Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 37

• 69 072
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Имам едно чудене и да питам замнение. От 07. 06. съм на НВ ВМ хранене, след изследванията които правих. Взех си един глюкомер на заем и понякога меря. Две седмици след режима премерих КЗ на гладно 4.3, а днес беше 6.1 защо се получава така. Спазвам стриктно режим, но възможно ли е това да не е единствения фактор. Казват ми, да внимавам с ниските въглехидрати, че след това организма съвсем не можел да се справи с тях, мислите ли, че и това е така?
Нормално е. Зависи какво си яла, какво ти е емоционалното състояние и т.н други фактори. Важното е тенденцията, а не конкретните цифри.

Не знам за какво "справяне" с ВХ става въпрос? За какви ВХ става въпрос? В какво се изразява това "несправяне" според тази теза? Нещо много неясноти има в такова изказване и ако е нещо такова, да, не се справяме.
В неделя ходих на екскурзия и изядох една шоколадова вафла и една топка сладолед. На другия ден, сутрешната ми захар беше 6,8 и цял ден бях с главоболие. Вечерта ми беше спаднала на 4,8 преди вечеря, а тази сутрин съм с 5,6 и още ми тежи главата, а се наспах добре. Очевидно не се справям добре на вафли и сладолед, но това е инцидент при мен.
За сметка на това, тенденцията при мен е, че ми падна гликирания хемоглобин, сутрешната ми захар е около и под 5, през деня не се катери над 6 след нормалното ми хранене и нямам болки по ставите, чувствам се лека, нямам стомашен дискомфорт, не ми прилошава от липса на храна за 2-3 часа, не пригладнявам и т.н. и това е постоянно. При такива условия, съм напълно съгласна да си понеса последствията при едно такова отклонение като горното, защото те се случват рядко. Ако започна да го правя редовно, вероятно главоболието след вафли ще отмине и ще започна да се чувствам както преди режима - болки в ставите, подута от задържана вода, но пък няма да ме боли глава след вафли... та избираш кое те устройва и действаш Simple Smile
Здравейте, мисля, че с машината за меренето  на глюкозата от пръста дава разлика с едно. Аз като си я мерех ми беше 4,сега като ми взеха днес от вечната кръв, се оказа 5.3.. Може би моят доктор за това изрично ми каза веновна кръв, когато си правя контрол на глюкозата. Не ми каза да изследва инсулина, незнам защо. Незнам това че ми е 5.3 хубаво ли е. Снощи ядох към 8.30 кюфтета и маслини.,дали е дало това отражение, макар че не е въглехидрати..?! Какво ще кажете момичета?!

# 601
Миоки, дано да е така и да е важна тенденцията! Ще чакам гликирания хемоглобин след още 2 месеца и тогава ще си правя генерални заключения. При теб колко беше той в началото на режима и как се промени после и след колко време?

# 602
Както и да я мериш КЗ, гледай тенденция във времето. Всичко друго е моментна снимка и може да е повлияна от много фактори.
Гликиран ХБ 5,3 е висок според мен. Добре е да е между 4 и 5 (това при условие, че хемоглобинът ти е в норма разбира се, иначе може да има отклонения).
Ако искаш да разбереш дали има разлика между лабораторията и глюкмера, трябва да вземеш кръв по едно и също време, иначе не става.
Храната която си яла по всяка вероятност няма връзка с реултата. Глюкозата която си отчела сутринта е по-вероятно произведена от черният ти дроб. Обикновено сутрин КЗ се покачва леко заради събуждането и подготовката за новия ден - трябва енергия и черният ти дроб си върши работата.

Мамам Вики, аз стартирах с 5,5 ГХ, около две години по-късно беше спаднал на 4,9. Кога с колко е паднал де знам, защото нямам междинни изследвания.

# 603
При обременяване с глюкоза има ли значение дали е венозна кръв или от пръстите за крайния резултат?

# 604
При обременяване с глюкоза има ли значение дали е венозна кръв или от пръстите за крайния резултат?
Инсулин се изследва от венозна кръв, не от пръста.

# 605
На мен от вената ми взеха, два пъти от едната ръка и 1 от другата.

Момичета, ако при завишен инсулин, тренировка и хранителен режим не дават особени резултати, то ако се включи метформинов препарат дали ще тръгне сваляне?

# 606
Както и да я мериш КЗ, гледай тенденция във времето. Всичко друго е моментна снимка и може да е повлияна от много фактори.
Гликиран ХБ 5,3 е висок според мен. Добре е да е между 4 и 5 (това при условие, че хемоглобинът ти е в норма разбира се, иначе може да има отклонения).
Ако искаш да разбереш дали има разлика между лабораторията и глюкмера, трябва да вземеш кръв по едно и също време, иначе не става.
Храната която си яла по всяка вероятност няма връзка с реултата. Глюкозата която си отчела сутринта е по-вероятно произведена от черният ти дроб. Обикновено сутрин КЗ се покачва леко заради събуждането и подготовката за новия ден - трябва енергия и черният ти дроб си върши работата.

Мамам Вики, аз стартирах с 5,5 ГХ, около две години по-късно беше спаднал на 4,9. Кога с колко е паднал де знам, защото нямам междинни изследвания.
Благодаря за изчерпателни отговор!!! И все пак по-добре 5.3 от 7. 2.нали?! Мисля, че трябва още време на хранителния режим, още имам да свалям. Дори не съм започнала спорта все още! Благодаря още веднъж от сърце!

# 607
На мен не ми изследваха инсулин, само обременяване с глюкоза правих.
И за трите проби ми взеха кръв от пръстите. Това би ли рефлектирало на резултатите?

# 608
  • София
На мен не ми изследваха инсулин, само обременяване с глюкоза правих.
И за трите проби ми взеха кръв от пръстите. Това би ли рефлектирало на резултатите?
За инсулина е венозна кръв, за кръвната захар - може и от пръста само.
При моето обременяване с глюкоза - имах назначени тестване на КЗ трикратно, а инсулин на 0 и 120 минута, затова първо ми взеха венозна кръв, на 60-тата минута само от пръста, на 120тата минута пак венозна.

# 609
Трябва си инсулин за определяне на ИР. Ако има нарушения в захарния профил, това вече може да говори за диабет.
Заболяването започва първо с повишени нива на инсулин и чак след години, се появяват проблеми със захарта. При пускане само на захар, докторите търсят направо диабет и ако няма ти казват че си здрав, а то щом се е стигнало до това изседване, явно има съмнения за проблем, но само със захар няма да го уловят, защото проблемът не е със захарта все още.

# 610
Прави ми впечатление, че лекарите ИР за нищо го нямат. Споменавала съм го пред няколко лекаря и ме гледат тъпо. Самите ендокринолози също. Лазарова от Майчин дом преди години при инсулин на гладно 13 (май толкова беше) ми вика супер си. Та чак тука от бг мама разбрах, че не съм супер и си самоназначих обременяване и там светнах като крушка (инсулина ми беше космически на 60 мин и малко по-малко на 120, но пак зле). Захарта ми винаги е нормална. Щях и до днес да си живея с мисълта, че съм супер.

# 611
Те повечето и твърдят, че диабетът тип 2 е прогресиращо и нелечимо заболяване, високия холестерол предизвиква сърдечно-съдови заболявания и тем подобни разбирания от миналия век...

# 612
Здравейте! Понеже сестра ми я хванаха с ИР, а аз също имам някакви такива симптоми - постоянна жажда, слабост и умора, често ходене по малка нужда, си направих тест с натоварване. Оказа се обаче, че личната ми лекарка в момента е в отпуск, затова реших да ви питам вас(трудно ми е да чакам за такива неща, защото като цяло съм малко хипохондричен).

Ето и резултатите от днес:
Скрит текст:

Нормално ли е примерно инсулина на 180-а да е толкова нисък, доста под началната и доста под референтните Thinking Мислите ли, че има някаква ИР, или да търся причините за проблемите си другаде?
Иначе при липидния ми профил от преди 2 месеца всичко беше точно..
Много ви благодаря предварително Hug

# 613
Правих това с магданоза и чесъна аз усещах миризма на чесън в устата си почти през целия ден.Може и защото не го ям,махала съм вътрешността,остават ми още 2 дена от първата 9-ка.Отслабване изобщо не забелязвам и май няма да направя още 9 дни.

# 614
Здравейте! Понеже сестра ми я хванаха с ИР, а аз също имам някакви такива симптоми - постоянна жажда, слабост и умора, често ходене по малка нужда, си направих тест с натоварване. Оказа се обаче, че личната ми лекарка в момента е в отпуск, затова реших да ви питам вас(трудно ми е да чакам за такива неща, защото като цяло съм малко хипохондричен).

Ето и резултатите от днес:
Скрит текст:

Нормално ли е примерно инсулина на 180-а да е толкова нисък, доста под началната и доста под референтните Thinking Мислите ли, че има някаква ИР, или да търся причините за проблемите си другаде?
Иначе при липидния ми профил от преди 2 месеца всичко беше точно..
Много ви благодаря предварително Hug
според мен нямате ИР!

Общи условия

Активация на акаунт