Градинарство - моето хоби 28

• 44 755
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Въпрос с повишена трудност към опитните цветари: какво бихте засадили на тази ивица земя (1м/6м) от пътеката до дърветата. Там почти винаги е сянка, хвърлят я няколко смърча, подредени в редица и за сега виждам само здравеца да живее добре. А също и лалета пролетно време. Най-много два часа през деня падат косо слънчевите лъчи и огряват мястото.Изобщо как бихте оформили този участък?Искам да купя подходяща пръст( сегашната е много тежка и плътна), но не зная каква, ще изгреба 5-10см. от най-горния слой и се надявам да завъдя нещо по-цветно ако може.О, и наоколо има много охлюви, на по-слънчево място унищожиха тагетис, копривка, хоста...Големи са гладници.

# 586
  • München, Deutschland
Благодаря ти, Флоксче. Мислех си, че като е сукулент, ще преживее, понеже няколко сукулента са се хванали в някакви саксии и си стоят от години, дори не помним кой или кога ги е садил.
Иначе няма кой да го прибира, понеже никой не живее там. Rolling Eyes

Какво бих могла да ги направя - да ги покривам с найлонови пликчета? Виждала съм тук и чували от юта, но са огромни, не е нещо за малки растения...  Може би няма нужда всичките да покривам...

Северно сияние, на точно такова сенчесто място, под 5 брези, при нас има здравец и божури. И двете от много години, никой не ги полива и не се грижи за тях, но божурите си цъфтят прекрасно всяка година. Даже някакви божури се бяха самопренесли под другото дърво - една огромна липа, която също хвърля доста сянка. На второто място все пак е шарена сянка, но по-кичестите божури са на пълната сянка. Simple Smile

# 587
  • София/Варна
За сенчестата алея под борове според мен рододендрони и азалии биха станали. Не обичат слънце и обичат кисела почва.
При мен от този нисичкия пролетен флокс се развиваше на сянка, макар и леко рехав.
Дебела мара гарантирано расте, на мен най ми харесва на етап "зелчици" пролетта.
Винката също ще вирее, но това е троскот , който ако решиш няма махане.
Рожец също става, но и това е троскот.
Хойхери, хости. Хортензии-но те искат много вода.
Гледала съм на сянка и хемерокалиси от тези най-обикновените с оранжевия цвят, цъфтят но някак си леко издължени изглеждат.
Иглики също стават на сянка. Незабравки. Кукуряк.
Лалетата на сянка при мен не ставаха. Нарциси и минзухари,момина сълза ставаха.
Личи си , че градината ми е била преобладаващо на сянка, нали?

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 10:42 от Gerundiq

# 588
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
такъв хиперикум имаше на старата работа - на постоянна сянка под кленове.
https://razsadnikmanchevi.com/produkt/hiperikum/

тук го дават Hypericum calycinum
http://www.gardenparadise.eu/index.php?route=product/product& … t_id=138&tag=

# 589
severnosianie, не махай почвата, а я обърни с права лопата в дълбочина и я омеси с подобрители, които да я направят малко по-рохкава - речен пясък( да не е от магазин за строителни материали), перлит, компост, повечко слама, конска тор, дървени стърготини, горска почва от широколистна гора и т.н. Иползвай и листата от дърветата, да ги закопаваш. Като угниват, ще обогатяват почвата и ще я рзрохкват допълнително. Можеш да си я компостираш някъде и после да я закопаваш.
Като начало направи една дълга леха до пътеката, да ти е по-лесно, а да свежне веднага. После ще я разширяваш. Винка вариегата с жълто-зелени листа, също ще даде красив ефект на места, може да се контролира растежа. На друго място може да сложиш и от обикновената, със зелени листа, да има контарст.
Цикламата също обича сянка, но не всяка саксийна става да се гледа навън в земята. Има едни мини циклами, които продават по магазините, голяма част от тях стават. Цикламата расте под широколистни дървета.
Това е местен вид с есенен цъфтеж- цикламен хедерифолиум https://www.mmtrbg.com/nai-studoustoichivata-gorska-i-gradinska- … amen-hederifolium Цяла зима листата й са много красиви.
Тази също е местна с пролетен цъфтеж - цикламен коум - https://www.mmtrbg.com/bezstrashna-vanshna-ciklama-cafti-prez-zi … tta-cyclamen-coum
Но двете не трябва да са близо една до друга.

Тук може да се ориентираш за различните видове диви циклами и местообитанията им, има карта.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclamen

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 13:10 от Diorela

# 590
  • Бургас
По ивицата бих сложила хости и хойхери, а през пролетта-  циганчета  между тях. Това гледам на сянка,под орех.

# 591
Благодаря ви, Diorela и armeria, вече поръчах цикламите. За хойхера и хоста се колебая заради многото охлюви, в друга част от двора имах хоста и я надупчиха. Много ми харесва хойхера, почти не я намирам, изчерпва се бързо. Не знам аз ли не я откривам лесно, ще ми се да не е зелена, а или тъмна, или много светла, за контраст.И не знам ако си купя , тя ще е малка и може ли направо да я засадя или да живее в саксията до пролетта.Няма ли да измръзне като е малка?Въпросът с презимуването е и за хоста.

# 592
  • Бургас
И хойхерата и хостата зимуват успешно. Хойхерите ми не ги ядат голите охлюви, но хостите ги лапат много, докато се наемат напролет. Когато коренищата заякнат, тогава се преборват успешно, защото охлювите не могат да сколасат да ги изядат. Сега се сетих, че хостите ги ядат много и скакалците и точно тогава листата са големи и им личи колко много са наядени. Хойхери пускат в последните  години в Лидл, разбира се-тъмни. Струват около 7-8 лв. И в Бриколаж - също.

# 593
severnosianie, пожелавам да се развиват чудесно и да те радват.
Намери и хиперикума, който Добри ти е препоръчала. Голям дивак  е, отглежда се сам, а е много красив.

# 594
И хойхерите и хостите зимуват без проблем под бор при нас и растат чудесно (дори при много охлюви напролет). По-късно в сезона нещо си хапва хойхерите, нямам идея какво, но листата са тъжна гледка. Идеи?

# 595
И хойхерите и хостите зимуват без проблем под бор при нас и растат чудесно (дори при много охлюви напролет). По-късно в сезона нещо си хапва хойхерите, нямам идея какво, но листата са тъжна гледка. Идеи?
Най-вероятно охлюви. При мен пасат една фотиния.

# 596
На сянка при мен добре се развиват и теменужки. И от дребните ароматни виолетки, те правят килим от листа с времето. Мускари също, и те се размножават бързо и стават на туфи, и на сянка са зелени до есента.

Многогодишни - астилбе, анемони пролетни и есенни, напръстник/дигиталис, аконит, кукуряк, папрат, роджерсия, мъртва коприва, кампанула, кандилка.

Едногодишни - лобелия, циганче, бегония, фуксия.

Пулмонарията е много красива и листата са декоративни, на български е медуница според уикипедия. Тя също много се разраства.

Плачещо сърце ли беше, едно такова розовко, също е за сянка.

# 597
  • София/Варна
Дамско май беше сърцето

# 598
Някой има ли в градината си Лъжекипарис Елводии да сподели малко впечатления и опит, а може и някоя снимчица.

# 599
  • На морето!
Купували ли сте си цветя, храсти и/или дървета от строителните хипермаркети? Взех си от Практикер Спиреа Майски сняг и една роза на много добри цени, но се чудя дали изобщо е добра идея да си купувам от там?

Общи условия

Активация на акаунт