Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 796
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
Не за един ден. Ние сме тук вече. Просто за три дена ще идват хора, с които може да се ходи по по-трудни чукари. Иначе Попово и разни други езера обикаляме с хлапачката. Тя не е хич малка, ама мрънкосва и много се бави, а и ММ вече не ще по дълги маршрути.
Люба, вие сте страшни машини! Браво!
Ще го изговоря с другите, като дойдат, и ще видим какво ще решат.
Иначе сега се качихме до х.Демяница и е много хубава и равна пътечка. По-равна и кратка от тази от х. Безбог надолу и може втория ден да комбинираме нещо със слизане към Демяница.

# 211
Не мога да си редактирам предното мнение. В крайна сметка ходихме от х. Безбог до Тевно и се върнахме през х. Демяница. Времето горе беше мъгла и облаци за съжаление:
Скрит текст:

Маршрутът от х.Безбог беше ок, нямаше сипеи с пръст и хлъзгащ се камънак, които най-мразя. На Кралевдворската порта обаче имаше много сняг и маркировката беше скрита. На отиване още срещнахме двама човека, които ни предупредиха за това и ни посъветваха да заобиколим снега. Е, това заобикаляне беше ужасно. Направо отвесно изкачване на четири крака с много малки издатини с пръст, която се хлъзгаше. Като се преодолее това, вече се вижда заслонът.
Слизането през Демяница се 8каза по-лесно, отколкото очаквах, но много дълго. Има едно място, където пътеката се доближава до пътя за Банско и през една лека просека може да се излезе на него. Така се спестява ходене съвсем до долу, където е табелата за хижата.
Видяхме конете, с които носят провизии нагоре към заслона. Скъса ми се сърцето, хора. Носеха и минерална вода нагоре:
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 25 юли 2021, 18:04 от Дъждец

# 212
Помагайте с акъл!
Тръгвам от Зелени Преслап, през Хижа Скакавица и до водопада. Да кажем, че с почивка и снимане стигна за 2 часа в посока. На къде мога да се отправя след това, но да не е повече от 2,3 км в посока(тоест Кабул и Птовишки връх отпада). Имам вечерен час от бабата, която ще гледа детето и не мога да се бавя много! На kamoot уж дава, че за 40 минути след водопада в посока Рилски езера се открива Ла площадка с гледка към 2 от езерата... Някой нещо? Идеи?

# 213
  • Русе
Здравейте! Бихте ли ми дали информация за изкачване на в.Вихрен?

# 214
Худиш основно по сипеи и камък, няма сянка, носи си вода, че след рекичката няма, не тръгвай, ако е много ветровито или има и минимална опасност да вали. Горе духа, тъй че си предвиди нещо връхно с качулка. Най-добре и шапка, и ръкавици, ако има по-зиморничави.
Качи го от южната страна, ако ще ти е сефте качване на "проклет" връх - след рекичката на ляво при указателните табели.
Ако бързаш на слизане - може и от северната страна през Премката, но не го препоръчвам на всекиго. Бързата работа, особено в планината, крие много бавни възстановявания.
Ще трябват почивки и на горе, и на долу.

# 215
Тръгва се от хижа Вихрен. Денивелацията е километър. Времето за изкачване много зависи от физическото състояние на хората. В екстремните жеги, които ни налягат - задължително шапка на главата, широки дрехи (дълъг панталон, риза с дълъг ръкав, защото нееднократно и при нормално време съм била свидетел на сериозни проблеми), открити части на тялото - намазанис с 50 фактор. Много вода, защото в тази жега няма и капка по пътя.
Пътеките са две. Стандартната е през Кабата, от където с нещо подобно на серпентини се стига до върха. За мене е досадна и скучна, но технически е много по-лека.
Втората е много по-красива, но доста по-тежка технически и не е препоръчителна за хора без опит. Пресича Джамджиевия ръб, минава през заслончето в Казана, стига до премката между Кутела и Вихрен и от там по широк ръб се стига до Вихрен. Ако този участък е мокър, е доста рисков.
За първо качване по-добре през Кабата. От хижата тръгва една пътека, по някое време се разделя, на ляво е през Кабата, на дясно през Казана.

# 216
  • 1st floor
Имайте предвид това, ако смятате да качвате нещо с изходен пункт х. Вихрен:

# 217
Здравейте! Този уикенд смятам да посетя пещера Проходна, но ми е за първи път. Можете ли да дадете някакъв съвет ако има нещо специфично или какво още може да се посети в района или по пътя. София е начален и краен пункт (ако има значение)
Благодаря предварително! Simple Smile

# 218
Подготви се за много хора. Няма нещо специфично, като разходка в парка е. Препоръчвам да се качиш над очите, има малка площадка и е по-екстремничко като усещане.
В околните пещери има по-малко хора - Банковица (не можете да влезете без екипировка, но поне до входа), Свирчовица (една от малкото пещери с ледени езици по тези места, от другата страна са Овнарска, Зиданка.
Ако искате малко по-скалиста разходка отидете до манастира св Марина - пътеката тръгва от Проходна. Не е много тежка, но не се препоръчва за по-трудноподвижни хора. За там не е добре да си с гуменки, по-добре маратонки. Има и пътека, която ще те изкара директно на пещерния дом нагоре по камъните доста бързо. Не е опасна, ако ходиш бавничко и правиш по някоя почивка да си вземеш дъх. Ако уцелиш да има повечко аудитория и човекът, който го стопанисва е там, обикновено дръпва една много хубава лекция за района - исторически план, гео-особености и енергийно, както и защо не е правилно да се богохулства относно името на пещерата. Обещала съм си някой път да си запиша беседата и да си я слушам подробно на спокойствие  Hug

В околията хората ходят обикновено и на Искър-Панега, където ще има още толкова хора, но е прохладно и леко за ходене, ако нямаш проблеми с коленете (много мостчета и стълбички). Има местенца за барбекю. Там е хубаво да се ходи, когато не е валяло скоро,  за да можеш да видиш хубавите цветове на реката, тъй че като гледам жегата тия дни ще уцелиш Blush

(Спрете се в магазина на Добревски по-пътя на връщане - най-доброто биволско сирене, което съм яла! Плюс други благинки Yum)

# 219
Много благодаря, Inferiya! Simple Smile 💐

# 220
Няма за какво Sunglasses ще потърся из нета хубаво описание как се стига до околните пещери и ще го добавя, че аз съм ходила с много запознати хора и не съм сигурна как да дам прилично обяснение Blush

И за да не съм само философ в тази тема да споделя лееееката си забежка тази неделя.
Бях намислила ходене по един гол баир, но ММ учтиво помоли (почти през сълзи) да е нещо на сянка. Добре, всичко имам в репертоара Joy

Замъкнах го до Живата вода и Змейския извор край с Боснек. Много много много лека разходка, има само едно качване за 3-4 мин съвсем в края. Пътеката движи ту през ниски (на места даже като тунел) дръвчета, ту през поляна, но е буквално за минутка на слънце, не сме се препичали в никакъв случай. Крайната точка е в много висока гора на дебела сянка. Ако си вземете хамак или някакво одеало можете да си устроите пикник, почивка, че и дрямка, ако няма крещящо много хора наоколо. Това е по-малко посещаваната и предпочитана от мен част на Витоша, тъй че е малко вероятно. Ние бяхме там към 11:30 и тръгнахме обратно в 1, хора на извора започнаха да се събират по обяд и като слизахме видяхме доста групи срещу нас. Абе препоръчвам по-ранно ходене Yum

Водата става за пиене, ние го взехме за час в посока без бързане, мотаене и почивки. Нормално темпо от-до. Описанието в "Пейката" е хубаво и със снимки, ако някой има желание да каже здрасти на змейчо Animal Dragon

# 221
  • Пловдив
И аз с въпрос, относно изкачването на Мусала:
Качвала съм се преди години по стандартната пътека от Боровец. Та сега търсим нещо различно, друг маршрут, по-интересен, с две нощувки в района /на хижи или на самия връх/ и качване и на други върхове наоколо.
Благодаря!

# 222
Сега като видях снимката на змея и се сетих, че и ние сме ходили там. Чудесно е и за по-малки деца.

Успяхме с моята придошла дружина да се качим и на Муратов връх:

За къса разходка с не много трудни изкачвания Муратово езеро е идеално. Става за деца, но не е равно:

# 223
  • 1st floor
Аз търся информация за Урдините езера. Знам, че няма маркировка, но мисля, ще се ориентирам. Въпросите са ми свързани по-скоро как да планирам маршрута, за да е максимално кратък и лесен. Simple Smile Трябва все пак да се вместим в светлата част на деня и ММ да не се прибере много сърдит. Joy Колата ще е на ЦПШ. Чудя се за кръгов маршрут по долината на реката и после Зелени рид. Или обратното. Не знам и как да подредя езерата едно след друго. И кое от тях да спестя, ако няма време.

# 224
  • Пловдив
Уф, и Урдините са ми в плановете. Приятели са ходили, но все с палатки, а аз не искам да носим толкова багажи, та ми се ще и на мен еднодневно - докъдето стигнем. И в тази връзка, варианти за нощувки на ЦПШ -то?
За ориентирането - мисля, че ще се справим и без маркировка.

Общи условия

Активация на акаунт