Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 828
  • 760
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Аз най-лежерно обичам да разхождам от Драгалевския манастир до водопадите.Никакво предизвикателство.Все едно си в парка.Сенчесто ,кратко и много приятно

# 271
  • София
Водопадите са два, ние минаваме по този маршрут https://drumivdumi.com/%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D1 … 0%B0%D0%B4%D0%B8/
И после от горния до Симеоновските езера.

# 272
Ха, Симеоново-Драгалевци ми е най-любимия маршрут за "хайде да ходим  някъде, ама да сме там след 15 мин" Heart Eyes Но никога не съм знаела, че водопада си има име. Ти да видиш..

Реално по-нагоре предложих същото, но с тръгване от Бояна - Драгалевци - Симеоново. Целодневна разходка, без много товарене, но да, когато си с кола е по-трудно. Опцията са градски транспорт или такси Simple Smile

Някой беше предложил Бистрица-Железница. Бих си причинила този човекопоток само през есента - безобразно красиво. Изкривиха ни се вратовете да гледаме нагоре Simple Smile

# 273
Предстоят ни пет дни в Паничище след 3 седмици, като идеята е, разбира се, екопътеки за през целия ден.
Един ден сме по Рилски езера. Един - на вр. Мусала /имаме хора от групичката, които не са ходили/. Един - Скакавица. На връщане сме през Царска Бистрица - нея пък аз и мъжът ми не сме я посещавали. Нацелили сме работен ден /четвъртък/.

Иска ми се нещо друго интересно да вмъкнем в програмата, затова питам за идеи тук.

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 14:36 от Judy

# 274
  • София
Не, Дендрариума е след Мечката. Това място влиза съвсем в гората, дори и спрелите коли са под дърветата. Ние все с автобуса се качваме с дъщерята, а там няма спирка и не мога да разбера поне как се казва мястото.

Ако си представям правилно, пак до Дендрариума отива. Минава покрай въжената градина или там както се казва това място.

# 275
  • София
Като сме на тема Витоша - идвайки от София, между Тихия кът и музея на мечката, вдясно виждам доста паркирани коли и голяма широка алея в гората. Къде отива тя?
Дендрариума, ако правилно се ориентирам за кое питаш.
..........
Вазовата екопътека ни беше хем уморителна, хем скучна.
Не, Дендрариума е след Мечката. Това място влиза съвсем в гората, дори и спрелите коли са под дърветата. Ние все с автобуса се качваме с дъщерята, а там няма спирка и не мога да разбера поне как се казва мястото.
Предполагм, че това е едно паркингче, което са намира на пътеката към Златните мостове и х. Момина скала, която тръгва от кв. Княжево и пресича на няколко пъти асфалтовия път. Намира се на няколко завоя вдясно след Тихия кът и доста често го използвам да оставя кола там, изкачването до Момина скала оттам е около 1ч. 30 мин.

А аз да попитам отново за Еленския Балкан, някой беше питал по-назад, но нямаше отговори. Интересуват ме екопътеки / маршрути в близост до гр. Елена или тръгващи от града, за 2-3 часа ходене, ако някой може да препоръча.

# 276
  • София
Предстоят ни пет дни в Паничище след 3 седмици, като идеята е, разбира се, екопътеки за през целия ден.
Един ден сме по Рилски езера. Един - на вр. Мусала /имаме хора от групичката, които не са ходили/. Един - Скакавица. На връщане сме през Царска Бистрица - нея пък аз и мъжът ми не сме я посещавали. Нацелили сме работен ден /четвъртък/.

Иска ми се нещо друго интересно да вмъкнем в програмата, затова питам за идеи тук.

И аз се интересувам, а и ще очаквам отзиви, защото планирам 3 дни в края на август като част от 8-дневно екскурзионно летуване, включващо Рилски манастир, Мелник, Ковачевица и тези 3 дни в Паничище.

И да попитам - казаха ми за някаква алтернативна, приятна и полегата пътека до пещерата на Иван Рилски. Как да я намеря?

# 277
  • София
По въпроса за Паничище, Рила.

Доста лесен начин за достигане на връх Дамга. От него, при хубаво време, се откриват панорамни гледки към Урдиния циркус, Отовишкото било, хижа Иван Вазов, Калините и Карагьол, и Мальовишкото било.

Единият начин е след езерото Сълзата да се излезе по полегата пътека към билото. Достига се до кръстопътя има камбана. И се продължава към Дамга по пътеката за Мальовица.

Може от камбаната да се тръгне към Зелени рид и да се слезе долу в Урдиния циркус. Ние гледахме от Дамга 360 градусова панорама. След това слязохме с лифта.

Другият начин е от хижа Рилски езера да се отиде направо към старата хижа Седемте езера, оттам зад Харамията се изкачва пътека към Зелени връх на Зелени рид. Следва или преход по билото до Дамга или където искате, или директно спускане към Урдиния циркус.

Ако искате по-лек маршрут, сравнително близо до долна станция на лифта се намира билната поляна Зекирица. Много красиво място. Представлява огромна тревиста поляна с невероятна гледка към билото на Рила. Може да се съчетае с хижа Ловна. В района има малини и ягодки.

Приятни разходки!

# 278
  • Велико Търново
За питането около Елена-може да отидете до х. Чумерна, изходна точка от с. Мийковци или от точка в прохода Твърдица- Елена- от ловната хижа. Преходът е може би около 2 часа, зависи как ходите, върви се изцяло през гората. Само от хижата до вр. Чумерна е открито, има денивелация, но не е труден преходът. Хижата е действаща и има храна на нея.
Около Елена също от с. Усоето ( от двора на заведение Усое) тръгва пътеката за Марков и Раюв камък. Също толкова в посока, отново през гората.
От с. Христовци може да отидете до Христовския водопад, но преходът е супер малък, да не ви излъжа, но може би 15-20 минути, ако не и по-малко.
Освен тези маршрути има и пътека Елена-Боаза, но нея не я препоръчвам. Не се поддържа, пообрасла е и може да се объркате. Иначе също е в гората, но не тръгвайте.
Селата около Елена също са доста красиви. Ние понякога лежерно тръгваме в неделя с колата и просто караме без посока и спираме тук там, малки селца с гледки и без много хора.
До Мийковци минава реката, има изградени барбекюта и места за пикник, ако ви интересува подобно преживяване.
Не се сещам за други неща в околността, ако имате въпроси, питайте Simple Smile

# 279
  • Пловдив
Препоръчайте ми, моля, евтина нощувка на Боровец. По хижите няма места.

# 280
  • София
Препоръчайте ми, моля, евтина нощувка на Боровец. По хижите няма места.
Колко евтина? Военният хотел е 77 лв. за двама със закуска и басейн. Паркинг безплатен.
Или пък да видиш дали не дават нещо по апарткомплексите около лифта.

# 281
  • Пловдив
Не ме интересува нито закуската, нито басейна. Само нощувка. Нямам кой знае кви изисквания - да е чисто, да има легло и баня Simple Smile Пренощуваме и възможно най-рано ставаме и тръгваме. По принцип, спим по палатки или хижи. Wink

ПП: 77лв ми е много. До 40-50 лв за двама.

# 282
  • София
Виж тук, има доста места.  https://m.rooms.bg/semejni-hoteli-borovec-gorska-zvezda.html

# 283
Миналия септември спахме в хотел Мура. Цената беше горе-долу такава. Не е нещо особено, но само за спане става.

# 284
Миналия септември спахме в хотел Мура. Цената беше горе-долу такава. Не е нещо особено, но само за спане става.
Имаме резервация за другата седмица там, доволни ли сте? Със закуска и вечеря сме заявили.
И да използвам да попитам - печатът за Мусала в коя хижа е?

Общи условия

Активация на акаунт