Градинарство - моето хоби 28

• 44 747
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Интересно Флокс,
Пролетно време много обичам градинките да са подредени, цветята и храстчетата на туфичка.
А есенно време много обичам като се слее всичко и прелива, ето и моята малка джунгла Simple Smile

# 571
Да, вече изобщо не може да се влезе между цветятя. Плевелите също са избухнали, но напролет ще им видя сметката Grinning
И аз харесвам сребристи листа, винаги остават красиви.

Елинор, аз имам навън роза от саксийка. Само да не и е студено сега, ако е свикнала на топло в оранжерия може да я шокираш с нощните температури. Порадвай и се вкъщи докато прецъфти, и после смело засаждай навън. Първата зима бих я завила да не измръзне.

# 572
Много са ви хубави градинките!!!
Обичам пролетта все нещо да цъфти - едно след друго. И така съм направила пред блока. Но вече доста занемарено стана, като нямам сили да се грижа и да чистя, а никой друг не се хваща.

# 573
Phloxx - благодаря, че ми отговори 🌺
Аз я изкарах навън. Веднага отивам да я прибера.

# 574
Елинор, вади я денем навън, на слънчево място , да се аклиматизира.

# 575
Мариета, много ти е хубава лехата, цветове, форми, всичко има и хармонично съчетано, радост е за окото всеки път като показваш! Nature Star2

Това плевенето е такъв фитнес, добре че вали от време на време иначе хващам мускулна треска направо. У нас разчистването на увяхнали растения и тревата и т.н. е много досадна работа, особено като й се отпусне края, ама то цяло лято се веселихме като скакалци, сега като дойде време за запрятане на ръкави идва леко нанагорно. Уж правихме дива градина, ама трудът си е същия като с питомната Smile Мисля да садя още храсти, че да остава по-малко място нуждаещо се от непрекъснато поскане Rolling Eyes

Розички цъфнаха за пореден път и тук-там по нещо друго
Скрит текст:

Със слънчогледите беше голям провал тази година, не ги полях и те пък не пораснаха. Всъщност беше доста неразумно да ги наслагам направо навън, като ги правех с разсад си вървяха добре, ама нали беше шашаво време и нещо реших да експериментирам. Следващия път - по правилата. Едно малко слънчогледче снимах, но се е свило в дъжда, май и то прецъфтява.
Скрит текст:

Щях да торя навсякъде двора това лято, после за есента стана и така си се трупат бутилки и кутийки в гаража... Откакто настана това вирусно време се чувствам като във ваканция, теглеше ме повече към развлечения отколкото към работа отвсякъде ¯\_(ツ)_/¯  Обаче следващият сезон вече го започнах, не съвсем доброволно. Поръчах едни цветя от интернета и се оказаха кълнове, за пръв път виждам такова чудо, съвсем не го очаквах, то бива бива малки, ама това беше рекорд Rolling Eyes Това трябва да са едни интересни оксалисчета, бяха само семенце и един конец направо. Всичко дойде в пликове без почва, ММ хукна веднага да ги слага в саксии вечерта в тъмницата. Малките саксийки са див чесън и ароматът е невероятен, надявам се да действа антибактериално и да изгони всички гадорийки от оранжерията 🤣 Дивия чесън повече ми харесва как цъфти всъщност.

ММ си развъжда любимите му аромати, хеликрисум и розмарин. Откакто разкарахме лехите плановете за градината се менят почти ежегодно, кой каквото му щукне, сади, пълна анархия Satisfied Аз не искам толкова много розмарини, ама на него му е забавно да ги развъжда, защото винаги се хващат и растат по-бързо от гъби в дъжд Rolling Eyes Плановете уж бяха за различни видове лавандула,  взех десетина пакетчета, обаче той насадил един вид, аз късно разбрах, чак като пораснаха след няколко години, през това време останалите пакетчета семенца най-вероятно са изфирясали, а той шушумига такъв, само обещава, че ще сади и други. Май трябва да си направим график за ползване оранжерията иначе не се получават нещата Triumph Или да му сложа една екселска таблица с неща за вършене и да отмята по ред задачите Satisfied Тази година аз си садих разни неща, по едно време той решил че е минало достатъчно време и като не са се показали ги е изхвърлил тихомълком, а на някои пишеше специално "бъдете търпеливи, покълват след няколко месеца!" Ще се оплаквам на Дядо Коледа да му носи само малки подаръци Triumph

А това се надявам да е роза. Понеже много исках да местя една намираща се на много проблематично и недостъпно място, ММ освен че наряза резници, взе и семена. Още е твърде малко да се определи, но си има нещо като бодлички и листенцата му са насечкани съвсем като на роза, та много му се надявам да е такова. Мисля зимата да го внеса на топло, да не мръзне, сега е в неотопляема оранжерия.

# 576
Ефи,
Слънчогледите ми бяха станАли много хубави на разсад. Но после малко се прихванаха в двора. И станаха едни високи грозни…
А това с Плевенето….приказка без край Simple Smile
Но детелината ми съсипа тревата тг

Приятни есенни занимания

Каня се да ида до Старо Железаре. Мин година купих чудни кълбовидни хризантеми от там.
Един безкраен двор красота имаше

# 577
Здравейте! Някой може ли да препоръча от къде да купя разсад за ягоди(по-добре пикиран)? Сеят се сега, а на много места са изчерпани.Трябват ми да кажем 100 корена.

# 578
От Института по ягодите в Костинброд, но не зная дали и те не са ги изчерпали. Би трябвало да имат.

# 579
  • Карлово
Малките саксийки са див чесън и ароматът е невероятен, надявам се да действа антибактериално и да изгони всички гадорийки от оранжерията 🤣 Дивия чесън повече ми харесва как цъфти всъщност.

От сайт ли си поръчала дивия чесън /левурда/?
Търся си семена, но не стм срещала. Може да не знам къде да търся.

# 580
Левурда  http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%83%D1%80 … %B0.html?u=101712
Семената от левурда искат стратификация, за да покълнат.

# 581
  • София...........
Искам да купя нови саксии и пръст и да си пресадя всички цветя в къщи.
Поредна година правя тази гимнастика като старателно измивам корените на растенията, но винаги в купената пръст има някакви гадинки, които след 2-3 дни избухват - я мушички , я някакви, които бягат в пръстта. Започна да ги мъча с препарати и ми заминат половината цветя.
Моля, дайте съвет от къде и каква пръст да закупя?, наистина да е чиста и обезпаразитена и да не е едно като пепел и косми...
Благодаря Flowers Rose

# 582
Аз имам същата молба. Холът ми се напълни с мухи и МП още ме бъзика как лапал мухи заради мен с месеци.

# 583
  • München, Deutschland
Момичета, ако сте в София - аз си купих пръст от Баухаус - има и по-обикновена, има и хубави, каквито си взимам в Германия, но са по-скъпи. В България си взех обикновената, в един бял чувал беше, доволна съм, не е имало нищо странно вътре, но е с по-малко хумус от по-скъпата. Понеже аз я взех за сукуленти, беше все тая, но го споменавам, ако я взимате за цветя и полезни растения.

И все се каня да се похваля, че ще мине лятото. Лятото в селската къщурка се хванах и си направих алпинеум, за там беше пръстта. 😃

На снимките изглежда малко, но в дългата страна е над 2 метра. Тук е вече около месец след изграждането, с други думи, хванаха се сукулентите. Носих си ги от Германия, защото пътувахме с кола, не ми се смейте Joy. В България не бях виждала толкова много различни видове, а и всичките, които намерих, бяха от различни места, тези пък по магазините - супер дребни. Тук влязох в един градински маркет, избрах си, даже промоция хванах, сложих всички саксийки в един като пластмасов поднос за саксии и си ги занесох в Бг. 😃 Моят приятел много ми се подиграва, обаче много хареса резултата, аз не очаквах изобщо, че ще се получи...

# 584
Криси, много е хубаво, но не всички растения в алпинеума ти са зимоустойчиви. Ще ги прибира ли някой за зимата? Иначе ще трябва догодина да допълните с нови. Ако не държиш да са само сукуленти, ти препоръчвам ниския пролетен флокс. Много подходящ за алпинеуми, като цъфне не се виждат листата, само цвят. Или потърси Alpinestauden, има много видове ниски многогодишни растения.

Общи условия

Активация на акаунт