Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 2

• 48 754
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,предстой ми пътуване до Германия с кола. През Румъния,Унгария,Австрия.
Румъния и Австрия ще са транзитно преминати.
Но в Унгария смятам да пренощувам. Въпросът ми е: някой скоро да е минавал този маршрут?
За Унгария намерих,че ако си транзит минаваш по определени коридори и има определени места за почивки (не хотели или къщи) - не знам колко е актуална информацията, защото е от Юни месец.
Ще съм благодарна,ако някой има по-нова информация Simple Smile

ПС ваксинирана съм.

За ваксинирани в Унгария вече няма ограничения. Може да се нощува и не е задължително да се спазва “хуманитарния коридор” за преминаване. Това е от 1ви юли.

“ Сертификатът на ЕС за цифров COVID е еквивалентен на удостоверението за имунитет, признато от Унгария. Лицата, които представят сертификата на ЕС за цифров COVID, могат да влизат в Унгария без ограничения.”

# 496
Зачудих се следното: Ако човек идва в БГ от червена зона и е ваксиниран, може да се освободи от карантината, ако представи до 24 ч. отрицателен ПСР, нали така? Тези 24 часа предполагам, че се броят от поставянето под карантина - часът вписва ли се някъде? Кога се считат за спазени - ако пробата за ПСР е взета в рамките на тези 24 часа или ако и резултатът е изпратен на съответното РЗИ в рамките на 24-часовият срок? Защото ако е второто, това означава да се прави някакъв много експресен ПСР, което освен че е много скъпо, вероятно доста ограничава избора от лаборатории, особено пък ако 24-часовият срок изтича в неработен ден. Моля да споделите личен опит 😏

# 497
  • София
За ПСР не знам, но вчера на летището правеха бързи антигенни тестове за освобождаване от карантина. Бяха безплатни и по желание. Другия вариант е да се изпрати имейл с резултат от лаборатория.

# 498
24 часа е срокът да си направиш тест, поне аз така го разбирам.

# 499
За ПСР не знам, но вчера на летището правеха бързи антигенни тестове за освобождаване от карантина. Бяха безплатни и по желание. Другия вариант е да се изпрати имейл с резултат от лаборатория.
Нали бързите тестове не вършат работа при връщане от червена зона? Ако можеше с бърз тест, въпросът как да се включиш в 24-часовият срок като цяло нямаше да стои...

# 500
Бързите тестове са за държави от зелената и оранжевата зона. За червената си трябва PCR, но тези 24 часа са срок за правене на тест. На летището има лаборатория, но цените са високи.
Цитат
В  тези  случаи  директорът  на  съответната  регионална
здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина
на тези лица, при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен
резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на
полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.
Предписанието се отменя в
срок  до  24  часа  от  представяне  на  документа,  показващ  отрицателен  резултат  от
проведеното изследване.

Т.е. до 24 часа след пристигане в страната е направен PCR тест, а не до 24 часа да предоставиш резултат.

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 22:34 от Балкай Бартокомляс

# 501
Зачудих се следното: Ако човек идва в БГ от червена зона и е ваксиниран, може да се освободи от карантината, ако представи до 24 ч. отрицателен ПСР, нали така? Тези 24 часа предполагам, че се броят от поставянето под карантина - часът вписва ли се някъде? Кога се считат за спазени - ако пробата за ПСР е взета в рамките на тези 24 часа или ако и резултатът е изпратен на съответното РЗИ в рамките на 24-часовият срок? Защото ако е второто, това означава да се прави някакъв много експресен ПСР, което освен че е много скъпо, вероятно доста ограничава избора от лаборатории, особено пък ако 24-часовият срок изтича в неработен ден. Моля да споделите личен опит 😏

Може да, за червена зона само ПСР, не бърз тест. Часа на вземане на пробата се пише на теста.
Личен опит от сега - кацам вечерта в четвъртък в 20, на сутринта си правя тест в Пирогов, към 19 излиза резултатът (ако пробата се вземе преди 12) и го пращам. Днес ми пратиха потвърждение, че съм свободен, не че съм ги чакал. Работят и в неделя. Не пращат резултат по имейл обаче, трябва да ходите дотам, други лаборатории пращат

# 502

Може да, за червена зона само ПСР, не бърз тест. Часа на вземане на пробата се пише на теста.
Личен опит от сега - кацам вечерта в четвъртък в 20, на сутринта си правя тест в Пирогов, към 19 излиза резултатът (ако пробата се вземе преди 12) и го пращам. Днес ми пратиха потвърждение, че съм свободен, не че съм ги чакал. Работят и в неделя. Не пращат резултат по имейл обаче, трябва да ходите дотам, други лаборатории пращат
Каква е цената на теста? Той до колко часа се води този - до 12 ли? Необходимо ли е записване на час?

# 503
80лв е. Не се прави записване, ако отидете по-рано е по-добре, че няма опашка. До 12 часа пробите ги пускат до 19, другите остават за следващия ден.
 Предполагам, че много други лаборатории има да дават резултати същия ден, ако дадете проба сутринта. Кандиларов на летището е 86лв ПСР ако се прави през деня (от 7 до 19) и 100,  ако е от 19 до 7

# 504
Това на бг летището ли? Кой терминал?

# 505
  • София
Да, в София. На терминал 2.

# 506
  • София
От 09.08 всички пристигащи редовни полети от 20.00 до 08.00 часа ще се приемат на Терминал 2.

# 507

Според мен, това е било тестването на случаен принцип на 5% от пристигащите от "оранжева зона". Миналата седмица отвориха нова лаборатория на Т2, не виждам логика да тестват безплатно всички.

# 508
  • София
Ами не мисля,  никого не са карали специално. Предлагаха, някои се възползваха, други - не. Това е преди паспортната проверка. След нея имаше проверка на ковид сертификатите. Там можеше да се мине и с листа от теста.

# 509
Преди да са минали 24ч. от кацането се прави тест.Дотогава уж си под карантина.Самолета кацна  в петък 13,50ч.Тест в събота сутринта около 8,30-9ч.Резултат по мейл  около 14ч.,че си освободен от карантина.
Аз не разбрах друго.Може ли български гражданин,ваксиниран,идващ от червена зона,да се качи на самолета без тест и да го направи тук?Видях това,но да попитам със сигурност ли е така?
Цитат
: Ако човек идва в БГ от червена зона и е ваксиниран,
Значи не му искат тест при качване?Това ме интересува,ще може ли да спести от по-скъп тест там?

Общи условия

Активация на акаунт