Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 422
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Гладуването ще ти е най-голямата грешка. Изобщо не трябва да гладуваш ил да си чупиш краката във фитнеса, за да отслабнеш. Качването и свалянето на тегло се регулира от хормони. Като си регулираш хормоналния баланс, ще вкараш и теглото си в правилните пропорци.

Този хуск не знам за какво ти е, при това и да го гълташ насила...

iradkova, ядеш ли достатъчно мазнини? Да не гладуваш или рестриктираш храненето прекалено?
Болките в жлъчката са вероятно от повишаването на мазнините, които са ти "разджуркали" утайките които си насъбрала с годините по разнообразни причини, една от които е нискомазнинното хранене.
Провери си нивата на вит. Д. Много вероятно е да си с дефицит.

# 346

Здравейте! Аз следя темичката, но много рядко пиша. Гледам тези резултати и все едно виждам моите преди година и половина. В продължение на почти 5 години се хранех ВМ НВХ и кръвната ми захар беше над 6, стигна до 6.7. Холестеролът също ми беше височък. От една година го ударих през просото с въглехидратите, качих 10 килограма с безразборно хапване и пийване, последвано от нещастни опити за отслабване и последващо връщане на свалените килограми. Кръвната ми захар обаче падна, падна и холестерола. Имате ли някакво обяснение на това? Много ми е интересно, особено за глюкозата. И аз съм на годините на Таис. Имам си старите и новите изследвания, мога да ги покажа при интерес.
Нормално е. Нарича се ИР. От въглехидратите бълваш инсулин. А ролята на инсулина е да смъква КЗ.

Ако някой не може с НВ да си оправи нещата, то тогава да добави хапче.
Виж ако ми покажеш изследвания с трикратна кз и инсулин и ако нямаш проблем, шапка ти свалям.

# 347
Благодаря, Елора! Flowers Bouquet  А аз се чудех защо хем дебелея, хем ми се оправи кръвната захар.А в новите изследвания инсулин не съм пускала, сигурно е хвръкнал. Подозирам, че имам инсулинова резистентност, защото преди няколко години хома индексът ми беше над 3, инсулинът- 12.  Гликираният хемоглобин ми е много добре, свалих инсулина до 5, оправих хома индекса, но кръвната захар сутрин  все ми беше висока, докато се хранех ВМ НВХ. Обременяване не съм правила, но съм абсолютно сигурна, че резултатите ще са лоши. Смятах да се справям само с начин на хранене, но не успявам. Явно ще трябва да отивам на лекар.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 05:54 от Catley

# 348
Тя не ти се е оправила. Всъщност си си навредила.
Инсулина ти се е нормализирал като си била на НВ. Но явно има в тялото ти друга причина.
Причина може да е в част от храната, може в количеството проитеин, защото понякога ако се приема повече, също ще предизвика покачване. От излишните протеини също може да се предизвика покачване на кз и инсулин.
Може да е и липса на някой витамин - магнезий, витамин Д, от група В и т.н.. Може ако си ползвала лоши мазнини. Примерно обикновено олио.
Трябвало е фастове да правиш.
На НВ имах един момент можех да изям 6 кюфтета и още да съм гладна. И се чудех защо.
По съвет на Невена почнах зелении. Всъщнос магданоз. По връзка на салата, два пъти на ден.
На третия ден всичко се нормализира.

# 349
Цитат
iradkova, ядеш ли достатъчно мазнини? Да не гладуваш или рестриктираш храненето прекалено?
Болките в жлъчката са вероятно от повишаването на мазнините, които са ти "разджуркали" утайките които си насъбрала с годините по разнообразни причини, една от които е нискомазнинното хранене.
Провери си нивата на вит. Д. Много вероятно е да си с дефицит.

Миоки, благодаря за съвета. Ще проверя витамините и обезателно Д.

От 1 седмица правя НВ хранене, но не ВМ. В темата тук прочетох нещо много смислено, което едно момиче беше писала (мисля, че беше Невена - тя имаше много добри обяснения и съвети), а именно, че хората, които имат прекалено много наднормено тегло, трябва да внимават с мазнините - не повече от 1 ч.л. на ден. През тази седмица направих мой режим, съобразен със съветите, които прочетох в тази тема.

Хапвам си салатите овкусени само с лимон и сол. Ако ям сирене, то е не повече от 50 г за деня. Същото е с кашкавала. Ям пилешко, риба и яйца, като избягвам тлъстите меса, защото холестеролът ми е завишен доста, а добрият ми холестерол не е достатъчно висок, за да компенсира лошия. В салатите слагам по 1 цяла връзка магданоз и гледам да не слагам повече от 1 домат дневно, защото и той е богат на въглехидрати. Салатите са ми основно зеленолистни с пресен лук, люта чушка, магданоз, краставица. Или пък зеле с морков (не цял), краставица, магданоз.

В кафето слагам по малко прясно мляко, което може би трябва да изключа в някакъв момент също. И тази 1 седмица изобщо не консумирам кисело мляко. След тези кофички, които консумирах за следобедна закуска, не се чувствах определено добре от него.  

Една от вечерите направих пица със смес за кето питки, а отгоре сложих салам, зелена чушка, моцарела, домат, босилек и настърган кашкавал. В сместа за кето питки има бадемово, кокосово брашно и хуск. Не знам колко е добре да се хапва това с тези брашна и не е проблем да не го консумирам.

Сетих се, че може би е добре да си взема маслото от вечерна иглика също, предвид промените в цикъла от последните 2 месеца и консултация с гинеколог. Ако не е нещо инцидентно, може да са първи признаци на менопауза, което също да си даде отражение. Т.е. ще трябва да изследвам и половите хормони. Затова ще задържа боцкането за изследвания за идния месец, когато евентуално, ако ми дойде цикъла, ще отида при гинеколога си да видим как да процедираме.

tays, и аз не мисля, че гладът е спасението Simple Smile По-скоро трябва да се намери правилния режим на хранене и движение. Дано успеем! И то водещото не е външния вид, поне за мен, а начинът, по който се чувствам и опасението, че тези здравословни проблеми водят до влошено качество на живот и го съкращават, а животът е толкова хубав! Simple Smile

# 350
Трудничко е да не си гладна на нискомазнинен режим, поне за мен. Нискомаслена храна не държи ситост за дълго, а за нас с ИР не е оптимално да се храним често. Отделно че ако мазнините са ти прекалено малко, за жените понякога не се отразява добре в хормонален план, а и мастноразтворимите витамини обикновено не достигат. Доста внимателно трябва да планираш при такова хранене.
Невена доста добри обяснения беше пускала из темите, определено ми беше интересно да я чета. Само че не знам дали бих спазвала лично аз всичко дето тя пише, някои неща като че ли биха ми били в повече на мен. Дано не опирам до това де, аз като че ли сравнително навреме се взех в ръце, макар че ме е яд че не го направих по-рано.
Има хора минават пък на ВМ-НВ хранене и след като веднъж се адаптират да горят мазнини за енергия вместо глюкоза, намаляват мазнините в храната доста. Така че и това е вариант ако друго не проработи. Говоря за хора дето си имат наднормено тегло и съответно голям запас от собствени мазнини, та има откъде да вземат енергия.
Холестеролът не се вдига от мазнините в месото, той повечето се произвежда от собствения ти черен дроб. ИР си е метаболитен синдром като цяло, не засяга само захар, само инсулин или само холестерол, триглицериди или кръвно налягане. Подобрява се всичкото това с времето, като се вземат мерки. Пък и холестеролът сам по себе си вече не се счита за нещо чак толкова страшно де, щом произвеждаш толкова, явно имаш нужда от толкова.

# 351
natka, благодаря ти за различния поглед. Ще пробвам да намаля броя храня на ден. От изминалата седмица правя 4 хранения. Днес например нямах време и пропуснах да си направя закуска. Поне съм си донесла спортния екип и ще сляза във фитнеса. Явно ще трябва да калибрирам нещата и да пробвам и фастовете.

# 352
Честото хранене поддържа инсулина висок, той просто няма кога да слезе до нормални нива и да се задържи там. И като цяло всяко хранене вдига инсулина, макар и да е по-малко ако не е въглехидратно, разбира се. То и затова повечето сме на ВМ-НВ хранене, най-лесно е и се наяждаш и не огладняваш дълго време, освен останалите ползи от него.
Кое ще проработи при теб, вече ти ще видиш, всички сме различни.

# 353
Аз да ви кажа, от 2 седмици имам много (според моите стандарти) регрес в посока сладолед. Изяла съм общо четири, два от които вчера - един след друг. Не големи, с 36гр бройката с под 40/100гр ВХ, обаче нощес първо заспах много по-трудно и второ, не спах хич добре. Това не ми се е случвало отдавна. Приключих със сладоледите за тая година. Отвратително се чувствам и днес. Едно такова замъглено ми е цял ден. Изобщо не ми влияят добре подобни изстъпления.
Реално, на фона на средностатистическото хранене, 4 сладоледа за 2 седмици е нищо, но аз доста отчетливо усещам разликата.

# 354
Момичета, да ви питам - някоя от вас има ли някакви силно изявени проблеми след въглехидратна храна? Не говоря за хипоглекимията, която може лесно да се разпознае.

Снощи имах странно преживяване. Направих за вечеря спагети Болонезе и се изкуших с една порция (да, да, знам). Последно съм яла спагети около 1 май. Няма и 10 минути след вечерята си полегнах на дивана и се започна едно сърцебиене в гърлото и задушаване, което ме караше на брутална кашлица. Не рефлукс, не киселини или подобни. Сърцебиене като думкане, направо да откачиш. Отидох в Окръжна болница и докато чаках да ме приемат, в рамките на 2 часа това се влошаваше или спираше. Кръвното - нормално, пулсът - нормален (като се има предвид цялото кашляне). Никакви признаци на хипоглекимия или подобни - разпознавам ги много добре. Та при липса на стрес или физическо натоварване, беше странно. С антистенокардин, Аспирин протект и нещо течно, което ми дадоха в болницата, се оправиха нещата. Но...

Спомням си, че тръгнах да се изследвам в началото на годината заради кашлица, която влачех повече от година без никаква причина. Алергии, щитовидна, болести, УНГ - нищо не откриха. Като започнах режима, спрях въглехидратите и свалих килограми, тази кашлица отшумя. Снощи реакцията беше адски бурна и за първи път с такова ужасно сърцебиене. Просто се чудя дали може да има някаква връзка с храненето. Иначе имам среща с кардиолог, той ще изследва сърцето.

# 355
Това, което знам е, че при проблем със сърцето може да има кашлица, като симптом. Иначе аз от години имам кашлица с неизяснен произход, но предимно сутрин. Сега, откакто се храня така, се появява понякога, не е постоянно, както преди. Може и да има връзка, но никога не ми е хрумвало до сега да следя за подобни неща.

# 356
Според мен, 10 мин. след вечерята е доста рано за каквато и да е реакция, освен ако не се касае за остра непоносимост. На мен даже чак след 20-30 започва да ми къркори в стомаха и да ми тежи нещо въглехидратно, ако съм яла. А аз съм с доста светкавичен метаболизъм.

# 357
  • София
Миоки, да не би да е защото рязко си вкарала Вгх в режима си? Ти май се хранеше, ако не се лъжа, доста ниско Вгх? Чел съм, не знам дали е верно, че не е много полезно “рязко” да се вкарват Вгх, особено бързи…

# 358
Миоки, да не би да е защото рязко си вкарала Вгх в режима си? Ти май се хранеше, ако не се лъжа, доста ниско Вгх? Чел съм, не знам дали е верно, че не е много полезно “рязко” да се вкарват Вгх, особено бързи…
Не знам, за мен очевидно не е добре и си взимам бележка.
Установих, че като вкъщи има боклуци, волята ми да им устоя не е много силна, за това и съм сложила вето на носене на такива от магазина удома. Който иска да яде, да си ги яде навън.

# 359
Лично за себе си съм установила, че когато ям бързи въглехидрати, независимо дали е бонбон, сладолед, торта или соленки, малко след това започва сърцебиене, ръцете ми треперят и енергията ми пада драстично.

Общи условия

Активация на акаунт