Моля дайте ми съвет

• 6 685
  • 90
  •   1
Отговори
# 60
Относно невзимането на работа, коментиращите имайте предвид, че говорим за 20годишна жена , която живее във времето на 19годишните абитуриенти и в условия на над година някакъв локдаун. Много е възможно да е завършила миналата година и да не е могла да си намери работа, понеже повечето бизнеси, наемащи хора само със средно, редуваха отваряне и затваряне. Много са в нейното положение.
Ако и няма подкрепа на близките, няма и как да кандидатства за висше.
От бюро по труда могат да я насочат и към курсове, но не съм сигурна какво има активно в момента..

# 61
Дожаля ми за момичето. Много е лошо в най- хубавата възраст човек да е толкова подтиснат и обезверен и да се чувства отхвърлен. Както и да отиваш на интервю за работа с нагласата, че няма да те вземат просто защото си даваш сметка, че не изглеждаш добре.
Това с шампоана изобщо няма да го коментирам, съвсем си е житейски логична ситуация 12 годишните деца са жестоки.
Авторке, приеми помощ от съфорумките, знаеш ли как може цял комитет да ти спретнат по докарването на перфектния външен вид тук. Толкова стилни дами има, и колко дрехи и обувки всички носим на контейнерите и пунктовете.Ще ти докарат визия, че и сама няма да се познаеш, при това с огромно удоволствие. Толкова е лесно да облечеш и накиприш 20 годишна девойка, младостта сама по себе си не изисква кой знае какво.
Да, сигурно първата ти идея е била да се оплачеш, но темата е "дайте ми съвет".
Ето - един чепик, хубава рокля, хубава прическа, макикюр и парфюм и си топ.

И аз бих се включила, но нося 36 номер обувки, иначе имам за даване обувки в кутии, дори не са демоде.
Я по-бодро и приеми помощ, поне нищо няма да загубиш.
Да видиш как сестричката ти ще вземе да иска дрешки и обувки назаем от теб , ама ха.

# 62
Според мен авторката не иска реална помощ ,защото повечето неща са си чиста измислица.
Постът е написал от добре образовано и интелигентно момиче,което ако наистина имаше толкова неглижиращи го родители нямаше да успее да се образова и развие толкова добре.
Явно е била подкрепяна да учи и е расла в поне прилична среда.

# 63
  • София
Не е непременнп така. Аз познавам много интелигентни хора, отраснали във вечни караници и напрежение. Стегнаха се и преуспяха в живота. Както и мрънкачи с глупави проблемчета, които цял живот се осланят на кофти семейната си среда за неуспехите си.

Иначе нямам идея дали темата е истинска. Гледам да замълча при разказаните обстоятелства, защото дори 5% да е вероятността да е истина, имаме едни 5% да тласнем млад човек към доста кофти неща. Иначе, по темите с вечно умиращите, дето никога не пробват да си заминат от тоя свят, имам какво да сипя. Тук не е уместно.

# 64
Съвета ми е тази енергия да се раздаваш за околните и да им се харесаш да я съхраняваш за себе си. Всички емпати минават през такъв период от съзряването. Мислят си,че ако те се грижат за света и той ще им отвърне със същото, но природата не е програмирана по този начин. Напротив, колкото по-крехък е някой, толкова по-често става мишена на злото. Не отказвай помощта, която ти предлагат от форума, наистина имаш нужда от дрехи и обувки, за да започнеш да излизаш от вас с гордо вдигната глава. Другия ми съвет е да не се отказваш по възможност от ученето. Нямам предвид непременно висше образование, дори да е от безплатни материали в интернет, просто не спирай да трупаш умения, които ще ти дават независимост. Това ще те избави от евентуалното повтаряне на семейния модел у вас. Не малко са примерите в този форум, в които четем за млади жени, които се завират в къщата на свекървата или живеят с насилници, само за да избягат от родния си дом. И, моля те, никога повече не си помисляй за посягане на живота. Ако имаш нужда от разговор с някой, аз съм насреща, пиши ми за каквото и когато поискаш.

# 65
Най-добре потърси работа на морето. Най-важното е, че ще си далеч от семейството. По принцип нямат много изисквания към персонала и лесно биха те взели в студена кухня или като камериерка. Осигуряват и квартира и храна. Другият плюс е, че ще си намериш много приятели.

# 66
Морето ставаше, ама едно време. И там се изкокошкариха брутално. А и за да стигне дотам, й трябват пари за влак и автобус, а и да има да си вземе някаква храна първоначално - откъде ще вземе тези пари?

# 67
За втори път тези дни попадам на тема тук, която е писана от човек със сериозни психически проблеми. Казвам го с уважение и съчувствие към тях, защото всички човешки същества заслужават милост. Съветващите са добронамерени, да, много от нас биха помогнали с дрехи и обувки, или с пари за шампоан или подстрижка, аз включително. Но най-важното за такива хора е да се лекуват с подходящата за тях терапия, която да им даде психологическия ресурс сами да се поинтересуват от работа, създаване на дом, управление на финанси и т.н. Без това, в дългосрочен план няма да има никакъв смисъл нищо подарено.
Авторке, пиши на фондация Кожа, за да ти препоръчат един от техните терапевти, там често помагат безплатно. На 116 111 също можеш да се обадиш безплатно и да разговаряш с психолог. Успех!

# 68
https://kariera.kaufland.bg/start-v-karierata/direkten-start.html

https://www.billa.bg/za-billa/karieri/svobodni-pozicii

https://www.alo.bg/obiavi/rabota/rabota-v-stranata-predlaga/

https://www.zaplata.bg/sofia/

https://www.jobs.bg/front_job_search.php?zone_id=0&is_region … %D0%B2%D0%BE&

Общи оплаквания без конкретика - няма как да се помогне. Дори психическа помощ не може да се предложи при това положение.
Ако имаме реален човек с реални проблеми - вече помощ е предложена - намира си що-годе прилични дрехи, облича се, и тръгва по интервюта. Без работа - няма средства за нормален живот и каквото и да бъде посъветвана - няма измъкване от ситуацията. Вайкания и обвинения към околния свят пък не знам на някой да са помогнали някога.
Та ако има нещо истинско в темата - дадени са съвети за реална помощ - да ги ползва.

# 69
Един съвет от мен. Сложи я на място по-малката си сестра. При този пример с шампоана, най-добре е да не я питаш, а ако ти се развика или обижда й удари един шамар на пиклата, за да си знае мястото. Така от раз ще сложиш нещата по съвсем различен начин. Заяви се в семейството! Нека да си мислят, че си превъртяла, по-добре отколкото да си обект на майчината неудовлетвореност и гаврата на 12-годишната глезла.
И за леля ти също. Научи се да им отговаряш подобаващо!

# 70
Мхм, тъкмо ще имат повод да я изхвърлят на пътя такава, развилняла се пълнолетна, за която не са длъжни да се грижат. Тъй става тя - с репчене и шамари, особено когато си в неизгодна позиция на издържан.
Е, поне е лято и навън е вече топло. Има и едно движение - на фрийгъните - поне храната може да се реши. Сега има и специални контейнери, в които хората оставят дрехите си, от които не се нуждаят - човек може да се снабди напълно безплатно с дрехи. Самата аз наскоро метнах един чувал - не бяха дори скъсани. Просто стари, които реших, че няма да нося. Оставяла съм в църква също - целта е идентична.
Ако обаче тоз модел на живот нещо е тесен или неизгоден за някого, то той има правото да си измисли друг - намиране на работа, пари, независимост и отделяне от обстановката, която не му допада.

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 17:20 от Judy

# 71
Никой не изхвърля детето си, за това, че е зашило 2 шамара на малката си сестричка. И то защото калпазанката-лигла е изляла шампоана.

# 72
  • USA
Аз си направих труда да прочетаи стари публикации на авторката...аз си мисля, че родителите са от онези кнсервативни хора, дето не знаят как да се справят със ситуацията и просто да вдигнали ръце.
Имат 20 г дъщеря, която правила опит да се самоубие...рязала си ръцете с ножа....сигурно седят и се чудят къде са сбъркали, защо така....всяка майка/обикновено има изключения/, иска за детето си най-добро....а при авторката депресиии...самоубийства...болници, психолози....просто са вдигнали ръце....
Би трябвало да е млад и жизнен човек , завършил, да намери работа и да помогне може би финансово на семейството.....а те греда....може би затова сега реагират така на нея в яда си си изливат ...колко е некадърна, глезла....като гледам  майката не се оправя добре с финансите....и се притеснява, болници, психолози са още пари за лечение...12 г пикла е реагирала така, защото семейството е финансово затруднено и явно няма пари за друг шампуан...а малката рецитира грозните слова...защото това е подочула при разговорите на възрастните...
  Вземи се връце....порастниии!

# 73
Но най-важното за такива хора е да се лекуват с подходящата за тях терапия, която да им даде психологическия ресурс сами да се поинтересуват от работа, създаване на дом, управление на финанси и т.н. Без това, в дългосрочен план няма да има никакъв смисъл нищо подарено.
Авторке, пиши на фондация Кожа, за да ти препоръчат един от техните терапевти, там често помагат безплатно. На 116 111 също можеш да се обадиш безплатно и да разговаряш с психолог.

Мисля, че това горе е най-адекватният съвет в случая. Депресията кара човек да зацикли в негативни мисли. На авторката й трябва подкрепа от професионалист, който ще й помогне да излезе от тоя негативен кръговрат. За съжаление, не са много добрите. Предлагам да потърси някой който разбира от когнитивна терапия вместо да й анализира детството.

Майка й може да е бездушна, а може това да е усещането на момичето, украсено от депресията. Майка й най-вероятно не знае как да помогне дори и да иска.

Съветите да си търси работа в друга държава и то като au pair са добропожелателни, но малко в района на фикшън. Гледането на чужди деца в друга държава може да е стресово и без човек да има проблеми. Да не говорим за очакванията на някои от родителите в семействата.

"Вземи се в ръце" и "порасни" също са добри съвети, но от човек, който не е изпитал депресия. Точно излизането от негатививния начин на мислене е проблемът и с лозунги не става.

Харесва ми идеята да се направи списък на стъпките, които авторката може да предприеме. Дори изпълнението на най-малката стъпка (например, намиране на тоалет за интервю) ще й донесе някакво удовлетворение. Главните усилия на тая възраст трябва да бъдат насочени към учене в сфера, която евентуално би й донесла професия. В какво си била добра в училище? Можеш ли да работиш и учиш едновременно? Възможно ли е да учиш и да живееш у дома за известно време? Имаш ли поне един ъгъл или стая за свои цели? 20 години си могла да живееш там все пак.

Колкото и да е трудно, опитай се да си заета с нещо полезно за самата себе си. И ако нямаш, потърси професионална помощ.

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 20:48 от Cool_Cat

# 74
Морето ставаше, ама едно време. И там се изкокошкариха брутално. А и за да стигне дотам, й трябват пари за влак и автобус, а и да има да си вземе някаква храна първоначално - откъде ще вземе тези пари?

Какво означава "изкокошкариха брутално", че съм от 8г в сферата на туризма, но явно не съм наясно с термините?

Фондация Кожа е много добра идея. Някои от терапевтите работят и онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт