Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 338
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • пак там
Аз не пия метформин (имам предвид всичките вариации на тази активна съставка). За една година съм минус 20 кг. Но съм на нввм. И предполагам, че и при вас би могло да стане това.

Ако не разчитате предимно на хранителни добавки и лекарства, разбира се.

# 301
  • София
Аз не пия метформин (имам предвид всичките вариации на тази активна съставка). За една година съм минус 20 кг. Но съм на нввм. И предполагам, че и при вас би могло да стане това.

Ако не разчитате предимно на хранителни добавки и лекарства, разбира се.
И аз съм така, за 2 месеца -8кг. Пия хром, от време на време и берберин.

# 302
inka, да, и аз гледах берберин, но той май сваля КЗ, ще помисля.

Рися, мисля, че написах, че съм на доста стриктен режим, но освен свалени кг, ефект върху стойността на инсулина нямам.

# 303
  • пак там
Ами предполагам, че и със , и без метформин, при условие, че си на режим, ще видиш един и същ ефект.

Но няма да те убеждавам, голям човек си и сама знаеш кое какво и как трябва да правиш. Или как искаш да го правиш.

# 304
Въобще не разбирам какво искаш да кажеш.

Инсулина ми стои висок въпреки хранителния режим. Леко спада когато съм на Глюкофаж. Изписан ми е ХR 500.

Твоето предложение какво е? Да махна лекарствата и да си стоя с високия инсулин и да се успокоявам,че съм на режим ли?

Еми опитах- 6 мес съм без лекарства и той скочи още. 

Не ме разбирай погрешно, аз също не искам да го пия този Глюкофаж. Но уви, не става.

# 305
Сигурно си писала и някъде из предните теми но станахме твърде много за съжаление... Какъв режим спазваш и движиш ли се редовно?
Обикновено висок инсулин на гладно се бори с големи интервали между храненията, а по-чести хранения го поддържат по-висок, та затова питам. Евентуално фастове, ако не си пробвала до сега. Поне щом не вземаш метформин, не би било проблем да пропускаш хранения.
И не е вярно че нищо не си постигнала, щом си свалила много от теглото. Изследването е моментна стойност, кой знае дали е през цялото време все толкова тоя инсулин. Обаче иска време да слезе и той, едва ли за месеци или година си го докарала до това положение. Аз не бих бързала да се отказвам, особено ако се чувстваш добре като цяло.

# 306
Здравей, natka, благодаря за мнението.

Да, писала съм в темата когато започнах и после спрях.

Ами режим без сладко, тесто, картофи, ориз, бобови и всякакви такива.

Тъй като не обичам много месо и наблягам на млечните. Вероятно те доста ме бъркат. Поне са истински, от село. Тоест кашкавал и сирене доста хапвам. Вероятно ще трябва да ги махна и тях.
Да, редовно оставам без закуска, закусвам 1-2 пъти в седмицата. Хапвам по два пъти на ден.Позволявам си 1 път седмично ягоди със заквасена сметана. От ядките- ползвам бадемово брашно да речем един път седмично, доста рядко орехи и още по- рядко фъстъци.
Движението е проблем защото от както е почнала Короната работя хоум офис. Излизам вечер, но не успявам да навъртя повече от 6-7 Хил крачки. Въпреки,че работя от вкъщи, работата ми е доста стресова.

За тази година и половина имам около 5-6 измервания на КЗ и инсулин. КЗ не е надвишавала 5,3 , но инсулина не е падал под 13, винаги е бил около 16.

Да, килограмите си ги трупах над 10 год докато си обърна внимание.

От режима няма да се откажа, просто наистина исках да спра Глюкофаж. Вярвах,че свалените килограми говорят,че се оправям, а явно не е така и съм доста разочарована.

# 307
Значи не е прекалено често хранене.
Чудесно звучи домашно произведена храна, това е нещо дето много ми липсва... Имай си едно на ум за млечните де, домашните често се изяждат преди да са зрели достатъчно дълго и си имат доволно лактоза, не знам имаш ли опция да ги оставяш да зреят по-дълго. Евентуално това може също да ти бърка работите донякъде, отделно че млечните продукти просто някои хора не ги толерират толкова колкото други. Плюс стрес и недостатъчно движение. Яйца не виждам да споменаваш, казваш че наблягаш на млечните за да не е месо. Ей такова пък ако имам домашни селски, смятай че над половината ми хранене ще е яйца само Grinning
Пак имаш прогрес, аз не бих го омаловажавала. Дори само сваленото тегло ти е фактор да се подобряваш с времето, като продължиш с режима и доколкото можеш движение, поне аз бих очаквала с времето и по-добре да станат показателите.
Не знам към по-дълги фастове как си настроена, евентуално да пробваш от време на време и такива пък, ако можеш и искаш. Аз от сума време се навивам да пробвам да мина на еднократно хранене на ден, ама само се каня още, правя го само понякога. Не е изобщо толкова страшно колкото звучи.

# 308
Да, имам опция да зреят и да, хапвам доста яйца. ( През телефона не ми се изреждаше всичко). Чисто стомашно не личи да имам някакви проблеми с млечните. Прясно мляко не ползвам, кафето си пия с малко течна сметана.
Вероятно по- дълги фастове ще правя като/ ако се върнем в офисите. В къщи ми е трудно, вече и чисто психически не се търпи тази изолация, въпреки ежедневните срещи в Тиймс.

Ами сега в градината вече има и доста магданоз и копър, ще почвам и да паса.

Просто исках да споделя разочарованието си, но както се казва - Продължаваме напред.

Сега ендото вероятно ще ми вдигне милиграмите на Глюкофаж, а аз се надявах да се отърва от него.

Както е казал поета- Борбата е безмилостна жестока!

# 309
simpatiuh4e, това са ти началните резултати ли?
Колко ти е сега кз и инсулин?
Може и в липса на някой витамин да е проблема. Магнезия как е? Витамин Д.
Също така може да пробваш фастове.
Малко хора им се случва така, ама има нещо, но не знам какво.
Аз като тръгвах да ги спирам, тук ми писаха да внимавам, защото при тях се случвало покачване.
Но нямаше как да остана на глюкофажа, вече не ми понасяше с режима.
Има ли вероятност да консумираш нещо за което не подозираш, че ти вдига стойностите?

Това са.
От пролетта на 2019 не пия хапчетата и си карам на режима, като вече съм си по-либерална.
Проблеми имах след операцията, но вече съм ги овладяла.

Моите изследвания са доста близки до твоите при кръвната захар.
Инсулинът ми не толкова висок, но пак доста извън нормите.
Колко време ти отне процеса до спиране на хапчетата.
Хапчетата съм ги пила 3 години и половина някъде, не помня. От октомври 2017 почнах режима - до някъде юли или август 2017 съм ги пила и тогава се наложи спиране.
Иначе само на хапчета и ядене на В за две години ми стана ясно, че не минава номера.

# 310
Елора,

Това са ми стойностите от вчера:

Скрит текст:
Глюкоза ( Glucose )                                    4.88 mmol/l
Гликиран Хемоглобин ( HbA1c )           5.30 %
Insulin ( Серумен Инсулин )                   19.20 mU/l
Витамин В12 ( Vit. B12 )                         425.00 pmol/l
Витамин D total (25-OH Vitamin D)       56.80 nmol/l

Стартирах така :

Скрит текст:
09.2019
Глюкоза ( Glucose )                            5.10 mmol/l
Глюкоза - 60та мин ↑                         11.78 mmol/l
Глюкоза - 120 та мин ↑                       7.89 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин )              16.90 mU/l
Insulin ( 60 м post 75g glucose )       154.00 mU/l
Insulin ( 120 м post 75g glucose )     218.00 mU/l
HOMA ( IR ) индекс                             3.83

11.2019- тук принципно изследвах тестостерон и реших ей така само инсулин да си пусна, нямам КЗ
Insulin ( Серумен Инсулин )             16.10 mU/l

02.2020- тук бях настинала, но не знаех,че не трябва болна да си пускам изследвания.
Глюкоза ( Glucose )                          5.30 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин )            18.00 mU/l

05.2020
Глюкоза ( Glucose )                      4.90 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин )       13.20 mU/l

11.2020- тези стойности са правени един ден преди да разбера,че съм положителна за Ковид.
Глюкоза ( Glucose )                           5.68 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин )             15.60 mU/l
HOMA ( IR ) индекс                            3.94 индекс

Подозирам млечните, нищо друго.

Чудя се дали да не упорствам още два месеца без хапче и пак да пусна...ще го мисля.

# 311
Т.е. боледувала си от Ковид, така ли? Наложило ли се е по-сериозно лечение с антибиотици, кортикостероиди и т.н.?
Край мен които го изкараха по-тежко, после по мнооого време не са същите, много е дълго възстановяването там, та може и това да допринася.
Ако млечните са това което ти пречи, поне е лесно за установяване като ги спреш за някое време. Не знам дали да ти пожелая да е това, поне мен много биха ме изкушавали домашни...

# 312
Възможно  е и млечните да са причина. Знаеш, че са инсулиногенни.
Кажи за тия два дни какво и колко си яла.
Както казах с фастове може да има промяна. Пробвай и това.
Може и добавки да опиташ.
Хром, магнезий, берберин.
Ако си била болна от Ковид също е възможно. Тук и други са писали, че са имали тези проблеми.
Чай хънибуш също го дават за това.

# 313
Да, изкарах Ковида ноември месец.

Леко го изкарах, единствено Авирон Рапид пих. Мен ме стегна дископатията, три дни не съм спала. Дори температура нямах. Но имах задух, ходих и на кардиолог. Вкус и обоняние нямах повече от три месеца.Мъжа ми обаче беше с пневмония.

Вчера :
Кафе със сметана след изследванията
Обяд- два домата с половин авокадо, малко суджук ( домашен)
Вечеря- три бъркани яйца,домат, сирене, чедър,парче черен шоколад 85% защото се вкиснах от резултата

Днес:
Кафе със сметана
Два домата със суджук( домашен), сирене парче, малко кашкавал, половин 🥑
За вечеря- гюведже с чушка, домат, сирене, кашкавал, яйце, маслини, айрян

Наистина не знам как да спра млечните...мнооого ги обичам и не знам как ще преживея без тях.

# 314
Киселото мляко е по-лактозно от сиренето.
Помисли си да го махнеш.
Също така фастове.
Избери си един ден в седмицата да си само на вода, ама поне 3 литра.
Може да пишеш и на Невена за още идеи, защото си разбира повече от мен.

Общи условия

Активация на акаунт