Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 382
  • 737
  •   2
Отговори
# 330

За куркума също съм чела, че е за ИР. И тук са писали, но аз не съм пила.Инозитола също.
Ама не се нахвърляй на всичко. Чети и си избери.
Куркумата е много оксилатна. За подправка става, но да се консумира редовно, в големи количества, аз не бих.
Не го знаех. Ето за това трябва да се пита и чете.

# 331

Всичко друго ми е в норма, само холестеролът е червено и това. Та явно трябва да намалявам и някои мазнички неща, които ям, аз съм почти на НВ ВМ от две години,  промени определено ще има. Изненада ме захарта, защото видях колко е много , а аз сладко, ориз, картофи и хляб не ям, бобови много рядко,и чета от вчера като луда в интернет и все повече параноясвам. А тема за диабета няма. Вашата тук е много уютна и приятни съфорумки пишат. Та реших да попитам тук.
Спокойно, пътят е дълъг Simple Smile. Кой холестерол и с колко е извън норма. При мен добрият холестерол е над нормата преди и след започване на лечението. Тоест знам, че проблем има, но не съм открила как да повлиая. Как е движението? На мен доста ми помогна 1 пост в тази тема. Там има отговор почти на всеки въпрос. Имаш ли килограми за сваляне? Ако се чувстваш добре на НВ ВМ, промените не трябва да са големи.
И мен ме хваща параноята, все по-рядо слава-богу. Но темата наистина е много уютна. А и ИР е състояние, което е обратимо. За диабета не ни трябва да знаем, засега Simple Smile

# 332
168 см. 68 кила. На 50 плюс съм години. Среднодневно правя около 6500 крачки, понякога по 15 хиляди на ден, понякога съм с чепици с токче и не мога да трамбовам, колкото и да обичам ☹. Покрай пандемията спрях груповите занимания, у нас мързелива йога и степер имам, катеря го. Но нищо системно. Крайно време е да взема повече мерки, то е ясно. Уж малко се храня, пък не отслабвам, затова и отидох при личната, да видим общата картина.
Утре ще кача резултатите. Общият и лошият холестерол са над норма. Аман значи.
Благодаря за подкрепата !
Аз чета тези теми, още откакто Елора ги създаде. Не постоянно, но си се абонирам и воайорствам тук 😎

# 333
Здравейте всички,

Изключително интересни и полезни неща изчетох в темата от самото начало. Премятах темите една след друга, за да мога да се информирам максимално добре преди да губя времето на хората, които са тук от самото начало и се налага да повтаряте едно и също непрекъснато.

При мен положението се влоши рязко от миналата 2020 година след високи нива на стрес, който започна през юли и продължи до края на януари, 2021. Нямаше глътка почивка. Преди това отново бях с наднормено тегло след като родих сина си през 2017 г. Килограмите си тръгнаха надолу и не знам какво ми стана, но реших да ускоря процеса с хранителен режим. Поръчах си и като тръгнаха нагоре тези ми ти килограми и така до 2019, когато на 157 см височина стигнах 92 кг. Тогава започнах с Хербалайф и имах добър резултат - бавно, но славно успях да сваля 9 кг за 4 месеца. Това, което ме отказа беше начинът на работа на тази програма и леко роботизираното отношение на треньорите.

За протокола - до пандемията бях зумба инструктор и водех часове всяка седмица по 1 път седмично. Вероятно това е било нещото, което ме е държало на ръба, да не се срина тотално.

Пробвах кето през пролетта на 2020 - поръчах си режим, за да не объркам нещо. Има цяла фейсбук група на хора, които са навътре в кето храненето и то е техният начин на живот. За 3 седмици качих 2 килограма, почнаха много силни болки в жлъчка или черен дроб. Реших да спра и болките започнаха да отшумяват още на следващия ден.

През ноември, 2020 вече бях 95 кг и усетих, че нещо не е наред, защото чувствах постоянна умора. Много ми се спеше следобед, трудно ставах сутрин, въпреки че спя по 7-8 часа през нощта. Отидох на ендокринолог и изследванията бяха:
Glucose - 7.1
TSH - 2.44
Prolactin - 346.90 (при референтни 66 - 490)
Инсулин - 0' - 19.91

Ендокринологът ми изписа инжекции Виктоза. Бих си всеки ден в продължение на 3 месеца като каза да не пазя режим и също, ако не сваля килограми - той се предава. Това, което се случи беше, че нямах такива пикове на свиреп глад и умората намаля, но и килограмите не падаха. Реших, че сме зациклили с докторът и потърсих друг специалист. През май месец направих нови изследвания:
Glucose - 5.46
TSH - 2.51
Инсулин - 0' - 16.91
Общ холестерол - 7.35 (при референтни 3.5 - 5.20)
HDL - 1.56 (при > 1.5)
LDL - 5.28 (при референтни 0 - 3.35)
Триглицериди - 1.26 (0 - 1.70)

Ендокриноложката ми даде задача - да правя по 7000 крачки на ден и да спазвам следния режим без лекарства, без картофи, ориз, захар, бяло брашно:
Закуска - филия черен хляб със сирене и зеленчук
Междинна закуска - плод
Обяд - грах, зелен боб, салата + протеин
Следобедна закуска - 1 кофичка кисело мляко
Вечереря - салата + протеин (под формата на месо, риба, яйца, гювечета, яйца по панагюрски и т.н.)

Не всеки ден успявам да направя тези 7000 крачки, признавам си. След 3 седмици с това хранене вече бях 97 кг. И тогава много се ядосах - на себе си най-вече, но и на всички специалисти, които ми казват да спазвам нещо и в резултат няма подобрение. Така започнах да чета и попаднах тук. Изключих всички въглехидрати от храната - махнах филията черен хляб със сирене за закуска и замених с варени яйца, парче сирене или смути с много спанак, малко боровинки, малко кокосово мляко без захар и вода. Махнах плодовете, грахта, зеления боб. Не ям нищо сладко, но това, което оставих е 1-2 чаши бяло вино вечер, но не всяка вечер, с много газирана вода. Купих си карта за фитнес и се опитвам да правя тези 7000 крачки на ден. Пия по минимум 3 литра вода на ден.

Неприятното е, че вече втори месец цикълът ми много закъснява - миналия месец ми дойде на 42 ден. А този вече съм 35-ти и още го няма. Не е като да не обърнах внимание и на този факт пред доктора, но някак остана встрани. Навърших 43 преди 2 седмици.

Извинявам се за дългото излияние, но исках да дам повече контекст. Осъзнавам, че ми трябва повече движение, но има нещо друго, което ми убягва. Купих си цитратите и започнах да ги пия заедно с витамин С с удължено освобождаване, взех си и Геритамин. Поръчах си берберин - трябва ли да поруъчам също инозитол и холин? От 2 седмици пия и Cissus Quadrangularis - намалява ми апетита и има добро действие за стави и сухожилия. Бях си навехнала глезена и учудващо след 3 дни прием на Cissus болежката ми намаля.

Според вас, трябва ли да пусна допълнителни изследвания за различните витамини. Всяко мнение е добре дошло. Благодаря ви предварително и успешна седмица на всички! Flowers Hibiscus

# 334
Пфууу, ама хич не си поплюват с тия глутиди напоследък... Как ще те метнат направо на Виктоза, преди време поне имаше изискване да е след продължително лечение с еди какви си други лекарства, че да одобрят и заверят протокол за Виктоза. Наскоро друга потребителка с Оземпик пак тук писа пак скоро след откриване на ИР, аман вече.
Вярно че при тебе и захарта е била вече в диабетните стойности, освен ако тая стойност 7,1 не е нещо инцидентно, ама... Егати и докторите. "Ето ти инжекцията, ако не помогне аз се отказвам, ама режим не се занимавай да спазваш." От тоя доктор да съм се отказала аз, на място и на момента. Отвратително е като по този начин вменяват на пациента че ако избраното от тях "лечение" не помогне, едва ли не вината е в пациента и да си страда там че друго не му остава.
Съветът за поне 7000 крачки на ден е май най-читавото от изброените неща. Там някъде се води границата между съвсем заседнал начин на живот и що-годе активност, та изобщо не са много. Хляб и междинни закуски, нямам думи просто. Имаш ли вариант вкъщи да спортуваш по някакъв начин, щом казваш че пандемията е причинила заседяването при теб?
Откъм изследвания не видях витамин Д дали си проверявала, като знам колко е често, като нищо и там да имаш дефицит.
Като те бодат така или иначе, може и гликиран хемоглобин да пуснеш ако искаш, при нормален хемоглобин като цяло ти дава усреднена стойност на кръвната захар за няколко месеца назад.
За щитовидната жлеза не се ли пускаха повече неща да се изследват, а не само TSH?

# 335
natka, много ти благодаря за бързия отговор. Не съм пускала никакви витамини. Питах последния лекар дали трябва да пусна изследване за витамини Б, Д или нещо друго, но ми обясни, че като ям хляб, няма нужда да пускам Б, защото си набавям с хляба. А като ям 2 пъти в седмицата риба, нямам нужда от витамин Д.

Ще отида в някоя лаборатория и ще си пусна всичко, благодаря много. Иначе освен TSH, последният ендокринолог ми пусна и A-TPO (MAT) - 15.3 (референтни 0 - 34).

Яхвам картата за фитнес и във фитнеса по 40 минути на пътеката всеки ден. Явно няма друг шанс. Вкъщи през уикенда успявам да навъртя повече от 7000 крачки покрай разходките с детето.

Много благодаря за отделеното време!

# 336
Таис, не бих се притеснявала за холестерола, ако триглицеридите са под 1.
Виж, захарта е доста висока.
И от други хора, ваксинирани или изкарали вируса с много лекарства чувам, че имат проблеми със захарта и инсулина. Аз го изкарах сравнително леко, не пих нищо освен упсарин и витамини и все пак, имах периоди на често огладняване, което не се е случвало, откакто си ям НВВМ. Свързвам го с увеличен инсулин, но той скача винаги при инфекции, доколкото знам. Сега всичко си е нормално вече.

# 337
Тия с тежките лекарства масово довършват с кортикостероиди след като ги изпишат от болниците, а те не са безобидни хич и също правят бели, та дори не е и само от вируса.

# 338
Да, това е ясно. Кортикостероидите особено разказват играта на метаболизма. Абе всякакви лекарства е добре да се избягват, а покрай тоя вирус тонове изпиха хората.

# 339
И аз благодаря за подкрепата. Хич не съм наясно и така се уплаших, че от петък съм само на пилешко месо и 3 яйца. Вчера си взех Био Хуск, та гълтам тази гадост от снощи.
За съжаление, много работа имам и дано утре да успея да се класирам при лл , дотогава съм решила да съм на много строга диета, защото е възможно и захарта да е от това, както казвате, ваксини, кафе пих преди да ми вземат кръв, но си е притеснително. Качвам ви резултатите и пак благодаря. Въобще не разбирам от показатели, ходя доста рядко на лекар и ей го ся, наваксвам със самообучение и с ваша помощ . Heart
Скрит текст:

След лл пак ще идвам да пискам, защото много искам да оправя тези показатели без лекарства.

# 340
Холестеролът е идеален, триглицеридите - още повече. Може да вдигнеш още HDL с качествена Омега 3. LDL е несправедливо обвинен за "лош", а той не е такъв. Само някои частици от него стават "лоши" ако оксидират, но у нас такова изследване не се прави и затова шибват обща цифра за "лошия".
Само захарта виж, ама не знам дали е умно да правиш натоварване. Много е тежко за организма. Оправи храненето известно време да е по-стриктно, гледай да си спокойна и отиди пак на една обикновена кръвна картина на захар и инсулин. Може и инцидентно да е било. Или си вземи глюкомер и боцкай вкъщи. Ако пускаш кръв, виж си и вит. Д.

# 341
Тайс, и за мен само захарта е притеснителна.

# 342
И аз благодаря за подкрепата. Хич не съм наясно и така се уплаших, че от петък съм само на пилешко месо и 3 яйца. Вчера си взех Био Хуск, та гълтам тази гадост от снощи.
За съжаление, много работа имам и дано утре да успея да се класирам при лл , дотогава съм решила да съм на много строга диета, защото е възможно и захарта да е от това, както казвате, ваксини, кафе пих преди да ми вземат кръв, но си е притеснително. Качвам ви резултатите и пак благодаря. Въобще не разбирам от показатели, ходя доста рядко на лекар и ей го ся, наваксвам със самообучение и с ваша помощ . Heart
Скрит текст:

След лл пак ще идвам да пискам, защото много искам да оправя тези показатели без лекарства.
    Здравейте! Аз следя темичката, но много рядко пиша. Гледам тези резултати и все едно виждам моите преди година и половина. В продължение на почти 5 години се хранех ВМ НВХ и кръвната ми захар беше над 6, стигна до 6.7. Холестеролът също ми беше височък. От една година го ударих през просото с въглехидратите, качих 10 килограма с безразборно хапване и пийване, последвано от нещастни опити за отслабване и последващо връщане на свалените килограми. Кръвната ми захар обаче падна, падна и холестерола. Имате ли някакво обяснение на това? Много ми е интересно, особено за глюкозата. И аз съм на годините на Таис. Имам си старите и новите изследвания, мога да ги покажа при интерес.

# 343
Допълвам за LDL - ако въпросните частици са увеличени, то и триглицеридите скачат. А в случая не виждам такова нещо.

# 344
Ох, здрави да сте , момичета. Flowers Rose
Това щеше да е следващият ми въпрос, да си взема ли един глюкомер и да боцкам.
ЛЛ ми е нова, не и знам въобще нагласите . Не че ще си спестя ходенето при нея, но тази информация от хора, които минават и са минали през подобни здравословни състояния, са ми изключително полезни . Засега няма да досаждам повече, вземам си глюкомер и започвам да гледам.
И да гладувам, пък дано и отслабна Joy

Общи условия

Активация на акаунт