Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 616
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
- с лифта от Сопот. Кратко преходче до х.Добрила /около 1,30ч/, където може да нощувате, хвърляте багажа и оттам разходка накъдето решите - може до х.Амбарица /около2,30ч.в посока, а може и да спите на Амбарица, и двете хижи са с добри условия и храна/ и обратно или до връх Амбарица /около 1,30ч в посока/, ако можете и до връх Купена /още около час в посока/ и обратно през Добрила, да си вземете багажа и с лифта долу.
Много използвани и добре маркирани са пътеките, лифтът е интересен, мисля че е подходящо за деца.

- друг вариант: оставяте колата на Паниците, преходче до х.Рай /около 4ч/, нощувка там, хижата става, но храната не особено, добре е да си носите поне нещо за хапване/ и на другия ден до Райското пръскало /0.30ч от хижата/ и обратно. То е близко и се вижда от хижата, но на качване ще сте уморени сигурно. Няма нужда да се качвате на Ботев. До хижата вече няма сняг. Добра маркировка, много хора по пътеките, няма да се изгубите. Simple Smile красиво и има кво да се види.
Аз съм ходила много пъти до там, но сега се каним да го направим еднодневно с деца на 10-12г.

- от Карлово /колите се оставят до ВЕЦа и водопад Сучурум/ и оттам до х.Хубавец /2ч/, и/или х.Балкански рози +0,40ч и/или х.В.Левски+2ч, всички стават за нощувка и храна, и Карловското пръскало /0.20ч от хижата/. Също много използвани и добре маркирани. Вие си решете до коя хижа искате и можете да стигнете.

- от. с.Тъжа до х. Русалка /нощувка, 2,30ч/и/или х. Триглав +около 1,30ч, но пък е по-близо и до двата водопада/, добри условия и храна и на двете, разходка до Кадемлийското пръскало /1,30ч/ и/или Бабското пръскало /0.30ч от хижата/ и обратно през хижата към колите. Върви се по черен път до Кадемлийското, има маркировка и хора. Красиво е.

- от с.Търничене до Търниченското ръскало /около 2ч в посока/ и обратно, еднодневно, леко, бяхме с деца миналата година, но няма маркировка и може да се изгуби човек, нищо че пръскалото се вижда от долу още.

- Карлово до х.Равнец /нощувка, добра храна и прилични условия/, около 2ч до хижата, разходка до билото и слизане през хижата до Карлово. Също много използван маршрут с добра маркировка.

- ако искате по-леко и в Родопите– с. Храбрино - х. Академик /1ч/, нощувка на хижата, много добри условия, ново и чисто, добра храна, разходка до х. Бряновщица /1,30ч, но не работеше последно като бяхме/ и обратно през х. Академик към Храбрино. Също добре маркиран и доста използван маршрут.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 10:44 от *Бенджи*

# 616
  • Пловдив
ЗДравейте!
Дали е удобно да попитам за маршрут или кое след кое и най-добре да посетим окоро Кърджали? С кое да започнем Simple Smile
Напр. Каменни гъби-Перперикон-Татул-с.Лисиците или...?

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 09:38 от mystic woman

# 617
  • Пловдив
Благодаря на всички за идеите около Враца - прекрасно беше! Спахме на х. Пършевица, мизерно е, не бих повторила, но пък е на много удобно място и с доста маршрути около нея. Успяхме да видим водопадите Боров камък и Скакля, който едва църцореше, но скалите наоколо са внушителни/, пещерата Леденика, Кобилини стени и върховете наоколо, Божият мост и няколко екопътеки. Прекрасна природа! Ще се върнем отново. Не ни остана време за всичко набелязано, ама то за три дни кое първо.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 10:35 от *Бенджи*

# 618
Бенджи, пътеките маркирани са?
Колкото пъти тръгнем нанякъде във Врачанския балкан, се изнервям, защото е супер неподдъжарно.

# 619
  • Пловдив
Маркирани са много добре.

# 620
  • София
ЗДравейте!
Дали е удобно да попитам за маршрут или кое след кое и най-добре да посетим окоро Кърджали? С кое да започнем Simple Smile
Напр. Каменни гъби-Перперикон-Татул-с.Лисиците или...?
Ние го направихме в този ред през 2019:
На отиване спряхме колата и разгледахме каменните гъби
На другия ден - перперикон, а след това отидохме до Татул (с колата, правимо е за ден).
Следващият ден отделихме за Лисиците.

# 621
  • Пловдив
=====
И още нещо - направете си туристическа застраховка, преди да тръгнете. На смехотворната цена е - 30 лв за цяла година, за кратък период е жълти стотинки. А поема и други екстри, не само спасяване от планински спасители, ако се наложи.
======
Имаш ли някоя конкретна предвид /компания, продукт/?

# 622
  • Замък сред облаците
Включвам се само с полезно инфо от ПСС за планинските дейности при спасяване без застраховка и съответните цени. На страницата има и линкове към застрахователите, които правят туристическа застраховка за планина: https://www.pss-bg.bg/planinska-zastrahovka/

# 623
=====
И още нещо - направете си туристическа застраховка, преди да тръгнете. На смехотворната цена е - 30 лв за цяла година, за кратък период е жълти стотинки. А поема и други екстри, не само спасяване от планински спасители, ако се наложи.
======
Имаш ли някоя конкретна предвид /компания, продукт/?
Не знам, аз правя застраховки в SDI. Там работят с много застрахователни, само казваш каква застраховка искаш, и те избират най-доброто.
Моята сега е на Дженерали. Срещу 30 лв. на година поема следните неща:

# 624
Няколко снимки от вчера - Ржана планина и вр. Козница 🙂

# 625
  • Bristol
Здравейте. Аз само няколко пъти съм се включвала в тази хубава тема, въпреки че Ви следя редовно, но сега дойде моят ред с две въпросчета Simple Smile
Някой минавал ли е по туристическата пътека до Троян. Чудя се в какво състояние е и дали стига до водопада Бръмбар скок.
И другият въпрос, харесах си преход на Козя стена започващ от хижа Хайдушка песен. Стига ли се с кола до тази хижа?

# 626
# 627
  • Bristol
О, супер, асфалтирано и паркинг дори имало! Много благодаря за бързия отговор Two Hearts

# 628
  • София

Днес си направихме супер разходка до Разбоишкия манастир. С кола до малко след селото и после около километър пеша. Църквата е кацнала в скалите. В манастира има само една монахиня, но рядко съм срещала толкова лъчезарен човек. Сигурно затова имаше поне десетина доброволци, които шетаха из двора. Кой прибираше керемиди, кой слагаше нови перила на стълбата към църквата. Едно дете косеше тревата. Аз нали съм любопитна и я разпитах защо така се казва селото. Идвало от разбой-стан, а не от разбойници. Но преди манастира също е бил под скалите и в него са правели барут. Барутът гръмнал и потрошил всичко. Построили сградите където са сега. Разказа и интересна история за каменното стълбище към църквата. В него били зазидали монах. Много турци бил погубил приживе и пожелал да го зазидат в стълбището, та вярващите да тъпчат отгоре му, за да изкупи греховете си.

# 629

Бистришки водопад, но самият водопад не може да ми се прикачи. Природата е прекрасна през това време от годината.

Общи условия

Активация на акаунт