Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 4

• 65 584
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
преди няколко дни имах проблем с бъбреците, болка и трудно уриниране
пуснах си кръвни и урина, но джипито ми е  загубила някъде изследванията за урина
от кръвните
урея и креатинин ми са в норма, но СУЕ 77 ,малко завишени левкоцити 11( референтни 10,5), моноцити 0,98(граница до 0,8)  и неутрофили 7,7(референтни до  6.9)
желязото ми 3.4 референтни от 6 до  20, от няколко години ми е все под норма,  докато пия желязо влиза в граници и после пак надолу, ЖСК в норма, а съм с таласемия минор
в понеделник съм на нефролог, но тези завишения нормални ли са при проблем с бъбреците
особено СУЕ или е признак за нещо друго
като четох толкова високо суе-то може да е само при онкологични заболявания
дали някой може да каже толкова високо суе дали е нормално при възпалителен процес, който не е злокачествен

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 11:41 от The Invisible

# 466
Как така личният лекар ви е загубил изследването, това звучи несериозно.
СУЕ-то не е чак толкова страшно, естествено е да е повишено като явно имате проблем, който далеч може да не е просто цистит, а да е преминало в пиелонефрит. Само обикновена урина ли сте пуснали, без микробиология?

По същество - една обикновена урина струва 10-тина лева и във всяка лаборатория под път и над път може да си я пуснете платено, ако личния лекар ви даде направление - и по ЗК. Резултатите става бързо. Добре е да пуснете и стерилна, за да се види каква е бактерията. Не бих чакала цял уикенд с такива показания и оплаквания, бих направила изследванията още днес - от обикновената ще се види накъде е тръгнала работата като развитие, може да се наложи и хоспитализация. Температура имате ли? В кръвните изследвания имате ли CRP?

# 467
Как така личният лекар ви е загубил изследването, това звучи несериозно.
СУЕ-то не е чак толкова страшно, естествено е да е повишено като явно имате проблем, който далеч може да не е просто цистит, а да е преминало в пиелонефрит. Само обикновена урина ли сте пуснали, без микробиология?

По същество - една обикновена урина струва 10-тина лева и във всяка лаборатория под път и над път може да си я пуснете платено, ако личния лекар ви даде направление - и по ЗК. Резултатите става бързо. Добре е да пуснете и стерилна, за да се види каква е бактерията. Не бих чакала цял уикенд с такива показания и оплаквания, бих направила изследванията още днес - от обикновената ще се види накъде е тръгнала работата като развитие, може да се наложи и хоспитализация. Температура имате ли? В кръвните изследвания имате ли CRP?
ами носих урина-но резултатите ги няма
дали  я е пуснала, не знам
същата вечер когата много ме боля имах 37.5 и втрисане
на следващия ден ми мина, само тъпа болка имам в бъбреците и яйчниците
преди 20-тина година имах пилонефрит, който съм следила и нямах проблеми до сега
трябва ли да е първа урина, или може още сега да пусна

# 468
Естествено, че е по-добре да е първа урина, но във Вашия случай бих пуснала още сега, ако има проблем - ще се види.

# 469
Естествено, че е по-добре да е първа урина, но във Вашия случай бих пуснала още сега, ако има проблем - ще се види.
Благодаря много
урина 10 показателя само
или и стерилна

# 470
Какво значи давиация на тромбоцитно разпределение намалена?

# 471
Благодаря много
урина 10 показателя само
или и стерилна
И двете. Искате ОХИ (общо химично излседване) и седимент (лаборантът гледа под микроскоп и брой какво вижда - левкоцити, епителни, еритроцити, бактерии, кристали, пр.)  + стерилна урина.

# 472
the doors много благодаря

# 473
Здравейте!
Родих на 1 декември 2020 първо дете, на 33 г. съм. Тоест минаха 10 месеца от раждането, а все още имам проблеми с крака, които започнаха още първия триместър на бременността. Сега осъзнавам как по време на бременността не ми обърнаха внимание за това, но тогава имах болки къде ли не (само ръцете не ме боляха) и това остана неглижирано, нищо, че не можех настрани да местя краката. Това накратко, защото симптомите и болките бяха многобройни.

Сутринта бях при личната за направление за ортопед и си направих рентгенова снимка и към нея имам текст, като последното изречение е "Остеосклеротични уплътнения на двете пубисни кости в областта на симфизата, както при остеит."
Имам час за ортопед в сряда.
Не ми е ясно как човек се възстановява от такова нещо. От прочетеното в интернет, при следваща бременност отново ще имам този проблем, тъй като мястото е вече компрометирано.

Някой дали може да коментира текста към рентгеновата снимка? Самата снимка е на диск и затова към момента не мога да я кача.

Благодаря за отделеното време.

# 474
  • София
Здравейте, може ли мнение за изследванията на сина ми (3г.). В сряда го взехме от градината с повръщане, което мина до четвъртък, когато се оплака от болки в кръста. Притесних се да не си е докарал уроинфекция, та след консултация с личния му лекар пуснахме тези изследвания. На собствена глава пуснах и стерилна урина, която още чакам. Междувременно, хлапето се сдоби и с хрема, без температура и други симптоми. Вече не се и оплаква да го боли нещо. Притеснителни ли са тези резултати - най-много ме притесняват ниските тромбоцити и наличието на кетони в урината (тя е първа сутрешна, след тоалет)? ЦРП-то му е 1.8, при граница до 5.

# 475
Изследванията са характерни за дете, което е загубило течности и е имало дисбаланс на електролити и прочие загубени при повръщането. Ако пуснете след ден-два при стабилизиране на състоянието, всичко ще е наред.

# 476
  • София
Изследванията са характерни за дете, което е загубило течности и е имало дисбаланс на електролити и прочие загубени при повръщането. Ако пуснете след ден-два при стабилизиране на състоянието, всичко ще е наред.

Благодаря за отговора! Той не е повръщал от четвъртък, но явно трябва повече време да се възстановят нещата. Поне няма нищо притеснително за момента, нали?

# 477
Здравейте.
Ще бъда много благодарна, ако ми помогнете в разчитането на тези стойности от проведените ми изследвания за наличие на инсулинова резистентност.
Ендокринолога ми каза, че всичко е в норма, но не ми спря хапчетата, които приемам - (Глюкофаж 500mg x1) като каза да продължавам с хранителния режим и спорта. Въпроса е имам ли инсулинова резистентност според вас? Благодаря!

# 478

Благодаря за отговора! Той не е повръщал от четвъртък, но явно трябва повече време да се възстановят нещата. Поне няма нищо притеснително за момента, нали?
Аз бих пуснала контрола за всеки случай. Ако след още няколко дни пак има ниски тромбоцити, обсъдете с личния лекар. Кетоните в урината показват (предполагам знаете), че тялото гори от запасите си, т.е. че не е нахранено добре (или е на диета Simple Smile ) или е или било скоро в период на глад/жажда. Ако се появят по време, в което човек се храни и хидратира нормално, тогава е друго.

# 479
  • София
Разбирам. Все още не си е възстановил апетита след вируса. Но да, учудих се да видя толкова ниски тромбоцити, очаквах разминавания при левкоцитите. Утре ще видя какво ще каже лекаря и ако трябва, ще повторя.

Общи условия

Активация на акаунт