С какво ви дразнят свекървите? – 127

• 29 812
  • 763
  •   1
Отговори
# 345
Явно не я искат. Може и средства да нямат, за да я издържат. Или да не вярват, че наистина е толкова трудно положението й.
Но най-вероятно са от тези, които се притесняват (срамуват) от развод, а в случая не развод, ами дори сватба и брак няма! Щом е малък град където всичко се вижда и се знае, пък съвсем!
И самата авторка явно така разсъждава, затова седи при свекървата и търпи да я тъпчат, унижават и бият, но не се маха, щото нали - неомъжена, с "незаконно" дете, изгонена от мъжа и семейството му, какво ще кажат хората...
Интересно ми е, какво образование има Elle, професия? Работи ли, не работи ли? Какво? Майчински получава ли, не получава ли? Защото ако и двамата с бащата на детето й нямат доходи и чакат на свекървата да ги издържа и храни, ще търпят и хоро ще играят.

# 346
  • при късмета
Боряна, ако примерно си сготвила, ще го натякваш ли на гостите? Примерно идват сина и снахата с децата, не вярвам да ги сложиш на масата с думите "ето сега, лошата свекърва е сготвила". Някой, ако очаква помощ не би следвало да се държи по този начин. Това, което ти казваш е по принцип. И е нормално, особено ако се събират много хора, има повече от 2 деца, става лудница. Тогава не може само един дежурен в кухнята, защото само това трябва да прави и с никого не може да се види. Ама някак и държанието му трябва да е различно, особено ако е домакина. Или да си каже проблема, но нормално. тогава или ще се намери кой да помогне или гостуванията ще се разредят
Птица, не ми се рови назад, но тя май каза, че баща ѝ помага финансово. Майчинство трябва да има, поне до втората година на детето, разликата е в сумата. Ако е била безработна преди бременността не се ли взима за целия период минималното, а не само втората година? И да е била на по-високо до сега, детето вече е на година и 2 месеца, което значи, че получава минимална работна заплата като майчинство. Поне нея свекървата не я издържа изцяло за разлика от сина ѝ

# 347
Ма ко, не е минималната, а е 380лв втората година майчинство.

# 348
  • Варна
Добре де, нали има организации, които помагат точно на такива жени? Жени в безизходно положение, които няма на кого да се опрат.

# 349
  • София
Помагат, стига жените да ги потърсят.

# 350
  • Варна
Ами не знам тази конкретно какво чака...

# 351
  • София
Годо.

Няма смисъл, Хай. На хората им е трябвал внук, намерили са си инкубатор, колкото повече детето пораства, толкова по-малко инкубаторът ще им трябва. Насилието върху нея ще се увеличи, детето също ще бъде жертва на насилие, защото, когато едно дете расте сред насилие, то е жертва на насилие, дори никой да не докосва с пръст или обижда. Ще бъде настройвано срещу нея... Тя ще обяснява в тази тема или в друга колко зле е положението и няма да направи нищо.
Както казах – жалко за детето.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 16:44 от milenaka

# 352
Човек не може толкова бързо да вземе решение, особено като години е виждал друго. Трудно е и като не се обичаш и уважаваш и изпълняваш нечии други виждания за живота. Така че е сложна задачата на авторката, колкото и ние да я убеждаваме какво трябва да направи. Ако не може да реши, дано да потърси помощ. Анимус е много добро предложение. Дават подкрепа и съвет по телефона. Може и подслон да дадат при насилие от отсрещната страна и при желание на жената да напусне и да няма къде да отиде.

# 353
  • при късмета
Ма ко, не е минималната, а е 380лв втората година майчинство.
Ясно. Забравила съм как стоят нещата. Мисълта ми беше, че независимо дали е работила или не преди това, втората година дохода е един и същ и тя не е на издръжка на свекървата

Организации има, но не идват сами. Трябва нуждаещия се да отиде там.
Аз имах някаква надежда, че като всички й казват едно и също, поне ще се замисли. А тя все повече и повече оправдания измисля. Кое от кое по-тъпо и неоснователно. Дано поне е полезно на друг прочел го

# 354
И аз не знам как стои въпросът с майчинските към днешна дата, но мисля, че неосигурявани майки не получават такива. Май имаше някакво изискване да са работили нещо все пак преди първия болничен.
https://www.noi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4510-vypros21
Може би е имала право на някакви еднократни социални помощи, които сигурно са едното нищо.

И да, тя явно няма намерение да се маха оттам. Тя иска просто да се оплаква и да я съжаляваме.
В крайна сметка, може и това да е някаква помощ и утеха, ако съвсем нямаш с кого да споделиш.

# 355
С Елен ще е трудна работа. Всички организации помагат до време. Лошото е, че си мисля, че и родителите и са и внушавали малоценност, досега продължават да и внушават, че няма да се оправи сама, свекървата е логично продължение на модела.

# 356
Мисля че от Социални грижи получават нещо.

# 357
  • при късмета
И аз не знам как стои въпросът с майчинските към днешна дата, но мисля, че неосигурявани майки не получават такива. Май имаше някакво изискване да са работили нещо все пак преди първия болничен.
Може би е имала право на някакви еднократни социални помощи, които сигурно са едното нищо.

И да, тя явно няма намерение да се маха оттам. Тя иска просто да се оплаква и да я съжаляваме.
В крайна сметка, може и това да е някаква помощ и утеха, ако съвсем нямаш с кого да споделиш.
Според това не ги получава от НОИ, а от социалните. Знам, че до 2 години на детето майката при всички случаи получава пари, само не бях сигурна за размера. А и Елен каза, че е на 31, все 12 месеца стаж е събрала, въпроса е
само дали е работила или не, непосредствено преди раждането

Тайс, бях се сетила за теб скоро, какво става със снахата и сватовете?

# 358
Скрит текст:

Според това не ги получава от НОИ, а от социалните. Знам, че до 2 години на детето майката при всички случаи получава пари, само не бях сигурна за размера. А и Елен каза, че е на 31, все 12 месеца стаж е събрала, въпроса е
само дали е работила или не, непосредствено преди раждането
Тайс, бях се сетила за теб скоро, какво става със снахата и сватовете?
Хаааа, Ма ко, всичко следва естествения си ход, накрая ще изляза някоя дистанцирана и незаинтересована свекърва от толкова четене на темата. Blush
Идват ми на гости, но не мога да се доредя от сватята, тя ги кани почти всяка неделя, ама на кръчма и за мен не остава време. Аз ги посрещам у нас, всеки път с аранжирана маса и мои специалитети, кеф ми е, но и се натоварвам много, макар момичето да е много слънчево и много да ми захваля.
Последно търпях критики, че ми беше подарила 3 ваучера от Кензол, още за Нова година, за 6 месеца, че да си купувам поне три пъти неща , а аз се размотах, че исках да отслабвам. Еее, нито отслабнах, нито уважих навреме момичето, че онзи ден синът ми кат мА обрули по месиндж как мога така, като приятелката му е търчала в най- голямата виелица и пандемия да ми ги купува, та сега съм с много як костюм, оффф.
Та такива са. Те са си добре, харесва ми, че приятелката му ходи и при баща си, и при майка си / разведени са/, та по-скоро ще идват и у нас, няма да бягат.

# 359
  • при късмета
Браво! Видя ли, че нямаше какво толкова да го мислиш

Общи условия

Активация на акаунт