Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 324
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте!
 Изследвах хомоцистеин, резултатът е 12,2 при горна граница 12, с ИР съм. Какво означава според вас резултатът?
Липса на витамини от Б групата по принцип. Моят е 3,7 , като съм запълнила всички дефицити.

# 271
  • София
Здравейте момичета,
да ви попитам - някой сблъсквал ли се е с повишена пикочна киселина при режима и как я овладява? Ще си пускам изследвания, но по симптоми, които имам от ок. година, сега си мисля, че може би имам. Освен всичкото месо, което ям, се оказа, че приемам 2 добавки с витамин Б3 (уримил е едната, а другата за холестерол), а четох, че той може да я повиши също. И в крайна сметка какво се яде - яйца може или не, че се обърках вече.....
Благодаря ви!
Последните 4 месеца не съм пипал въглехидрат (с изключение на тези, които се съдържат в ок. 150 гр. фъстъци дневно :Д) и правя всяка седмица по един 36 часов фаст (те пък не били препоръчителни при пикочна киселина...)

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 22:04 от Ronald

# 272
На майка ми спадна пикочната от режима. Беше й много висока - двойно тройно над нормата, тя беше с подагра. Пикочната к-на има роля на антиоксидант в организма, така че ако е повишена, е заради някакво вътрешно възпаление вероятно.
Разбира се че може яйца. Фъстъците са пълни с фитинова к-на която е антихранително в-во и пречи на усвояването на някои микроелементи, прочети за нея ако ти е интересно. Аз бих се въздържала от такова количество фъстъци ежедневно.

# 273
  • София
Благодаря, Миоки. Съзнавам, че фъстъците не са най-полезното нещо, но откакто съм на режима, близо 2 години, с известни пропуски, ги консумирам почти всекидневно, защото нямам какво друго да ям за следобедна закуска (а имам нужда от такава). Предполагам, че особено печени със сол хич не са полезни толкова за каквото и да било....
Ти си писала страница назад, че си имала период, дето рамото, плешката, все са ти били дискомфортни. Аз имам чувството, че съм така - ако постоя един час или там дадено време в една поза, била тя и по-неудобна - после ме боли....било то лакът или плешка...., а пък не ям въглехидрати (дори плодове, за протокола - бира пия, друг алкохол - не; май витамин Бе-то ми идва повече: две добавки, фъстъци, месо, бира....). Имах един "тъмен" период от 2 месеца (по и около Коледа), дето си похапвах доволно въглехидрати, и тия ставни болежки изчезнаха....

# 274
Нещо има не наред, щом казваш че вземаш и добавка за холестерола... със сигурност върви някакво възпаление, особено и при това дето описваш в последния пост. По-висок холестерол си е знак за възпаление отвсякъде, макар че напоследък не го демонизират толкова и него. Сега дали е нещо ставно, дали не е болен зъб, дали нещо друго - това няма как да кажем тук. Ама нещо има. Не знам на какъв точно режим си, но явно не работи много добре за теб и трябва да търсиш по-оптимален вариант там какво да промениш. Повечето хора на ВМ-НВ и кето (ако твоят режим е такъв де, само предполагам) подобряват нещата от които се оплакваш, а не се влошават. Умишлено пиша "повечето", че все пак винаги може да има и изключения.
Фъстъците и аз бих ги отписала, особено за ежедневна консумация. Не може да няма друг вариант да ядеш нещо. Ако ще и да са 1-2 варени яйца, шепа маслини, абе все нещо ще се намери. Тези двете са най-лесни да ги носиш с теб, поне моето предположение е че затова предпочиташ фъстъци. Аз съм си перде и не би ми пукало и кюфте да извадя и изям Grinning

# 275
Здравейте, някой сблъсквал ли се е със следното нещо? Не знам дали аз не правя нещо неправилно или е свързано с процеса на отслабване - аз съм с диагноза от март, на НВ и ВМ и глюкофаж. Мислих, че съм стабилна в режим, който работи
Вчерашните ми изследвания ме хвърлиха в размисъл. Показват на гладно глюкоза 3.80 (3.3-6.00) и инсулин 2.6 (3.0-26). Тоест глюкоза на долната граница, а инсулин под нея. Никога досега не ми се е случвало на профилактични изследвания да ми излезе глюкоза под 5.30, а инсулин не е изследван. Такава ниска глюкоза и инсулин може ли да са грешка? Друго, което не ми харесва в скалата на тази лаборатория - в графата кетоза има само една стойност - тоест колко кетоза? - това има значение за мен. Предният път, от друга лаборатория в графата кетоза е отбелязано 1+,което значи че има и други степени.

Скрит текст:
С лекарката трябва да се видя след 2 месеца, когато трябва да съм направила трикратния с глюкоза, за да видим дали да спирам хапчето. Понеже още съм си в кетоза, още имам да свалям килограми и мазнини от черния дроб и тъкмо съм се адаптирала към диетата, хич не съм готова да вдигам въглехидрата. И аз като магарето на Настрадин Ходжа. Simple Smile. Още не съм постигнала целите си. Свалила съм около 6 кг, имам още около 7 и на всичкото отгоре съм в застой. Започнах да намалявам млечните и количествата. На тема въглехидрати не откачам. Ям по някоя череша, веднъж ядох пица, друг път торта, след салата естествено. Луда работа!

# 276
  • София
inka5, моят лекар също искаше след 3 месеца пак обременяване, но няма да си го причиня това пак толкова скоро! Мисля след нова година, да е минало повече време.
Странно ми е, как така смяташ, че си в кетоза, а консумираш млечни, плод, пица, торта?

# 277
а пък не ям въглехидрати (дори плодове, за протокола - бира пия, друг алкохол - не; май витамин Бе-то ми идва повече: две добавки, фъстъци, месо, бира....).

Не знам дали знаеш, но въглехидратите в една малка бира са 16гр.
Дори да не пипаш въглехидрати от храната, ти реално си ги изпиваш.
Бирата ужасно много влияе и на пикочната киселина.

Доколкото четох, до 150гр. ядки се препоръчват за цяла седмица.
Бадемите са доста по-добър вариант, но 150гр. ядки дават 1 000 калории (половината калории или 1/3 калории за деня), а бързо огладняваш след това.

Аз преди да махна следобедните закуски, бях минала на различни варианти, които се носят лесно в кутия:
ролца от шунка, намазани с някакво меко сирене - приготвят се за 3 минути; 
пакетче Бри с 1/2 краставица или домат - продава се опаковано, само си режеш зеленчука
Капрезе - домати с нарязани отгоре парченца моцарела, малко песто и зехтин
руло от лист Айсберг - вътре слагаш каквото имаш в хладилника - сирене, шунка, някакъв сос и завиваш
яйчен пастет с кутийка с лъжичка - няма ядки, които да те заситят така добре.
яйце, сирене и домат - всичко нарязано на малки парченца и в кутия. Студено от хладилник е супер вкусно.

Успех!

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 12:01 от Gadina_Malka

# 278
  • София
Също кето питки/хлебчета/кашкавалки - вярно отнема време, но като се изпекат 1-2 дози има за доста дни (докато не втръснат Grinning). Плюсът е, че не се разтичат и скашкват от топло и като отвориш пакета/кутийката не мирише, както яйцата и сирената. (Да не си помислите, че не ям яйца, или сирена; яйцата са ми най-честата закуска или обяд в офиса, но през повечето време съм сама.)

# 279
inka5, моят лекар също искаше след 3 месеца пак обременяване, но няма да си го причиня това пак толкова скоро! Мисля след нова година, да е минало повече време.
Странно ми е, как така смяташ, че си в кетоза, а консумираш млечни, плод, пица, торта?
Не смятам, че съм в кетоза. Просто си гледам кръвните изследвания от вчера. От тях разбрах. Пуснах на 1-я месец от начало на терапията и вчера отново.
Не съм написала, че ям плодове и торти. За 4 месеца съм изяла 1 парче торта, 1 парче пица и последната седмица няколко череши последните дни, което според резултатите не ме е изкарало от кетоза. Млечни консумирам - биволско мляко, което сама си квася и то е като сметана.Това състояние за мен не е търсен ефект, просто така се случи. Но както и да е.

Моят въпрос и притеснения са свързани ниския инсулин.

А за натоварването  -  за мен не е никакъв проблем. Ако всичко е ок на 1 час - какъв е проблема да спра хапчето? То патерицата е хубаво нещо, ама докога?

# 280
Аа, момента с бирата съм го пропуснала явно снощи... Толкова я обичам че ми иде да си затворя очите като видя или прочета бира Grinning
Позволявам си по някоя от време на време, но ако е редовно вече не ми се отразява добре. Дори и без типичните за бира мезета (картофки и прочие глупости), пак си е доста инсулиногенна. Пийна ли бира, ламята Спаска може само праха да ми диша, дори и на другия ден ставам и съм гладна от сутринта. А съм от хората дето цял живот мразят да закусват и обикновено не ща да видя храна поне до обед. За мен това е достатъчно показателно.

# 281
  • София
Скрит текст:
а пък не ям въглехидрати (дори плодове, за протокола - бира пия, друг алкохол - не; май витамин Бе-то ми идва повече: две добавки, фъстъци, месо, бира....).
Не знам дали знаеш, но въглехидратите в една малка бира са 16гр.
Дори да не пипаш въглехидрати от храната, ти реално си ги изпиваш.
Бирата ужасно много влияе и на пикочната киселина.

Доколкото четох, до 150гр. ядки се препоръчват за цяла седмица.
Бадемите са доста по-добър вариант, но 150гр. ядки дават 1 000 калории (половината калории или 1/3 калории за деня), а бързо огладняваш след това.

Аз преди да махна следобедните закуски, бях минала на различни варианти, които се носят лесно в кутия:
ролца от шунка, намазани с някакво меко сирене - приготвят се за 3 минути; 
пакетче Бри с 1/2 краставица или домат - продава се опаковано, само си режеш зеленчука
Капрезе - домати с нарязани отгоре парченца моцарела, малко песто и зехтин
руло от лист Айсберг - вътре слагаш каквото имаш в хладилника - сирене, шунка, някакъв сос и завиваш
яйчен пастет с кутийка с лъжичка - няма ядки, които да те заситят така добре.
яйце, сирене и домат - всичко нарязано на малки парченца и в кутия. Студено от хладилник е супер вкусно.[/spoiler]

Успех!
Благодаря ти! Да, наясно съм с вгх в бирата, пия я един или два пъти седмично, като съм напълно наясно, че поемам въглехидрати немалко с нея. Нямам проблем на другата сутрин да озверявам от глад или пр. Явно ще трябва да се замисля да я махам.
Кафе  някой знае ли как влия на пикочната киселина? На едно място пише, че сваля, на друго - че качва. Вероятно пак е въпрос на доза....

# 282
А защо пиеш хапчета за холестерола, и какви? Ако триглицеридите са ти под 1, нямаш никакви грижи.
Аз хапвам тиквени семки, ако ми се дояде нещо следобед. Яйцата за ми за обяд обикновено.

# 283
Бобовите също ги дават, че качват пикочната. Замени фъстъците с ядки.

# 284
Аз пия много кафе, не ми се отразява на пикочната - в средата на референтните ми е. Съдържа много оксалати, ама аз не консумирам други храни с подобно съдържание, та съм го сложила в графа допустимо.

inka5, ако се чудиш дали са достоверни резултатите, повтори ги или си вземи глюкомер и виж дали не е било нещо инцидентно. Тази захар е много ниска, инсулинът също. Може и да е било така, а може и да е някаква грешка на лабораторията.

Общи условия

Активация на акаунт