В момента чета...70

• 45 439
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
Започнах "Зелените очи на вятъра" на Здравка Евтимова. Стилът е съвсем същият като в "Една и съща река" и ми харесва доста. Дори имам чувството, че кучето се казва по същия начин Blush. Но писането и е много специфично и вероятно повечето хора не биха го харесали.
Не ми хареса това , че хората са черно- бели . Или добри мнооого добри или мооого лоши . И съответно лошите са и грозни и т.н.
Много добро писане - но много потискащо и гнетящо.
А Здравка Евтимова много харесвам и като присъствие и въобще .

# 601
Любов и джелато на Джена Еванс

# 602
Не помня по чия препоръка си бях записала "Кравите на Сталин". Взех я от библиотеката. Интересна е и познавателна. Аз съм от старото поколение и някои факти от историческата действителност в СССР знам /в частност Естония не/, но за младите много неща ще бъдат неизвестни и невероятни, а може би и безинтересни. Но заслужава да бъде прочетена.

# 603
  • София
През уикенда започнах "Град Бохейн" (Кевин Бари), но нещо не ми потръгна и май няма да я довърша.
Романът е анти-утопия, ситуирана в Ирландия. Самия автор е ирландец, а тяхната литература по принцип си е малко особена , със свой специфичен почерк.
Романът е мрачен (и на този фон корицата, наподобяваща икейски свещници за чаени свещички тип коледни къщички, ми е доста озадачаваща ), а действието се развива в блата, изоставени панелки, западнали дискотеки. Някакъв мафиотски анти-утопичен трилър за съперничества на различни банди за територии. Не знам как по-точно да го определя. Не ми допадна езика - жаргонен, хъшлашки.

# 604
Аз си чета още Хроника на птицата с пружина.
Харесва ми . Но нещо бавно ми върви тези дни.
После ще е Магда Сабо.

# 605
Аз прочетох "Нищо"по препоръка на Саня и определено ми хареса. Авторката е била 20 и няколко годишна като я е написала . Странно ми беше  , че толкова  млад човек, явно с преждевременна наблюдателност и зрелост така проникновено  е обрисувал  характерите и проблемите на едно  семейство и следвоенна Барселона.

# 606
Аз прочетох "Нищо"по препоръка на Саня и определено ми хареса. Авторката е била 20 и няколко годишна като я е написала . Странно ми беше  , че толкова  млад човек, явно с преждевременна наблюдателност и зрелост така проникновено  е обрисувал  характерите и проблемите на едно  семейство и следвоенна Барселона.
[/quote
Прочете ли предговор или рецензията - определено има нотки автобиографични в книгата

# 607
Да , прочетох - на Марио Варгас Льоса. Разбрах, че има автобиографични елементи, което за мен прави нещата толкова удивителни, как това младо момиче, почти дете, наблюдава и така добре обрисува тези свои щури роднини, колко точно дефинира собствените си емоции. Но предговора ме подразни с опита на Льоса да вкара романа изцяло в някакви политико-социални рамки. За мен е семеен роман -за първия сблъсък с живота извън дома, порастването. Не може да се абстрахираш от епохата, интересна е следвоенна Барселона , но все пак в центъра  на книгата бе  старият семеен  дом, с колоритните си  обитатели и конфликти.

# 608
Да , прочетох - на Марио Варгас Льоса. Разбрах, че има автобиографични елементи, което за мен прави нещата толкова удивителни, как това младо момиче, почти дете, наблюдава и така добре обрисува тези свои щури роднини, колко точно дефинира собствените си емоции. Но предговора ме подразни с опита на Льоса да вкара романа изцяло в някакви политико-социални рамки. За мен е семеен роман -за първия сблъсък с живота извън дома, порастването. Не може да се абстрахираш от епохата, интересна е следвоенна Барселона , но все пак в центъра  на книгата бе  старият семеен  дом, с колоритните си  обитатели и конфликти.
И къде точно чете на Марио Варгас Льоса ?
Кое издание си чела
 При мен е на Рафаел Алварадо
И друго хората са различни и не бива да поставяме в рамка .
Аз съм срещала доста зряли дори деца . И като начин на изразяване и като светоглед.
Даже за малко да подмина коментара ти - щото реших някой пише за Льоса - а аз нищо още не съм чела от него.
Не знам дали си чела Тайната история и обърни внимание на колко години я е писала Тарт .
Но могат да се дадат и други примери .
Стиховете на Ника Турбина например

# 609

Изданието от 2006 г. на "Хермес".
 Знам , че има зрели млади хора, но знанието не изключва възхищение, когато толкова добре обрисуват и  разбират  емоциите и недъзите свои и чужди .

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 15:21 от Анонимен

# 610
Моето е старото от 1982 г . Второ издание , преводач Мария Пачкова. , Издателство Христо Г. Данов
Рецензията или статия - каквото е преди романа е Пионер на съвременния реализъм в испанската литература .
Явно сме чели различни неща.
Интересно ми е преводът дали е нов 
И първото издание   
Моето предполагам не е променяно спрямо първото

# 611
  Преводачът е същия , но предговорът явно е друг.

# 612
  Преводачът е същия , но предговорът явно е друг.
Ами в моят си има там обремененост политическа . Но не фрапиращо. Хареса ми . 10 страници - много ситен шрифт . Книгата е джобен формат . Обичам точно такива.  И от едно четене си стои идеално .

# 613
  • София
Приключих "Шестото покварено дете". Не очаквах да го напиша, но съм доста разочарована. Предните две книги бяха много по-интересни за мен. В тази имаше твърде излишна информация и на моменти се повтаряше едно и също. Изключително ме подразни факта, че през 5 стр. някой повтаряше на Сам, че трябва да си спомни... Изключителна досада. Финалът също не ме впечатли изобщо. Хубава идея, интересно развита, но баш на третата книга ме изгуби Баркър. 😀 Давам 2/5, а на предната бях дала пълна петица. Относно гадориите бих казала, че са само в първата част, във втората и третата нищо особено няма.
Ще започвам "Свекървата".

# 614
Ааа щом няма гадории съвсем ще ме откажеш 😄
Аз нещо и на "Кашмирения шал" зациклих. Нямам и много време и бавно ми върви.
Отивам на почивка, там съвсем няма да имам време за четене. Ще взема книга,ако имам някой прозорец да почета малко. Но се чудя някоя трета книга да подхвана, някоя която да ме хване за "гърлото" и докато не я прочета да не я оставя...ей такава ми се чете!

Общи условия

Активация на акаунт