Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 2

• 48 778
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте,
Работя във Франция и ми предстои пътуване до България следващата седмица. Ваксинирана съм на 22 юли с Янсен/Джонсън единична доза. Вече имам издаден сертификат с qr код. Понеже не са минали 28 дни от ваксинация

А защо трябва да минат 28 дена?
След 14 дена сертификатът вече дава право на пътуване( ако полетът Ви е след навършени 14 дни от ваксината- ще може да го ползвате)

Но все пак зависи Франция в кой цвят зона е и оттам са изискванията при влизане в Бг./ ако е червена- ПСР във Франция/ или сертификатът за ваксинация+ ПСР в България/ за освобождаване от карантина/. Другият вариант е сертификатът за ваксина+ ПСР във Франция и нищо друго в България( пак казвам, ако идвате от червена зона).

Интересува ме само дали мога да вляза в летището и да се кача на самолета, а в Бг каквото и да ми изискват ще го направя. Въпроса е дали ден по-рано да си правя пср или антиген, ако въобще го изискват. Посетих сайта на летището, от което летя, но не намерих информация.

# 466
Франция е зелена зона в момента, т.е. не е необходимо да показваш каквото и да е на летището. Вече при кацане показваш сертификата и ако са изминали 14 дни от дозата, си заминаваш без нищо. Ако все пак те накарат да подпишеш декларация, можеш да се освободиш с антигенен тест и да изпратиш резултата на мейла на РЗИ до 24 часа след пристигане в страната.
От утре влизат нови правила за влизане в Германия. Задължително ще е тестването при пристигане със сухопътен транспорт за неваксинирани и непреболедували. Освен това категориите за държавите ще са вече три: нерискови, рискови и такива с мутации на вируса. Във втората неваксинираните и непреболедвуалите ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина, която е възможно да бъде съкратена минимум на петия ден от престоя.

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 17:21 от Балкай Бартокомляс

# 467
  • Los Angeles CA
penny lane,
Това, което намирам е лаборатории, които правят тестове, но на мен ми искат  бърз антигенен тест, които не се прави в лаборатория.
Последните дни ще бъда в Siegburg, а излитам от Франкфурт.
Ако си летяла, може ли малко повече инфо?

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 10:03 от lindor

# 468
lindor бърз антигенен тест можеш да си направиш и на летището,но ще трябва да отидеш по-рано.Иначе тестове правят в почти всяка аптека.Отиваш и казваш че искаш антигенен тест и ти го правят бързо.
Проучи дали минават и двата теста в САЩ,аз не бих те посъветвала да летиш с безплатен тест за да нямаш проблеми,но ако ти се рискува пробвай.Двата теста изглеждат по различен начин,някой на летището във Франкфурт да не се заяде в последния момент и заради 20 евро да си изпуснеш полета.Ти си решаваш

# 469
  • Los Angeles CA
VanessaDE,
Благодаря ти за отгоовора. Не знаех за аптеките, че правят тестове чета инфо от Гугъл. Трябва да планирам къде да си направя теста преди да тръгна, за да нямам проблеми. Ситуацията много бързо се променя и правилата също ( поне тук ). Бих искала да не ми остава горчив привкус от спомени за това ми пътуване.
Антигенният тест е бърз (тук излиза за 15-30 мин ) и е един от тестовте, които айролинията ми приема, а също мога да се прибера  с него в САЩ. Не ме притеснява, че се плаща и тук чуждите граждани плащат тестовете, искам да знам дали трябва да си вземаме предварително час за да ни тестват.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 01:00 от lindor

# 470
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Бари, Италия за повече от 72 часа и според новите наредби в БГ ще трябва да се върна с отрицателен PCR  тест направен в Бари, Италия. Моля някой ако има информация къде в района на Бари, Италия се правят PCR и/или Антигенни тестове  да сподели, също така колко струват и за колко време стават. Благодаря предварително за помощта.

# 471
Пътувахме с кола и влязохме от Австрия/ Каринтия кой с ваксина, кой с тест плюс прилежно попълнена регистрация. Нямаше нито един полицай на границата,
Допълвам за връщането вчера - абсолютно същото. Спокойно, нямаше задръстване (освен в самото Бибионе - един час, докато излезем) и нямаше никой на границата. Само табела "Добре дошли в Австрия".

Минахме и в двете посоки през Coccau/Tarvisio (UD/NA).

# 472
lindor имах предвид,че има два вида антигенни тестове-такива за пазаруване и такива за пътуване.Аз като летях, в  тест центъра исках безплатен тест,понеже такъв съм си правила винаги,но ми казаха че трябва да направя платения,другия не важал за летене,защото не съдържал не знам каква си информация.Някои хора обаче летят с тях,та ти си реши.
Ако правиш тест в аптека няма нужда да си запазваш час.Но на летището е по-добре да си запазиш,защото не се знае колко полета ще има за деня и колко хора ще се тестват на място,да не би да не ти стигне времето.

# 473
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Бари, Италия за повече от 72 часа и според новите наредби в БГ ще трябва да се върна с отрицателен PCR  тест направен в Бари, Италия. Моля някой ако има информация къде в района на Бари, Италия се правят PCR и/или Антигенни тестове  да сподели, също така колко струват и за колко време стават. Благодаря предварително за помощта.

Това пък защо? Италия е в "зелената зона" и изобщо не ви е необходим PCR тест за влизане в България. Съвсем спокойно можете да си направите антигенен до 24 часа от прибирането. А пък ако сте ваксинирани, дори няма нужда от тест.

# 474
VanessaDE, има и безплатни тестове, които важат за пътуване. Те са към МЗ и съдържат подробна информация както на немски, така и на английски език. Друг е въпросът дали САЩ приемат такива.

# 475
  • София
Здравейте! За пътуване в чужбина с антигенен тест, възможен ли е проблем с направен тест не 24, а 30 часа преди излитане?

# 476
Колко часа е полетът? Антигенният важи до 48 часа от взимането на пробата до кацането в съответната държава, освен ако изрично не пише до 24 часа.

# 477
  • София
Благодаря за отговора.
За Германия става въпрос.
Това намирам като информация:
Alle Passagiere (alle Nationalitäten), die älter als 12 Jahre sind, müssen ein negatives COVID-Testergebnis vorweisen (digital oder gedruckt, in Deutsch, Englisch, Französisch, Italienisch oder Spanisch): Entweder ein PCR-, LAMP- oder TMA-Test, der innerhalb von 72 Stunden vor der Einreise nach Deutschland durchgeführt wurde, oder ein AntiGen-Test, der innerhalb von 24 Stunden vor der Einreise nach Deutschland durchgeführt wurde. Dies gilt auch für Reisende, die zusätzlich eine Impfung oder eine Immunitätsbescheinigung besitzen.

# 478
24 часа е само за обявените от РКИ като Virusvariantengebiet, за останалите е 48 часа.

# 479
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_ … t_2021_Update.pdf

България не е сред рисковите държави според РКИ и антигенният тест важи до 48 часа за младежи над 12 години.

Общи условия

Активация на акаунт