Отопление на газ или на ток

• 7 741
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Ние сме 90кв.м. къща, трети последен етаж, х 1 апартамент на етаж. Т.е., всички стаи са външни Simple Smile
Три спални и хол/кухня/.Сложихме външна изолация и сменихме дограмата.
Отопляваме се на парно, с котел на ток. Котлето е малко и е поставено в стенен гардероб.
Най-голямата ни сметка за ток тази зима беше 280лв. С три деца сме, та се пере и се къпем за световно.
Четири телевизора, 3 лаптопа, бойлер, сушилня, хлебопекарна и т.н. стандартни домакински уреди.
Нищо общо няма топлината отдадена от парно и тази от климатик. Преди парното бяхме на климатици и мога да направя сравнението. До нас няма прекаран газ, за пелети и въглища въобще не сме мислили, с този 3-ти етаж.
И остана котел на ток. Много сме доволни!

# 31
Да побутна малко темата. Предстои ми решение за малък двустаен апартамент, какво отопление да сложа. По принцип до апартамента има газ,  но се чудя струва ли си все още инвестицията в котел и радиапори или по-добре скъпи климатици и бойлер. Какви са ви в момента сметките на газ и все още ли е по-изгодно?

# 32
  • София
Котела няма да замени климатиците лятото, в смисъм с охлаждането. Тях ги ползвам само лятото, котела целогодишно. С него отпада и бойлера, освен ако не е оставен като алтернатива. Иначе сега не е скъпа газта. Та комбинация от двете е най-добрия вариант...

# 33
Съгласна съм с Exter. В моят дом има газов котел, но и климатици. Причината е, че в моите условия отоплението на климатици ще е изключително скъп компромис с комфорта ми, но пък газта няма как да ме охлади през лятото. За двустаен апартамент отопление, което изисква инсталация с радиатори е лукс, най-вече заради цената на изграждането му и факта, че котелът (независимо къде е наврян) ще отнеме от и без това малкото пространство. Но, ако банята ти е малка и премахването на бойлера ще ти я направи по-просторна и удобна, тогава хич не се замисляй и  слагай газ. Без климатици обаче не си представям съвременния начин на живот.

# 34
  • StZ
Ползвам и газ и климатици за отопление, като газта осигурява основното до около 20 градуса, а по-топлолюбивите си държат включени климатиците цяла зима за допълване. Нямам бойлер и ако сте повече хора газта е супер решение за топлата вода - никой никого не чака и може да се къпеш много дълго(преди имахме вана, но я изхвърлихме)

Общи условия

Активация на акаунт