защото аз също имах проблеми с дясната китка, рамо и плешка. Китката ме болеше почти перманентно, а често сутрин ми беше леко подута... Подуваха ми се и пръстите на дясната ръка. Бях на ортопед няколко пъти, правих рехабилитации, но решението беше временно. Диагностицираха ме със синовит. Пих и разни противовъзпалителни таблетки, които само ми разбъркаха стомаха за няколко месеца.
Сега рядко ми се случва да ме заболи китката, но е много по-поносимо и ако се наложи да работя ударно на клавиатурата (иначе всеки ден по 8 часа съм си на нея). Но пък и рядко ми се случва да ям по-въглехидратна храна.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 07:26 от Lady Brinne

# 262
Аз нямам диагноза и не знам какво е. Ходих на лекар за тазобедрената става, но не стигнах до никъде. Изписаха ми нестероидни противовъзпалителни да пия и крем да се мажа. Казаха ми, че така ще е занаппред и да свиквам - от възрастта било... Rage
Хапчетата не ги пих, а мазането не ме облекчи. Единствено ефект имаше загряващи компреси на мястото и всъщност от там тръгна моето проучване и откриването на режима.
Преди това забелязах, че пиенето на рибено масло ми носи някакво облекчение в ръката. От режима, ефекта върху ръката забелязах кажи-речи веднага. На тазобедрената отражението беше много бавно и все още имам дни, в които е по-осезаемо "присъствието". Започна с някакво силно възпаление. Докато беше в активна фаза не можех нито да седя, нито да лежа. Не ме болеше само когато стоя права. Преди режима бях започнала да усещам, че става нещо и в другата тазобедрена, но това усещане го няма отдавна.

Другото нещо което забелязах, бяха започнали да ми излизат някакви ганглии на горната страна на китките , особено на дясната - твърди подутини точно на ставата. Не болезнени, но създаващи неудобство и чувство на притискане при движение. Четох че са някакви ципести образувания пълни с течност с неизяснен произход и без лечение освен изтегляне на течността с пункция, но без гаранция за липса на рецидив. Не помня от кога, но спряха да излизат и тези.

# 263
  • В полите на Пирин планина
Е, аз пих Диклофенак и още някакво подобно, но то е само временно решение.
Иначе и на мен ми казаха, че е от естеството на работата и ще си страдам доживот от това възпаление на ставата на китката. Пия периодично магнезий и ако ме стегне повече Невробекс. Някое мазило за локално облекчение и така... Но вече за радост рядко ми се налага.

# 264
Аз съм пила невробекс и Б витамини, но нямаха ефект. Единственото което забелязах преди режима беше рибеното масло и то не беше плацебо, защото го пиех пробно срещу косопад.
Отчитам и значителното намаление на омега 6 за сметка на омега 3 в диетата като положителен ефект, за ставните ми проблеми. За това и съм върл противник на всякакви растителни олиа, а зехтин не консумирам, защото не ям салати.
Въобще, всичко което стимулира повишението на вътрешното системно възпаление на организма съм изключила на 99,9%, а това са основно захари и омега 6. Омега 6 си е необходима, но в днешно време, дефицити там са малко вероятни.

# 265
  • пак там
Въглехидратите са два вида.

Тези, които не е редно да ядем, ако искаме да оправим инсулиновата си резистентност, са съдържащите се в хлебни, сладки, картофи и ориз, плодове. Бързи им казват.

Въглехидрати има и в зеленчуците, в прясното мляко. Бавни. Те се разграждат в дебелото черво и не влияят на инсулина или кз.

Сега, ако имате млечна непоносимост, или някаква друга, може и да ви се подува коремът от прекомерното им или изобщо от консумирането им. Но това няма общо с ИР.

Идеята на неконсумирането на бързи въглехидрати е следната: от тях се вдига кз, оттам се вдига и инсулинът, от него пада рязко кз, мозъкът вие на умряло за храна и вие се нахвърляте върху нея, вероятно отново въглехидратна. Кръгът се затваря.

# 266
Благодаря ви много за идеите.
Аз до захар, мед и всякакви подсладители така или иначе не припарвам.
Дали ще се взривя с бяла захар или агаве - все е щета.
На мен кокосовото брашно също много ми сладни и рядко го ползвам.
Засега смесвам кисело мляко или сметана, маскарпоне и производни с намачкани плодове.
За топлото време ще опитам сорбета като ще послаждам само с кокосово мляко, ванилия и подобни неща.
С вдигането на температурите започна все по-малко да ми се яде месо, влекат ме пресни салати с някакъв протеин вътре, но плодовете ме побъркват. По-добре да смесвам малки количества от тях с млечни, отколкото да се наям накрая с килограм или да избухам някой шоколад.

Да, знам че това влечение към сладки неща е чисто психологическо, а не продиктувано от физическа нужда, но все още не съм такъв дзен, та да не ми прави впечатление. Sweat Smile

Като почнах НВ ми беше лесно да не ям сладко. Докато не дойде цикъла. Зави ми се свят и си ударих главата. Нещо което и друг път ми се е случвало в тежкия ден, ако не ям сладко.  Не искам повече да си троша главата и от тогава си позволявам на тежкия ден нещо.
Но след операцията нещо не ми понасят обикновените торти. Забавят ми отслабването първо, задържам вода даже от парче торта, даже може от едно парче на другия ден да съм кило и половина и после го боря това нещо до следващия цикъл, когато пак трябва да хапна нещо.
Затова минах на тия торти. Разликата си личи.
Но наистина тия неща само защото са натурални не е  оправдания да се ядат често, а при необходимост.
А за В - не ги смятам, нямам нужда, на НВВМХ съм все пак.

Витаминче, едно време заместих захарта в кафето с мед, но и това не е решение.
Все пак по-добре мед да хапнеш ако се наложи, а не захар. Витамините вътре и минералите не позволяват рязка промяна на КЗ. Виж на инсулина може.
Познавам жена твърдяща, че е на НВ, но се оказа, че пие по три чая на ден с мед.
Обвини режима де, не меда Grinning

Защо не виждам да се споменава никъде стевията като подсладител, нали в момента е много актуална, не вдигала кръвната захар, или има нова информация, която пропускам?

На първа страница накрая си пише за подсладителите и защо не е за хора с ИР.

# 267
  • София
Прясно мляко, лично аз не консумирам, откакто откриха ИР. Лактозата си е млечна захар.
Даже и киселото спрях, и изварата много намалих.

Всъщност това е групата храни, която най-много ми липсва(ше). По принцип мога основно на млечни да карам.

# 268
  • София
Берберина изключва ли приема на Метформин или се приемат заедно?

# 269
Здравейте!
 Изследвах хомоцистеин, резултатът е 12,2 при горна граница 12, с ИР съм. Какво означава според вас резултатът?

Общи условия

Активация на акаунт