Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 826
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
До Копитото няма проблем с ниска кола. Има си дупки на места, но с повече внимание се заобикалят. Не е нещо екстремно.
След кулата има хотел Копитото или почивна станция не знам. Оттам тръгва пътека до х. Камен Дел и после може да се продължи до ресторант Момина скала. Лежерно е. Ако търсите по-стеъмни изкачвания, Боянският водопад е по-добре.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 21:43 от Дъждец

# 256
Цитат на: Lale_Lili link=topic=1337263.msg43256167#msg43256167

п.п. Много хубаво прекарахме в неделя, благодаря за препоръките. Минахме и до екопътеката Искър-Панега, само дето ни се стори много къса. Бяхме се надъхали за много ходене 😅
Изключително слаба пътека... Ние сме туристи и обикаляме много,но това е пътеката,на която не бих се върнала отново...

# 257
Ми да. То реално няма нещо особено там. Може би е по скоро някакъв кът за отдих, отколкото пътека. Но и аз и моят приятел сме начинаещи по пътеките и не умеем да избираме добре.
Този уикенд ще посетим Вазовата пътека, ако и за там можете да дадете препоръка много ще се радвам. И ако има и покрай нея още какво да се види като забележителност Simple Smile

# 258
Не си причинявайте това с Вазовата пътека. Водопад няма да видите, защото в тази пещ ще е съвсем пресъхнал. А и е много топло. Намерете нещо, което да е на високо и на сянка.

# 259
Не си причинявайте това с Вазовата пътека. Водопад няма да видите, защото в тази пещ ще е съвсем пресъхнал. А и е много топло. Намерете нещо, което да е на високо и на сянка.
😟 Някакво предложение в такъв случай?
По лесен преход, като за начинаещи?
Издържаме до 4 км в посока.

# 260
Ако сте от София - екопътека Бели искър.
И по-близко - пътеката по водопровода от Бистрица към Железница. Или нещо друго в гъста гора.
А Вазовата пътека е със сериозна денивелация, не е разходка на равно.

# 261
Да разбирам че Вазовата пътека е по скоро за пролет-есен, така ли?

# 262
Ми да. То реално няма нещо особено там. Може би е по скоро някакъв кът за отдих, отколкото пътека. Но и аз и моят приятел сме начинаещи по пътеките и не умеем да избираме добре.
Този уикенд ще посетим Вазовата пътека, ако и за там можете да дадете препоръка много ще се радвам. И ако има и покрай нея още какво да се види като забележителност Simple Smile
До Вазовата пътека е екопътека " Под Камико".Изключително живописна с множество водопади.Може да съчетаете с Дядо Йоцо и манастир Седемте престола.

# 263
  • София
Като сме на тема Витоша - идвайки от София, между Тихия кът и музея на мечката, вдясно виждам доста паркирани коли и голяма широка алея в гората. Къде отива тя?

# 264
По Вазовата съм ходила два пъти, но честно казано не ми е направила особено впечатление, пък и сега не й е момента. Мисля, че никога на никого не съм я препоръчвала Grinning

Мога да препоръчам друг водопад, който дори да не е пълноводен си заслужава заради пътеката до него - голяма красота е тоя каньон! Има само един много кратък стръмничък участък, всичко друго е равно или почти равно Simple Smile  бяхме голяма група с различна подготвеност, никой не се отказа по трасето, с малко помощ на стръмното местенце всички с продавахме на водопада Simple Smile https://drumivdumi.com/%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b … 0%ba%d0%be%d0%ba/

За следваща разходка съм си харесала ей това, но не виждам как в близките 2 месеца ще се похваля -.- https://drumivdumi.com/%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%85-%d0%b3%d0%be%d0% … 0%b8%d0%bb%d0%b0/

# 265
  • 1st floor
Аз в неделя открих една сенчеста пътека в ниското на южна Витоша, става и за деца, пътят съвсем плавно се изкачва и не е дълъг:
https://tripsjournal.com/marshrut/selo-chuypetlovo-zaslon-smilyo … _NYFmAQfzMRQT6ml8
Колите се оставят на асфалтовия път, а под него минава реката и е чудесно място за пикник в жегите - сенчесто и прохладно. Там имаше доста хора, нагоре по пътеката почти никой. На заслона има пейки с маси на сянка под дърветата. Този маршрут мисля и зимата да го видя, открива се гледка към Рила. Може да се продължи и към връх Смильо, но в жегата никой от компанията не пожела. Препоръчвам да си носите достатъчно вода, защото нагоре видяхме един извор. Според хората става за пиене, но на мен ми се видя мръсна - плуваха някакви неща в шишето.
На връщане се опитахме да отидем до язовир Студена. От с Студена не става - забранено е. Някой дали знае легален път до там или е забранено отвсякъде? При Боснек видях, че минава Витоша 100, но пътят беше затворен с бариера. Чудех се само за коли ли е или въобще е забранено преминаването от там. Знам, че е вододайна зона.

# 266
Като сме на тема Витоша - идвайки от София, между Тихия кът и музея на мечката, вдясно виждам доста паркирани коли и голяма широка алея в гората. Къде отива тя?
Дендрариума, ако правилно се ориентирам за кое питаш.

Точно влизах да препоръчам и аз Овчарченските водопади.

За начинаещи Софийски туристи (с най-добри чувства, защото и ние сме така) препоръчвам също Симеоновски езера - Драгалевци. До Алековите водопади е точно 4 км, а много малко след тях има скала с красива гледка към София, която става за няколко снимки и един сандвич почивка. Ако ви се ходи повече, стига до Драгалевски манастир (8км).

Вазовата екопътека ни беше хем уморителна, хем скучна.

# 267
  • София
Дендрариума, ако правилно се ориентирам за кое питаш.

Точно влизах да препоръчам и аз Овчарченските водопади.

За начинаещи Софийски туристи (с най-добри чувства, защото и ние сме така) препоръчвам също Симеоновски езера - Драгалевци. До Алековите водопади е точно 4 км, а много малко след тях има скала с красива гледка към София, която става за няколко снимки и един сандвич почивка. Ако ви се ходи повече, стига до Драгалевски манастир (8км).

Вазовата екопътека ни беше хем уморителна, хем скучна.
Не, Дендрариума е след Мечката. Това място влиза съвсем в гората, дори и спрелите коли са под дърветата. Ние все с автобуса се качваме с дъщерята, а там няма спирка и не мога да разбера поне как се казва мястото.

# 268
  • 1st floor

Само софийска туристка съм, не начинаеща. Но признавам, че нито Алековите водопади, нито Симеоновските езера съм виждала. Laughing Може ли малко по-подробна информация за този маршрут. С кола сме, къде да я оставим и накъде се върви? Колко време е горе долу? Ще си запазя тази пътека за лошо или недостатъчно време за по-дълги разходки.

# 269
С кола от Симеоново:
https://pylnoshtastie.com/%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-% … 0%B5%D1%80%D0%B0/

Обратният маршрут от Драгалевци:
https://gezinotix.blogspot.com/2015/05/blog-post.html?m=1

Честно казано, "езерата" са ок място за пикник, но не си струват гледането - гнусни заблатени локви. Тъжна гледка. Но рекичката покрай тях е приятна.
Водопадите също не са нещо впечатляващо, но маршрутът е доста приятен за разходка.

Както казах, до водопадите е 4км, до Драгалевския манастир още толкова. Отиване и връщане (16км) с мотане, почивки, спокойно хапване преди да тръгнем на връщане взимаме за не повече от 6 часа. Сенчесто, неангажиращо и идеално за жегите в момента.

Общи условия

Активация на акаунт