Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 334
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Не беше ли в заглавния пост статията за връзката между ИР и високата пикочна киселина?

# 286
Не смятам, че съм в кетоза. Просто си гледам кръвните изследвания от вчера. От тях разбрах. Пуснах на 1-я месец от начало на терапията и вчера отново.
Моят въпрос и притеснения са свързани ниския инсулин.

Мисля, че тези резултати са нещо инцидентно, може и да са лабораторна грешка.
Вземи си глюкомер, мерси си захарта по няколко пъти на ден - на гладно, преди и след хранене на първи и втори час и ще видиш реалната картинка. След това си пусни пак кръвни и инсулин на гладно.

И не се притеснявай, защото това е променлива величина и може храненето или кондицията ти в последните 1-3 дни преди това изследване да са били инцидентни. Kissing Smiling Eyes

# 287
Благодаря Ви, мили момичета!
Ето от какво значение е в коя лаборатория ще се изследваме! Аз имах един ваучер и да не го изгубя, че изтичаше срока, прибавих към него всички витамини, които ме интересуваха, заедно с глюкоза и инсулин на гладно. Сега имам липси, които наваксвам според тези изследвания.  Нищо извън нормата, обаче не в оптималните граници. Вече купих добавките. Не е кой-знае какво утре сутрин да се боцна само с глюкоза и инсулин, обаче за Б12, Д3, желязо, фолиева киселина, селен, цинк, мед хич не ми се занимава...

Скрит текст:
То много скъпо нашето безплатно здравеопазване! Човек трябва с много старание и четене и пак да има късмет да хване нещата навреме, че става страшно! Това са много деликатни и фини процеси, не се виждат веднага, ноу хау на лекари и скъпи добавки които трудно се намират и дозират. Акъла да му се вземе на човек!

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 16:18 от inka5

# 288
Пусни си една контрола на захар и инсулин и ако има големи разлики с предните, вземи и останалите резултати с малко предубеждение. Иначе вит.Д май кажи-речи всички са с дефицит или поне ми е такова впечатлението масово от изследванията, които виждам във форума и тук, и в други теми.
Те нещата са навързани, така че ако оправиш захар и инсулин, другите ще си дойдат по местата или поне до някаква степен. Води се главно от това как се чувстваш в съчетание с изследванията. Само изследвания без симптоми и само симптоми без изследвания не значат много, но за мен най-важното са симптомите. Изследванията са само за потвърждаване или отхвърляне на евентуални теории какво би могло да не е наред.

# 289
Роналд, или си на режима или не си.
Ако ежедневно ядеш фъстъци, не мисля че си. Особено 150 фъстъци всеки ден. Това си е голямо количество. Аз също не съм ок с тях, обичам ги, но ги ям на месец-два.
Със сурови ядки нямам проблем, но печените са ми голямо изключения.
Все едно да ям кето на обед, а следобеда да опаткам парче торта и да казвам, че съм на режим.
С холестерола нямам драма след като минах на НВ. Пикочната също си се оправи. Като вдигна В, веднага ми се вдигна и пикочната. Сега е ок вече, и кз и инсулин, даже са по-ниски от преди.
Организма ми се справя ако хапна чат пат нещо, но ежедневно вече му е много.
За пикочната сега. Не ги долюбвам лекарствата аз. Но нали имам цистит и нефроложката ми изписа билкови лекарства, които изчистват излишната вода, но не водят до нарушаване на водния баланс. Плюс и смъкват пикочната.
Бетулик е едното от магазините на Лечител. Другото е ринохелп. Също и Неоринал.
И в трите има брезови листа. Само Бетулика е само от него, в другите има и други неща.

Здравейте, някой сблъсквал ли се е със следното нещо? Не знам дали аз не правя нещо неправилно или е свързано с процеса на отслабване - аз съм с диагноза от март, на НВ и ВМ и глюкофаж. Мислих, че съм стабилна в режим, който работи
Вчерашните ми изследвания ме хвърлиха в размисъл. Показват на гладно глюкоза 3.80 (3.3-6.00) и инсулин 2.6 (3.0-26). Тоест глюкоза на долната граница, а инсулин под нея. Никога досега не ми се е случвало на профилактични изследвания да ми излезе глюкоза под 5.30, а инсулин не е изследван. Такава ниска глюкоза и инсулин може ли да са грешка? Друго, което не ми харесва в скалата на тази лаборатория - в графата кетоза има само една стойност - тоест колко кетоза? - това има значение за мен. Предният път, от друга лаборатория в графата кетоза е отбелязано 1+,което значи че има и други степени.

Скрит текст:
С лекарката трябва да се видя след 2 месеца, когато трябва да съм направила трикратния с глюкоза, за да видим дали да спирам хапчето. Понеже още съм си в кетоза, още имам да свалям килограми и мазнини от черния дроб и тъкмо съм се адаптирала към диетата, хич не съм готова да вдигам въглехидрата. И аз като магарето на Настрадин Ходжа. Simple Smile. Още не съм постигнала целите си. Свалила съм около 6 кг, имам още около 7 и на всичкото отгоре съм в застой. Започнах да намалявам млечните и количествата. На тема въглехидрати не откачам. Ям по някоя череша, веднъж ядох пица, друг път торта, след салата естествено. Луда работа!

Да, може да са грешка, но може и да не са.
Аз съм имала такива изследвания, когато бях стриктно на НВ + 2000 глюкофаж на ден.
След като видях резултатите реших, че е време да разкарвам хапчето. Лекарката също каза да почвам схема за спиране и че вече нямам нужда от него.
След спиране въпреки, че тук пишеха как можело да ми се качи кз и инсулин, нямах този проблем. И на последното изследване /преди седмица/  ми беше кз 3,86, а инсулин 4,20. Нещо от което съм напълно доволна.
Сто пъти съм писала, че хапче трябва на тежки случаи. Режима си е достатъчен. Хапче чак ако не помогне режима, което не се случва често.
Мнението ми е, че трябва да го спираш и да си останеш на режима.
На мен от толкова ниска кз и инсулин ми е ставало лошо.

# 290
О, изпуснала съм че inka5 пие лекарства. Тогава е напълно възможно да има такива стойности.

# 291
Елора, какви са били твоите най-високи стойности на КЗ и инсулин и от кога не пиеш лекарства? Това за режима ми звучи много обнадеждаващо, дано да си права 😘

# 292

Това са.
От пролетта на 2019 не пия хапчетата и си карам на режима, като вече съм си по-либерална.
Проблеми имах след операцията, но вече съм ги овладяла.

# 293

Това са.
От пролетта на 2019 не пия хапчетата и си карам на режима, като вече съм си по-либерална.
Проблеми имах след операцията, но вече съм ги овладяла.

Моите изследвания са доста близки до твоите при кръвната захар.
Инсулинът ми не толкова висок, но пак доста извън нормите.
Колко време ти отне процеса до спиране на хапчетата.

# 294
Здравейте,

От година и половина съм диагностицирана с ИР. Точно една година бях на изключително стриктен режим и Глюкофаж. Свалих около 25 кг, сърцебиенето, прималяването и всички такива симптоми тотално изчезнаха.

Преди 6 месеца спрях хапчетата и вчера си пуснах изследвания- еми инсулина ми си е все така висок, даже е по- висок от колкото когато стартирах всичко.
 Холестерол, чернодробни, щитовидни, желязор, вит Б12 и вит Д- всичко си е в добри или оптимални граници.

До живот ли трябва да пия хапчета за да ми влезе инсулина в граници? Все се заблуждавах,че само с режим ще стане при мен, но явно не...Disappointed

От вчера резултати ми са:

КЗ- 4,88 mmol/l
инсулин- 19,20 mU/ l
гликиран хемоглобин - 5,30 %

Стартирах всичко със следните резултати:

Глюкоза ( Glucose ) - 5.10 mmol/l 3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин - 11.78 mmol/l 3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин - 7.89 mmol/l 3.30 - 7.80

Insulin ( Серумен Инсулин )-  16.90 mU/l
Insulin ( 60 м post 75g glucose ) - 154.00 mU/l
Insulin ( 120 м post 75g glucose ) - 218.00 mU/l

# 295
  • София
А за натоварването  -  за мен не е никакъв проблем. Ако всичко е ок на 1 час - какъв е проблема да спра хапчето? То патерицата е хубаво нещо, ама докога?
Ами аз лично не пия метморфинов препарат. За натоварването не мисля толкова скоро да го правя пак - помня колко зле ми се отрази първият път и не искам да си го причинявам. То явно не без причина се нарича натоварване. Frowning

# 296
А за натоварването  -  за мен не е никакъв проблем. Ако всичко е ок на 1 час - какъв е проблема да спра хапчето? То патерицата е хубаво нещо, ама докога?
Ами аз лично не пия метморфинов препарат. За натоварването не мисля толкова скоро да го правя пак - помня колко зле ми се отрази първият път и не искам да си го причинявам. То явно не без причина се нарича натоварване. Frowning
Аня♥♥♥, така като се замисля, защо на мен не ми се отразява зле изследването - ами аз съм си ок с кръвна захар, глюкоза по-скоро ниска... Това на гладно. И като глътна глюкозата нищо ми няма, даже добре ми идва Simple Smile. Обаче на 1 час как лети! Никак не мога да разчитам да спирам терапията без да видя резултати черно на бяло.
Да е жив и здрав лекарят, който ме накара да направя това изследване. От доста време съм се "обзавела" като по учебник със симптомите на ИР и се чудих кое откъде идва.
Скрит текст:
Ако предположим, че тези ниски нива на глюкозата и инсулина на гладно от вчера са истина, а не грешка, аз не ги усещам по никакъв начин. След началото на терапията - хранителен и двигателен режим + хапче, се чувствам значително по-добре и без голяма част от симптомите. При всеки е различно Simple Smile.
Най-добре е, разбира се без хапче. Аз обаче открих групата на 1 седмица терапия, точно когато бях се убедила, че това ми е диагнозата и това е пътя за мен. Тогава търсих страничните ефекти на метформина. Иначе съм сигурна, че щях да получа подкрепата, която е толкова важна в НАЧАЛОТО на всяко едно лечение.
Браво на теб, че имаш волята и късмета да бъдеш без хапче!!! Дано и при мен скоро това се случи!

simpatiuh4e, какви са били Вашите резултати преди спирането на Глюкофажа - след тази 1 година терапия? Как решихте - време е да променя терапията - питам, защото това на мен ми предстои. Имате ли промяна на начина Ви на живот без хапчета? Хранителен режим, двигателен режим? Не е лесна борбата, чела съм, че е доживотна... Това, че състоянието е обратимо е ясно, обаче и това държане под контрол е част от терапията. Дано скоро успеете да влезнете в ритъм, вече знаете как!

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 12:08 от inka5

# 297
  • София
На мен ми беше наистина много зле след глюкозата - целият ден + следващите няколко дни също не ми беше добре. А по принцип от малка обичам сладко, яла съм къде и по-сладки неща....

# 298
inka5,  ами за една година най- ниският инсулин като стойност който видях беше 13.2 и то на Глюкофаж.

Аз поисках да спра Глюкофажа, защото все пак имам доста свалени килограми, няма го сърцебиенето и другите физически симптоми и да видя как ще съм без него. Дали ще се справя само с режим.

Е, очевидно- само на режим не се справям. Даже подозирам, че сега като занеса тези резултати на ендото ще ми вдигне дозата на Глюкофажа.

# 299
inka5
Аз поисках да спра Глюкофажа, защото все пак имам доста свалени килограми, няма го сърцебиенето и другите физически симптоми и да видя как ще съм без него. Дали ще се справя само с режим.

Срещала съм публикации на хора с ИР, които заместват глюкофаж с берберин, инозол и фолат. По-добро било. Но как се дозира, какви точно добавки и вероятно е в пъти по-скъпо. Към това съм се насочила. Моите добавки си набавям от iHerb и много се надявам, ако имам нужда от помощ след като спра глюкофажа, все пак нещо да ми понесе...

Общи условия

Активация на акаунт