НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - ТЕМА 5

• 25 122
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Лелеееее, Кокондрелче, 29градуса си е чиста лудост! Просто аз съм много скарана с жегата и лятото, за мен това е равносилно на раждането! 😆
Напоследък му се оформи сън в 20:30, като или заспива за нощен сън, или се буди след час и нещо. Играе, въргаля се и пак заспива към 22,23ч. Преди това гледам да не спи, тоест последно към 16ч дрямка. Пак всичко е според зависи от ситуацията. Вчера беше много изморен, защото шляпа в басейна и заспа в 20:30.  А иначе и аз започнах да го вземам на спалнята рано сутрин, защото заспива по-дълбоко. Но не е всеки път, ако ще се буди да реве, няма значение къде спи. Просто за мен е по-добре, защото лягам настрани, лапва цицката и веднага е готов. Даже вече сам си знае процедурата и посяга към нея. 😁 А и сам си показва кога иска да дойде при нас, подава ръчички и реве. Ох, такива са манипулатори тези малките. 🙄

# 601
  • Тук... някъде
Определено са манипулатори 😂 мнооого е топло- и двете сме вир вода докато я нахраня и приспя. Винаги съм обичала лятото и не са ми пречили жегите, но от миналата година по време на бременността и сега, никак не ми понасят. През деня в хола сме на климатик и е екстра.
Иначе се върти и на спалнята- я крак ме рита в ребрата, я се събуждам с памперс в лицето 🤭😂 но определено ми е по-лесно и на мен да й бутна бибата като се размрънка или да я нахраня и заспя веднага.

# 602
Какви сухари давате - купени или печете вие?
Купих бебешки сухари ети на опаковката има снимка на бебе турски били от Т маркет 125 грама 2.50 лв
Вчера натруших едно сухарче във обедното пюре и си го изяде.
Тази вечер му купих много хубаво козе сирене.
И масло и утре ще му правя попарка.

# 603
За хляба давам какъвто сме взели, стига да е бял и проверявам съставките да са ок.
Anninya, и аз си мислех да му мажа пюре, ама плодово, на хляба - вместо мармалад един вид. Не знам дали ще се получи добре, не съм чула някой да го прави Joy

С дрямките при нас е сложно - мисля, че сме на преход между 2 и 3, та както дойде. Кокондрела, 22:00ч ми се струва късно, сутрин кога става?

# 604
Аз съм чувала, че на палачинки мажат, защо не и на хляб. Аз мисля също така да въведа свинското и телешкото. Ще взема заготовки на плазмон и ще намажа на хляб. И аз давам бял хляб не само бебешки сухари, дори така започнах. При нас спалнята е с източно изложение и сутрин е меко казано АД. Засичала съм и 28° понякога. Събуждаме се всички, първо Коки, изправя се в кошарата и почва да ме налага където свари и да вика "айдя, дя дя, еня" 😂 на мен ми става смешно и баща му се буди също. От няколко дни вика Еня, когато ме види и иска да го гушна. Шегуваме се, че в предишния живот майка му се е казвала Женя. 🤷 Следобед пък в хола, но там поне пускаме климатика, че не се живее.

Съня в добрите дни е 2 пъти през деня, горе-долу на 3-4ч бодърстване заспива, чакам го да си покаже. Ако ли не 1 час борба и рев в спалнята. Но ето вчера например се събуди в 6 и една издържа до 8, само го сложих в кошарата и веднага заспа. Събраха му се 4 сънчета, но кратки.

# 605
Аз съм чувала, че на палачинки мажат, защо не и на хляб. Аз мисля също така да въведа свинското и телешкото. Ще взема заготовки на плазмон и ще намажа на хляб. И аз давам бял хляб не само бебешки сухари, дори така започнах. При нас спалнята е с източно изложение и сутрин е меко казано АД. Засичала съм и 28° понякога. Събуждаме се всички, първо Коки, изправя се в кошарата и почва да ме налага където свари и да вика "айдя, дя дя, еня" 😂 на мен ми става смешно и баща му се буди също. От няколко дни вика Еня, когато ме види и иска да го гушна. Шегуваме се, че в предишния живот майка му се е казвала Женя. 🤷 Следобед пък в хола, но там поне пускаме климатика, че не се живее.

Съня в добрите дни е 2 пъти през деня, горе-долу на 3-4ч бодърстване заспива, чакам го да си покаже. Ако ли не 1 час борба и рев в спалнята. Но ето вчера например се събуди в 6 и една издържа до 8, само го сложих в кошарата и веднага заспа. Събраха му се 4 сънчета, но кратки.
Добре аз сега да продължа ли да слагам сухар във пюрето.
Попара ще давам от утре сутринта.
Мога ли да давам пюре със бисквитки.
Как да продължа със глутена.
Благодаря ви

# 606
Божидар спи два пъти в деня или три пъти, но се опитваме да минем към две дремки. Става сутринта към 6.30 и след това към 9-10 спи. След това спи пак около 13 часа и нощен сън към 20.30.
Но днес например към 6 взе да шава, дадох му мляко и спа до 8. После спа пак в 12.30 до 13.30 и след това в 16 до 17 и заспа в 20 часа.

# 607

Добре аз сега да продължа ли да слагам сухар във пюрето.
Попара ще давам от утре сутринта.
Мога ли да давам пюре със бисквитки.
Как да продължа със глутена.
Благодаря ви
Танче, подробно ти обясних как и какво приготвям. Всеки ден даваш глутен в продължение на 1 месец. Ако правиш само домашни пюрета, слагай сухар, давай му овесена или друга глутенова каша за закуска, защото само сухар не е разнообразно. Отиди в бебешката борса, от която си пазариш и разпитай какво предлагат или гледай рецепти в интернет. Има групи във фейсбук за захранване на бебето, където се споделят много рецепти.

# 608
Kokondrella, Димитър се чувства най-добре с три дремки през деня, през 2.5-3 часа някъде заспива, но зависи колко е спал преди това и колко е изморен. Ако по някаква причина е пропуснал дрямка е много кисел и си ляга с рев. Последната дрямка е към 17-18 в идеалния случай, но и към 19 ако заспи пак става. В 21 най-късно гледам или да е заспал или да е в леглото вече, за което мъжа ми смята, че е твърде рано, но не мисля така.Не му пречи, ако е спал скоро, той вечер си натрупва умора от преживяванията през деня.
Танче, глутена ще го почвам скоро и се вълнувам и аз. Това, което знам, е че трябва всеки ден, но не повече от веднъж да се дава, т.е. ако правиш попара с глутенови сухари или даваш глутенова каша, не е ок и наобяд да слагаш сухар в пюрето. Ти си решаваш как да го дадеш според дневното му меню. Глутенови култури , които знам, са ръж, ечемик , лимец, спелта, пшеница (спелта и лимеца май са вид пшеница, дават ги за към края на годинката подходящи, че имат повече фибри май). Пълнозърнести зърна или брашна не се усвояват добре от бебето затова до годинка се препоръчват бели ( някой беше казал за хляб Добруджа - струва ми се добър вариант). Овесът може да съдържа следи от глутен, затова го причисляват към глутеновите ако няма изричен надпис че е без глутен. Хубаво е да се почне с постепенно въвеждане според съдържанието на глутен - примерна схема - овес, ръж,ечемик, пшеница ( т.е. към овесена каша примерно прибавяш малко ръж, после ечемик и така докато стигнеш до пшеницата, която е с най-високо съдържание на глутен). Това е ако въвеждаш с каша. Може да се въвежда с попара, може да се смесва с безглутенови - примерно ориз, може коричка хляб да се дава да дъвче. И така - един месец. Кускус, юфка, натрошени бисквити (бебешки) са просто във форма, подходяща за дъвчене, което е ок за бебе на осем месеца и половина, но си зависи от смелостта на майката и колко големи са парченцата. Обаче е хубаво да не се почва с тях, вече като вкараш добре пшеницата - тогава. Мисля, че попара и каша са двете най-разпространени форми за въвеждане на глутенови зърнени. То в обедното пюре и без това ръгаш жълтък или месо и става много тежко. Гледах някакви интервюта с д-р Ирина Владимирова - има ги в интернет - мисля, че ще са ти полезни, въпреки, че за някои работи не съм съгласна с нея, но като цяло представя добре класическата педиатрична школа на захранване в съвременния и вариант. Та тя съветва сухари да се добавят към пюретата от боб или леща, защото протеините на двете храни се съчетават добре и заедно наподобяват тези от месото. Това мога да споделя аз като теория, като почна ще видя как ще е в действителност.
Редакция: след този дълъг пост си намазах една филия и сбърках да я ям пред детето. Като ме видя закръгли очите, досурка се при мен и почна да протяга ръце. Дадох му да опита от хляба. Явно и с глутена ще я карам като с останалите неща досега - както дойде.

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 09:00 от vessy.k

# 609
Hydra, става и хляб с плодово пюре, точно като филия с мармалад Simple Smile
Аз лесно пласирам плодове, но имам трудности с приготвяне на месото (не обичам да готвя месо, съответно не купувам; мъжът е по тази част) и затова гледам да не пропаднат купешките месни пюрета. Абе важното е детето ми да види, че му поднасям нещо съществено, някакво парче, не просто пюре Grinning

# 610
Има ли бебета, които не дават още признаци да си стоят на краката сами? Стефания още не е разбрала, че може да се стъпва на тях, а Петър се задържа съвсем за кратко като го хвана.
Майка ми ми набива филма, че вече трябвало да се изправят сами. Вие на какво положение сте?

# 611
  • Тук... някъде
Биляна тъкмо откри, че може да се придвижва суркайки се 😂така че изправянето ми се струва още далеч във времето. На 24.07 става на 8 месеца- за сега седи стабилно, но сама не може да седне, бръщолеви си някакви нейни неща, от които разбирам “айди”, “баба” и “тата” и толкова.

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 20:45 от KOKONDRELLA

# 612
Димитър на 23-ти става на 8 и е почти едно към едно с Биляна. Досега се придвижваше назад и настрани с избутване, отскоро почна да се влачи напред, но още не се опитва да вдигне дупе. И не му се разбира нищо от приказките. От седнало положение се изправи сам два три пъти като се хващаше за мебелите. Вярно, че вече има изправящи се бебета, но не мисля, че е странно ако още не се изправят. Тези изречения с "трябва" трябва да се избягват според мен.

# 613
Закъде бързате? И моето дете не се е изправяло, а след с
ден прави осем месеца.
Брат й го направи на 8,5 месеца, но той пък не искаше да стои седнал почти до деветия. Тя, пък си стои почти седнала по цял ден. ....
И какво очаквате да говори, какво да му се разбира от приказките? Има деца, които и на две години не говорят почти нищо и не им се разбира.
Ама, някой май очакват бебетата им да са излезли от родилното с професорска титла...😉🤣

# 614
Разбира се, че всяко дете си е за себе си, а и специално за физическото развитие, по-скоро ортопед би могъл да каже дали има някакво изоставане, но на този етап е твърде рано, според мен, да се панирате. Нашият вече от около месец и нещо се изправя в кошарата, а от поне 3 седмици виси по цял ден прав и ни зяпа от кошарата, опитва се и да се катери, но засега е достатъчно високо. Като е в стаята също се придвижва с каквото намери, но без да се придържа с едната ръка поне, не може. Иначе друго интересно, което прави също от около месец, е, че пляска. Много е смешен, докато го храня и му идва факс и почва да пляска. Grinning При някого случва ли се нещо такова?
Откъм "думи" почти всичко е "мама", и разни други нечленоразделни, мучи, ръмжи, смее се яко с глас, крещи... Пълна лудница, в допълнение с някаква неизчерпаема енергия.

Общи условия

Активация на акаунт