Градинарство - моето хоби 28

• 45 377
  • 755
  •   1
Отговори
# 255
La_Valletta, и вашето езерце е разкошно, че и с водопадче, много ги харесвам с течаща вода Two Hearts Рибките не са сложни,
Скрит текст:
само им се хвърля храна ежедневно. Не знам защо досега не е измислена автоматична хранилка, представям си я като миниатюрен катапулт, хем забавно Smile Искат и кислород, но мисля че водопадчето ще им е достатъчно, важното е нещо да бълбука. Зимата дори нищо не им се прави, те спират да ядат и се скриват на дъното, само сутрин ходиш с чук да трошиш леда Grin Шубункин и златни рибки са по-евтини и много по-непретенциозни от кои, а изглеждат същите.
Не знам дали са ти казали в магазина, но пистията не оцелява зимата и ако искате да запазите от нея трябва да се премести някъде на поне 10С. Хиацинтът оцелява на мека зима, но също може да го внесете вътре някъде. Или ако ги намирате евтино няма значение ¯\_(ツ)_/¯

Пембяните грахчета са многогодишни, да. За протокола - личат си по големите уши и малките муцунки.

Едногодишните и при мен порастват едва по няколко от пакет, но ги хвърлих направо в земята тази година, което беше грешка, трябват си разсад и редовно поливане. Едногодишните ми станаха нисички, до коляно, само едни станаха над метър. Много се увлякох тази година с разни разсади и семенца на какво ли не, но не обърнах достатъчно внимание на всички и накрая се претупаха нещата, та малко ме е яд че похабихме материал.

# 256
Някои от едногодишните латируси са си ниски, други са високи - сортово разнообразие, при тях е голямо.

# 257
  • под тепетата
Добро утро!
Като рових вчера да гледам билки, ми попадна семе от арника. Някой сял ли е, има ли в градината си арника?

# 258
Тагетесът ми не цъфти. Растенията са ми почти до коленете, хубави тъмнозелени листа, а пъпки никакви. Дали може изобщо да не цъфнат?

# 259
  • София/Варна
Ако го засушиш, от зор да се възпроизведе ще почне да цъфти.

# 260
Не съм гледала арника, но ме заинтригува. Виждала съм го като име по козметични опаковки, ама то било хубавичко и за градинка. Освен че май е някакъв пенкилер, и антибионик било и какво ли не. Сега четох, че било алпийче и обичало бедна почва и як студ.

При мен тамън пристигнаха едни вербенки дето ги поръчах преди месец  и нещо от разпродажба, направо ги бях забравила. Не очаквах да са такива мънички, минионът за сравнение е от киндер-яйце Satisfied В напръсника-саксийка обаче беше пълно с корени, не знам с рутмост някакъв ли са ги поливали или с какво, ама изглеждат малки но супер яки. Пресадих ги веднага в по-големи саксийки, то не е разсад, ми някакъв зародиш направо

Такова ще стане, вманиачих се по тях, в една градина видях много накуп и ми хареса ефекта

Малко лилавичко
Скрит текст:

Камбанчестия клематис цъфна, но мноооого ситен, май нещо не му харесва, най-вероятно е недополят нещо, ще го храня тези дни също, но пък расте, вие се, напредва. Не им е година на клематисите нещо, уж дъждове валяха, нямаше суша, но сега като се замисля май като имаше суша ги поливах повече, а сега като ръсне един малък дъждец го отчитам полято пък то сигурно не му е достатъчно Thinking

# 261
  • под тепетата
Аз попаднах случайно на семената от арника, но използвам немски крем с нея за синки и натъртено за внука. Та не е лошо да го имам в градината, но дали ще успея да я завъдя?

# 262
  • На морето!
Много хубави езерца, Орловият нокът на Eфибуш е разкошен, моят е много рахитичен.
Каталпа и аз много харесвам, изкушавам се да посадя една да хвърля сянка на западния прозорец, до есента ще го мисля.

Иначе да се оплача, че водя неравна битка с листни въшки по каскадната ми петуния и тъкмо реших, че съм спечелила и хоп, бяла някаква нападна розата.
Боря се още с мравки, вчера безславно приключих житейския път на едно попово прасе... съседката (опитна градинарка) ми се смее и чака да види колко още време ще издържа без химия.

# 263
  • под тепетата
Нямате ли калинки? При нас имаше нашествие от калинки, поради многото въшки според медиите. Много стръвно хапеха.

# 264
  • Карлово
Тагетесът ми не цъфти. Растенията са ми почти до коленете, хубави тъмнозелени листа, а пъпки никакви. Дали може изобщо да не цъфнат?
На сянка ли е? Имам на сянка късно поникнал и започна чак сега да цъфти.

Да се похваля през пролетта засадих пръчки от хортензия, без корени, няколко се хванаха - едната цъфна!

# 265
Rapariga, орловия нокът става кичест след няколко години, ако го пуснеш да се катери по ограда ще оформи отгоре такава китка, обича да се пече на слънце и да го къпят. По-бързо става от няколко събрани заедно Wink

ДамаТрефа, хортензията-клечка без корени резник ли значи или...?

У нас въшлясват лупините и няма оправия, калинки идват, но хич не са много, дефицит някакъв на насекоми. До тях имам вратига, която уж била за предпазване от буболечки, ама и тя е хванала Satisfied иначе пазело от комари, мухи, мравки, мишки и какво ли не друго, уж де, сигурно и ламя прогонва, ама срещу въшки не действа Rolling Eyes  Мравките вече почнах да ги пудря, че стана мравчен курорт, а градинарстването тази година ми е някакъв сизифовски труд. Съседите подхванаха някаква супершумна тревокосачка, ако Трабант правеше реактини двигатели сигурно така щеше да звучи, имам чувството че техните мравки се пренесоха у нас, много нови се появиха Unamused

Малко слънчево жълтичко за оправяне на настроение
Скрит текст:

И три варияции на тема кантарион/хиперикум

# 266
  • Карлово

ДамаТрефа, хортензията-клечка без корени резник ли значи или...?

Да от резник. Съседка си подрязвала нейния храст и ми донесе много пръчки и едно с корен дори.
Наслагах ги където намерих празно място, понеже им нямах много доверие, но няколко се хванаха. Били от стария сорт с едри цветове. Моята, която цъфна не е с едър цвят и е розова, ще гледам догодина какво ще цъфне и е ако е за показване, ще снимам. Искам да докарам  храст като този букет

А латинката един котен ли е и на слънце ли вирее?

# 267
  • Бургас
За орловия нокът да кажа, че сега му е мястото. Преди няколко години бях в хотелче на кръстопът, и собсвеничката беше посадила орлов нокът по цялага ограда. Той беше  образувал ТЪНКА, плътна зелена завеса, и от редовното постригване пък цъфтеше обилно. Беше около 10 август, когато моят беше отдавна приключил с цъфтенето. Всъщност, нали и вайгелата след като прецъфти и пострижем, това предизвиква вторичен цъфтеж.

# 268
Тагетесът е на сянка, при доматиту. Този на слънце постоянно изглежда полуумрял, въпреки поливането.
Имах друг вид, не кичест(тъмночервен предимно), който цъфтеше като луд. Кичестият(жълт и оранжев, класически) не ще.
Добре, че плевих цяла пролет само детелината и пълзунчето. Оказа се, че семената от кученце все пак са поникнали и сега имам няколко цвята

И много тютюнчета

# 269
Малко хемерокалиси

Общи условия

Активация на акаунт