Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 791
  • 760
  •   1
Отговори
# 225
За нощувка на ЦПШ има варианти. Хотела мисля, че работи. В спортната база също може да се нощува. Урдините езера и на мен са ми на сърце, но до сега не е дошло времето им. Чела съм доста по въпроса и май за един ден е невъзможно отиване и връщане и обиколка на всичките шест езера.

# 226
И аз с въпрос, относно изкачването на Мусала:
Качвала съм се преди години по стандартната пътека от Боровец. Та сега търсим нещо различно, друг маршрут, по-интересен, с две нощувки в района /на хижи или на самия връх/ и качване и на други върхове наоколо.
Благодаря!
Само не ми е ясно къде ще спите на върха. Със сигурност двете научни станции горе не предлагат хотелски услуги.
До върха може да се качите и от хижа Грънчар.

За нощувка на ЦПШ има варианти. Хотела мисля, че работи. В спортната база също може да се нощува.
Не знам какво разбирате под спортна база, но ако е школата, есента беше затворена, в трагично състояние и разпадаща се. Не вярвам да работи. Хотелите са повече от един.
Добре е да се отиде много рано сутринта, защото колите са безброй и по някое време са паркирани може би на километър по шосето.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 10:24 от Недоволна

# 227
Може и от х. Марица, първия път го качих от там. Може и от х. Заврачица.

# 228
  • Пловдив
Скрит текст:
Спали сме на върха, имаше стаи в метеорологичната станция, които се държаха от хижаря на заслона и се даваха на туристи, не е хотел, де...Wink
Сега не знам, ще потърся инфо като измислим маршрута.
А от х. Чакър войвода през Дено, Иречек и Малка Мусала? Не знам дали няма да е прекалено трудно, обаче...

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 10:36 от *Бенджи*

# 229
Ето на какво попаднах, но е от преди пет години:
https://tripsjournal.com/noshtuvka/zaslon-musala
Със 100% сигурност знам, че в другата сграда (БЕО Мусала) не приемат външни хора.

# 230
  • София, България
Привет, аз се извинявам, че не е много по темата, но да питам, предстои ни рожден ден в началото на август и съм намислила Камелот - имаме лодка, децата да се поплацикат, тъкмо ще има и да хапнем. Някой ходил ли е скоро, да каже цени, мнение, че отзивите, които чета са от преди 4-5 години.

А по темата - ще следя за Урдините езера, търсим и ние разходка за съботния ден.

# 231
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Аз търся информация за Урдините езера. Знам, че няма маркировка, но мисля, ще се ориентирам. Въпросите са ми свързани по-скоро как да планирам маршрута, за да е максимално кратък и лесен. Simple Smile Трябва все пак да се вместим в светлата част на деня и ММ да не се прибере много сърдит. Joy Колата ще е на ЦПШ. Чудя се за кръгов маршрут по долината на реката и после Зелени рид. Или обратното. Не знам и как да подредя езерата едно след друго. И кое от тях да спестя, ако няма време.
Мисля, че има възможности за кръгов маршрут от ЦПШ. Или през върха Мальвица и връщане по реката. Ние се чудехме за обратния вариант, но нали сме си поспаливи, нямаше да ни стигне времето.
Или ето това- От Яворова поляна към хижа Иван Вазов и плосле връщане по реката. Някъде имаше и по- добро описание, но не можах сега да го намеря.
"Обхождал съм ги по почти всички гореизброени 3-4 варианта... Най-приятният вариант и ако искате конкретно урдините езера да видите е ---> ЦПШ, оттам тръгвате за х. Вада и на разклонението (има голяма беседка) за нея, за х. Ив. Вазов и за Урдин циркус, хващате пътеката за последния (успоредно на реката). Така ще минете през целия циркус и ще усетите цялата му магия. Върви се през гора и накрая излизате на огромно открито пространство където са езерата и усещате Магията на това място... То тя се усеща през цялото време щом се отклоните от беседката.
Около 6-7 км в посока."
Ако ме изчакате да се прибера, може да се загубим и заедно там :  )

Ето на какво попаднах, но е от преди пет години:
https://tripsjournal.com/noshtuvka/zaslon-musala
Със 100% сигурност знам, че в другата сграда (БЕО Мусала) не приемат външни хора.
Там е малко вероятно да приемат гости сега, но заслон Ледено езеро би трябвало да работи в момента. Той е малко под върха.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 13:25 от bloomnicer

# 232
Аз да ви попитам малко в страни от темата, но пак свързано.
Какво си носите за хапване на излетите?
Аз и МП не сме почитатели на храненето навън и не сядаме в ресторанти и кафета на обяд, но и не мога само сандвичи да правя, ще му омръзне (аз обичам сандвичи и няма таква опасност, но уви само аз).
Имаме хладилна чанта, но от там нататък след сандвичите се изчерпвам малко Simple Smile

# 233
Почти всичко можеш да вземеш за ядене. Ние в неделя имахме адана, но може и друго месце на скара, носили сме и пържолки, но нарязани, за по-лесно. Почти винаги, когато ходим имаме баница Simple Smile В едно спейсбекче или пластмасова кутийка носим нещо свежо - я краставица на пръчки, я някоя зелена чушка, морков. Плодове носихме също - череши, нарязана праскова, но в кутия, че да не се смачкат. При единя в раницата е храната, при другия останалото.

Вече за ходене за повече от ден е друго. Почти винаги си нося от бирените пръчици - много калории на куп Simple Smile ядки също. Но за еднодневен пикник всичко, освен примерно нещо със сос, че е сложно. Има хубави комплекти вилици за такива случаи, в Минисо май има сглобяеми даже, но на мен не ми пречи да си взема краставицата с пръсти Simple Smile зимата сме си носили и крем супа в термос.

# 234
Друга идея за храна в хладилната чанта - някаква запеканка. Слага се в малка кутия в раницата. Като бяхме по Родопите миналата седмица беше с тиквички, сирене и яйца. В добавка - малки "парти" кюфтенца. Баницата е задължителна. Става и чушки, патладжани или тиквички бюрек.

# 235
Аз нося варени яйца, нарязани зеленчуци - чушки, краставици, чери домати, всичко в кутии, ядки и черен шоколад.

# 236
Ние носим сандвичи, някакви вафли без шоколадова заливка, че ще се разтопи и много обичаме нарязан пъпеш - след дълга разходка или преход ни се отразява много освежаващо. Може да направиш различни мъфини на основата на яйца(тип омлетче).
За да не е спам-каним се да качваме Мусала този уикенд.

# 237
Малко спам за Мусала - Само не забравяйте слънцезащитно Grinning на Мусала съм имала най-кошмарното си планинско изгаряне - цялата лява страна, дясната беше по-добре, защото и сутрин на отиванв и следобед на връщане пече от ляво Joy на следващия ден беше кръщенето на племеника ми и горкото дете се разрева като ме видя Joy

Но и до днес за мен е мистерия как не ми изби слънчевата алергия с никакъв слънцезащитен крем, а на морето ми избива за 10 мин на слънце да събера камъчета... явно слънцето на високо е различно Simple Smile

# 238
Пътят до Зелени Преслап ок ли е за нормален автомобил? Форд фокус...

# 239
  • някъде ... тук ...
По Великден тази година имаше още сняг, но и ми се видя доста изровен на места. Ние не сме се и пробвали.
Дано да са го постегнали.

Общи условия

Активация на акаунт