Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 769
  • 760
  •   1
Отговори
# 195
Някой дали знае дали има пътека и марка между връх Камен дел и Ушите на Витоша?Ще тръгнем от Алеко към Камен дел, но искаме да идем и до Ушите. Някъде прочетох, че между двете е около 20тина минути в посока? Някой да е ходил скоро?

Има пътека, това на практика е главната пътека, по която се отбивате за Камен дел и Ушите. Не се сещам специално до Ушите дали има маркировка, но върхът е на 5 минути от главната пътека.

# 196
  • София
Пътеката за Ушите тръгва от заслона. Ако идвате от Алеко, първо е отбивката за Ушите вляво от основната пътека, при заслона. След това дали може направо към Камен дел, може през хвойните и боровинките. А може и да се върнете към заслона и по главната към Камен дел.

# 197
Някой дали знае дали има пътека и марка между връх Камен дел и Ушите на Витоша?Ще тръгнем от Алеко към Камен дел, но искаме да идем и до Ушите. Някъде прочетох, че между двете е около 20тина минути в посока? Някой да е ходил скоро?

Има пътека, това на практика е главната пътека, по която се отбивате за Камен дел и Ушите. Не се сещам специално до Ушите дали има маркировка, но върхът е на 5 минути от главната пътека.
Супер, мерси!

# 198
Може ли да споделите от х. Безбог до Тевно езеро и после до х. Вихрен дали е реалистично за 1 ден?
Има ли сипеи по пътя на слизане от Тевно до х. Вихрен?
Х. Вихрен до в.Синаница по-лесен маршрут ли е?

# 199
Зависи от възможностите ви. Много е като разстояние. От Тевно езеро до х. Вихрен има едно Типицко конче. Не е много като разстояние, но за хора със страх от високо не става. Слизането след това от билото през Башлийската порта също е отвесно и с камънак- за мен ужасно. Х. Вихрен- х. Синаница е по-леко.

# 200
Може ли да споделите от х. Безбог до Тевно езеро и после до х. Вихрен дали е реалистично за 1 ден?
Има ли сипеи по пътя на слизане от Тевно до х. Вихрен?
Х. Вихрен до в.Синаница по-лесен маршрут ли е?
Безбог - Тевно - Вихрен за един ден е направо съсипия и ми се струва малко откачено. Отделно не знам дали от Поповото езеро през Самодивските езера е маркирана пътеката (преди години имаше само каменна маркировка през камънака). А това е най-кратката пътека.
По-нормален маршрут е Безбог - Попово езеро - Самодивски езера (ако се е появила маркировка с боя или има опитен човек, който да разпознава каменната маркировка) - Тевно езеро - Демяница. От Винарската (Мозговишка) порта към Демяница е приятно слизане през Тиаците. А на следващия ден от Демяница през Василашките езера към Вихрен, ако решите, може и Тодорка да се качи.
х. Вихрен - х. Синаница е сравнително лек за Пирин маршрут (само че пише връх, а не хижата). От превала, от който се слиза към хижата и езерото, ако се продължи по билото, към върха, има ръб, който може да е проблемен. Самият връх не съм изкачвала, защото като ходихме по билото, беше много лошо времето. Не съм го качвала и от хижата, но май не е лесно.
Добавям - Пирин е много сериозна планина, добре е да има с вас човек, който познава маршрута, или поне опитен човек, който да може да борави с карта и навигация. Добре е да има качена топографска карта с пътеките на телефона, която да работи офлайн.

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 15:57 от Недоволна

# 201
  • Пловдив
Маркирана е пътеката от Поповото през Самодивските езера до Тевно, бяхме миналата година по нея, качвахме Джангал и се върнахме през Василяшката порта.
Връх Синаница изобщо не е приятен и поне за мен по-страшен от Кончето. Иначе, със сигурност става за един ден х. Вихрен - вр. Синаница и обратно, съвсем спокойно. Ако нямаш страх от високото, обаче. Ако се отиде до х. Синаница, може да се качи Муратов връх на връщане, за запълване на времето. 😀

# 202
  • 1st floor
До Синаница съм ходила. И до върха, и до хижата. Второто повече ме впечатли, ако времето не достига и трябва да избирате едно от двете. Езерото е прекрасно тюркоазено синьо. И Синаница е по-красива отдолу. Simple Smile
Върхът представлява един сипей и трябва много да се внимава да не се подхлъзне човек. За деца категорично не препоръчвам. Моите са големи, но пак не бих ги завела, защото са сямонадеяни и прекалено си вярват. Освен това не мисля, че маршрутът от Вихрен до Синаница (хижа или връх) е лесен. Доста ходене има и пътят на обратно може да ви се стори безкраен. А със слизането от Муратов трябва да се внимава. Всяка година виждам кръв по пътеката...Казвам го за хората, които не са ходили много по камънаците на Пирин.
Безбог-Тевно-х.Вихрен не бих си причинила.

# 203
Малко описания на налудничавия маршрут Безбог - Тевно езеро - Вихрен:
Част първа - х. Безбог - Тевно езеро, около 4 часа:
https://tripsjournal.com/marshrut/hizha-bezbog-zaslon-tevno-ezero
Част втора, но в обратната посока:
https://svetogled.com/ot-hija-vihten-do-tevno-ezero/
Като цяло - поне 10 часа сериозно бързо ходене, без почивките, без вода никъде по пътя.
Между другото, преди да окуцея тотално, от всички знайни и незнайни маршрути, само по Типиците не съм минавала, защото спането на Тевно винаги е било кошмар. Спала съм там само веднъж в края на октомври.
Иначе съм се завирала на доста по-опасни и рискови места.

# 204
  • 1st floor
Като цяло - поне 10 часа сериозно бързо ходене, без почивките, без вода никъде по пътя.
До Тевно има няколко варианта за вода - рекичката, която се стича в Попово езеро, тази, която се оттича от Самодивските езера и на самото Тевно езеро. За втората част на маршрута не знам, защото не съм минавала. В уиш листата ми е все още. Simple Smile.
Иначе и аз съм спала на заслона на Тевно в края на октомври. Имаше доста хора и тогава. Лятото съм чувала, че е ужас - не само заслона се пука по шевовете, ами и е пълно с палатки около него. Иначе спахме във ВИП стаите отзад Simple Smile))))))), не в общата спалня над кухнята. Под ВИП разбирайте стая с 7легла - три от тях двуетажни. Аз съм 50кг, но едва се завъртах на тях, теснички са и ужасно твърди. Все едно спиш на пода. Казвам го за тези, които са по-претенциозни или имат проблеми с кръста, като моя ММ. После три дни мърмореше...А за спален чувал или туристически чаршафи е ясно, че трябва да се носят - одеалата не се знае кога са прани за последно. Но всичко това е съвсем нормално за подобен тип отдалечени заслони и хижи.

# 205
Много ви благодаря за полезните мнения! Страхотни сте! Тези два линка четох и оттам ми дойде идеята за Тевно, но се отказвам. Проблемът е, че лифтът от Безбог е от 8.30 до 17 и може да го изпуснем на връщане, а сме в Добринище. В Пирин често ходим и точно защото ме е страх от слизане по сипеи, питам.
Детето няма да водим със сигурност. ММ също не иска вече по чукари за съжаление и трябва с друга компания.
Засега клоня към х. Синаница и на място ще решаваме.

# 206
  • 1st floor
Чувала съм, че спускането без лифт е един час. Не е малко, ако си ходил цял ден, но не е нещо уау. Ако все пак държиш на някоя дестинация, за която няма да ти стигне времето. Иначе препоръчвам и връх Джано от Безбог. Не е труден, а горе гледките са страхотни. През Попово езеро съм го качвала (на път за Тевно), но може и кръгов маршрут да си спретнете през Кременските езера.

# 207
И аз това си мислех в краен случай, но едва ли е час. Може би през просеката е толкова. През пътя е повече. Имам спомен, че сме се качвали с детето през пътя за 4 часа. Тя върви бавно де.
Този кръгов от Попово към Джано и Кременските сме го правили.

# 208
  • Пловдив
О, не е 4 часа със сигурност.
Ние зимата ходихме отиване и връщане от долу до х. БЕЗБОГ без лифта, не беше никак много,даже време ни остана. Иначе, не е приятно след цял ден ходене наистина. Но със сигурност ще имате време с лифта, после до Тевно и обратно и да хванете лифта. Аз казах, миналата година в 8.30 с лифта до горе, после Попово - Самодивски-Тевно (пих кафе там) - Джангал - слизане от другата страна през Валявишката порта-Лифта, точно в 17.05 хванахме последния възможен лифт. За това съм убедена, че само до Тевно и обратно времето ще стигне, ако се хване най-ранния лифт.

# 209
Дъждец, вие за един ден ли ще ходите или за повече?
Друга идея от Безбог е да се качите на Полежаните. Може да се върнете в хижата или през Газейското  езеро и Газейската река да слезнете в Демяница.
За един ден няма как да стигнете от Безбог до Синаница.

Общи условия

Активация на акаунт