Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 4

• 65 823
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,

Малко съм шокирана и притеснена от днешните ми резултати за липиден статус. Пуснах изследването сама, понеже преди време ми беше излезнал висок холестерол, но на фона на останалите ми перфектни изследвания, личният ми лекар не обърна внимание. Та, исках да видя дали вече са се нормализирали нещата. Ето ги и резултатите:

Шокирана съм защото водя доста здравословен начин на живот - храненията ми се състоят предимно от плодове, зеленчуци и печено месо. Позволявам си вредни храни, тип пица веднъж месечно, пия много вода и гледам да се движа максимално. Единственото нещо, което хапвам в повече е сладко. На 29 години съм и съм с абсолютно нормално тегло и не мога да разбера откъде би идвал подобен проблем, пък още повече че и резултатът се води много висок. Всички останали изследвания на кръвта са в норма. В понеделник ще се свържа с личната лекарка, но до тогава може ли някой да разтълкува резултатите?

# 256
Точно днес говорих с една жена, която е с такива резултати. Тя също се храни основно с червени меса. Може да ти идват много, особено на фона на липсващи "добри" мазнини - риба, ядки, авокадо, семена... Сладките храни също могат да направят сериозен лош холестерол. Относно движението, разбира се, че е полезно, но скоро ми казаха "колкото и да бягаш, не може да надбягаш зле подбраната храна". Simple Smile Също така, не знам какво друго си изследвала, но стойностите трябва да са оптимални, не просто в норма, сигурно знаеш. Аз бих погледнала особено внимателно чернодробни, инсулин 3-кратно, както и кръвно-захарен профил.

# 257
Точно днес говорих с една жена, която е с такива резултати. Тя също се храни основно с червени меса. Може да ти идват много, особено на фона на липсващи "добри" мазнини - риба, ядки, авокадо, семена... Сладките храни също могат да направят сериозен лош холестерол. Относно движението, разбира се, че е полезно, но скоро ми казаха "колкото и да бягаш, не може да надбягаш зле подбраната храна". Simple Smile Също така, не знам какво друго си изследвала, но стойностите трябва да са оптимални, не просто в норма, сигурно знаеш. Аз бих погледнала особено внимателно чернодробни, инсулин 3-кратно, както и кръвно-захарен профил.

Благодаря за отговора. Проблемът е, че аз не обичам месо като цяло, а съм предимно тревопасно. Червени меса не ям изобщо, а само пилешко и то никога пържено - винаги е на скара или фурна. Отделно авокадо ям доста често, сурови ядки също, така че добри мазнини не ми липсват. За сладкото съм съгласна - определено трябва да го намаля, но все си казвах, че поне един грях откъм хранене може да ми остане... явно не може. Disappointed

# 258
Най-вероятно е от сладкото тогава. Мисля, че можеш да си го позволяваш, но трябва да си го подбираш. Има много добри десертчета на пазара вече, а и ти можеш да си приготвяш, става бързо, лесно и вкусно. Проверявала ли си другите показатели, които споменах?

# 259
Според мен също е хубаво да се провери инсулин и кръвна захар, но смятам, че изследване на гладно, е достатъчно на първо време. От тях ще се прецени има ли нужда от обременяване, защото това си е натоварващо изследване. Мисля, че и щитовидни хормони също е хубаво  да се проверят. При хипотиреоидизъм има забавен метаболизъм и проблем с холестеролите. Иначе триглицеридите ти поне са добре

# 260
О, аз съм много против обременяването с глюкоза. Имах предвид контроли след храна, не само на гладно.

# 261

Моля за мнение

# 262
Сериозна инсулинова резистентност. Спешно диета, спорт, сън и спокойствие.

# 263
Много висок инсулин...вижда се и по сутрешната захар колко е ниска, това си е хипогликемия. Задължително строг хранителен режим и движение, но смятам, че при такива стойности без лекарства няма да стане.
Отидете на ендокринолог да прецени лечението.

# 264
Много лошо. В понеделник ще отида, точно от това ме беше страх !

# 265
Не се страхувай, можеш да се справиш. Аз бих опитала без лекарства. Не искам да хвърлям бомби с подробности, но съм виждала хора да се връщат към нормални резултати от далече по-страшно изходно положение. ИР е 100% обратимо състояние.

# 266
Дано ! Не знам дали е от значение, че съм на 25г. .Всички други изследвания са ми в норма. -ft4, TSH ,TAT,MAT

# 267
Здравейте, моля за мнение, дали вит. Д ми е ниско. Правих изследване в Рамус

На майка ми в друга лаборатория й направиха и й казаха, че е ниско и дадоха вит.д да пие.

# 268
От значение е волята ти, darkhouse00, не възрастта. Ще ти трябва спартанска дисциплина.

Edno_momiche, майка ти и ти сте по различни референтни стойности и мерни единици. Не си в дефицит, но в края на лятото е добре да си натрупала повече. Началото на ноември е добре да започнеш добавка, иначе до февруари вероятно ще излезеш на дефицит.

# 269
Здравейте, моля за мнение, дали вит. Д ми е ниско. Правих изследване в Рамус

На майка ми в друга лаборатория й направиха и й казаха, че е ниско и дадоха вит.д да пие.

Не може да се прави такова сравнение, тъй като  мерните единици както и границите са различни. На майка ти резултата е под долната граница, твоят е към средата на твоята граница.
Та конкретно за твоя резултат, не е толкова нисък, но може да се вдигне още, хубаво е да е към 60-70 при тези граници. Може да си вземаш  доза от 1500-2000единици вит.Д

Общи условия

Активация на акаунт