Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фетална морфология- агенезия на бъбрек

  • 738
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4
Здравейте. Днес бях на фетална морфология. В 19+6 гес. седмица съм. Докторката предполага диагноза агенеза на ляв бъбрек ( липсва такъв) или бъбрек в малкия таз. Ако някой се е сблъсквал с това, моля за съвети и мнения, защото съм много притеснена.

# 1
  • Мнения: 16 704
Функциониращият бъбрек компенсира липсващия такъв и бебето си живее нормално след раждането:
What happens if the child has only one functioning kidney?
In cases where only one kidney is affected, the other kidney is usually capable of increasing in size and function to compensate for the abnormal kidney. Children with only one normal kidney still have enough kidney function to grow and develop normally.

Бъбрек в малкия таз е плаващ бъбрек, т.е. липсващият може да не е липсващ, а да се мести? Това се фиксира оперативно, а в по-леки случаи с упражнения.

Нищо ли не ви каза докторката? Не ви ли насочи за по-нататъшни изследвания? Предполагам, че едва след раждането може да се предприеме нещо, но може да попитате за насоки за специалисти д-р Бранков, който е детски хирург и има тема за виртуални консултации тук: https://m.bg-mamma.com/?topic=1193874.msg42848636#new

# 2
  • Мнения: 4
Каза ми, че диагнозата е съвместима с живота, защото другия бъбрек се видя добре. Назначи ми още една фетална морфология след 3 седмици, за да се потвърди дали става въпрос за плаващ или липсващ бъбрек.

# 3
  • Мнения: 16 704
Да, навсякъде пише, че е съвместимо с живота дори и да липсва единият бъбрек. То е логично да е така, има много възрастни, живеещи с един бъбрек, по една или друга причина.

Изчакайте следващата ФМ, но доколкото разбирам, да липсва единият бъбрек най-лошото, което може да потвърди тя, и пак не е безкрайно лошо, предвид, че си живеят хората и така, а може и да не липсва. Късмет и се опитайте да не се тревожите много!

# 4
  • Мнения: 4
Опитвам се, но трудно се получава 😞 Запазих си час при друг доктор. Дано всичко е наред...

Общи условия

Активация на акаунт